Döbbenetes erejű videó-felvétel: a kelet-ukrajnai frissen felszabadított Severodonyeck városában a helyi ukrosz (orosz etnikumú, de ukrán nemzettudatú) emberek tapsolva és könnyezve, orosz nyelven ("Szpaszyba!") köszönik meg városuk felszabadítását a szeparatista orosz terror alól a Kijevből és a nyugat-ukrán területekről érkező, jó eséllyel ukrán etnikumú katonáknak.

A felvétel üzenetéből az sem von le semmit, hogy a maláj gép roncsai melletti településen két napja meg helyi ukroszok Porosenko ellen tüntettek, ilyen ez a szólásszabadság.

Bár még a harcok nem értek véget, Putyin katonáinak - és remélhetően szövetségeseinek - napja meg vannak számolva, ez nem lehet kérdés. De vajon a harcok várható megszűnésével párhuzamosan következhet-e fordulat Európában, véget ér-e az etnikai alapú politizálás előretörése? Megtorpannak-e a kelet-európai nacionalista pártok, most, hogy legfőbb támaszuk, szövetségesük és anyagi forrásuk kimagyarázhatatlan morális csapárt szenvedett?

A nemzetállamoknak vége!

Ez az egy dolog mára azonban kétségkívül biztos. Gyarmatként, kolóniaként nézett Hungária régi etnikai magyar politikai elitje a nemzetiségekre és ebből a gondolkodásból jutott erősen a mai napig mindenfelé. De nem kevésbé nézett más szemmel, a nemzetállamot építő egykori csehszlovák politikai elit a németekre, a magyarokra vagy éppen Kárpátaljára. A példákat sokáig lehetne sorolni, a kommentelők tán meg is teszik.

És erre jó ha a jelenlegi ukrán elit is emlékezni fog. Történelmietlen módon felsóhajthatnánk: bárcsak ezt felfogták volna már a Monarchia magyar vagy Csehszlovákia két vezető nemzetének politikusai! Szomorúan teszem hozzá: Ferdinánd, a szlovákok reménye alatti posztomban a kommentek egy jó része drámai mementóként üzeni az utókornak, sokan még 2014-ben sem értették meg, hogy Ausztria-Hungáriát a föderalizmus talán megmenthette volna.

Most, hogy úgy tűnik, az úgynevezett Donyecki Köztársaság napjai és szeparatista harcosainak napjai megszámláltatnak és lehetőség nyílhat a Krím visszaszerzésére is, helyreállítva ezzel az egységes Ukrajna területi szuverenitását, amelyet még az 1994-es budapesti memorandumban garantált számára, többek között Oroszország és az USA, az atomfegyverekről való lemondásáért cserébe, itt az idő beszélni az euroatlanti révbe érő új Ukrajna és az EU kapcsolatáról, hova is igyekszik csatlakozni ez a hatalmas kelet-európai ország, miért fontos, hogy továbbvigyék a videón átjött hangulatot?

Itt az ideje Ukrajna népének tudatosítani: egy olyan Európához szeretne tartozni, amely egy külső szemlélő számára már csak egy 19. századi, százötven-kétszáz éves szokásjog alapján vagy egyes esetekben még korábban létrejött, központosított államok 20. századi gyűjtőhelyének látszik.

Az ún. "nemzetállam" fogalma ma már pusztán csak egy nacionalista illúzió - amelyet néha erősen megmozgat, igénybe vesz mondjuk egy hónapra, a globalizált kapitalizmus a FIFA által szervezett úgynevezett "labdarúgó világbajnokság" elnevezésű gazdasági projektje - hiszen e a központosított országok területi, társadalmi vagy kulturális jellemzői sok esetben egyáltalán nem felelnek meg a nemzeti államok elképzelt vonalainak.

Példa lehet erre a Nagy-Britanniában vagy Spanyolországban megfogalmazódott autonómia törekvések - a magyar példát nem hoznám ide, hiszen az nem valós lokális érdekeket fogalmaz meg, hanem a budapesti kormány hatalmi arroganciáját és belpolitikai érdekeit - amelyekre azonban nemzetállami szinten, nincs akarat. De említhetném az elképesztő irányú és mennyiségű migrációs változásokat is keletről nyugatra, délről északra. Stb.

A centrális erőtér, a NER és az euroszkeptikusok kudarca

Az összes euroszkeptikus pártnak és szavazóinak azonban egy dolgot látni kell: itt Kelet-Európában - csak, hogy maradjunk a házunk táján - semmiféle gazdasági csoda nem következett be. Ha végig nézünk a Baltikumtól a Visegrádiakon át a Balkánig azt látjuk, hogy egész egyszerűen hányingert keltően szégyenletes, ahogy a helyi államhatalmacskák viselkednek.

Azok a magyarországi dumák, hogy a vörös és barna diktatúrák kettős tanulságaira alapozva itt majd a nemzeti erőtér és az unortodoxia felépít egy példamutató, új európai államot, amely aztán a többieket is inspirálja, lássuk be, nem sikerülhet. Egy ilyen helyzetben extraadók kivetésével "szabadságharcot vívni" a "nemzeti szuverenitásért" csak a ma világ természetes működésének totális félreértésére ad példát.

Láthatjuk: az euroszkeptikusok olyan ikonjaiat, mint Václav Klaust ma már lassan bolondokházába zárják, a durva az, hogy ugyanazt mondja, mint Orbán Viktor. Ez Csehországban egy 2-3 %-os parlamenten kívüli pártra lett elegendő. Klausnak, Orbánnak és a többi alávaló euroszkeptikusoknak egyet ne bocsáthatunk meg soha: ők hozták nyakunkra a szélsőjobboldaliakat, az oroszbarát aktivistákat, az ezoterikus demokrácia támogatóit, azokat, akik évtizedekig hallgatták elbizonytalanító beszédeiket.

Hallo, ká-európaiak!

Senkinek Európában nincs szüksége jobban egy kis föderalizmusra, mint nekünk!  Ezt az adást fognia kell Ukrajnának is, ha ide készül. A 19. századi etnikai és nyelvi alapokra épülő nemzetállamok megváltoznak, új alapokra és politikai intézményekre van szükségünk. Az egész tök egyszerű. A származáson és vallási hiten alapuló egyszerű identitáshoz több tucat másik identitás is kialakul ma már egy emberben, ezek közül az egyik legerősebb az európai identitás. Épp most triumpfált a brazíliai Vb-n, emlékszel rá? Napjainkban e civilizációs alapunk sokkal hatékonyabb eszköz a világ dolgainak és egyre összetettebb jelenségeinek megértésére, mint bármi más.

A nemzeti elem és bullshittelés ma már csak a nemzeti parlamentek politikai küzdőterén jelenik meg, mint világmagyarázat. Legfrissebb kedvencem: "Mi. magyarok bármire képesek vagyunk" és a magyarság „a saját útján járása". (Rétvári). De a nemzeti parlamentek és beszédek a globalizált világban erőlenek és elnyomottak, a saját úton járásról pedig csak annyit, hogy egy olyan ambíciózus világgazdasági tervet, mint az USA és az Eu közötti szabadkereskedelmi övezet kialakításáról szóló tárgyalásokat az unió vezeti.

A nemzet parlamenteknek nincs ma már megfelelő mennyiségű szakértői bázisa és hiányzik lokális szinten egy komplexebb világlátás is. Ez persze nem jelenti azt, hogy a nemzeti intézmények és keret értelmét veszítené, csupán annyit, hogy egy romantikus nemzeti szabadságharc horizontján túl már nem fog látni semmit, nem képes azon túl gondolkodni.

Könnyű elvárni Ukrajnától most, hogy gondolkodjon azonnal föderatívan, amikor mi, kelet-európaiak nagy többsége sem vagyunk képesek így gondolkodni. És persze jó látni, amikor ukránok és oroszok kilépve a nacionalista keretből, európaiként kezdenek gondolkodni, nem kérnek a putyini etnikai alapú, központosító politikából. 

Ne féljetek a föderalizmustól!

Akik Ukrajnát föderális államnak látnák, de ők maguk félnek Európa föderalizmustól, jó ha tudatosítják: az EU számos területen már régen úgy működik mint egy állam. Akik félnek a föderalizmustól, jó ha visszanéznek 1990-ig és megvizsgálhatnák magukat, milyen dicstelen szerepet játszottak és elismerhetnék, itt bizony semmilyen győzelmet nem arattak.

Az európai föderalizmus a következő lépés. Ukrajnával együtt. Nekünk, humanista gondolkodású liberálisoknak pedig meg kell harcolni egy olyan projektért, amely kulturálisan és a intellektuálisan már létezik a kora középkortól is. Ha ezt nem tesszük meg és megijedünk a szélsőjobboldaltól és a jobboldali populistáktól, a közvélemény visszavonulásnak fogja értékelni vagy egyéb esetben kármentő visszavonulásnak.

Tessék, itt van a vízió! Ha eddig panaszkodtunk volna, hogy az EU nem képes tömegeket megszólítani, Ukrajna most ezt megcáfolja, ahol több százan adták életüket a sárga csillagos, kék alapú zászlóért. Az európai föderalizmus lehet pontosan az a gondolat, amely a 21. század elején újra prófétákat faraghat a politikusokból és hősöket a nép egyszerű fiaiból!

komment

Címkék: #ukrajna #budapesti memorandum #euroatlantisták #oroszok #ukroszok #ferenc ferdinánd #dualizmus #európai egyesült államok #maláj gép #föderalizmus

A bejegyzés trackback címe:

https://dotoho.blog.hu/api/trackback/id/tr716536697

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval, a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.07.23. 11:09:20

Galíciai fasiszta oroszellenes propaganda.

___________________________ (törölt) 2014.07.23. 18:01:40

De a felvetés ott hibás, hogy feltételezi, hogy a nyugat jót akar kelet-európának. Ez az a fajta optimista libbant faszság, amit 25 éve hallgatunk - hogy azok olyan derék, civilizált, fejlett gondolkodású, haladott emberek, ők már biztosan csak segíteni akarnak nekünk. Ez az egész abból a haladár ökörségből származik, hogy az ember születetten jó (Rousseau), tehát ha körülményei okék, mint Nyugaton, akkor biztosan jót akar. Pedig lófaszt, gazdasági érdekek dominálnak!

Például az EU bevezette a cukoripari kvótákat, erre hivatkozva és egy marék pénzzel bezáratta a magyar cukoripart, gondolom, más kelet-európait is, majd most meg fogják szüntetni a kvótákat. Ez az Süddeutsche Zucker szempontjából remek dolog, jó eséllyel ők rendelték meg és hasonló cégek. Nekünk meg nem annyira.

Hogyan is képzeli pontosan, hogy a föderalizáció jót hoz, úgy értve, hogy ki csinálja a jót? A francia politikus csinálja a jót nekünk? Mert azért fogják őt újraválasztani a franciák, mert ide nekünk ossza a bónit? Ugyan már. Nyilván nem. Ő azzal nyer választást, ha mondjuk ott több lesz a munkahely. Tehát, kinyírat egypár magyar vagy szlovák vagy ukrán céget, hogy piacot szerezzen. Így megy ez.
Marakodunk a torta fölött, és nem szerencsés teljesen lebontani az erősebb kutyától elválasztó kerítést, mert esetleg megbasz, hogy csak úgy füstöl.

Grabbe · http://www.hirstart.hu/ 2014.07.23. 18:01:50

Azért Putyin nem fogja olyan könnyen "visszaadni" a Krímet, mivel sok millió ember szeme láttára írta alá az Oroszországhoz való csatolását. Kelet-Ukrajnával ilyet nem tett. Szerintem a Krím orosz marad.

2014.07.23. 18:02:01

@maxval, a gondolkodó birca: Ennél szebben én sem tudtam volna megfogalmazni! :D

ultracionista tájnigger 2014.07.23. 18:02:05

ukrosz :D
Egyre jobb szavakat találsz ki.

Delco Lajos 2014.07.23. 18:13:42

Porosenko nem akar föderációt.
Ezért van polgárháború Ukrajnában.

vNHM 2014.07.23. 18:47:52

Izzadsagszagu ez szlovmagyar, ukrorosz. Nem erzed mennyire ciki ez nemzetallam ellenesseg? Azt hiszed magadrol, hogy a jovobe latsz?

Éhes_ló 2014.07.23. 18:48:05

Sok a jóslás a postban.
A korábbiakban is volt nem kevés.
A beválási arány nulla volt.

Ezé sem hiszem, hogy jobb lesz, mert téves a kiinduló helyzet értékelése.

Érdemesebb lenne nem jóslással foglalkoznod, mert nem megy.

Szúnyog 2014.07.23. 18:48:09

Lejárt lemez. És unalmas.

Namir 2014.07.23. 18:48:21

"Nekünk, humanista gondolkodású liberálisoknak pedig meg kell harcolni"

Ez bizony nyílt liberálfasizmus: "felsőbbrendűség" és "igazságos" harc hirdetése.

2x láttunk ilyet örületet a történelemben:
- nemzetközi szocializmus
- nemzeti szocializmus

Ajánlom a Szovjet sztori film megnézését, és kijózanodsz.

2014.07.23. 19:03:36

@Shenpen: A magyar cukoripar nem zárt be, egy cukorgyár működik Kaposváron. A cukoripari kvóta nem a kelet európai ipar elnyomására irányult, a cukorkereskedelmet akarták felülről szabályozni. A 12 magyar cukorgyár közül a végére 2 maradt, a kaposvári ami egy lepukkant üzem volt és a petőházai amely közép Európában a legmodernebbnek számított. A két gyár elég lett volna az igény kielégítésére, viszont a kettő közül bezárták a jobban felszerelt gyárat, a petőházait és az eszközöket eladták szlovák és román cukorgyáraknak. Mi volt az ok hogy a szarabbul működő gyár maradt meg? Az EU áll ez mögött? Nem, ez mögött a közép európai cukormaffia érdekei álltak.

Ebből az esetből okulva, miért lehet jobb a nyugat európai berendezkedés, gazdasági rendszer? Nem pontosan ez jobb, hanem a társadalom felépítése hozza a működőképességet. Magyarországon nem alakult ki sosem a polgári réteg, nincs öntudat, magabiztosság. Szolgalelkűség van. Így olyan közkincseket is mint a cukoriparunk, tönkretehetnek közülünk kinövő bűnözők, zsiványok.

Namir 2014.07.23. 19:03:54

Nem mellesleg a jelenlegi gazdasági és kommunikációs globalizáció az emberi kultúra és akár a faj fennmaradását veszélyezteti, ahogy drasztikusan csökken minden területen a sokszínüség, és egyre erősebb a gondolatrendőrség (liberálfasizmus).

Egyszerű a megoldás: 100 évvel ezelőtt az USA-ban trösztellenes törvényt hoztak a piacgazdaság védelmében. Most is azt kellene: a globális vállalatok ellen: Mert ez már régen nem szabad piacgazdaság, hanem egy ellenőrzés nélküli oligopol globálpiac=rablógazdaság.
>> ajánlatos a Bennfentesek film megtekintése

vezér01 2014.07.23. 19:19:11

Kedves Tótocskám! Ukrán barátaink a sárga
csillagos kék zászlóért most azért rajonganak,mert azt hiszik,hogy ők is nyithatnak majd cukrászdát Bécsben !

_most_ 2014.07.23. 19:25:15

egyetértek, a nemzetállamok kora lejárt, ezt csak a maradi jobboldaliak nem látják. Európában már nincsenek határok, viszonylag szabadon lehet mozogni, munkát vállalni, élni bárhol, nem számít hova születtél. A facebookon sincsenek országhatárok.

Gandalf007 2014.07.23. 19:51:44

Az a baj az EU-val - többek között -, hogy teljesen fordítva ülik meg azt a bizonyos lovat. A Monarchia azért tudott jól működni (gazdaságilag, kulturálisan, stb.), mert a a gazdaságpolitikát, a hadügyet és a külügyet a központból irányították, mindent mást meg helyben. Az EU-ban meg pont fordítva van. Hiába van közös pénz, ha nincs mögötte közös gazdaságpolitika, az ilyesmiből csak taknyolás lesz (lett is...). Pont az ukrán válság világított rá, hogy Európa rohadtul nem tud egységesen fellépni az érdekeiért, mert pl. Lengyelországnak teljesen más volt az érdeke, mint GB-nek. Addig, amíg ez nem változik meg, addig nincs értelme föderalizmusról beszélni.

Az USA-EU szabadkereskedelmi-övezet meg faszság, tömören szólva.

2014.07.23. 19:51:48

@_most_: Fészbukhoz méltó komment volt ez...

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2014.07.23. 19:59:59

@Gandalf007: Népszerű téveszme, de Monarchia nem működött jól, hiszen 14 nép önrendelkezési jogát nem vette figyelembe. A Monarchia föderatív átrendezésére készülő javaslatokat a két uralkodó nemzet etnikai elitje nem akarta elfogadni. Ez az amit nem akartok észrevenni, de az Eu már most föderatíven működik több szinten, de hagy lehetőséget az alsóbb, nemzeti szinteken a nacionalizmus kiélésére is, lásd: Orbán-kormány kettős kommunikációja.

A gazdasági megosztottság probléma, de ha nem vagy vak, ezt pont az oroszok érdeke (erről majd egy későbbi posztban vagy cikben írok részletesen). Ezért is fontos szempont volna nem üzletelni az oroszokkal. Ez egy tanulási folyamat, a mostani ukrán krízis sokat lendíthet egy egységes EU politikán.

Az USA-EU szabadkereskedelmi-övezetről lehet véleményed, de erről nem Orbán fog dönteni, hanem Brüsszel.

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2014.07.23. 20:09:59

@Shenpen: Elég meseszerűen látod a világot. A nyugat nem akart semmiféle "jót" ránk kényszeríteni, mi, kelet-európaiak választottunk 1990-ben az államkapitalizmustól (ti. szocializmus aka. Fidesz gazdpol) működőképesebbnek látszó gazdasági és politikai rendszert. Épp úgy, ahogy most az ukránok. Ők is kapnak egy esélyt. Mi nem éltünk vele. Az, hogy erre a kelet-európai emberek jó részének mentalitása egyelőre nem vevő az új dolgokra, nem a nyugaton múlik. De beszélni kell róla.

Bicepsz Elek 2014.07.23. 20:11:30

Ehes diszno makkal almodik!!!

Megyko · http://www.szinkronrendezo.blog.hu 2014.07.23. 20:11:38

Szeretni szeretjük az internacionalizmust na, csak valahogy mégse jó semmire.

Gandalf007 2014.07.23. 20:32:48

@Csehszlovák Kém: Gazdasági szempontból mindenképpen jól működött. Hiszen a létrejöttekor meglévő óriási gazdasági eltérések csökkentek, a periféria területek nem hogy nem szakadtak le, de gyorsabban fejlődtek, mint a magterületek. Az EU-ban, a '80-90-es évek gazdasági fellendülését, amikor az újonnan csatlakozó államok gyors gazdasági fejlődésen mentek keresztül (Spanyolo., Görögo., Portugália, kicsivel korábban Íro.), a közös valutának és a nemzeti szinten hagyott gazdaságirányításnak hála a válság elsöpörte. A 2004-ben csatlakozottakra meg messze nem köszöntött akkora gazdasági csoda, noha a válságot jobban kezelték.

Oroszország szerepét szerintem messze eltúlzod. A gazdasági megosztottság sokkal inkább érdeke a magállamoknak, mint Oroszországnak, aki ugyan minden tőle telhetőt megtesz, hogy a meglévő piacait fenntartsa, de az EU irányába egyedül földgázt tud exportálni -- az meg valahol Brüsszel hibája is, hogy tíz év alatt nem sikerült a kelet-közép-európai államok függését mérsékelni.

Ugyanakkor, a kelet-közép-európai államok ki vannak szolgáltatva az orosz földgáz-importnak, amely révén Oroszország érvényesíteni tudja a befolyását. Ennek mérséklése üdvözítő, csak sajnos lassú a tempó. Többek között ezért nem lehet nekünk embargót hirdetni Oroszországgal szemben. Amiről egyébként szó sincs, hiszen a franciák pl. fegyvereket adnak el nekik, ami azért lényegesen súlyosabb körülmény. De ezt, a lengyeleken kívül kb. senki sem szorgalmazta.

"Az USA-EU szabadkereskedelmi-övezetről lehet véleményed, de erről nem Orbán fog dönteni, hanem Brüsszel."

No igen. Mondjuk, ha már olyan fene mód büszkék vagyunk arra a fene nagy európai demokráciára, azért igazán megkérdezhetnék az átlagembert is, hogy ugyan már, akarsz-é örök életedre biodroid lenni minimálbérért egy összeszerelő csarnokban? Mert így a félperifériából nézve, jobb sors nem várna ránk, ha aláírják az egyezményt. Lásd mi lett Mexikóval a NAFTA megalakulása óta...

___________________________ (törölt) 2014.07.26. 19:00:50

@Csehszlovák Kém: most ezt nem értem, itt több össze nem tartozó dolog lett összekeverve... maga föderalizmusról beszél, ami más, mint a kapitalizmus. Jelen kontextusban a föderalizmus a kapitalizmus nemzetközi formája, a multikkal, nyugati tőkével való korlátlan együttműködés, privatizáció, minden. Úgy értem már, hogy ez a veszélye.

A másik opció a nemzeti kapitalizmus, és akkor a nemzeti kapitalizmus lehet államközpontú, vagy pedig a magyar (ukrán stb.) emberek körén belül szabadpiaci, de valójában egyébként a sikeres kapitalizmusok mindig is a kettőt keverték (befele verseny, kifele védővám, ilyenek).

Nem hiszem, hogy az EU-nak vagy a föderalizmusnak feltétlenül köze lenne a kisebb államhoz vagy több szabadpiachoz - hiszen pont az EU szereti ugye a közmondásos uborkagörbületet előírni, de hogy valami kevésbé kabarétréfa-jellegűt, komolyabbat mondjak, hogy a tőkehiányos kis magyar éttermek mekkorát szoptak a hapcival (HAACP), azt mindenki tudja, aki egy kicsit rálát a vendéglátós szakmára.

Tehát nem kellene ezeket a dolgokat összekeverni. Ha maga a föderalizmustól impliciten az államkapitalizmus-oligarchizmus lebontását várja, azt egyrészt ki kellene mondani expliciten, mert abszolút nem magától értetődik, de szerintem meg nem is igaz.

Azért nem igaz, mert mint fentebb írtam, az leginkább a magyar, ukrán kisvállalkozónak lehet jó, és pont azt szarja le magasról a nyugati politikus. Neki az a jó, az áll érdekében, hogy a keleti államkapitalizmusokból jó nagy falatot haraphasson ki a nyugati multi is, ennyi. Úgyhogy a kettőnek nem sok köze van egymáshoz.

Tom Bradley 2014.07.26. 19:01:14

Tudom, hogy off, de egyszer írd már meg az itt leírtakról a véleményed, de őszintén:

vilagpolitika.blog.hu/2014/07/22/marhavagonokban_rabszolgasorba

petraeus 2014.07.26. 19:01:34

1, A klasszikus nemzetallamnak vege, vagy legalabbis halodik, de ez egyaltalan nem jelenti a nacionalizmus veget, sokkal inkabb az etnocizmuset es a sovinizmuset, illetve az allamilag kieroszakolt asszimilacioet (bar ez korlatozottan igaz csak kelet europara) ezek azert fontos kulonbsegek. A klasszikus nemzetallamokat felvalto foderalisztikus allamok szuksegszeruen rendelkeznek tobbes identitassal, egyfajta tamogatott helyi nacionalizmussal de semmikeppen sem kirekeszto patriotizmussal. A regiokat, regios kulonbsegeket elismero, sot tamogato allam sok helyen jelent egyet a helyi – eltero nyelvu, kulturaju – kozossegek megerosodesevel, ez sok esetben egy elveszett kultura, nyelv feleleszteset jelenti, peldaul: Cornish, Gaelic, Celtic, Breton revival, ugyanis ezeket a nyelveket a magyarnal sokkal “sikeresebb” nacionalista francia es brit allam szinte teljesen kiirtottak. A regiok megerosodes egyutt jar kulonbozo szintu autonom hatalomgyakorlassal, ez szamomra egy nagyon pozitiv jovokep, remelem lesz majd magyar tobbsegu autonom szlovak regio is nem csak szekelyfoldi autonomia.
2, Ukrajna esete mas, a kisebbsegi jogokban nem lehet kompromisszumot kotni, a helyi oroszok nyelvi es kulturalis jogait garantalni kell, de a foderalis allamberendezkedeshez fejlett es jol mukodo demokratikus allam kell, aminek csak nyomai vannak meg. Latjuk jol mi tortenik egy gyenge demokraciaval (Magyarorszag) ha egy Orban fele autoriter vezeto kerul hatalomra, latjuk, hogy hogyan alakul a nemzeti kisebbsegek sorsa kelet europai EU tagokban, a regiositast elutasitjak, a kozigazgatasi berendezkedeset pedig a kisebbsegek megtorsesere, a kisebbsegek ellen, a kozponti hatalom megerositesere hasznaljak fel. Ha alapvetoen demokratikus, EU tagok keptelenek egy foderalisztikus allam kiepitesere akkor mennyi eselye van erre Ukrajnanak? Ukrajna sajnos, meg nem erett meg egy foderalisztikus berendezkedesre.
3, Nagyon sulyosan tevedsz a magyar autonomia torekvesek megiteleseben, Orban es rendszerenek gyulolete nem lehet ok es indok az autonomia torekvesek diszkreditalasara. Az autonomia nagyon is lokalis erdek, jol latszik nyugat europai kisebbsegek sorsan, hogy egy jol megtervezett autonomia a helyi kozosseg erdekeit szolgalja. Milyen alapon dontod te el, hogy mi a kisebbseg erdeke? Raadasul az autonomia egy tobb szaz eves gondolat, amikor a szlovakok, szerbek, romanok voltak kisebbsegben az o mersekelt vezetoik koveteltek autonomiat (nagyon helyesen). A hatarontuli magyarsag autonomia torekvesei nem kothetok a geci Fideszhez, ez egy sulyos es rosszindulatu csusztatas a magyarellenes, sovinisztaktol szamit az ember ilyesmire, egy magat liberalisnak vallotol nem.
Ez kb. olyan mintha az iszlamistak altal elkovetett merenyleteket hasznalnak fel angliaban a muszlim kozossegek diszkreditalasara, megtoresere, e helyett pont az ellenkezoje tortenik, a terror akciok utan az angol vezetok es tarsadalmi szervezetek mindig kulon hangsulyozzak, hogy ezek a cselekmenyek nem hullhatnak vissza a tisztesseges muszlimokra es nem adhatnak alkalmat szokasaik, hagyomanyaik megsemmisitesere (termeszetesen ez csak az EU konform hagyomanyokra vonatkozik, a multikulturalizmus sem aldozhatja fel peldaul a nok es gyermekek jogait).

vilmoci 2014.07.26. 19:01:49

Szerintem kissé túlzó következtetést vonsz le ebből a videóból.
Azt írja a wiki, hogy Szeverodonyecket kb. 110 ezren lakják. A videón meg van legfeljebb 50 ember.
Mi van ha busszal hozták őket mondjuk Kijevből a show kedvéért?
Mi van, ha a kamera mögött áll néhány ukrán felszabadító csőre vágott kalával és megkérték a helyieket, hogy örüljenek már egy kicsit, mert különben... ?
Mi van, ha nem is Szeverodonyeckben készült a felvétel, hanem „otthon”?

Arbaram 2014.07.26. 19:02:42

"Most, hogy úgy tűnik, az úgynevezett Donyecki Köztársaság napjai és szeparatista harcosainak napjai megszámláltatnak és lehetőség nyílhat a Krím visszaszerzésére is, helyreállítva ezzel az egységes Ukrajna területi szuverenitását..."

Aha, nyilván. Kár, hogy orosz szemszögből nézve a "Krím visszaszerzése" már Oroszország területi szuverenitásának megsértését jelentené. Ahhoz pedig még az általad vizionált föderális EU-nak, a teljes NATO-val a háta mögött se lenne elég töke.
Az új ukrán vezetés pedig nincs annyira ostoba, hogy a hadsereg Krímben való bevetésével casus bellit szolgáltasson Putyinnak. Annyi fog itt történni, hogy még pár hónapig elhúzzák ezt a donyecki parádét, majd Kijev és Moszkva szépen, fű alatt megállapodik egymással arról, hogy míg az oroszok hallgatólagosan elismerik Poroshenkót és "kihátrálnak" a szakadárok mögül, addig az ukránok beletörődnek a Krím elvesztésébe. Így minden érintett politikus boldog lesz, Ukrajnában pedig max 3 év alatt alábbhagy a nagy lelkesedés a sárga csillagos kék zászló iránt és olyan szépen fog újrakezdődni az ottani hatalmi balett, hogy öröm lesz nézni...

A megvalósult amerikai ólom.. 2014.07.26. 19:06:37

@Grabbe: A Krím visszaadása nem alku tárgya. Itt legfeljebb az a kérdés, hogy Oroszország meddig akarja elhúzni a kelet-ukrajnai konfliktust, illetve a konfliktus lezárása esetén esetlegesen mekkora részt akar kiharapni nyugati szomszédjából.
( Egyébként épp ma lőttek le két ukrán harci gépet orosz területről..)
A poszt egyébként egy zagyvaság olyan értelemben, hogy az ukrajnai helyzetből kiindulva jut el egy föderatív Európa víziójáig. Ukrajna esetleges föderatív berendezkedése egy fegyveres konfliktus megszüntetésére kínálna megoldást. Európa pedig rengeteg konfliktus árán juthatna el egy föderatív rendszerig. Ennek a közeli jövőben semmi realitása nincs. Leginkább azért mert a jelentősebb európai parlamentek egyszerűen nem adnák jóváhagyásukat ehhez.( Egyébként a föderatívnak kikiáltott Juncker is sokat finomított álláspontján, hogy elnyerje a végül is őt támogatók szavazatait.)
A legviccesebb az egész posztban az, hogy bagatellizálni próbálja az euroszkeptikusokat, miközben az ilyen pártok rendkívül jól szerepeltek az EU választásokon..

xclusiv 2014.07.26. 19:06:44

@maxval, a gondolkodó birca: "Galíciai fasiszta oroszellenes propaganda."

Balfasz orosz-szopó fidesz/jobbik fan vagy?
Költői kérdés...

Namir 2014.07.26. 19:06:50

"Döbbenetes erejű videofelvétel"

Döbbenetes, hogy mind a 37 helyi liberális kijött eléjük.

Delco Lajos 2014.07.27. 12:10:51

@xclusiv: Miért kell személyeskedni?
Miért nem tájékozódsz a kérdés feltétele előtt?
Nyugat-Ukrajnában igen népszerű a német náci múlt. Bandera (napjaink népi hőse, a modern ukrán hazafi prototípusa) lelkesen kollaborált a nácikkal. A háború után a CIA-vel... Gyakorlatilag ennyi a "korszerű" ukrán nacionalizmus eredete. Ezért nem akarják, hogy Ukrajna föderális állam legyen. (Meg azért mert akkor nehezebben lehetne "lenyúlnia" az emberbarát Nyugatnak az országot. Persze az ukrán föderalizmus védene az orosz lenyúlástól is... De akkor béke lenne ott. Ezt meg senki nem akarja. Az ott élőkön kívül.)

Balt 2014.07.29. 18:28:36

Azon röhögök, hogy kedves internacionalista elvtársaid közben merőben másképp látják a helyzetet:
balrad.wordpress.com/2014/07/26/melegszik-a-katlan

Balt 2014.07.29. 18:28:39

Beneš-dekrétumok...?

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2014.07.29. 18:41:58

@Balt: Hogy jönnek ide a Benes-dekrétumok? Nagyon sok volt ám belőle!
süti beállítások módosítása