Vladimír Weiss, szlovák szövetségi kapitány a kameruniak ellen vívott felkészülési meccs után megelégedettséggel beszélt a csapat védőmunkájáról, ugyanakkor nem örvendeztette meg a csatárok játéka, amely a közelgő világbajnokságon a szlovák csapat gyenge pontja lehet.

- Nagyon tanulságos mérkőzés volt. Muszáj a védekezésre építenünk, mert a világ élvonalából érkező csapatok ellen esélyünk sem lesz. A védelemben nagyon jók és szervezettek voltunk, tulajdonképpen a gólt megelőző jeleneten kívül hiba nélkül lehoztuk a meccset. Ugyanakkor a támadásaink nem nagyon sikerültek.

Weiss nyilatkozata fényében a magyarok holland szövetségi kapitányának korábbi védekező taktikája juthat eszünkbe. Erwin Koeman hasonlóval indokolta meg a támadójátékosok hiányát és a védekezésen alapuló óvatos játékot például a svédek vagy a portugálok ellen. Úgy látszik azonban a magyar védelem játékosállománya nem üti meg a szlovák válogatott védelmének színvonalát, mert az előbbiek sorsdöntő alkalmakkor rendre hibáztak. Kérdés persze, miért nem dobják játékba az U21-es korosztályos válogatottban pallérozódó fiatal hátvédeket, gondolok itt Debreceni Andrásra (Budapest Honvéd), Szekeres Adriánra (MTK) vagy éppen Kádár Tamásra (Newcastle United).

 

Hosszú a maródiak listája, előttünk a keretszűkítés

 

Az összecsapásról néhány sérült ász is hiányzott. Filip Hološko, Róbert Vittek személye megosztja a szlovák szurkereket – egyes vélemények szerint Vitteknek már nincs helye a válogatottban – de lehetséges, hogy az élet fogja megoldani a keretszűkítés előtt álló edző dilemmáját: Hološko (Besiktas Istanbul) egyéni felkészítő program szerint próbál felzárkózni a többiekhez, míg Vittek már a többiekkel rótta a köröket az edzőpályán, mégsem lépett szombaton pályára. Ami biztosan eldőlt: Miroslav Karhan jelenlegi szlovák válogatott csúcstartó nem lép pályára egyetlen mérkőzésen sem Dél-Afrikában. Lásd: keretes írásunk.

Eldőlt. Karhan nem játszik a világbajnokságon


Lemondta a világbajnoki részvételt az állandó achilles problémákkal küszködő szlovák válogatott legtapasztaltabb játékosa. A nemzeti tizenegyben kilencvenhatszor pályára lépett Miroslav Karhan szombaton hozta meg karrierje talán legszomorúbb döntését. – Sajnos ilyen a futballisták élete. Természetesen, hogy nagyon bánt, nehéz is ilyenkor bármit mondani – jelezte a labdarúgó, aki a világbajnokságon akár elérhette volna a bűvös százszoros válogatottságot is. Weiss mester helyzetét Karhan döntése azonban nem könnyítette meg. A szövetségi kapitánynak június 29-ig további öt játékosától kell elbúcsúzni a jelenlegi, Ausztriában edzőtáborozó huszonkilenc fős keretből. A szurkolók körében ugyanakkor nagy a fellélegzés. Ahogy az egyik fórumon írta qwerty: már csak Vittektől és Jakubkótól kellene valahogy megszabadulni, aztán talán lesz valami.

Szegény embert persze még az ág is húzza: Dušan Kuciak kapus közvetlenül a mérkőzés vége előtt bicegett le sérülten az Eyong Enohhal történt párharc után. A legutolsó hírek szerint szerencsére nincs komolyabb sérülése a válogatott játékosnak.

Kritika a csatároknak: felemás erőnléti állapotban

A támadójáték általában csalódást jelentett a szövetségi kapitánynak.

Kamerun ellen azért lehetett már látni, hogy aki nincs jó fizikai állapotban, nem fog tudni professzionális szinten játszani. Jelenleg úgy nézünk ki, hogy rendelkezésünkre áll két félkész játékos - Hološko, Vittek – Šesták szintén nem a legjobb szezonját tudhatja a háta mögött, így nincs más hátra, mint fiatal tehetségeinknek – ifj. Weiss (Manchester City), Miňo Stoch (Chelsea, Twente) – kell kicsit jobban kapkodni magukat, de Erik Jendrišeknek (Schalke 04) is alaposan össze kell szednie magát. Időnk már nincs újabb fizikai tesztek elvégzésére. Előzetesen azt kértem a srácoktól, hogy relative jó erőállapotban érkezzenek Ausztriába, de néhányuk ilyen szempontból elég gyenge kondícióban van.

Weissnek egy kényszerlépésre is rá kellett szánnia magát a mérkőzés során. Peter Pekaríkot kitette a jobboldalra a védelem tengelyéből.

Úgy nézett ki, mintha támadónk nélkül játszottunk volna és a bal oldalról a világ élvonalához tartozó Assaou-Ekotto azt csinált amit akart, ezért toltam feljebb Pekaríkot. Jakub Sylvetr (Slovan Bratislava) a horvátok elleni U21-es mérkőzésen tizenhárom kilométert futott, erről szól a mai labdarúgás, a mozgásról.

Utolsó mondatait mintegy a játékosok felé címezve zárta mondandóját Weiss mester a meccset követő értékelésen. A magyaroknak pedig eszükbe juthat, hogy nemrég pontosan ugyanennyi kilométert futott le Gera Zoltán (Fulham) az Európa Kupa döntőjében .

Szlovákia-Kamerun 1:1

 

16 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://dotoho.blog.hu/api/trackback/id/tr562043463

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csillagkutya seven 2010.05.31. 10:23:23

minél előbbi hazautazást és nagy zakókat kívánok e nevesincs válogatottnak!

atoszbá · http://rogbixv.blog.nepsport.hu/ 2010.05.31. 10:36:43

@csillagkutya seven: nem kötekedni akarok, de itt talán a fociról lenne szó...

bopat 2010.05.31. 10:48:40

@csillagkutya seven: Neked meg azt kívánom hogy maradj csendben.

Szocio Pata (kikvogymukblog) 2010.05.31. 11:03:40

Néhányan talán be is vállaljuk, hogy ha hivatalosan nem is, de névben, családi eredetben elég közel állunk egymáshoz. (az idióta fasz politikusokat pedig tényleg hagyjuk) És bárhogy nézzük, Szlovákia valahol az egész régiót, egy kicsit minket is képvisel. Sokkal inkább nekik szurkolok, mint valami latin-amerikai bohóccsapatnak. (persze az angolok után) A lengyeleknek is nagyon szorítottam, kár hogy kiestek.

csillagkutya seven 2010.05.31. 11:10:05

@bopat: nem kérdeztelek.elmondtam, amit gondoltam. ennyi. sosem tudnék szurkolni egy ilyen nép csapatának, ahol "kurva magyarszki" voltam...érted? kétlem...

2010.05.31. 11:45:12

@csillagkutya seven: itt viszont senki nem kíváncsi az ilyen véleményre, érted? próbáld meg máshol, gyakorolj egy kis önuralmat, és ne egy focis blogon gyűlölködj.

mréveiller 2010.05.31. 11:47:13

a szlovákoknak szurkolni? na azt várhatod. remélem jól megszorják majd őket

Tóth-Szenesi Attila · http://hejszlovenek.blog.hu/ 2010.05.31. 11:54:14

hajrá szlovákok (nem fico, nem slota, szlovákok). persze csak a szlovének után.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2010.05.31. 12:36:52

@Balatony: a focihoz ez is hozzátartozik, a blog pedig tök jó & értesüléseim holnap még informatívabb poszt jön a szlovák foci történelméről :)

2010.05.31. 12:43:15

@Modor Tibi: szerintem is jó a blog, ezt nem is vitattam. Szerintem ez a stílus viszont nem illik egy szurkerblogra (máshova se nagyon).

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2010.05.31. 13:20:55

@Balatony: hát, 99-ben Pozsonyban meg Győrben azért volt kis csipkelődés élőben is oda-vissza (bár inkább csak oda) - ennyi belefér.

@monster18: még csak első részét láttam, de az jó sok soros. Annyit elárulhatok, hogy nagy részben magyar vonatkozású az áttekintés :)

csillagkutya seven 2010.05.31. 13:52:53

@Balatony: neked szövegértelmezést kellene gyakorolnod. semmi olyat nem írtam, ami sértő. csak egy ellenszurkoló vagyok.
további szép napot a blog írójának és a normális be nem szólongatóknak...

The Paramour 2010.05.31. 15:10:16

Szerintem a legnagyobb szlovák hiányzó a Marek Mintál, aki sms-ben mondta le a válogatottságot tavaly májusban. Bár a mostani szezonban csak egy gólt lőtt a Nürnbergben, volt ő már gólkirály a német első és másodosztályban is.
Egyébként ha már mindenki belekeveri a politikát, azt ne felejtsük el, hogy lesz magyar a szlovák keretben. Meg ugye a Weiss se egy echte szlovák név, bár nem tudom hogy viszonyulnak hozzá a szlovákok. Drukkolni én se fogok neki, de a magyar srácnak igen!

mujure 2010.06.02. 22:03:06

szurkolni én se fogok a szlovákoknak, de bevallom ez azért van, mert nem sok meccsüket láttam, az alapján, amit meg mégis, nem tűntek szimpinek nekem. ellenszurker sem vagyok, szerintem sincs helye a politikának itt, de megértem aki ez alapján dönt. ez a szép benne, végső soron népek, nemzetek csapnak össze, logikus, hogy sokan az alapján döntenek, amit látnak belőlük. a szlovák válogatottban szerintem vannak ügyes gyerekek, de lássuk be, a csoportjuk sem volt valami acélos (megújulóban vannak a csehek és a lengyelek is azért...). viszont ebből a csoportból továbbjuthatnak, ez se valami egetrengető, paraguayjal ki-ki meccs lesz!
süti beállítások módosítása