Brazíliában ha azt akarja valaki mondani, hogy egy ember rendszeresen nem zuhanyozik, nem foglalkozik személyes higéniájával akkor a banho tcheco kifejezést használja. Szó szerint: csehül fürdik. Ezekben a forró nyári napokban prágai tömegközlekedéssel utazni igazi büntetés. Az ok igazán egyszerű: a csehek mai napig nem tanulták meg használni rendszeresen a dezodorokat és az izzadsággátló szereket. Egy tisztasági eszközöket gyártó cég felmérése alapján a csehek átlagosan évente két dezodort vesznek.

A fent említett mondás fényében vajon tudjátok-e, hogy egy bizonyos Anderson Simas Luciano (Gremio) futballsitának, miért a Tcheco a beceneve? Még kisgyerek volt, amikor az anyja elnevezte csehnek, mivel a meccsek után a kis Luciano nem akart lezuhanyozni.

Másik példa egy cseh internetes fórumról az Egyesült Államokból. Ott Petr azt fejtegeti, hogy a cseh férfiak többsége ott is bűzlik. És csak ők. Húsz éve él már kint, és Tomas nevű barátjának épp olyan szaga van, mint egy prágai villamosnak. Petr gyerekei csak büdös Tomásnak hívják és ha látogatóba érkezik, az egész lakás bűzlik tőle.

A jelenség annyira aktuális és általános Csehországban, hogy a Facebookon létrehozott Gyűlölöm azokat az embereket, akik az MHD-n bűzlenek! csoporthoz vasárnapig 103.301 ember csatlakozott. A cseh szélsőjobboldal is hű maradt önmagához. A Jobbik csehországi megfelelője, a Munkáspárthoz (Delnická strana) közel álló rapcsapat, a Hrobka a Pitva feat. Řezník - Végső megoldás (Konečný řešení) című számukban, amolyan cseh FankaDeliként bézból ütővel írtaná ki a büdöset, a homlesseket, az utcán dohányzókat és hányókat, az ukránokat és a cigányokat a prágai utcákról.

Nem hajléktalanokról beszélek. Azok Csehországban is büdösek. De még rosszabb, ha körülöttünk olyanok büdösek, akiknek otthon van meleg vizük és rengeteg ruhájuk. Csak épp azt gondolják, hogy pólót cserélni egy héten egyszer bőven elég, a dezodor pedig a metroszexuálisok és a modellek találmánya, fogselymet még életében nem látott és a tegnap esti oldalas ott lóg ki a szájából.

Ezek az emberek vidáman felszállnak a tömegközlekedési eszközökre és persze a fejük fölött fogják meg a kapaszkodót. Legtöbbször dohányoznak is, és a testszag a nikotinnal együtt igazán szép egyveleget alkot. Este aztán otthon a pólójukat kirakják a radiátorra, hátha valahogy kipárolog. Ha már szlovák blogon vagyunk, érdemes azért megjegyezni, hogy ott ugyanez a helyzet. A kilencvenes években a pozsonyi kollégiumban ahol laktam a heti egyszeri fürdés teljesen általános volt.

Legbrutálisabb élményem a Karlovy vary filmfesztivál alatt történt. A moziba beült mellénk egy maxibüdös fesztiválarc, aki az előző estét jól érezhetően sátorban töltötte. Semmi bajom a sátorozással, de még ott is meg lehetne oldani a tisztálkodást és tiszta pólót felvenni. Végül a barátnőm parfümjéből adtunk a székére, hogy legaláb enyhítsük a fizikai fájdalmat orrunkban. Mindez történt egy nemzetközi fimfesztivál alatt, egy Európa-hírű fürdővárosban.

Az Unilever cég statisztikája alapján, amíg Angliában átlagosan évente nyolc, Németországban öt dezodort vesz egy ember, addig ez Csehországban egy kőkemény kettes szám. Brutál. A cég statisztikája szerint Csehországban a nők többet használják a dezodort, mint a férfiak. 2008-as statisztika szerint a nők 92%-a és a férfiak 84%-a él az izzadsággátló szerekkel. Megdöbbentő, hogy napi lebontásban ez már csupán 82 és 56 százalék!

És, hogy mik az ellenérvek? Igen, lehet bűzlöm, de többször fürdeni ártalmas. Majd ha az érzékeny nyugaton is ilyen lestrapált buszokkal közlekednek naponta a városban, ahol nem lehet ablakot nyitni, akkor szóljanak. Nyáron sem egy zuhany, sem az ötszáz koronás dezodor nem segít. Nem értem a finnyáskodókat, miért nem mennek el egy kémiai labrotótiumba dolgozni? Ha majd megszagolják a lebomló fehérjéket, akkor megtudják, mi az, hogy büdös.

Engem nem győztek meg, sőt biztosra akartam menni a témában. Bezzeg Prága? Olcsó sörök? Kíváló tömegközlekedési rendszer? Tisztaság a pályaudvarokon, wc-ben? Nem dohányoznak a megállókban, aluljárókban, stadionokban? Lehet csak az irigység beszél belőlem? Megkérdeztem néhány külföldi ismerősömet, ők hogyan látják a bűzhelyzetet Prágában.

Iain, Skóciából: Borzalmas. Amikor felszállok a villamosra és emberek a pólóban, hónaljuk alatt hatalmas izzadságfolttal kapaszkodnak. A fejlett országokban ilyennel már nem találkozol. Arrafelé a személyes higénia már alapvető. Gyakorlatilag az összes ismerősömnek feltűnt ez a jelenség. Wilem, Hollandiából: Amikor 1997-ben először Prágában jártam, az itteniek gyakorlatilag nem használtak dezodort. Megszenvedtem, amikor villamossal kellett utazni. Szerencsére a dolgok változnak, bár időnként még érzek büdös embereket. Carlos, Portugáliából: Igen, a csehek bűzlenek. Ez az a néhány kevés dolog egyke, amit a szemükre tudok vetni.

Dél-Olaszország jut eszembe, Pompei, a város szeméthegyeivel és ennek éles kontrasztjaként a személyiségének megfelelően öltözött és ápolt olasz férfi és nő. Vagy Magyarország, ahol a közterek lelakottak, a lakóházak élehetetlenek, lepukkantak az ingatlanok, kosz mocsok és igénytelenség az aluljárókban, de az emberek tiszták és ápoltak, minden nap fürdenek. Öltözködni meg nem igénytelenségük miatt nem tudnak, hanem mert szegények és a ruhán spórolnak.

Mi lehet az oka jelenségnek? Kulturális defekt? Kelet-Európaiság? Vajon miért alakult úgy ki, hogy a csehek épített környzetükben, kulturális emlékeikben félelmetesen rendezettek, a közös helységeiket, műtárgyakat karbantartják, naponta tisztítják, általában mindenhol tisztaság van, a lakóházak gondozottak, rendezettek, de közvetlen személyes aurájukba lépve sokszor meg elhányom magam? Nem fürdenek, igénytelenek, nem tudnak öltözködni. És mindez nem is érdekli őket.

54 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://dotoho.blog.hu/api/trackback/id/tr332128525

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Bosznia-Hercegovináról és fociról 2010.07.05. 13:03:43

Van egy kis tartás benned, amikor Bosznia-Hercegovinában bemész egy kocsmába. Nem tudod, hogy akik ott vannak, melyik nemzetiséghez tartoznak. Mert nem mindegy ugye, hogy boszniai szerbek, vagy bosnyákok előtt iszod betegre magadat, pláne lánnyal. De e...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

donkanyar · http://www.falanszter.blog.hu 2010.07.05. 09:32:55

A válasz egyszerű. Direkt fonetikusan leírva: maszarik

righthook 2010.07.05. 09:33:42

Képzelem mi lenne, ha valaki bármilyen témában hasonlót írna mondjuk Izraelről.

Teker 2010.07.05. 09:41:20

Prága istenes, utazzatok a vadregényes Indiába, ott még a kaja is büdös, nemhogy az emberek! az évi 1 fürdéssel a gangeszben :D

Gazz 2010.07.05. 09:49:20

Dezodor nem egyenlő tisztaság. Francia cserediák itt nálunk heti egyszer (se) fürdött, és hiába mutogattuk neki a fürdőszobát, nem akarta érteni, mi a bajunk.
Nem volt büdös, mert sprézte magát, de tiszta sem, az tuti.
Amerikai rokonaimnál is heti egyszer fürdetik a gyerekeket, pedig fürdőszoba van dögivel.

Abdab 2010.07.05. 10:00:42

Egyszer együtt dolgoztam egy orosz fiúval. Két hónapot húzott le ugyanabban a nadrágban és pólóban, leírhatatlan volt. Állandóan meg volt fázva mindenki, mert egész nap a kereszthuzatban ültünk, de máshogy egyszerűen nem lehetett kibírni. Próbáltunk neki finoman szólni, de lepergett róla. Amikor 2 hónap után végre hazament, kénytelenek voltunk kidobni a székét, menthetetlen volt.

Cserébe viszont az összes cseh ismerősöm jó illatú, de mind a 20-as éveiket tapossák, új generáció.

agyvihar · http://agyvihar.blog.hu/ 2010.07.05. 10:02:59

@Teker: a legjobb, amikor multicégnél az indiaiak nem esznek a menzán, hanem a teakonyhában melegítik és fogyasztják el a saját ételüket

Végül is érthető, mert ők is a hazait szeretik, de jó masszív szaga van a fűszeres kajájuknak.

MickthePick 2010.07.05. 10:05:15

Az írek dettó ugyanilyenek. Ráadásul imádnak 100% poliészter szurkolódresszekben flangálni, ami még az itteni viccnek is rossz nyárban (max +20 fok) is képes heveny izzadást és gombatermelést kiváltani, mint tudjuk.... a többit tessék elképzelni.
Még a boltban sétálva is menekülök előlük, mert méterekről érezni őket.
Érdekes módon a nők viszont legalább jó illatúak (kár, hogy többnyire henger vagy teleszart búvárruha alakúak...)

chr(27) 2010.07.05. 10:05:22

1-2 evtizeden belul olyan draga lesz a viz, meg a csatornazas, hogy mindenki cseh lesz itt is :)

whiterose 2010.07.05. 10:06:59

én nem tudom, ki találta ki , hogy a magyarok nem büdösek??? Senki nem utazik BKV-én?????

MickthePick 2010.07.05. 10:18:49

@whiterose: a BKV nem az átlagembertől büdös Magyarországon, hanem a hajlékonyaktól, meg a takarítatlanságtól.
Az átlagember otthon ezerszer ápoltabb pl. az átlag írnél, de ezek szerint a cseheknél is.

jabloko 2010.07.05. 10:20:32

Ez egy rém ostoba poszt volt. Annyira idióta dolog ez a nemzetre lebontott jellemzés. Ismerek nem nagyon mosdó franciákat, olaszokat, németeket éppúgy, mint nem büdös K-európaiakat. És viszont. Ez kb. olyan szintű jellemzés, mint az időnként megjelenő állítólagos felmérések arról, hogy mely nemzet fiai a legjobb szeretők.

Karnamantra 2010.07.05. 10:20:55

@Gazz: Na, a frenciák híresek arról, hogy nem fürödnek. Amikor kint voltunk, nem értették, miért fürdünk naponta, pedig kisgyerekek voltunk még (gyerekkórussal mentünk, 3-4 felnőtt jött velünk össz, családoknál aludtunk). Mondjuk az akkori 1 ft/m3-es vízdíj mellett nem volt nehéz, de a szüleink megtanítottak minket tisztálkodni (pedig dezodor dem volt még!), kislányom, addig nem fekszel le, amíg meg nem fürödtél-meg nem mostad a fogad stb.

csiszlikek dáridója 2010.07.05. 10:27:07

Majd ha a csehek (meg a magyarok)többsége is légkondiconált melóhelyen dolgozik és klimatizált tömegközlekedési eszözökön utazik - talán a bűz sem lesz olyan mértékű. Nézd meg Bpesten a Combínót: máris kevesebb büdös ember. Izzadás ellen meg ott van a Solutio Antisudorica - ha más (szappan) már nem segít. Csak 300 Ft a patikában és nem lesz hónalj-TIF (tenyérnyi izzadtságfolt)

MickthePick 2010.07.05. 10:28:26

@jabloko: jó, persze persze, de nyugi bele, évek alatt kialakul valami. A hibás általánosítás pl. ez:
@Karnamantra: - mert gyerekkori, 1 hét alatt kialakult emlék. Én 3 éve élek kint, hidd el, ha én azt mondom, büdösek az írek, az úgy is van. Persze nem mind, de e az általános, ahogy a prosztó nejlon foci/rögbi/hurling mez.

Volt francia barátnőm itt kint, és nagyon fincs jó illata volt, ahogy a barátai/barátnői se voltak semmilyen szinten rossz szagúak. Sőt, török csajjal is voltam rövid ideig, és ő is nagyon kellemes volt, ráadásul talán az egyik legtisztább nő, akit valaha ismertem. Pedig el tudom képzelni, mi ugrana be elsőre sokaknak..

Magyar csajok között pedig összefutottam már 1-2 nem jó szagúval, bár ez általában nem higiénai okból volt, hanem inkább adottság miatt.

prkl 2010.07.05. 10:50:02

4 cseh ismerösöm van.
Ebböl kettö kimondottan tiszta, higienikus - a srac többnyire matt reszegen is elmegy lezuhanyozni alvas elött, amikor nekem mar nincs semmi eröm ilyesmire.
1 a posztban leirt "1 polo egy hetig hordhato tipus", neha van egy kis bukeja, de azert nem veszes. A negyedik az elöbbi öccse, rola nem tudok erdemben nyilatkozni, nem volt feltunöen budös amikor talalkoztunk.

Az olyan felmeresek meg nem nagyon erdekelnek, amiket egy termek eladasaban erdekelt ceg vegez az adott termek hasznalatarol.

2010.07.05. 11:04:03

Én Prágában jártam egyetemre, és a magyar csoporttársammal SOHA nem kellett tesi után várnunk a zuhanyra, holott csak három-négy tálca volt a huszon lányra.
A csajok beözönlöttek az öltözőbe, ledobálták a tornán viselt cuccokat (na, némelyikük nem mindent, pl. sokan tornáztak ugyanabban a melltartóban, pólóban, mint az utcai) ment rá vagy a testre egy kis parfüm vagy dezodor, rárántották a többi utcai ruhát, és huss....

Egyébként nekem az is fura, hogy a magyarok nagy többsége sem zuhanyzik/mosdik le este, lefekvés előtt, hanem csak úgy bedől az ágyba és úgy alszik büdösen, koszosan, és majd (jobb esetben) csak reggel áll be a zuhany alá, azaz, nem magának, hanem másoknak fürdik.

barumka 2010.07.05. 11:13:18

Ez egy nagy faszság. Sokat járok Cseh országba, soha nem éreztem többször azt hogy büdös valaki, mint idehaza....

mbaye (törölt) 2010.07.05. 11:23:47

Büdös külföldiekkel én is találkoztam:
-Francia csaj: nem tusol, de olyan szinten pókháló nő a zuhanyrózsára, a WC-t se tisztítja, ott van benne a szarcsík, ahogy lecsúszott a csatornába. Izzadságszaga 3 méterről szúrta a szemem.
-Török srác: se tusolás, se fogmosás 3 hónapon keresztül, pedig ingyen volt a víz, a szappan.
-Szlovák és cseh srácok: nem tusoltak, izzadságszagúak voltak, de szájszaguk szerencsére nem volt.
-Kínaiak: nem láttam, hogy mikor tusoltak, de egyáltalán nem volt szaguk. Biztos genetika.
-Orosz csaj: hónapokig szkippelte a tisztálkodást, menstruáció alatt különösen tartózkodott a víztől.
-Afrikai srác: alapból gennyes fogtól büdös száj, mellé tömény testszag. Volt szintén fekete barátnője, aki szintén büdös volt, biztos nem érezték egymás szagát.
-Lengyel srác: Legbüdösebb, romlott fogtól bűzlő száj, sose tusolás, izzadság összeérve a szarszaggal, mellé tömény szeszek fogyasztása naponta.
-Magyar srác: nem tusolás, izzadságszag, kávé, cigi, ruszli (hagymás pácolt hal) fogyasztása rendszeres, ilyen kombinációban, fogmosás kihagyva, illetve csak jelképes, mert az szerinte koptatja a fogzománcot!

Napi 15-20 liter vízet használva a tusoláshoz már tökéletesen tiszta lehet az ember, erre jön még 5 liter a kéz és fogmosásra. Ez az egész kb. 30 forintba kerül naponta. Senki nem mondja, hogy ez sok!

négyzet báró · http://utalomazecetet.blog.hu 2010.07.05. 11:24:52

csak kiderült akkor, hogy mindenki büdös. nekem szerencsére valamiféle orrcsepp - amit valami fülbetegségre írt a kedves iván doktorúr - tönkretette a szaglásomat még 12 éves koromban, ezért néha van, néha nincs.

énisfélek 2010.07.05. 11:26:42

@Dr. Suokup: "Izzadás ellen meg ott van a Solutio Antisudorica"

Egy haver megkért, hogy vásároljak neki olyan dezodort, amiben nincs alumínium, mert nem bírja a bőre. Három boltban egyetlen eladó sem tudott ilyen férfi dezodort felmutatni (az Auchan illatszerosztályán még a kérdést sem értették).
Így nem könnyű illatosnak lenni...

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2010.07.05. 11:32:18

És igen, el se hiszem, hogy nálad ilyet olvasok. Az biztos, hogy sokan szeretnek ott egy átmulatott éjszaka után másoknál 1-2 órát héderelni, majd ahogy vannak, bemenni dolgozni.

Felesleges tagadni - mert bár kivétel persze mindig lesz - de nagyon sok ápolatlan, dolgozó férfi van Prágában.

mbaye (törölt) 2010.07.05. 11:33:48

@mbaye: kihagytam a finneket és a németeket.
Este legfeljebb letörölték a felsőtestüket egy kis alig nedves szivaccsal. Heti egy tusolás. Maximum.

Spanyol srác: lábszag, szájszag, testszag, mezitláb járkált egész nap az udvaron, utcán, majd bebújt az ágyba aludni.

A magyarok is fertelmesen büdösek.
Nincs önkritikájuk, reális énképük, nincsen senki (még a párjuk se, akivel együtt alszanak!), aki megmondja nekik, hogy büdös a pofájuk, menjenek el fogorvoshoz.

Pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2010.07.05. 11:34:24

én a hollandokról hallottam (csak hallottanm, nem taőpasztaltam!) ezt.

és valószínűleg nem egészséges dolog az általánosítás sem :)

[c] 2010.07.05. 11:34:47

@Dr. Suokup: Kis különbség van a "megizzadtam a buszon" meg a többhetes mosdatlanság között. Előbbinek is van szaga, de van különbség mind összetételében, mind intenzitásában.

megmondtam?megmondtam 2010.07.05. 11:35:37

a hollandoknál 20-30 évemég nem volt divat a saját fürdőszoba. beérték annyival, hogy hetente, kéthetente elmentek közfürdőbe...

whiterose 2010.07.05. 11:37:45

többször jártam Franciaországban, de kifejezetten jó az élményem (vagy mindig csak olyan társaságban voltam??? Bár a metrón is inkább kellemes parfümfelhők jöttek mint a bűz)

bagamoyo 2010.07.05. 11:44:02

..azért a franciák se kutyák! Pedig ott van illatszer..

Honzi 2010.07.05. 11:55:43

7 eve elek mar Pragaban de meg mindig nem szoktam ahoz hozza, hogy reggelente a villamoson a hanyinger kerulget a testszag miatr. De a cseh lelemenyes egy nep am! Igaz a csovesek miatt de telen mindenfele szagosito anyagot nyomtak a futorendszerbe igy nehe eper, neha meg fenyo illatban lehetett tomegkozlekedni. Ilyenkor nem hanytam csak fulladoztam:o) Szoval a csehek kozott magas az aranya a testi higeniara igenyteleneknek.

Honzi 2010.07.05. 12:09:15

a masik dolog amit erdemes megemliteni az az a cseh kepesseg ami annyibol all hogy ha rajon az emberre az uritesi kenyszer akkor teljesen mindegy hogy a WC 1 meterre van e tolunk vagy 100-ra ott helyben elvegzik ez (fa tove, fal, kapualj, kint a sajat kertben, autopalyan stb). Alenyeg: csehvel valo kezfogas utan jobb ha megmosod a kezed mert sohasem tudhatod mit fogott elotte:o)

halszájú 2010.07.05. 12:51:05

prága szvsz az istenes, talán a sok külföldi miatt.

a maszarik egyetem meg brnoban van.
a fizika intézet munkatársai olyan fura üveges szemmel bámulnak a kamerába.

talán nem véletlenül?

:)

Szocio Pata (kikvogymukblog) 2010.07.05. 12:51:46

A mienk az egyetlen tiszta nemzet. És most nemcsak higéniai értelemben mondom. Ha értitek.

Kun András 2010.07.05. 13:17:00

Nem vagyok a csehek nagy barátja, de nekem éppen az tűnt fel a prágai metróban, hogy mindenkinek ápolt a cipője. Még ha kicsit szét is van taposva, akkor is tiszta és ki van boxolva.

GoVegan - "A hulyeseg szemelyre szabhato. Google." 2010.07.05. 13:31:11

@Dr. Suokup: arrol beszelsz, amitol ugy erzem magam, mint a badogember, csak mondern aluminium kiszerelesben?

TemplarOmega (törölt) 2010.07.05. 13:32:20

Pedig a prágai luvnyák nagyon rendben vannak. Talán napi többször is fürdenek... gondolom szakmai ártalom.

GoVegan - "A hulyeseg szemelyre szabhato. Google." 2010.07.05. 13:36:08

@Kun András: es mindenkinek buvalbaszott feje van. :) olyan mintha a keleti blokkban antimosoly gazt enyhe alatatoval keverve pumpalnanak a metrokba. a felszinre erve mar jobb kedvuek lesznek es mozgekonyabbak is, de lent csak zombulnak.

mcc 2010.07.05. 13:42:12

Mongyuk az izzadság szaga nagyon függ pl. a stressztől, táplálkozástól stb. Kicsit kevesebb mosdással se vagy annyira büdös, ha nem vagy ideges meg feszült. De persze, a legegyszerűbb mosdani. A németeknél is már-már mozgalom, hogy szappant se használ, kíméli a környezetet, a sima víz meg elég, amire elég. Ezzel együtt Londonban nem éreztük, amit itt a metrón.

régi sorstárs 2010.07.05. 13:53:19

hihi
amikor először utaztam Indiába tanulni, tartottam tőle, hogy büdik lesznek az emberek. Erre mi történik? A csehekkel kerültem egy csoportba a kinti kurzuson, és lőn, büdibbek voltak mint a helyiek...

Giraffa 2010.07.05. 14:42:07

Igazából ez "a naponta kell fürdeni" mentalitás csak nálunk jellemző. Biztos azért, mert nincs tengerpartunk.

Rengeteg más nációnál nem divat ennyi vizet pazarolni. :D Ha a beduinok kibírják... :)

Egyébként is: csak az fürdik, aki lusta vakarózni! :D

kerecsen2010 2010.07.05. 15:12:53

@Gazz: Ja, én is cikinek éreztem, hogy a francia cserediák nem hajlandó nálunk fürdeni (tán koszosnak hiszi a kádat?), de aztán kiderült, otthon sem fürdik. Nem véletlenül parfüm-nagyhatalom. Prágában meg - úgy látszik szerencsére - eddig csak télen jártam.

sebi77 2010.07.05. 15:13:51

Aligha hiszem hogy ez cseh specialitás. Mennyi deo fogy pl. Mo-n vagy Lo-on? A 4-6-os kombino pl. hanyinger hogy milyen budos, de erdekes modon a regi tipusu villamos nem volt az.

Intizar 2010.07.05. 15:16:06

@Giraffa: Én egyszer Jeruzsálemtől Jerikóig ültem a buszon egy bediun család közepette. Tél volt, de azért nagyon nagy erőt kellett vennem magamon, hogy ne vágjak olyan képet, amilyenre indíttatást éreztem. Szerencsére egy bájos pici kölyökkel olyan jól elszórakoztattuk egymást, hogy kibírtam, és idővel elfárad az orr.
@righthook: Ki kell ábrándítsalak, a zsidók nem voltak büdösek. De szerintem ez életforma kérdése, tehát valószínű, hogy ha a beduinokhoz hasonlóan nomád életet élő zsidók közt lettem volna, akkor hasonló élményeket szerzek.
S hozzátenném még azt is, hogy a zsidóság en bloc véletlenül olyan hagyományokkal van megverve, amelyek a többi néphez viszonyítva úgyszólván kényszeres tisztálkodásra késztetik őket.
Tehát tarthatod őket bármi ocsmányságnak, ami csak eszedbe jut (ha nincs okosabb szórakozásod), de büdösnek speciel nem büdösek. Ha csak nem a sötét lelkük szagát érzed árja lelki orroddal, ugyebár.

kerecsen2010 2010.07.05. 15:18:43

@Los Alamuszi: Akkor mi egy emberbarát nemzet vagyunk:) Szerintem ennek is lehet örülni.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2010.07.05. 15:26:30

Hm, nem lehet, hogy aki sok sört iszik, annak elmegy a szaglása? ;-)

2010.07.05. 15:43:51

@MickthePick: Igazad van, a Chelsea-Liverpool-ManUtd mez alatt bizony bűzlenek az írek, elég rendesen. A susimelegítő-fehértornacipő-V-nyakú póló kombó sem jobb.
Barátomnak akartunk venni Old Spice zselés izzadásgátlót, nem találtunk hónapokig, majd a Bootsban (drogérialánc) akadtunk rá egy-két darabra... Súlyos.
A higiénia más dimenzióban van itt : 4 csillagos hotelben NINCSEN mosogatószer. NINCS. Hideg vízzel ellögybölik a poharakat, és kész. De 5-6 euró egy pint sör...

Circus 2010.07.05. 16:06:23

Hát nem tudom... alapból az ember azért izzad, hogy a plusz hőt, ami termelődik, leadja. Namost, ha magadra kensz egy izzadásGÁTLÓT akkor elméletileg még melegebb lesz a tested, tehát még jobban fogsz aszalódni... vagy rosszul gondolom? :)

Csehekkel/Prágával ilyen irányú rossz tapasztalat nincs, az viszont szomorú, hogy a napi (legalább) 2x (nyáron/ha úgy adódik többszöri) mosdás nem túl elterjedt úgy általánosan.
Nesze neked civilizáció :)

WinG 2010.07.05. 16:25:19

Perpill Hackneyban lakom, London egyik kerületében még két hónapig. Itt van Európa egyik legnagyobb ortodox zsidó közössége, akik persze minden nap kipában, fekete nadrágban, felöltőben meg mittudomén miben nem járnak, miközben két hete már legalább 30 fok van minden nap. És rajtuk kívül mindenki rövidgatya-pólóban nyomja. Párszor éreztem már a kőkemény izzadságszagot, pedig fújják magukat rendesen.

total eclipse (törölt) 2010.07.05. 16:32:46

hát ez fura, nem hittem, hogy általános jelenség. van egy cseh ismerősöm, ideköltözött Budapestre, a barátnője magyar. a lány panaszkodott, hogy a párja nem hajlandó naponta tiszta alsónadrágot húzni, és napokig jár ugyanabban a pólóban... csodálkoztam, mert én nem költöznék össze ilyen pasival. ezek szerint náluk ez nemzeti hagyomány..

pepin_nymburk 2010.07.05. 17:17:17

Végre valaki leírta azt a valóságot, amit mi, cseh cégnél dolgozók már 7 éve tudunk...

Kibaszottul nem használnak dezodort a cseh férfiak, brutál hónaljszaggal nyomják, és ez általános, tudnék mesélni...
Aki nem találkozik havi szinten cseh munkatársakkal, az ne vonja itt nekem kétségbe a fent leírtakat. Az utolsó betűig igaz minden...

peace_n_love 2010.07.05. 17:36:55

Nekem csak a pofám szokott büdös lenni, mondjuk arról teszek is!
Majd ha mindenki főzi otthon a pálinkát, akkor meg már fel se fog tűnni :DDDD

Thresher 2010.07.05. 18:08:41

@mbaye: Te nézesd meg magad egy fül-orr-gégésszel, kicsit érdekes hogy mindenkit büdösnek tartasz...különösen a finneket, akiknél a szauna/zuhany kombó is előbb épül meg mint maga a ház.

Ahogy az is érdekes, hogy honnan tudod hogy ki hogy tusol, az abnormális szaglásod mellett kukkolási kényszered is van?

Mellesleg érdekelne az az ország ahonnan származol, biztos ibolya illatút finganak ott az emberek...

banfitoto 2010.07.06. 22:48:18

támogassátok a Facebookon a közös bajnokság ötletét.

http://www.facebook.com/group.php?gid=138265529519503&v=app_2344061033#!/group.php?gid=138265529519503

Slovensko do toho!

Rothstein 2010.07.07. 14:05:53

@whiterose:

Metron? Tiszta hugyszag az egesz.
Rengeteg az apolatlan feher. Fiatal csajok, gombas kormokkel, a parfumon at-atut az aporodott testszag (bar ez utobbi inkabb ferfiakra igaz). Kifejezetten sok kozepkoru embernek zsiros, mosatlan a haja, es egysegesen korpas (a fiatal ferfiake is). A negerekrol sokkal jobb a velemenyem. Tobbet torodnek a kinezetukkel, tisztasagukkal.
Hja, a feherek lakasai raadasul koszosak, porosak, havonta ha egyszer takaritanak ahol a papok tancolnak. Mondjuk a cipot kifejezetten rosszizlesre vall levenni vendegsegben. Egyszer megkerdeztem miert. Azt mondtak mert labszag lenne. Ja kerem, furdeni kell. Termeszetesen vannak kivetelek is, de ezek csak a szabalyt erositik. De a munkahelyen pl francia kollegak 1-2 hetig siman ugyanabban az ingben elvannak. Nyaron.
Laktam 2 hetig egy kollegaval. Nem ertette, hogy a nyari nagy melegben miert furdok reggel-este ... o 2 naponta egyszer tusolt. De neha 3 nap is volt az.

Rothstein 2010.07.07. 14:13:39

Csak kis adalek:
Metro peronjan, ossze-vissza hugyozva, kis patakokban szetfolyva a hugy. Az emberek, noha kikerulhetnek, nem teszik. bele-bele tapicskolnak. Nem baj az. Naponta tobbszor fordul fel a gyomrom az igenytelenseget tapasztalva (Parizsrol beszelek).
süti beállítások módosítása