Még jobb teljesítménnyel rukkolhatunk elő a 2012-es lengyel-ukrán Európa-bajnokságon, ha a szövetség, a kapitány és a szlovák futballközeg egybetartja a csapatot és fiatal és mellőzött tehetéségekkel egészíti ki a keretet. A jelenlegi csapat tagjaiért egyelőre nagy az érdeklődés, négy-öt játékos folytathatja új, nívósabb csapatban.

 

Nyolcaddöntőben állították meg Szlovákia válogatottját a 2010-es dél-afrikai világbajnokságon - ennyit fognak feljegyezni a futballkrónikások - tovább nem jutott a csapat, de ha az összteljesítményt nézzük nem is lett volna igazságos. Ha szigorúra vesszük a kritikát: négy meccsből csak egyet tudtunk megnyerni. Könnyen belátható, hogy Weiss mester csapata nem tartozik a világ legjobb nyolc csapata közé.

Ami azonban nem feltétlenül kell, hogy a jövőben is így legyen: elég csak végignézni egyesével kik is alkották a szlovák válogatott világbajnoki keretét. A válogatott gerincét a Hamšík, Škrtel, Vittek tengely adja. Legfiatalabb huszonkettő a legidősebb hat évvel idősebb. A csapat következő triumvirátusa a Kucka, Stoch, Weiss, akik épphogy betöltötték a huszadik életévüket és jól kiegészítik egymást az idősebb korosztállyal.

 

Az utánpótlás játékokosok sikeres beépítése

Ha valahol le van maradva a magyar válogatott, akkor az itt is tetten érhető: a Gera-Huszti-Dzsudzsák-Juhász tengelyhez már rég be kellett volna építeni komolyabb meccseken a Koman-Németh-Kádár féle társaságot. A mai szlovák válogatottat azonban az afrikai kijutás és az ott elért sikeres szereplés sokkal jobban összekovácsolta, mint bármilyen vitézül megnyert, ki tudja hanyadik barátságos meccs a Puskásban.

A szlovákoknak jól kell sáfárkodniuk az elmúlt napokban akár évekre is megtermelt pozitív energiával. Itt vannak rögtön a nyakunkon az Európa-bajnoki selejtezők, ahol a Tót Tankokra az oroszok, az írek, macedónok, örmények és Andorra vár. Weiss mesteren és a szlovák foci vezetőin múlik, hogy mi lesz ezzel a csapattal.

 

Itt a szlovák nagygeneráció?

Ha minden jól alakul a válogatott körül a szlovákok bővebb keretből is kinőhet egy olyan csapat, mint például a cseheknél a Poborsky, Nedved, Smicer, Rosicky nevével fémjelzett válogatott. Konkurencia van bőven, gondolhatunk itt az olyan fiatalokra, mint Andrej Rendla (1990, FC Twente) vagy Milan Lalkovic (1992, FC Chelsea), akik reményeink szerint egyre jobb teljesítményükel nem hagyják eltespedni az idősebb generáció tagjait. A legtöbb kérdőjel egyelőre a jövőben is a védelemben körül akadhat.

Az biztos, hogy se az írek, se az oroszok nem örülnek maradéktalanul, hogy a szlovák csapattal kerültek össze a selejtezőkre. Ügyesen beépítve fiataljainkat a csapatba az együttes csak fejlődhet. Két idősebb játékosunkon - Karhan és Strba - kívül a többiek minimum öt évet együtt tudnak játszani. A dotoho.blog.hu véleménye szerint azonban Weissnek olyan játékosokról sem szabadna teljesen megfeledkeznie, mint Tomas Hubocan (1985, Zenit), Peter Grajciar (1983, Slavia Praha), Milos Lacny (Sparta Praha).

 

 

Játékosmozgások a szlovák válogatottban

Csontó Károly szlovákiai futballmanager ügynökségéhez tartozó Saláta Kornél is hamarosan elkelhet a piacon. A Slovan 1,5 millió euróért hajlandó megválni a magyar nemzetiségű játékostól. A Spartak Trnava (Nagyszombat) Kamil Kopúneket adja el, egyelőre konkrét árról nem tudunk beszámolni. A Sparta Praha 5 millió eurót kér Juraj Kuckáért, bár az igazság és a vétellár valahol 3 millió euró között lehet.

Marek Sapara a török Ankaragücü kapitánya lesz. A norvég Rosenberg 1 millió eurót fizetett, mint lelépési pénz. Szintén a török csapatba tart a legjobb szlovák góllövő Robert Vittek is. Ő az OSC Lille csapatát hagyhatja el a török ajánlatért. Ugye, mint korábban beszámoltunk, még a világbajnokság előtt eldőlt, hogy a Twentében focizó Miroslav Stoch a Fenerbahce játékosa lesz, talán Dzsudzsák Balázs mellett.

Škrtel, Hamšík, Mucha, Pekarík négyesnek jelenleg a legbiztosabb a jövője klubjában. Hasíkon kívül mindegyikőjüknek három éves szerződése van a klubjával. Egyelőre esetükben nem lehet klubcserére számítani. Stanislav Šesták esete a második ligás Bochummal pikánsabb. A német másodosztályú klub 3 millió eurót kér a lelépésért, de ez egy második ligás játékosért soknak tűnik.

 


Milyen futballélményekkel gazdagodott a szlovák labdarúgás a dél-afrikai világbajnokságon?

1. Kiverték az uralkodó világbajnokot

Az első két rosszul sikerült mérkőzésük miatt senki nem bízott már a szlovákokban. Tévedés volt. Az aktuális világbajnok olaszokat gyönyörű játékkal múlták felül. Gyorsabbak, magambiztosabbak voltak. Minden játékos a legjobb teljesítményt nyújtotta és a fiatal Szlovák Köztársaság korszakának legjobb mérkőzését játszották.

2. Vittek, a mesterlövész

Egyetlen szlovák sem gondolta volna, hogy a nyolcaddöntő után négy góllal, a világbajnokság góllövő tabellájának élén áll Higuaínnal együtt, jobb pozícióban, mint Messi vagy Ronaldo. A selejtezők során egyetlen egy gólt nem tudott rúgni. A világbajnokságon az öt szlovák gólból négyet ő jegyez.

3. Juraj Kucka felfedezése

Weiss mester nagyon vakarta a fejét, hogy egyáltalán kivigye a Sparta 23 éves tehetségét a világbajnokságra. A selejtezők során egyetlen percet sem játszott. Az olaszok ellen a csapat vezéregyéniségévé vált. Megnyerte az egyéni harcokat, gólpasszt adott. Vittek mellett ő nyújtotta a szlovák válogatottban a legjobb teljesítményt.

4. Az ismeretlen Kopúnek gólja

A szlovák liga egyik jellegtelen játékosának tartották, aki a múlt szezonban egyetlen gólt szerzett. Fő feladata klubjában az ellenfél támadásainak megsemmisítése volt. Csaknem kimaradt a válogatottból is. A taljánok ellen elég volt számára két perc és az első labdaérintés, hogy gólt szerezzen.

 5. Az ellentmondásos mester, Vladimír Weiss

Két arca van. A Paraguay elleni meccs után, elvesztette a fejét és nyomdafestéket nem tűrő kifejezésekkel illette a szlovák zsurnalisztákat. A szlovákok a kiesés szélére kerültek, a csapat összetartó ereje teljesen demoralizálódott. A továbbjutáshoz a világbajnok olaszokat kellett verni. Sikerült. Mucha kapus szerint Weiss fantasztikus munkát végzett velük lelki téren is, mint mondta, végig hangoztatta nekik, hogy eljön még az ő idejük.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://dotoho.blog.hu/api/trackback/id/tr92119892

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Brukk 2010.07.08. 09:49:21

Én meg azt gondolom, hogy ebből a VB-ből a szlovákoknak nem szabad messze menő következtetést levonni.
Ezen a VB-n Európából szerepelt csapatok közül a szlovák - szlovén - görög - svájci csapatok bármikor 4 másikkal behelyettesíthető. Még úgy is, hogy "lefelé" lógnak ki a görögök és a svájciak, messze a leggyengébb játékot produkálták, "felfelé" meg a szlovének és a szlovákok.

NGL 2010.07.08. 11:19:22

Én úgy gondolom hogy 1x volt Pozsonyban kutyavásár!

A EB-re kvalifikáló csoportban a reális a 3. hely megszerzése nagy szerencsével a pótselejtezős 2. hely!

Írország és Oroszország is jobb szlovákiánál attól függetlenül, hogy nem voltak ott a VB-n

corny 2010.07.08. 12:40:02

Én meg azt mondom, hogy csicska vagy, csehszlovák kém. Keress egy szlovákot, aki szurkolói blogot indít valamelyik magyar sportágnak. Kérlek, írd meg, ha megvan. Na ugye. Jaj, rasszista magyar vagyok, szégyen!
süti beállítások módosítása