Minden egyes alkalommal, amikor valamivel előrukkol, úgy tűnik, hogy sziklaszilárdan meg van győződve saját igazáról. Még akkor is, ha mondjuk két órával azelőtt hasonló vehemenciával éppen a dolog ellenkezőjét állította.” – nyilatkozta 2010-ben Duray Miklós szlovákiai magyar politikus Vladimír Mečiarról, akit a szlovák politikai élet egyik legérdekesebb figurájának tartott. A Týždeň újságírójának kérdésére, hogy ez miért érdekes csak ennyit mondott az MKP stratégiai alelnöke: - “A többi politikusnál kaméleoni magatartást érzékelek, de nála mindig meggyőző a dolog.” 

A komancs és a náci örökség súlya

A kommunizmus és a nácizmus nem egy-egy ember műve volt. A rendszer filozófiai háttérrel, saját értékrendszerrel és valamiféle pszeudo-erkölccsel is rendelkezett és a diktátoroknak ezernyi hivatásos és önkéntes segítő munkatárs állt rendelkezésére, illetve milliós tömegek hittek a Vezérben, aki természetesen mindent a “nemzet”, a “haza” és a “dolgozó emberek” érdekében csinált. Feljegyezhettünk relatív pozitív változásokat is a diktatúrák története során, de a totális rendszer roppant magas és sokszor tragikus árat fizettetett ezért velünk. A kommunizmus és a nácizmus is elvette az emberek szabadságát, bebörtönzött, vagy végleg elhallgattatta emberek millióit, megsemmisítette a kultúrát, fellépett a művelődés, a szociális tevékenységek és az egyházak ellen is.

A két totalitárius rendszer között két nagy különbséget figyelhettünk meg. Az egyik, hogy a kommunisták, ellentétben a nácikkal, sokkal tovább voltak hatalmon, így uralmi technikájuk mélyebben áthatotta a társadalmakat. A másik hatalmas különbséget a diktatórikus rezsimek bukásának mikéntjében látjuk.  Európában 1945 tavaszától a második világháború végére emlékezünk. A hitleri nemzeti szocializmus felett aratott győzelem úgy fejeződött be, hogy a győztes hatalmak (Nyugat-)Németországban lerakták egy stabil, demokratikus politikai rendszer alapjait. A demokrácia-, és a jogállam kiépítésének és az európai stabilitásnak itt alapvető feltétele volt, hogy a nürnbergi perek során világosan megnevezték a náci rendszer bűneit és a rendszer fő felelőseit.

A kommunista rendszer, amely Európában 1989-1990-ben bukott meg, hasonlóan erőszakos és könyörtelen volt, mint a nácizmus. A rendszer bukása után, azonban térségünkben - Magyarországon és Szlovákiában is - az államigazgatásban, bíróságokon, gazdaságban, egyéb vezető funkciókban ottmaradtak a kommunista rendszer egykori vezetői és velük szoros ideológiai és egyéb összeköttetésben álló emberek. Ezek a személyek lassították a demokratikus átmenetet és alapvetően ellene voltak mindenféle politikai, gazdasági, társadalmi reformoknak, amely egy modern polgári demokrácia kiépítését segítette elő. A közép-európai gyenge demokráciák, hatalmas mértékű korrupciós ügyek, szociális különbségek, mind e tisztázatlan múlthoz vezetnek vissza.

A náci Németországgal egykor szövetséges Szlovákiában a társadalom szembenézett múltjával, és bár a mai napig is léteznek a Tiso-féle Szlovák Államnak követői, a szlovák társadalom demokratikus többsége egyértelműen elítéli ezt az időszakot. A független Szlovákia politikai életét erősen megfertőzte a kommunista örökség és az újjászülető nacionalizmus: ennek köszönhető megkésett NATO és EU tagságuk is. A polgári-liberális és kereszténydemokrata erők azonban képesek voltak megújulni és demokratikus koalícióban összefogva fejlődési pályára állították az országot. Napjainkban Szlovákia – bár továbbra is tengernyi rossz beidegződés és hagyomány húzza vissza – polgári demokráciát épít és az EU, a nyugati kultúra peremországának tekinthető Csehországgal együtt.

Magyarországon a Horthy-rendszerrel kapcsolatban hasonló szembenézés nem történt meg. Mind a mai napig, a társadalom - és a jelenlegi kormány - egy nagy része, erős nosztalgiával gondol e korszakra. Magyarországon – egy pillanatnyi tisztulás után – az elmúlt 20 évben, csak rossz válaszokat lehetett adni a szavazófülkében:  a választások során a választópolgár – érdemben – csak az egykori kommunisták és az újjászületett nacionalisták közül tudott választani. Erre predesztinálta a magyarokat ki nem beszélt múltjuk, történelmük, hiszen a társadalomban két igazán komoly, mai napig elfojtott tradíció létezik: a Horthy-, és a Kádár rendszer. Ennek következménye az is, hogy Magyarország az elmúlt évtizedben leszakadt a nyugat-európai a peremvidékről is.

A Focista és a Bokszoló

Vladimír Mečiar, a független Szlovákia első miniszterelnöke 1992 és 2002 között minden parlamenti választást megnyert. Politikai karrierjének hanyatlása 1998-ban kezdődött, amikor bár megnyerte a választást, végül az ellene összefogó, jobbközép, demokratikus koalíciónak sikerült kormányt alakítani. A boxolói múlttal is rendelkező politikusnak a karanténből 2002-ben sem sikerült kitörnie, nem sikerült kormányt alakítania. Bár 2006-ban pártja újból a kormánykoalíció tagja lett, miniszteri funkciót már nem kapott, megmaradt a párt keretein belül. Két éve, a 2010-es választásokon pártja kikerült a szlovák parlamentből, Iveta Radičova, a jobbközép kormány miniszterelnök-asszonya egy interjúban a "mečiarizmus" végső bukásáról beszélt. Mások szerint koránt sincs vége még e történetnek.

Szlovákiában a demokratikus reformok és a gazdaság szerkezeti átalakításának megakadályozása a baloldali-nacionalista HZDS-SNS-ZRS parlamaneti többség idején,Vladimír Mečiar vezetése alatt történt. Őt kívülről támogatta Robert Fico is, aki akkor a posztkommunista SDL színeiben politizált. Ebben az időben indult meg az állami vagyon legkorruptabb, legátláthatatlanabb, többmilliárdos, privatizációja. A törvényt úgy változtatták meg, hogy ezeket a műveleteket a nyilvánosság ellenőrzése nélkül is le lehessen folytatni és a privatizációban részt vevő embereket ne lehessen ellenőrizni. A populista és karizmatikus vezető, egykori kommunisták, besúgók és a korabeli, két világháború közötti, Tiso-féle Szlovák Államot csodáló nacionalisták segítségével hatékonyan dolgozta meg a választókat.

Mečiar több cikluson keresztül képes volt elhitetni a zemberekkel, hogy problémáikért kizárólag a rossz kapitalisták, az EU, az USA, a reformok, a csehek, a magyarok és Szlovákia más ellenségei a felelősek. Mečiar megadta a lehetséges orvosságot is a gondokra: elég hinni a Vezérben, aki minden elintéz az egyén különösebb felelősségvállalása és erőfeszítése nélkül. Ami azonban elegendő volt Szlovákiában és taps járt érte, külföldön simán pofonfarázogatásnak minősült, és játékáért már nem tapsot, hanem két demarsot kapott – egyet az EU-tól, egyet az USA-tól. A külföld arra figyelmeztette a szlovák miniszterelnököt, hogy túlzott hatalom összpontosul egy kézben. Mindkét demars esetében Mečiar sértetten reagált és eltorzította a valóságot. (Vö: Mégis volt demars)

Mečiar akkor azt állította, hogy szó sincs demarsról, tulajdonképpen csak egy komünikéről van szó, amely bizonyos félelmeket fogalmaz meg. (Vö: Pröhle cáfolta az amerikai elmarasztalást) Szlovákia akkor még nem volt EU tag, de Mečiar a szlovák tagság nem lehet kérdés, mivel "nekik szükségük van ránk, mivel geopolitikailag megkerülhetetlen ország vagyunk". Mečiar szerint minden strukturális reform és EU-s jogharmonizáció a kívánalmaknak megfelelően halad Szlovákiában. Az EU erre akkor úgy reagált, hogy Szlovákiában meg kell erősíteni a demokratikus intézményeket, garantálni kell a jogállam működését és a makrogazdasági számok terén is teljesíteni kell az előírásokat. Paul Krugman, Nobel díjas közgazdász szerint ma Magyarország nem léphetne be az Európai Unióba.

Szlovákia ezen kívül nem teljesítette: a kisebbségi jogok terén előírt nemzetközi szabályozásokat, megsértette a média függetlenségét, beavatkozott annak működésébe, a kormány növelte befolyását a gazdaság magánszektorában, illetve a különböző szabályozásokkal korlátozták nemzetközi kereskedelmet. Az EU legnagyobb hangsúlyt az ország politikai és demokratikus stabilitására helyezte. Ezen kívül az EU sérelmezte és felrótta Szlovákiának, hogy folyamatosan erősíti politikai és gazdasági kapcsolatait a kelettel, elsősorban Oroszországgal. (Vö: Orbán külpolitikája aggasztó igazán) Szlovákia nem egyértelmű orientációját erősítette az a tény, hogy a kormánykoalícióban két párt is Szlovákia függetlensége mellett állt ki.

Mečiar személyisége is sok mindenben hasonlított Orbán Viktoréhoz. A hívei által a mai napig, mint a szlovák állam megalapítójaként számon tartott szlovák politikust karizmatikus, ellentétes megítélésű, de a hatalmi praktikákat mesterien űző és uraló személyiségnek tartják/tartották. Kormányzása idején bár igyekezett a demokratikus játékszabályokat betartani, annak mindig a határán járt és többször át is lépte azt. Ellenfelei felrótták neki, hogy a politikai közdelmek során gyakran bevetett nem hagyományos módszereket is bevetett és felhasználta az állami titkosszolgálatokat is. Vagyongyarapodására a média mai napig nem kapott pontos választ. Mečiar politikai riválisait mindig hatékonyan volt képes felhasználni és végül maga alá gyűrni.

Kiélezett politikai szituációkban volt képes igazán villogni: ebben segítette kitűnő emlékezete, kommunikációs képességei, elsősorban a gyors reagálás. Ellenfelei azonban nem felejtik el soha megemlíteni azt sem, hogy sokszor nem tiszta eszközökkel operált, manipulált és mesteri fokon alkalmazta a populista eszközöket, sőt repertoárjából nem hiányzott az újságírók fizikai megfélemlítése sem.

Az elhíresült búcsúzás, népdallal, a szlovák állami televízió képernyőjén, az 1998-as választási bukás évében - most HD-ben!

Mi jöhet Orbán után?                           

Magyarországon a kormány-közeli blogokban – Mandiner, Konzervatórium - sugallják, hogy Orbán még mindig jobb, mint a dinnyekoala, és egyébként is, nincs alternatíva, mert jön a Szörny! Ez egy hatalmas bullshit. Orbán gyakorlatilag már megbukott. És van választás is: össze kell gründolni egy piac-, és nyugat-barát, jobbközép polgári-liberális pártot, amely létezik Csehországban, Lengyelországban és a Tátra alatt is. Jó példa erre, mondjuk, Lengyelország: a Polgári Platform piacbarát programmal is tudott újrázni, míg sokat elárul Magyarországról, hogy a nacionalista-populista Jaroslaw Kaczynski így kommentálta választási vereségét: „eljön az a nap, amikor sikerül nekünk, és Varsó olyan lesz, mint Budapest”. A PiS legalább bevallja, a Fidesz letagadja az eszmei rokonságot, Lengyelország meg röhög a jelenkori Magyarországon.

Szlovákiában a demokratikus szavazók elsősorban nem azért féltek, mert bármikor visszatérhetett Mečiar, hanem azért, mert a következő demokratikus vezetésben nem tudatosult, hogy a politikai rendszerben az államigazgatásban, a médiában Mečiar egykori rezsimének hű kiszolgálói ültek. Magyarországi szavazó felkészül: ha Orbán nem is, de egy szofisztikáltabb változata bármikor visszakerülhet a hatalomba. Ez megtörtént Szlovákiában is, amikor a második Dzurinda kormány után Robert Fico került hatalomra. Nem meglepő módon "Hasáb" (Robert Fico egyik elterjedt gúnyneve - CSK) koalíciós társaknak Mečiar és Slota elvtársakat választotta, mert múltjuk, értékrendszerük és ideológiai orientációjuk, politikai stílusuk hozzájuk állt a legközelebb. Fico, a hatalom gyakorlása során  – hasonlóan Mečiarhoz – az egykori állami titkosszolgálat és egykori kommunista párt embereire támaszkodott.

Ez a váltás persze nem lesz könnyű. Szlovákiában és Magyarországon is sokan a politikát “úri huncutságnak” gondolják. Szlovákiában ez a mítosz a “Jánosík”-féle, Magyarországon a “nem engedünk a 48-ból”-féle “szabadságharcokban” jelenik ez meg. Szlovákiában is, Magyarországon is a “népvezér” hagyománya nagyon erős. Elég csak elmenni egy tátrai hegyvidéki, vagy egy dunántúli falu kocsmájába ezzel a jelenséggel biztosan találkoztok: szidnak és okolnak mindenkit és csendesen örülnek a másik kudarcának. Ezek az emberek mindig csak túlélni akartak valamit és nem önállóan cselekedni – ezért is jutnak el általában csak a kocsmáig. De néha a parlamentig is.

Korábban írtuk, Orbánnak van némi igazsága a nagytőke elleni szélmalomharcban – például a banklobbi elleni fellépés – csakhogy abban a posztunkban is jeleztük: ezen el lehet rugózni, de nem lényeges. Ez már csak a probléma következménye. A kutya ott van elásva, hogy a magyar, mint társadalom, elvesztette önkontrollját. Egyrészt ez történik az állampolgárok szintjén – az örökölt és fentebb kitárgyalt diktatórikus rendszerek mintái alapján – akik egyszerűen önként az állam jármába hajtják fejüket: a zemberek széleskörű szolgáltatást igényelnek, miközben minden módot megragadnak, hogy ezekért a szolgáltatásokért ne fizessenek.

Hasonló és talán rosszabb a helyzet az establishment szintjén, ahol jelenleg mindenféle racionalitás elpárolgott. A problémák megoldását a legfőbb Párt abban látja, hogy a szükséges lépéseket blokkolja és azt korrupcióval, egyéb praktikákkal helyettesíti. Ennek a játéknak a főszereplője a Nagyszájú, igaz, egyelőre nagyon úgy néz ki, nem fogja tovább élvezettel játszani szerepét. A fent említett kontrollvesztés az oka, hogy a kommentelők egy részénél a Nagyszájú a harcos gazdasági szabadsághős, míg a másik részének - köztük a dotoho.blognak is - egy olyan nagyszájúnak tűnik, aki sajátos módszereivel, csak egy sor kisebb problémát  - egyébként azt sem mindig jól - próbál megoldani a létező, nagyobb problémák helyett.

A jelenlegi magyarországi tragédia azt mutatja, hogy milyen hatalmas mértékben hagyott nyomot a társadalomban a két totalitárius rendszer. A kommunizmus és a nacionalizmus végleges bukása akkor jön el, ha a fejekből is eltűnik a kommunista, nacionalista gondolkodás és az államigazgatásból is végleg kikopnak az ilyen gondolkodású emberek. Amikor a választópolgárok önállóan kezdenek el gondolkodni és nem vak hittel követik a Vezért. Madeleine Albright, egykori amerikai külügyminiszter, 1997-ben, Mečiar Szlovákiáját úgy jellemezte, hogy fekete lyuk tátong Európa közepén. A helyzet úgy néz ki, hogy tizenöt évvel később, ezt a fekete lyukat újra kiásták Közép-Európában. Ezúttal egy kicsit délebbre. 

(A leadkép zseniális karikatúrája: Shooty, forrás: Sme)

86 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://dotoho.blog.hu/api/trackback/id/tr383521400

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fran7 2012.01.06. 12:54:29

Azt hiszem a te érvrendszered alapján igazad lehet. De amellett mész el, amit legnehezebb megérteni a magyar gondolkozásban a rendszereket nem váltjuk, hanem cseréljük. A Kádár-rendszernek nem úgy lett vége, hogy az emberek azt gondolták, hogy totálisan rossz. Hanem egy nap felkeltek és nem volt Kádár-rendszer. Mintha soha nem létezett volna. Minden rossz volt, ami azelőtt történt. S ez nem igaz. Ahogy a Horthy-rendszer sem volt mindenben rossz. A rövid Szálasi rendszer, amit minden magyar elítél tulajdonképpen megszállás volt. Az olyan a magyar gondolkozásban, hogy nem is létezett. Mint valamiféle nagyon rossz rémálom, amire még emlékezni sem szabad. Tehát azért nem néztünk szembe vele, mert nem következik semmiből. A másik két rendszer meg, mint minden rendszer tartalmazott jó dolgokat. Hazudik, aki mást mond.
Másrészt meg, amit nem magyarázott meg nekem senki, hogy amikor a Gyurcsány érában volt hasonló demokrácia deficit, mint most, akkor miért mondták ugyanazok az arcok, hogy az csak ránk tartozik, ők nem szólnak bele. Pedig lőttek az utcán, hazudtak a magyar gazdaság állapotáról, teljesen eladósították az országot devizában, rendeletekkel kormányoztak, megvásárolt bírói ítéletek voltak. Elhallgattatták az ellenzéki sajtót, frekvenciákat a kormányhoz közeli társulások nyerték. Az miért volt elfogadható?
Ha az a cél, hogy egy papírokat folyton aláíró politikus legyen Magyarország vezetője, akkor valóban Orbánnak menni kell. Számtalan olyan politikust fognak találni, aki ezt megteszi. De, hogy az jó lenne Magyarországnak vagy az EU-nak, azt kétlem. Tehát hagyják csak nyugodtan, hogy mi döntsünk.

Gudea enszi · http://gyuloltellensegeink.blog.hu 2012.01.06. 13:12:01

Az, hogy nem szereted Orbán Viktor Miniszterelnök Urat és amit csinál, rendben van, szíved joga.

Még az is igaz, hogy a magyar társadalmat a Horthy- és a Kádár-nosztalgia hatja át minden ízében. Bár amit te egyszerűen Horthy-nosztalgiának tartasz, az azért jóval beágyazottabb, régebbi dolog annál. Amelyik népnek van múltja, ott előfordulnak ilyen többszáz éves hagyományi elemek.

Na, de azért olyat mégse kéne mondani, hogy Magyarországon "a társadalom - és a jelenlegi kormány - egy nagy része, erős nosztalgiával gondol e korszakra", ezzel szemben "Szlovákiában a társadalom szembenézett múltjával, és bár a mai napig is léteznek a Tiso-féle Szlovák Államnak követői, a szlovák társadalom demokratikus többsége egyértelműen elítéli ezt az időszakot". Nézd csak meg a következő szlovák kormány érzelemvilágát e téren! Továbbá Tiso előkelő helyezése a legnagyobb szlovák történelmi személyiség szavazáson szintén hangyányit ellentmond ennek a híres-neves szembenézésnek. Az igazság az, hogy szlovák társadalomnak a magyarhoz hasonlóan nincs demokratikus többsége. A magyarnak viszont legalább tekintélyuralmi többsége van a hagyományaiból fakadóan. Párszáz év múlva a szlovákoknak is lenne valamilyen többségű társadalmi hagyományuk, csak azt nem fogják megérni, mert mennek a levesbe a kapitalista-protestáns világrenddel és a többi kamunemzet alkotta kamuállammal együtt.

A Mečiarral való összehasonlítás biztos tetszetős, csak éppen a pityergő exminiszterelnök nem egy olyan helyzetben kormányzott, amikor az egész nyugati világ recsegett-ropogott a teljes gazdasági összeomlás szélén. Mečiar passzióból náciskodott, Orbán Miniszterelnök Úr kormánya viszont választhat a süllyedő hajón maradás és a biztos fulladás, illetve a kockázatos menekülés között.

Végezetül hadd kérjek valamit. Már az általad nagyra becsült Modorosblogon is kifejtették, hogy a bullshit szó használata rettenetesen modoros. Kérlek ne használd! Kivéve persze, ha ez egy szlovák szó, mint pl. a líder, brejk, barman, barmanka, kóč, gólman, atak, ofsajd és a gej.

Medgar 2012.01.06. 13:34:58

@Gudea enszi: "Amelyik népnek van múltja, ott előfordulnak ilyen többszáz éves hagyományi elemek." ez a kulcsmondat

Styxx 2012.01.06. 13:36:13

@fran7:
"megvásárolt bírói ítéletek voltak." Konkrétan melyik ítéletekre gondolsz?

sezlony 2012.01.06. 13:48:01

@Medx: a szlovák népnek épp olyan több száz éves hagyományai vannak, mint a magyarnak: ugyanabban az országan éltünk, így elég hasonló a kettő - leszámítva, hogy a vége felé már egyre inkább ellenünkben határozták meg magukat. Az más kérdés, hogy a szlovák államnak nincs ekkora múltja. De a kettő nem keverendő.

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2012.01.06. 13:49:58

@Gudea enszi: Látom házhoz jössz a lófaszért megint!

Tények nélkül, általad kitalált dolgokat tényként tálalva, majd onnan kiindulva próbálsz ellentmondani - ez az igazi bullshit!

1. A Horthy rendszer a 19. században létrejött modern magyar nacionalizmus 2.0-s bohócváltozata. Többszázéves tradícióról beszélni egy olyan jelenség esetében, amely jó ha akkor 150 éve létezett, enyhén szólva nevetséges,de hát nektek, nacionalistáknak, már csak így működik az agyatok, gondolom tegnap Vak Bottyánnal meg Tinódi Lantossal együtt boroztál, hogy ilyen fasságokat irogatsz mán' megint.

2. A szlovák társadalom legnépszerűbb alakjai egy legutolsó közvéleménykutatás alapján:
Milan Rastislav Štefánik (32 %)
Alexander Dubček (32 %)
Ľudovít Štúr (24 %)
Benne van még az első 10-ben:
Juraj Jánošík,
Tomáš G. Masaryk,
Pavol O. Hviezdoslav.

Tiso nincs. Tiso egy másik listán van, amelyre a kérdés így hangzott: mely személyeket szégyelli a legjobban a szlovák történelemben?

Legyen elég az első három legnépszerűtlenebb személy:
Vladimír Mečiar (19 %)
Jozef Tiso (16 %)
Ján Slota (14 %).

Na, ilyen listát tudsz te nekem Magyarországról bemutatni drága betonfejű nacionalista barátom? Nem mellesleg ezt hívják szembenézésnek is. A posztban is írtam: Tisonak továbbra is vannak hívei, de a demokratikus közbeszédben ő vállalhatatlan személy - ellentétben Horthval és rendszerével.

Nesze, itt a forrás, nézegessed: spravy.pravda.sk/prieskum-slovaci-sa-najviac-hanbia-za-meciara-tisa-a-slotu-pmu-/sk_domace.asp?c=A111207_105027_sk_domace_p12

3. A posztból is kiderül, ami most van Magyarországon - 320-as euró, a CDS-felár, az államkötvény-hozamok - az nem a nemzetközi helyzetnek köszönhető, hanem a jelenlegi kormánynak tudható be. Nem mellesleg felhívnám neked és az összes ábrándos lelkű nagy nyugatellenes szittyaharcosnak a figyelmét, hogy minden korszaknak megvan a maga gazdasági modellje (időnként több is, de most hol az a másik, Észak-Korea, Irán, Kína?) ezért az sem véletlen, hogy a 20. század végén kiteljesedett gazdasági globalizáció sem választás kérdése: a polgári demokrácia és a technikai fejlődés páros elválaszthatatlan terméke, másképp: egy visszafordíthatatlan folyamat! Ideig-óráig lehet ezt nem figyelembe venni – lásd: második Orbán-kormány – lásd, EU-ban: újra feléledt a protekcionizmus, Mao-n: az erős állam visszaépítése – lehet akadályozni a tőke, munkaerő, stb szabad áramlását, de tartósan az idő kerekét visszaforgatni már nem lehet! Szóval csak dream on, dream on (remélem ez is elég modoros volt, csók a Tibinek:)

fran7 2012.01.06. 13:51:09

@Styxx: Ilyet nyilván bírói ítélet el nem ítéltsége miatt nem tudok mondani. De gondolok olyasmire, mint Bagdy Emőke szakértői véleményének negligálása, Tasnádi pénzen vett orvosi igazolása és elfogadása. Bírók tendencióztus ítéletei, amit a per megkezdése előtt tudni lehetett. Szóval a magyar bírói kar kritikán aluli működésére gondoltam. Ami elég nyilvánvaló lehet mindenkinek. Ennek sok oka volt, ami nyilvánvalóan árnyalja a képet.

fran7 2012.01.06. 13:59:18

@sezlony: Te is tudod, hogy a szlovákoknál a rétegzettség hiányzott. Volt egy hatalmas paraszti réteg, talán némi polgári réteg, de az csak maguk közt számított polgárinak. Lásd Kassa, ahol a cipszerek, magyarok, zsidók voltak a polgári réteg tagjai. Akkor vált el a két nép sorsa, amikor a kialakuló szlovák értelmiségi réteg a csehekhez kezdett közeledni a magyarok helyett.Nem Pestre mentek egyetemre, hanem Prágába. Onnantól van saját vezetői rétege a szlovákságnak.

fran7 2012.01.06. 14:05:54

@Csehszlovák Kém: Te valószínűleg nem itthon tanultad a történelmet. A Horthy rendszernek két viszonylag jól elhatárolható része volt. A rövid megtorlásos időszak után Horthy átadta a hatalmat Bethlen kezébe, aki egy liberális és tehetséges politikus volt, aki újjáépítette az országot, létrehozott egy egész jó oktatási rendszert, s behoztunk a nyugattal szembeni lemaradásból rengeteget. Majd a harmincas években a világválság miatt átadta a hatalmat Gömbösnek, aki radikális változásokat ígért. Nyilván megoldani nem tudta a problémákat, s onnantól az ország sodródott. Ez az oka a Horthy rendszer kettőségének. Részszint volt egy nagyszerű kilábalás, politikai demokratizálódás majd volt egy másik fele, ahol már rohantunk bele a háborúba. S az túlnőtt Horthyn, de mindenkin túlnőtt volna. Nyilván summás véleményed a második alapján hozzod meg. De egy hitleri Németországgal szemben egy hatalmas gazdasági világválság közepette roppant nehéz demokratizálni vagy liberálisnak lenni.
Másrészt akkor kényszerítenek bele ebbe a liberális világrendbe, amikor az recseg-ropog, s egyáltalán nem biztos, hogy nem annak végnapjait látjuk éppen elkezdődni. Talán ebben áll végzetes arroganciája, lásd görög népszavazásra adott reakciók.

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2012.01.06. 14:06:00

@fran7: Ez sajnos tényszerűen nem igaz. A két nép sorsa akkor vált el, amikor a magyar etnikai elit vezetői, uralkodó pozícióból,a korszellemnek megfelelően, megkezdték magyarosító politikájukat.

Olvass vissza, keress rá, erről szól többek között:
- Miért kínos beismerni a magyarosítást?
és
- Túllépni a nemzeti/nacionalista történetíráson
című posztjaim is - részletesen.

A korabeli Hungária állameszméje nagyon erős volt a szlovák lakosság és értelmiség körében is, elképzelhető, hogy egy Belgium, Nagy-Britannia, Svájc féle többes szintű identitás kialakulhatott volna a térségben - de Kossuth apátok nem így gondolta.

sezlony 2012.01.06. 14:15:26

@fran7: Ez oké, de nem egészen tartozik ahhoz, amire reagáltam: hogy ti. nem jelenthető ki, hogy a szlovák népnek nincs múltja.

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2012.01.06. 14:15:52

@fran7: Inkább úgy fogalmaznék: látszik, hogy te csak a magyar tankönyveket forgatod, így saját nacionalizmusod felé hajlasz, mert az neked mindent megnyugtatóan megmagyaráz. Horthy rendszere az első perctől kezdve antiszemita volt (pl. lásd: 1920, numerus clausus), akárcsak a Tiso-féle rezsim. Erről beszélek a posztomban is: amíg nem néztek ezzek a vállalhatatlan múlttal szembe, hanem megmagyarázod magadnak, kicsipegetett pozitív eredmények alapján, mekkora jóság volt az a 20-as, 30-as évek a két vhb. közti Magyarországon, addig nehéz lesz meghaladni a diktatúrákat a fejekben. Ez az egyrészt-másrészt érvelés a tipikusan önmagunkat felmentő hozzáállásról szól és nem visz előre.

Gudea enszi · http://gyuloltellensegeink.blog.hu 2012.01.06. 14:21:50

@Csehszlovák Kém:
Nincs itt semmiféle lófasz, és mivel szlováknak tartod magad, még ház se nagyon. Legfeljebb másé. De áruld el, hogy jött képbe a nacionalizmus?
A Horthy-nosztalgia a magyar tekintélyuralmi hagyományhoz kötődik. Vagy nálad már a tekintélyuralom is egyenlő a nacionalizmussal? A teljes Přemysl- és a Luxemburg-ház megfordul a sírjában, ha ilyeneket írsz! Említettem volna szlovák házat is, de éppen egy se jut eszembe.

Még évekkel ezelőtt volt egy felmérés, emlékeim szerint nagyjából az első ilyen magyarországi felméréssel egy időben, és azon Tiso igencsak sok szavazatot kapott. Egyébként aranyos, ahogy Tisót Horthyval próbálod egyenlősíteni, de javaslom inkább Szálasit. És ne feledd tekintetbe venni azt a különbséget sem, hogy Szálasi nem a magyar nép akaratából, és csak idegen megszállás által került hatalomba!

"minden korszaknak megvan a maga gazdasági modellje [...] tartósan az idő kerekét visszaforgatni már nem lehet"

Teljesen igazad van. És azért van több korszak, mert ezek a hozzájuk tartozó gazdasági modellek időnként összeomlanak. Csak figyelj! Utána lesz csak igazán érvényes, hogy nem lehet az idő kerekét visszaforgatni.

Azt pedig megértem, hogy a tojáshéjjal a fenekén létező, még teljesen képlékeny szlovák nyelv használata közben rád ragadt az angol szavak tömkelege. Végülis nem a te hibád. De megbocsátó hangnememet ne értsd félre, nem vagyunk barátok. Ugyanolyan örömmel lőném tarkón a te bomlasztó tevékenységedet, ahogy te akasztanád az én nacionalizmusomat.

sezlony 2012.01.06. 14:23:41

@Csehszlovák Kém: tyúk és tojás - legalább ennyire kezdte elválasztani a két nép sorsát, hogy a szlovák nemzeti ébredés - azt gondolom, törvényszerűen - a magyarral szemben határozta meg magát.
Az, hogy a huszadik században ki került a farok jó és rossz oldalára, nagyobb részben már nagyhatalmi politika, aminek a magyarok és a szlovákok is csak gyalogjai voltak. Lehet, hogy egy föderális modell sem lett volna elég ahhoz a lehetőséghez képest, amit a magyart körbe vevő nemzetek kaptak a nagyhatalmak újrafelosztó szándékai következtében. És fordítva: akarhatott volna elszakadást Magyarországtól a szlovák, ha a nagyhatalmak nem döntöttek volna a Monarchia ilyen felosztásáról. (Mert erre is legalább annyi példa van Európában, lásd pl. baszkok, akik szintén nem szívesen élnek két külön állam fennhatósága alatt, de mindmáig ezt dobta nekik a gép.)

fran7 2012.01.06. 14:24:50

@Csehszlovák Kém: Kossuth apánk a legnagyobb politikai szélhámos volt, akit hátán hordott a magyar föld. Csak ezt magyar ember soha nem fogja kimondani. Ez tulajdonképpen tabu. A kettő együtt igaz. Nyilván nem fordultak volna csehek felé a szlovákok, ha nem éreznek egy magyarosító hullámot. Nézz meg más szláv népeket, akik nem voltak képesek önálló államiságot létrehozni, pedig megérdemelték volna. Lásd ruszinok. Nekik nem volt olyan szerencséjük, mint a szlovákoknak, hogy betagozódjanak egy államba, majd onnan kiváljanak. Szlovákok ebből a szempontból szerencsések voltak. Meg talán többen voltak a szlovákok. Ha igazán durva magyarosítás lett volna, akkor nem történhetett volna meg. A legdurvább magyarosítás különben a Kádár-rendszerben volt Magyarországon. Ezért én különösen nem szeretem. Erről meg kérdezd meg a cigányokat. S ez a folyamat nem állt meg a liberálisabb rendszerváltás óta sem. Integráció ugyanis ezt jelenti
A máshol létező kettős identitás pedig az szerintem egy érdekes téveszme, ami nem tartható fenn sokáig. Ugyanis az UK esetében nyelvvesztéssel jár, járt. Ami kultúra vesztés és tulajdonképpen egy nem létező kettős identitás. Belgiumban meg mivel nem történt meg egyik oldalon sem a nyelvvesztés, nem is nagyon van kettős identitás. Svájc meg egy érdekes hely ebből a szempontból, amit így távolról nem tudok megítélni, de nem a befogadó országok mintaképe.

Kostoglotov 2012.01.06. 14:38:01

@Csehszlovák Kém: ó, azért ne legyél ennyire elragadtatva a szlovákoktól. Az országban össze tudott gyűjteni az SNS 350k aláírást a népszavazáshoz a szlovák nyelv kizárólagossá tételéről a hivatali nyelvhasználatban. Létezik egy Lex Hlinka, nemrég Ďurčanský kapott köztéri szobrot. Ha elhangzik egy netes cikkben a magyar szó, még a legliberálisabb szlovák hozzászóló is előbb vagy utóbb véres, habzó nyálat köp.
Ezzel nem azt akarom mondani, hogy Magyarországon ez nincs hasonlóan. Csak annyit, hogy távolról sem demokratikusabb amott a mentalitás. Ezt bizonyítja, hogy Ficóék visszajönnek.

fran7 2012.01.06. 14:45:49

@Csehszlovák Kém: Melyik múltunk vállalhatatlan? Én a Szálasi uralmat és a Rákosi diktatúrától kb. a hatvanas évek végéig terjedő szakaszt tartom annak. Nagyon rossz szemmel nézem azt a részt ahol Gömbös vett részt már mint miniszterelnök a politikában. De ez a történelmünk, mit tehetünk ellen.
A baj az, hogy két identitás vagy inkább három közül választhatsz ma Magyarországon. Egy: a Horthy-rendszer, ahol valamennyire pántlikás, magyaros furcsa módon voltunk európaiak vagy a Kádár rendszer diktatúrából kiinduló kis felemelkedést hozó, de végtelenül materialista világnézet közt. esetleg van egy harmadik kívül helyezed magad az egészen s valami kozmopolita vagy az egésszel nem foglalkozó identitást találsz magadnak ilyenek például a Szent Koronához visszanyúló fantaszták. Az európaiság nem opció. Mert azt mindenki tudja, hogy az a teljes önfeladás.
A Horthy rendszer nem volt diktatúra.

sezlony 2012.01.06. 14:45:56

Csehszlovák Kém: nahát elveszett egy kommentem, amit kb. kettő előtt küldtem el. Nem tudsz róla valamit?

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2012.01.06. 14:46:24

@Kostoglotov: Nem olvastál figyelmesen. Természetesen tudok a Durcansky szoborról is - mint ahogy tudok Szálasi szoborról is a Fidesz alatt - de tudom annak társadalmi visszhangját is. Magyarországon? Semmi. Ja, bocs, magánterületen lett felállítva. Aha, akkor már más. Én azt állítom, hogy a közbeszédben Szlovákiában jobban meg vannak húzva a vonalak, egyértelműbben elhatárolódnak a szlovák többség attól a múlttól, amit a magyar többség képtelen megtenni, lásd csak a mai fenti kommentek.

Fico visszajövetele azt bizonyítja, hogy sajnos Szlovákiában is létezik az a Fidesz-féle szavazótábor, ami inkább kedveli a populista-nacionalista frázisokat. De Szlovákiában léteznek demokratikus, polgári liberális, jobboldali, piacbarát, kereszténydemokrata pártok is, amelyek ma Magyarországon egyszerűen nincsenek!

sezlony 2012.01.06. 15:04:20

@Csehszlovák Kém: "De Szlovákiában léteznek demokratikus, polgári liberális, jobboldali, piacbarát, kereszténydemokrata pártok is, amelyek ma Magyarországon egyszerűen nincsenek!"

Ez igaz, sajnos.

De az is igaz, hogy nálunk eddig nem volt kormányban olyan idült nacionalista párt, mint Slotáék.
Szóval mit is bizonyítanak a tetszőlegesen kiválogatott példák?

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2012.01.06. 15:06:58

@fran7: És el is érkeztünk posztom érdemi mondanivalójához :)
Se a magyaroknak (de másoknak sem nagyon a térségben) demokratikus hagyományaik - kiv: első csehszlovák közt. - nincsenek, ezért nem meglepő, hogy miért néztünk ilyen bután az 1990 utáni világra.
Pont ezt kell jól megfogalmazni Magyarországon is, hogy az európaiság is opció lehessen úgy, hogy az közben nem jelent önfeladást. Senki nem adta fel magát nyugat-eu-ban sem.
Viszont itt ahogy már több helyen felmerült, egy avitt, antiszemita, Horthy-korszak politikai hagyománya nem vihető át demokratikus viszonyok közé. A szlovákok sem vitték magukkal Tisot, a magyaroknak is fel kellene ezt tudni dolgozni.

+1: Van itt még egy nagy magyar tévhit. Szálasi nem egyenlő Tisoval! Szálasi személye nincs meg a szlovák korabeli történelemben. Tiso nevéhez, ahogy Horthyéhoz is - az egész rendszer kapcsolható!

Kurtz ezredes · http://gyuloltellensegeink.blog.hu 2012.01.06. 15:13:14

@Csehszlovák Kém:
Erre esetleg az lehet a magyarázat, hogy a magyar népnek nincsenek túl jó tapasztalatai a piac barátairól. Hacsak az általad bizonyára szeretve tisztelt IMF nem fog helytartóságot küldeni Miniszterelnök Úr leváltatása után, akkor nem valószínű, hogy minket ilyen egyének kormányoznának a jövőben.

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2012.01.06. 15:13:50

@sezlony: A MIÉP szerepéről ne feledkezz me! Hivatalosan nem voltak a kormányban, de minden külső támogatást megadtak. Azt se felejsd el, hogy amíg Magyarországon a Jobbik már 22% körül jár, Slota pártja küszködik, hogy elérje az 5%-os parlamenti küszöböt!

sezlony 2012.01.06. 15:27:49

Benne volt a Miép a kormányban vagy sem? És a jobbik?
Ismétlem, lehet kiragadott példákat hozni mindkét oldalról, hogy de a másik a begyöpösödöttebb mucsai nacionalista, de a dolog leginkább úgy áll, hogy adott esetben minden helyi népből elő lehet ezeket csalogatni.

Az elveszett kommentemben azt írtam, ahogy Szlovákia szépen túlélte Meciart, a lengyelek a Kaczynski-ikreket, úgy mi is túl fogjuk élni a Gyurcsány-Orbán kettőst.
Most hozzá teszem a fentiek alapján azt is, hogy egyik országban sem biztos, hogy ettől még nem térnek vissza valamilyen formában, mert ugyanazokat a társadalmi sebeket hordozzuk, és ezt hosszú idő begyógyítani.

Mr. Rustical 2012.01.06. 15:31:49

Ez egy vicc.

"Szlovákiában a társadalom szembenézett múltjával, és bár a mai napig is léteznek a Tiso-féle Szlovák Államnak követői, a szlovák társadalom demokratikus többsége egyértelműen elítéli ezt az időszakot".

Ja, persze. Arról a Szlovákáról beszélünk, ahol mai napig érvényben vannak a Benes dekrétumok?
Vagy ahol az állam rátámad a magyar állampolgárságot (is) szerzett polgáraira, és pl. elveszik egy 100 éves tanítónőtől a szlovák államplgárságot?

Na ne már.

Egyébként is csacsiság összehasonlítani Orbánt Meciarral, bár nyilván most minden jól jön a nagy igyekezetben, hogy megbuktassátok a kormányt.

Meg ezek az ócska-gyenge szövegek Horthyról, a Vezér követéséről, meg a nacionalizmusról... Nem véletlenül egy 1992-es szöveg reprintje ez, replace-elv Antallt Orbánra?

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2012.01.06. 15:32:14

@Kurtz ezredes: hagyjuk már a bla-bla-t, ezredes úr! Nincsenek túl jó tapasztalatok? Miért talán a környéken mások csak úgy találkoztak az Ájemeffel, ahogy a kövér füves mezőről az árnyas fák közé lépkedő vad oroszlán fejét az ölükbe hajtják, és azóta simogatják cicusukat? Ugyanmár. A magyar közvélekedés nagyon hasonlít az egyszeri sofőrhöz, aki szerint ő jó irányba halad az autópályán, de mindenki szembe jön vele.

Radio Silicon 2012.01.06. 15:57:18

Bírom ezt a "magyarosítás" szitokszót :) biztos nagyon fájhatott a szlovákoknak, hogy van egy nyelv, amit meg kellet még tanulniuk a szlovák mellett, hogy mondjuk a románokkal, vagy a németekkel komunikálhassanak Magyarországon.

Kurtz ezredes · http://gyuloltellensegeink.blog.hu 2012.01.06. 15:57:47

@Csehszlovák Kém:
Remek az észrevételed, de remélem abban te is egyetértesz velem, hogy mindennek ellenére a magyar közvélemény egyáltalán nem gondolja a változtatás szükségességét. Ebben elég nagy szerepe van az elmúlt húsz év nyugatos, piacbarát, demokratikus ígéreteinek totális csődjében. Nagy valószínűséggel ez a jövőben sem fog változni, és egyre többen és többen nem kívánnak majd az autópálya szerinted kívánatos irányába közlekedni.
Konkrétabban szólva egyre többen és többen tekintik gátlástalan, mocskos és hazug gyülekezetnek a nyugati világot és azt azt manipuláló mocskos rendszert, a szervezeteivel, technikáival, médiájával, figuráival, ideológiájával, történelemszemléletével és állítólagos demokráciájával együtt. Ebben ugye nincs köztünk vita? Egyetértesz abban, hogy a magyar nép egyre kevésbé kíván ennek a rendszernek kárvallottja lenni.

fran7 2012.01.06. 16:03:11

@Csehszlovák Kém: Magyarországon a piac barátai így cselekedtek. Beültek az állami cégekbe vezetői poszton. Felélték a cég vagyonát. Majd eladták saját maguknak. Az árát elsikkasztották, a céget pedig rákötötték az állami forrásokra. Ezért mi őket nem várjuk vissza. S úgy gondoljuk ebből, hogy a nyugati piacbarátok is hasonlóak, hiszen nem szóltak, mikor látták ezt, hogy ez történik Magyarországon.
Másrészt néha annak is lehet igaza, aki szembejön, mert mondjuk épp azt kiabálja, rossz az irány szakadék jön.

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2012.01.06. 16:03:16

@Radio Silicon: OFF

Nem offolunk, de ha már szóbakerült: nyilvánvalóan félreérted a történetet. A szlovák nemzetnek nem az volt a problémája, amit állításodban sugallsz és abból egy hamis következtetést vonsz le, hanem az, hogy a magyar etnikai politikai vezetés ellehetetlenítette a szlovák iskolahálózatot és anyanyelvi oktatást, azaz: folyamatosan, egyre korlátozottabb lehetőségük volt anyanyelvükön tanulni.

Ajánlom neked is a "Miért kínos beismerni a magyarosítást? posztom a blogon, keress rá.

ON

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2012.01.06. 16:20:09

@Kurtz ezredes: Az úgy nem megy, hogy tartom a markom, de a kötelezettségeket, általános játékszabályokat nem vállalom. Tessék, el kell dönteni, hova akarok csatlakozni. Irán? Kína? Vagy Meciar-féle semlegesség? Úgy picsán rúgták, mint most a Nagyszájút. Gudeának is leírtam: az idő kerekét visszaforgatni már nem lehet, nektek Szabadságharcos, nekem egy alibista játékos, aki nem szereti hallani, mit, miért nem lehet megcsinálni, de hajlamos sajátos unortodox módszerekkel kontárkodni.

Kurtz ezredes · http://gyuloltellensegeink.blog.hu 2012.01.06. 16:27:24

@Csehszlovák Kém:
Sajnos mi teljesen másképp érezzük ezt a maroktartást ne haragudj. Ha ezt nem érted meg, akkor csak elbeszélünk egymás mellett.

fran7 2012.01.06. 16:56:47

@Csehszlovák Kém: Azért Magyarország nemcsak tartja a markát. Elég sok pénzt beletesz az Unióba. S elég sokan érezzük úgy, hogy az elmúlt másfél év az EU és az IMF részéről arról szólt, hogy visszatereljenek minket a karámba, ahelyett, hogy segítettek volna, ha egy kicsit protekcionistább, de stabilabb állam létrehozásában. Úgy hogy mondjuk a magyar protekcionizmus közelében sincs az EU régi tagállamai mondjuk agrártámogatásainak. S ennek az oka a személyes Orbán Viktor utálat vagy a félelem attól, hogy kicsúszik az ország az EU szoros ellenőrzése alól vagy valamiféle üzenetet küldtek más rakoncátlan országnak. Azt mi, ezen a szinten soha nem fogjuk megtudni.

Radio Silicon 2012.01.06. 17:23:06

Annyit még megjegyeznék, és aztán békén hagylak, hogy bár a mainstream (értsd balliberális) Europa most miattunk ordítja tele a sajtót, de a konzervatívabb része továbbra is támogatja az országot. Orbán nem fogja a posztkommunistákat ill. a magukat liberálisnak hazudó sleppjüket visszaengedni a hatalomba. Ezen a területen Europa támogatását élvezi. Az ország infrastrukturálisan az Európai élvonalban van, mindenhol autópályák, és nagy értéket előállító cégek (bár azok mind külföldi tulajdonban). Szóval a józan ész azt diktálja, hogy a végtörlesztés miatt háborgó tenger meg fog nyugodni és az eurókrízis lecsengése után beindul szépen a gazdaság.

delano 2012.01.06. 17:33:09

Ez egy nagyon-nagyon király poszt. Én is sokat gondolkoztam már azon, hogy miért van az, hogy a Visegrádi 4-ből csak nálunk nincs egy normális jobbközép piac és nyugatbarát párt, csak ez a nyomorult elmebeteg fidesz.
Igazad lehet abban, h ennek oka a fejekben keresendő. Döbbentem olvasom itt is a hozzászólásokat... Elképesztő, hogy még mindig vannak olyanok, akik az elmúlt másfél évet nem a "totális kudarc" ill. "teljes csőd" kifejezésekkel jellemzik.

delano 2012.01.06. 17:44:00

@Radio Silicon:
"Annyit még megjegyeznék, és aztán békén hagylak, hogy bár a mainstream (értsd balliberális) Europa most miattunk ordítja tele a sajtót, de a konzervatívabb része továbbra is támogatja az országot. "

Pont ez a lényeg, hogy NEMCSAK a balliberális sajtó támad, hanem pl a keményen konzervatív FAZ is. Teljesen vállalhatatlanok lettünk. Nagyon égő most magyarnak lenni.

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2012.01.06. 17:49:44

@delano: Meg az Orbánnal mindig korrekt The Economist is...lehetne még sorolni, jaja. Sajnos a fidesznyikek teljesen elborultak, de náluk a kritikai érzék legkisebb jele sem fedezhető fel, hiszen akkor bukna a műsoruk.
Egyébként nem túlzottan EU-barát cseh kollégáim kérdezték a mai nap: mivan veletek, teljesen meghülyült az ember ott nálatok? Másik reakció: legyintés és kinevetés. Nagyon nem jó most magyarnak lenni Európában! Magyarországon még jó érzés?

delano 2012.01.06. 18:07:09

@fran7: "Azért Magyarország nemcsak tartja a markát. "

De, igen.

"Elég sok pénzt beletesz az Unióba."

Remélem ezt nem gondolod komolyan.
Nettó részesedők vagyunk, nagyságrendekkel többet kapunk, mint adunk. Elképesztő pénz ömlik ide, csak még ahhoz is hülyék vagyunk, h értelmesen felhasználjuk.

" S elég sokan érezzük úgy, hogy az elmúlt másfél év az EU és az IMF részéről arról szólt, hogy visszatereljenek minket a karámba, ahelyett, hogy segítettek volna, ha egy kicsit protekcionistább, de stabilabb állam létrehozásában. "

Nem a karámba akarnak visszaterelni, hanem a józan ész útjára, abból az idióta és elmebeteg kapkodó tébolyból, ahol jártunk és még most is járunk.
Csak állok, és nézek döbbentem, hogy vannak írástudó emberek, akik képesek pozitívan látni ezt az idióta ámokfutást, ami történik.

"Úgy hogy mondjuk a magyar protekcionizmus közelében sincs az EU régi tagállamai mondjuk agrártámogatásainak. "

Ez mondjuk igaz

"S ennek az oka a személyes Orbán Viktor utálat vagy a félelem attól, hogy kicsúszik az ország az EU szoros ellenőrzése alól vagy valamiféle üzenetet küldtek más rakoncátlan országnak."

Igen, ez egy klub, aminek vannak szabályai. Mi népszavazáson úgy döntöttünk, hogy csatlakozni akarunk. Akkor talán a minimum, hogy betartjuk a szabályokat. Főleg, hogy szinte csak kapunk onnan, és semmit nem adunk.

delano 2012.01.06. 18:07:37

@Csehszlovák Kém: Én speciális helyzetben vagyok, mert Pesten élek, de a munkám miatt nagyon sok országgal napi kapcsolatban vagyok e-mailen és telefonon. Munkaügyek mellett mellékesen mindenki rákérdez, hogy mi történik nálunk. Sajnos nem tudok értelmesen válaszolni... Alkotmányról kérdeznek, médiatörvényről, ill csődről, miközben eddig sosem láttak híreket rólunk.
Magyarázkodáskor nem az az igazán égő, hogy elmebetegek vezetik az országot (bár az is az), hanem hogy még mindig jelentős a támogatottságuk.

delano 2012.01.06. 18:07:48

@Kurtz ezredes: "Sajnos mi teljesen másképp érezzük ezt a maroktartást ne haragudj. Ha ezt nem érted meg, akkor csak elbeszélünk egymás mellett."

Én echte magyarként pont úgy érzem, ahogy a posztban szerepel. Pénzért kuncsorgunk, és közben nagy a pofánk.

Radio Silicon 2012.01.06. 18:08:13

@delano: Ha erre gondolsz, akkor nem értelek. Ebben nincsen támadás, ill. értékelés.
www.faz.net/aktuell/politik/ausland/verfassungsaenderungen-in-ungarn-eu-will-nicht-mit-orban-ueber-finanzhilfen-verhandeln-11589673.html

Nyilvánvalóan a banklobbi és persze a magyar ballib együttes bosszúcunamija söpör Magyarországon keresztül. Az ilyen nem fog sokáig tartani, hiszen a bankok valahogy túlteszik magukat rajta, a jelenlegi ballib meg jelentéktelenné fog válni. Talán az LMP-nek sikerül majd felnőni (ennek része a tüntetéssorozat), bár még elég fiatalok.

Radio Silicon 2012.01.06. 18:09:00

@Csehszlovák Kém: Nem magyarnak nem jó lenni, hanem szélsőségesen anyagias gondolkozásúnak nem jó lenni.

Gudea enszi · http://gyuloltellensegeink.blog.hu 2012.01.06. 18:09:13

@Csehszlovák Kém:
Isteni érzés olyat csinálni, amitől ezek az európai hiénák és gazdáik dühösen prüszkölnek. Isteni érzés magyarnak lenni bárhol a világban. Kár, hogy ti, a nyugati hiénák itthoni palotapincsi kiadásai, ezt nem tapasztalhatjátok meg.

Kurtz ezredes · http://gyuloltellensegeink.blog.hu 2012.01.06. 18:14:42

@delano: @Csehszlovák Kém:
Sajnos meg kell békéljetek azzal, hogy nekünk, magyaroknak ez nagyobbrészt tetszik. Láthatóan nincs kialakulóban olyan ellenzéki erő, amely parlamenti úton tudná leváltani Miniszterelnök Úr kormányát. Azt csak személyes tapasztalatként tudom hozzátenni, hogy több tucat olyan diplomás magyar értelmiségit ismerek, akiknek kifejezetten tetszik Miniszterelnök Úr, amint kötőtűt szúr a fenevad mérges csápjába. Olyan véleményt is hallottam, miszerint ez a bűnös rendszer harminc éve nem szenvedett el (Irán) ilyen kellemetlen gyarmati lázongást.

Radio Silicon 2012.01.06. 18:14:56

@delano: Még jó, hogy kapunk. Legalább segíthetnek a rossz lelkiismeretükön az évszázados gyarmatosítgatás és világháborúzgatás miatt.

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2012.01.06. 18:15:11

@Radio Silicon: @Gudea enszi: Srácok, köszönöm a tökéletes illusztrációt! Itt már felesleges minden szó, elég egy mondat a posztomból, mert az ilyen emberekre és véleményekre gondoltam az utolsó bekezdésnél:

"Ez már csak a probléma következménye. A kutya ott van elásva, hogy a magyar, mint társadalom, elvesztette önkontrollját."

Ez tényleg nagyon durva!

delano 2012.01.06. 18:22:41

@Radio Silicon: Legalább 3-4 cikk volt, ami negatív majd megkeresem. Főként a teljesen kiszámíthatatlan gazdaságpolitikáról szólt több is.

"Nyilvánvalóan a banklobbi és persze a magyar ballib együttes bosszúcunamija söpör Magyarországon keresztül."

Magyar ballib?? Kérlek mondd, hogy viccelsz... Még ahhoz is hülyék, hogy a népszabit rendesen megírják, nemhogy a világ legnagyobb újságait befolyásolják. Te tényleg ennyit kinézel belőlük???

Banklobbi nyilván erős. És ez így van jól. A kapitalizmus alapja a bank és a hitel. Ezt kúrták most szét itthon. Ezért csődöl be a legtöbb kis és középvállalkozás, mert nem kapnak hitelt. Nyugtass meg, h nincs gazdasági végzettséged...

delano 2012.01.06. 18:28:46

@Gudea enszi: "Isteni érzés olyat csinálni, amitől ezek az európai hiénák és gazdáik dühösen prüszkölnek."

Ezek a hiénák max idegesek lesznek. Mi viszont beledöglünk. Ha ezt a primitív és cinikus mondatot előadnád annak a három embernek, akit a héten kellett kirúgnom az eur árfolyam miatt, akkor úgy vágnának pofán, h szétszakadna a fejed.

delano 2012.01.06. 18:31:20

@Kurtz ezredes: "több tucat olyan diplomás magyar értelmiségit ismerek, akiknek kifejezetten tetszik Miniszterelnök Úr"

Sajnos én is. Talán majd módosul az álláspontjuk mikor a munkanélküliség és a szegénység szintje átlépi a kritikus szintet. De lehet, hogy akkor sem. Ezek miatt nem fogjuk soha utolérni pl Csehországot.

delano 2012.01.06. 18:33:01

@Radio Silicon: "Még jó, hogy kapunk. Legalább segíthetnek a rossz lelkiismeretükön az évszázados gyarmatosítgatás és világháborúzgatás miatt."

Erről a "nekünk jár" szemléletről Márai nagyon sokat írt. Javaslom olvasgasd. Lófasz sem jár nekünk. Majd akkor jár vmi, ha megdolgozunk érte. Ráadásul olyanoktól is kapunk, akik sosem ártottak nekünk. pl svédek, hollandok

Radio Silicon 2012.01.06. 18:35:35

@Csehszlovák Kém: Akkor azt mond meg, hogy miért veszítette a görög, az ír, vagy a portugál társadalom el az önkontrollját, hogy ott a kockázati felár index még a magyarnál is magasabb? Biztosan a feldolgozatlan Hortykorszak miatt, ugye? (ábra jobb oldalt)
en.wikipedia.org/wiki/Credit_default_swap

Vaknak kell lenni, nem látni azt, hogy a magas deviza-eladósodás (ill. ennek a GDP-hez viszonyított aránya) valamint a nehezen számszerűsíthető befektetői bizalom csökkenése az, ami megingatja a magyar gazdaságot. Orbán az eladósodást próbálja lecsökkenteni, a befektetői bizalom megtartása mellet, ami sajnos nem sikerült. Mondom, amint lecseng a végtörlesztéses nyavajgás, lényegesen meg fog nőni a bizalom.

Radio Silicon 2012.01.06. 18:41:19

@delano: nincs gazdasági végzettségem, hanem természettudományos. Elég az hozzá, hogy abban a számítógépben, amin gépelsz, legalább két szabadalmam van.

Szerintem a magyar ballib befolyása külföldön elég erős, nem, nem kontrollálják a külföldi médiát, hanem a külföldi ballib média egyfajta vak szimpátiáját élvezik, csak, mert ballibek.

Radio Silicon 2012.01.06. 19:04:27

@delano: " Lófasz sem jár nekünk. Majd akkor jár vmi, ha megdolgozunk érte" hát hova veszett belőled a humanizmus? :DDDD

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2012.01.06. 19:07:00

@Radio Silicon: Maradjunk az elhíresült görög példánál. Teljes mértékben ott is az állampolgárok és a görög állam hozta össze, az ő lustaságuk és önkontrollvesztésük miatt szív fél Európa. Ami Magyarországon is történt 2000-től, az első Orbán, a Medgyessy és az első Gyurcsány kormány alatt: mesteréges jólétet teremtettek, de azt nem termelték meg. Mint a 2008-as fideszes népszavazáson, a görög lakosság is megakadályoz(ott) minden megtakarító intézkedést! Mint Magyarországon, Görögországban is az emberek elmehettek hamar nyugdíjba és a görögöknél híresen elterjedt a korrupció, ami azért jelentős formában Magyarországon is jelen van, mégha nem is görögországi mértékben.
A posztban leírt motivációk elsősorban arra vonatkoznak, hogy a magyar társadalom egyszerűen alulfejlett volt 1990-ben a polgári demokráciára, a szabadversenyes kapitalizmusra, mert nem voltak meg azok a minták, amelyek alapján újraindíthatták volna magukat. Az átlagpolgár a tekintélyuralomban, az állami mindenhatóságban és gondoskodásban hisz, az egyén felelősségvállalása helyett. Ez egy tanulási folyamat, nézd meg a szlovákokat, egész ügyesen haladnak, bár ott is sok a gond, márciusban újra jön Fickó. A csehek és a lengyelek egész jól csinálják, úgy, hogy alapvetően ők is egy posztkommunista társadalomban tudtak gondolkodni, de mindét országban a piacbarát politikai erők kormányon vannak, Lengyelországban most dupláztak.

"Orbán az eladósodást próbálja csökkenteni a befektetői bizalom megtartása mellett" - ezt a mondatod azért gondold át újra, hol olvastad a fidesz.hu-n??

fran7 2012.01.06. 19:34:46

@Csehszlovák Kém: Mondjuk szerintem nem is elősorban az eladósodás ellen küzdenek, hanem a devizában való eladósodás ellen. Mert az olyan kolonc az ország nyakán, ami csak lehúzna, ha valamit nem kezdünk vele. Ráadásul svájci frankban vagyunk eladósodva, nem euróban, ami talán egyszer az ország pénzneme lesz. Ha ezzel kezdtek valamit Viktorék, mint a legnagyobb lyuk az ország ladikján utána jöhet a többi.
Devizahiteles ismerősöm mondta. 2,1 millióval kitudja váltani az amúgy 3,7 milliós deviza hitelét. S közben mennyit kifizetett már. Egy ügyfélen bukik a bank 1,6 millió Ft-ot. S ilyen ügyfélből lesz 200 ezer. Nyilván nem örülnek neki. Ezt halljuk is külföldről.

Gudea enszi · http://gyuloltellensegeink.blog.hu 2012.01.06. 19:49:25

@delano:
A Lehman Brothers vezetőinek volt gazdasági végzettségük. Éljenek a szakértők!

A végzettség csak arra garancia, hogy értik a saját rendszerüket. Pontosan tudják, hogy létezhet más rendszer is, csak abból nem ők keresnék zsírosra magukat. Ezért azt hazudják, és hazudtatják a lakájmédiájukkal, hogy bármiféle más rendszer elképzelhetetlen. Szerencsére ezt Magyarországon egyre kevesebben hiszik el.

Ez a rendszer, a kapitalista-protestáns gazdasági világrend a végnapjait (-éveit) éli. Most dől el, hogy nyámnyila, gyáva, szar alakok vagyunk-e, és békésen kivárjuk, amíg maga alá temet minket, hogy aztán a romok alól való kimászásban is megint utolsók legyünk.

Itt most arra megy ki a játék, hogy nyilván fájdalmak árán, de kitépjük magunkat ennek az álságos, hazug, korrupt és gátlástalan rendszernek a szorításából. Temesse csak maga alá azt, aki kitalálta, ráerőszakolta mindenkire, és épp ezért ő maga képtelen kilépni belőle. Mi itt nagyon bízunk benne, hogy ott döglik meg a majdani romok alatt.

Pan Modry 2012.01.06. 19:54:33

@Csehszlovák Kém:
Szerintem a magyarok baja szlovakiaval szemben, hogy meg a kommer diktatura sem volt igazi diktatura.

Kadar alatt a magyarok elvoltak ertektemto munka es elnyomas nelkul. A rendszervaltas utan is ezt szerettek volna folytatni csak nemet szinvonalon.

A szlovakokban valahogy jobban megvan az hogy lassak a jolet es a befektetett munka kozti parhuzamot.
A magyarok a jolet hianyat abban latjak hogy valakik osszefognak ellenuk, nem pedig abban hogy a butasag es lustasagnak nagyobb reszpektje van, mint a szorgalomnak es tudatossagnak.

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2012.01.06. 19:57:59

@Pan Modry: Nagyon adom, király hozzászólás!

(srácok, kimentem sörre, a kommenteket majd kb este 22 után tudom csak beengedni, sorry)

laziorome 2012.01.07. 00:59:36

Kicsit izzadtságszagúnak érzem, hogy posztjaid végén mindig az a konkluzió, hogy igen itt is vannak hülyék meg ott is de az én hülyém az mindig jobb mint a tiéd. Miért is?
Nem nézünk szembe a multunkkal? Ki teszi ezt meg úgy, hogy a sérelmezett fél maradéktalanul elégedett- a nemeteket leszámítva, mert ugye nekik kellett.
Számokon acsarkodtok, halottak számán, ki kezdte, miért kapta vissza, ki a nácibb vagy komunistább. Szánalmas...
Gondolod hogy a Fidesz azért kapott 2/3-ot mert a magyarokban ég a vágy a Horthy-rendszer után? Azt se tudják hogy ki volt.
Inkább azért mert elég volt a 8 év balfaszkodásából és sokan úgy gondolták, hogy V. Orbán átvezet minket a Vörös-tengeren. Nem úgy fest, de ez nem azt jelenti, hogy mindenki aki rájuk szavazott azonosul az ideologiai agymenésükkel.
Mindig ugyanezen a témakörön kattogsz, de a reakciók egy idő után kb olyanok lesznek mint a svejci frank emelkedésével kapcsolatban, mindenkit hidegen fog hagyni.

darrenstar 2012.01.07. 01:00:14

@Gudea enszi: "Ez a rendszer, a kapitalista-protestáns gazdasági világrend a végnapjait (-éveit) éli" -

Itt a probléma. Hogy a szokásos, provinciális, komplexusokkal teli káeurópai nacionalizmus, a "majd megmutatjuk a világnak" mélyről feltörő ösztöne uralni kezdi még egy fiatal ember elméjét is. Halkan jegyezném meg, két világháborút veszítettünk, mert azt hittük a "Nyugat" hanyatlik, mi meg erősek vagyunk. Mindig képesek voltunk fickós állapotba kerülni, ha oda kellett ütni a Nyugatnak. Csak alkalmi, átmenetileg erősnek tűnő szövetséges kellett, mert "a Nyugat úgyis hanyatlik". Nem hanyatlott. És nem is fog. Tunézia, Egyiptom, Szíria, de még Irán és Kuba fiataljai is pontosan abban a rendszerben akarnak élni, amelytől olyan erős: ezt szabadságnak hívják. Lehetnek alfajai, de a rendszer alapja ugyanaz: hogy ne egy korrupt, tisztességtelen, a hatalmat magának alanyi jogon követelő, azt tűzzel-vassal megtartó, küldetéstudatos elit gyakorolja, élén általában egy erősen paranoiás, ellenségképet gyorsan és bárhol látó vezetővel. Őszintén remélem, hogy az itt kommentelő, Orbánt a végsőkig védő és szabadságharcosnak beállító hozzászólók egy napon élhetnek olyan jólétben, mint Ausztria, Luxemburg vagy Svédország polgárai. Ugyanis a "Nyugat" nem csak nagyhatalmakból áll. Oda tartozni pedig egy felfogás, egy életforma és egy felelősség is egyben. Ellehetetleníteni az Alkotmánybíróságot, az igazságszolgáltatást, megszállni a médiát, gerinctelen, hírhamisító talpnyalókat ültetni mindenhová a legkevésbé sem nyugatias, de még csak nem is szabadságharc. Ezt támogatni és függetlenségként megélni még kevésbé az. Sőt, még cikibb, mint fentről, egyébként ütődött emberként mindezt levezényelni.

ninimimi 2012.01.07. 01:00:58

@Csehszlovák Kém: Megérkezik az utóbbi idők leginkább lényegre tapintó posztja, erre jön ez húzás és az egészet nyakon öntöd sörrel. Látod, ez az egyik ok, amiért nem fogunk kimászni a sz@rból. Lustaságot kárhoztatsz és ilyen történelmi pillanatban képes vagy elmenni sörözni?! Rá akartam erősíteni arra, amit írtál, mert ezekben a hetekben dől el évtizedekre hazánk sorsa. Hatni akartam (tudod, "Hass, alkoss..."), de nem hagytad. Mire visszajössz, talán már címlapon se lesz az egész, de mindenképpen század annyian fogják olvasni.
Tényleg nem értelek a zseniális - az egyetlen megoldást felvető, polgári-nemzeti liberális pártot hiányoló - szöveged után.
Te legalább érted?!
Szerintem még a sör után is érted...

gyilkos fűegér 2012.01.07. 01:01:11

@Kurtz ezredes:

Ha ironizálsz, szuper. Ha komolyan gondolod, hülye vagy mint a seggem. Orbán, amint kötőtűt szúr a fenevad mérges csápjába??? Na ne röhögtess... Csak azért nem taposták még ki a belét is szeretett focistádnak, mert arrafelé tudnak késsel-villával enni, és ismerik a betűket.

magyarvandor 2012.01.07. 01:01:23

@Csehszlovák Kém: OFF-topiknak tűnik, de a görög példát szeretném egy kicsit árnyalni. Az euró-zóna létrehozásával különböző költési és megtakarítási szokásokkal rendelkező államokra alkalmazták ugyanazt a monetáris politikát. Sajnos ez egy rosszul elsült kísérlet volt ilyen formában. A görög államot vezető politikai 'klánok' egymást váltogatták, ám lényegi különbség nem mutatkozott közöttük: a politikai versenynek köszönhetően éltek a fenntarthatatlan rendszer finanszírozásának lehetőségével - amelyet zömmel francia (és német) bankok 'ajánlottak fel'. Hogy egy ilyen szerencsétlen helyzetben kit terhel a nagyobb felelősség, nehéz megmondani. A bankokat, akik (ez tán összeesküvés-elmélet, de nem rossz) tudhatták, kockázatos az egész folyamat, de ha bedől, a kármentés során konszolidálni fogják őket (lényegében ez történik most); a görög politikusokat, akik talán maguk is elhitték, hogy minden rendben van ('a világgazdaság pénzbősége' - ismerős Őszödről); vagy az embereket, akik nem feltétlenül sejtették, hogy bármi probléma van, hát ha ennyi a fizetés, meg a nyugdíj, akkor ennyi. Félreértés ne essék, nem kívánok senkit mentegetni (rengeteg objektív hiba volt a görög rendszerben külső tényezőket leszámítva is), de azért az vesse az első követ a görög lakosságra, aki lehetőségeihez mérten nem vette fel a 'jól kitalált' támogatott lakáshitelt Magyarországon anno. Ki a felelős a görögök esetében? Aki állampolgárként tájékozatlanul 'részt vett ebben / sodródott ezzel' és egyébként anyagi előnye származott belőle, vagy aki jogilag lehetővé tette, hogy ez kialakuljon, vagy ismét az, aki megválasztotta azt, aki lehetővé tette, esetleg a bankok? Egy valami biztos, a görög államnak címzett súlyos összegek mintegy mandinerként találkoztak a görög állammal, és az említett bankokhoz vándoroltak eddig. Eközben Görögország kénytelen volt kiárusítani mindenét, és roppant buta módon kiakadtak azon, hogy a német oldalról előjött az 'el kéne adni a szigeteket' topik, miközben már a két nagy ipari kikötő kínai, a nemzetközi repülőtér, utasszállítókkal katari, a gázszolgáltató orosz, az energiacég és a vasúti társaság német cégek által lett/lesz 'elegendő részesedéssel' felvásárolva. Hozzáteszem, hogy a görögöknél átlagosan 25%-kal csökkentek a fizetések, természetesen tetemesre nőtt a munkanélküliség, de korábban nem volt az általad említett megtakarító intézkedésre még csak kísérlet sem, amit megakadályozhattak volna. Összességében nekem az a benyomásom, egy év kint tartózkodás után, nem helytálló megállapítás, hogy ezt az egészet az állampolgárok és a görög állam hozta össze. Bocs az OFF-ért.

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2012.01.07. 02:01:44

@laziorome: Na, akkor tisztázzuk: a hülye az mindenhol hülye, itt is, ott is. Posztjaimban erre szerintem elég keményen rámutatok. Az pedig tök természetes emberi tulajdonság, hogy a saját hülyeséged kevésbé mutatod, miért is tennéd? viszont ez a blog pont arról szól, hogy fájdalmat okozzon, mert akkor megértetted a saját hülyeséged. És ez szerintem jó, ugye?

Következő bekezdésedben kicsit elcsúsztál, senki nem dobálózik számokkal, ez itt soha nem téma, mindig a történet mögé próbálunk nézni, több-kevesebb sikerrel. Szembenézni a múlttal - tökéletesen fogalmaztál, ez nem a megelégedettségről szól, hanem a kritikáról és a kritikus hozzáállásról. Viszont van egy nagy előnye: miután beláttad, h eddig meg voltál vezetve, sokkal bátrabban fogalmazhatsz meg olyan gondolatokat, amelyek eddig belédszorultak!

Alapvetően félreértetted a posztom, ha azt kérdezed, hogy a fidesz azért kapott kétharmadot, mert ég a vágy az emberekben a H-rendszer után. Lófaszt! Kétharmad azért van, mert még mindig imádjátok az állami gondoskodást, a felelősség nélküli állampolgári magatartást, az adócsalást, a kenőpénzeket, a hogy-lehet-kevesebből-megúszni attitűdöt.

Biztos volt néhány naív jobbos, aki elhitte, hogy Orbán Vörös-tengert játszik. Azt azonban lássuk be: az elmúlt évtizedben látott orbáni politika nem kifejezetten jogosíthatott fel erre a vakhitre. Meglepődtél. Remek. Tudod hány magyar jobbos haverom van aki kétségbeesetten kérdezi, hogy akkor most mi lesz? Akkor most jön a Pokorni? Vagy a Varga? Esetleg a Dójcs? Van egy rossz hírem: egyikse. Ti már karanténban vagytok, akit az a szövetség rúgott picsán, ahová ti csatlakoztatok!

jardajagr · http://kozepeuropaisport.blog.hu 2012.01.07. 10:27:55

Szlovákia természetesen nem nézett szembe múltjával, nagyon túlzó a poszt. Horthy és Tiso nem egy szint, bár egy szintről indultak. Tisot védeni rém ciki, mert a zsidók önkéntes deportálása tény. Paralell valóság Szlovákiában is van, min mindenütt a környéken.
Gudea Ensziről nem tusom megállapítani, hogy viccel, komolyan gondolja, vagy viccelni akarna, de végül komolyan gondolja.

Gudea enszi · http://gyuloltellensegeink.blog.hu 2012.01.07. 10:28:07

@darrenstar:
Az én elmémben megpróbálhatsz körülnézni, de sok pontos megállapításra ezután nem számítok tőled, mert ahogy látom, legfeljebb az előszobáig jutsz.

Az, hogy a kapitalista-protestáns gazdasági rendszer az összeomlás szélén van, ahonnan nincs visszaút, nos az nem nacionalizmus. Ez 2008 óta egyre tisztábban körvonalazódó tény. Lelkesen elvitáznak a válságot előre nem látó, vagy megelőzni nem képes, hatalmas nagy, képzett közgazdászok, hogy akkor ez most V alakú, esetleg W, netán L.Nos, az a helyzet, hogy egy-egy esetleges, kisebb és rövid idejű visszakapaszkodás után ilyen alakzatra kell számítani: \. Nyugaton mindenki egymásnak tartozik temérdek kamatra kölcsönvett pénzzel. Csakhogy az a pénz, amelyet vissza kéne fizetnie mindenkinek, nem létezik, soha nem is létezett, viszont papíron a kamatok miatt egyre több. Nos ezért van hitelválság, te fiatal elmék felkent szakértője.

A válság csak úgy múlhatna el, ha azt mondanák, hogy oké, eltöröljük az összes tartozást, mindenki nulláról indul, sokan rábasznak, de legalább túléli a rendszer. Csakhogy ez a rendszer és a kitalálói-irányítói túlságosan mohók ahhoz, hogy ezt meglépjék, inkább beledöglenek, a rabszolgáikat is magukkal rántva. És az utolsó pillanatig két kézzel harácsolnak.

Olyan jólétben sosem fogunk élni, mint ma Ausztria, Luxemburg vagy Svédország polgárai. Hamarosan ők sem. Ez a jólét ugyanis nem munkával, termeléssel megalapozott jólét, hanem banki-pénzügyi spekulációkkal felfújt pénzlufi, amely most végre kipukkan. Nyugaton alig dolgoznak az emberek, csak ülnek a fűtött irodában, és agyonstresszelik magukat azon, hogy már nem tudnak annyi pénzt keresni anélkül, hogy dolgoznának, mint 2008 előtt.

A világháborúkkal sem vagy tisztában. Az első világháború idején még mi is részei voltunk az ún. Nyugatnak, az egy nagyhatalmak közötti konfliktus volt, amelybe Magyarország (Tisza István miniszterelnök) nem szándékozozott bekapcsolódni, mert semmi célja nem volt vele. Ausztria azonban belerángatott minket. Utána, Közép-Európa apró országocskákra metélésével sikeresen balkanizálták a térséget. Azóta vagyunk Kelet. A második világháborúban eszünk ágában sem volt odacsapni a Nyugatnak, sőt, Angliánál kilincseltünk igazságos rendezésért, de a világ legnagyobb gyarmatosítója és rablója jelezte, hogy nem tud minket támogatni. Ezért fordultunk kényszerből ismét a németek felé, amitől egyébként ismét berzenkedtünk. Az éles szemű magyarok legalább 500 éve nem hisznek a németnek, és 100 éve semmilyen germánnak sem. Sajnos még mindig kevesen vannak az éles szemű magyarok, amit az angolszászrajongó liberális kapitalisták, illetve a németrajongó nácik megléte igazol.

A továbbiakban nem fogsz nekem hinni, de a kapitalista protestáns birodalom pontosan úgy működik, ahogy te Orbán rendszerét felvázoltad: A hatalmat "egy korrupt, tisztességtelen, a hatalmat magának alanyi jogon követelő, azt tűzzel-vassal megtartó, küldetéstudatos elit gyakorolja", amely minden áron igyekszik kézben tartani "az Alkotmánybíróságot, az igazságszolgáltatást, megszállni a médiát, gerinctelen, hírhamisító talpnyalókat ültetni mindenhová". Akik ráadásul azt hazudják minden csatornán, hogy ők, az ő rendszerük az egyedüli megoldás. Sose higgy annak, aki azt állítja magáról, hogy ő az egyetlen megoldás! - ezt Orbánra szokták mondani az ellenségei.
Most, csak a játék kedvéért próbáld meg ráilleszteni a liberális kapitalizmus prófétáira is! Nos?

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2012.01.07. 10:35:05

@jardajagr: Ugyanazt csinálod, mint Gudea Enszi. Bedobsz itt nekem két tényekkel alá nem támasztott állítást, a levegőben hagyod és ezzel a dolog el van intézve. Kérlek, nevezd meg konkrétan, hol túloz posztom: idézettel + érvekkel alátámasztva. Vagy ezek lennének? Ni, itt a cáfolat:

„Szlovákia természetesen nem nézett szembe múltjával”

- ne zavarjon a korábban belinkelt közvéleménykutatás, hogy a szlovákok többségének Meciar és Slota között Tiso személye a második legelutasítottabb politikus. Talán azért, mert ahogy írod: “a zsidók önkéntes deportálása tény”.
- Magyarországon szintén deportálták a zsidókat. Nem önként, de dalolva! A II. vhb. Végén, három hónap (!!!) alatt, 437 ezer vidéki magyar zsidót kiszállítani – igazi “bravúr”.(Emlékeztetőül: Szlovákiában ’42-ben kilenc hónap alatt vittek ki 57 ezer szlovk zsidót). Természetesen ehhez a “tökéletes” munkához nem lett volna elég az Eichman-komandó néhány ezres csapata, de kellett a magyar csendőrség közreműködése és a magyar lakosság csöndes támogatása is. 1943-ban a kétkörös klesheimi tárgyalások 2. körében adta beleegyezését Horthy százezer magyar zsidó németországi kiszállításra – munkára…Magyarországot elfoglalták a nácik és Horthynak megmondták: csak akkor maradhat hatalmon, ha kinevez egy németbarát kormányt. Megtette: kirúgta Kállayt és Sztojayt kinevezte. És megindultak a deportálások.

Magyarorszgáon a Horthy-rendszer nem ciki, így bátran kijelenthetjük: nem történt semmiféle szembenézés a múlttal ellentétben Szlovákiával, ahol múltjuknak ezt a részét helyretették. A poszt erről szól, a diktatúrákról és azok mai továbbéléséről SK-ban és HUN-ban. Természetesen Szlovákiának – miként Magyarországnak is - még sok mindennel szembe kell nézni, de ne legyünk igazságtalanok: ez nem könnyű és sok esetben fájdalmas folyamat.

“Horthy és Tiso nem egy szint”

A nyilvánvaló különbségen kívül – ti. az egyik majd negyed évszázadig, a másik hat évig tartott van néhány alapvető jellemző, amelyek alapján minőségi azonosságról beszélhetünk. A teljesség igénye nélkül:

- Horthyt és Tisot sem lehetett leváltani, a kinevezett kormányok az ő híveinek vezetése alatt álltak
- Mindkét rendszer tekintélyuralmi (autoriter), látszatdemokrácia volt
- Csak egyfajta, hivatalos ideológia létezett, ami az élet minden területén megnyilvánult
- Antiszemita, zsidóellenes törvények (SK: ZsidóKódex, H: numerus clausus + 3 zsidótörvény)
- Revizionista, területvisszaszerző politika

Természetesen a magyar nacionalisták jól megszokott, szelektív memóriájuk alapján ezeket a tényeket bagatelizálni, más tényeket kihangsúlyozni szoktak, de ez kb az a komolytalan, cinikus és nem vitára való szint, amikor megtudtuk, h az Árpádsávos zászló egy ősi magyar jelkép :D Muhaha!

fran7 2012.01.07. 10:52:09

@Gudea enszi: A végében nagyon igazad van. A poszt erről szól, hogy kiírta Magyarország a normális világból, ami egyedül működőképes. Teszi ezt leplezetlen kárörömmel. Ez volt a koncepció.
Néhányan ezt nem így gondoljuk.
De amihez hozzászeretnék szólni, a kapitalista-protestáns rendszer összeomlása. Ez a rendszer épp azért omlik össze, mert a protestáns fele kikopott. Ami azt jelenti, hogy a jövedelmeink egyik jelentős részét félretesszük és betétképzésre használjuk. Illetve a tisztességes hozzáállás, ami nem csak a hasznot nézi, hanem mondjuk emberséges. Magyarország nagy problémája, hogy ilyen téren sosem voltunk protestánsok. Még a keleti részeken sem. Ha volt valami bevétel azt nem félretettük, kamatoztattuk, hanem elköltöttük valami nagy látványos dologba. Bármilyen rendszer jön, ha abban nem lesz természetes a betétképzés, akkor az eleve halálraítélt.

darrenstar 2012.01.07. 12:11:11

@Gudea enszi: elegánsan elmész a tény mellett, hogy még soha senki nem vázolta fel ennek a rendszernek az életképes alternatíváját. ha lenne, és valóban olyan jó lenne, hogy mindenki, vagy legalább a többség elfogadhatónak érezné, már bevezették volna. azt is kihagyod, hogy ez a berendezkedés nem hogy visszaszorult, hanem évszázadok alatt fokozatosan terjedt és úgy tűnik, néhány arab ország is inkább ebben akarnak élni. mert fogyasztani jó. dolgozni érte nem jó, de szükségszerű, és ezt még a kétévesek is megértik. ha a rendszeren javítani akarunk, az rendben van, lehet róla vitatkozni hogyan történjen. de eltörölni? megbuktatni? és utána mi lesz? apokalipszis? szolidaritás? közösen műveljük majd a földet, de ha én kevesebbet kapálok, ugyanannyit kapok belőle, mint te? válaszold már meg a kérdést légy oly kedves! addig a szöveged csak üres újbalos hőzöngés, semmi több. ráadásul ahogy látom, büszke is vagy rá... de nem várok tőled sokat, mert csak nem hagytad ki a klasszikus hippi-dumát a mohóságról meg a rabszolgákról, így valójában ugyanoda jutok veled is, mint tegnap este egy másik blogon, hogy nincs értelme folytatni. örülök, hogy csak az előszobáig jutottam, ami beljebb lehet, az maga az éjsötétség

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2012.01.07. 12:23:45

@Gudea enszi: @fran7: @fran7: @Gudea enszi: Már megint csúsztatsz és hamis következtetéseket vonsz le, ezzel próbálva tetszetőssé tenni mondanivalód, de ez nem más, mint olcsó, hamis demagógia. Gudea enszi, mondjál tényeket! Minden más csak üres bla-bla.

Lássuk. A liberális polgári demokrácia NEM úgy működik, ahogy te szeretnéd sugallni, ez hsz-ed legnagyobb hazugsága is. Európában, de a világon is Magyarország ma a közröhej tárgya, mert olyan alapvető játékszabályokat rúgtak fel a fékek és egyensúlyok rendszerének felmondásával, ami kiírja őket a demokratikus klubból! A demokratikus világban nem hamisítanak a köztévében pitiáner módon, hülyének bemutatva nemcsak a lakosságot, de saját magukat is, nem írják át az alkotmányt pártszempontok alapján, az alkotmánybíróság jogait nem csorbítják, stb., hanem működik az ellenőr ellenőrének az ellenőre elnevezésű közéleti társasjáték. Vagy ha ez meg is történik, életbe lép a rendszer és a levagdossa a vadhajtásokat.

A szabad piac és a tőke, a munkaerő szabad áramlása olyan alapvető fundamentuma a mai világgazdaságnak, mint ahogy épp most levegőt vettél. Lehet itt démonizálni, meg stigmatizálni a “liberális kapitalizmus prófétáit”, de tessék: tied a pálya – mondj jobbat! Nagyon kíváncsivá tettél kisbarátom, mi az, amit nekünk javasolni fogsz, mivel szerinted ez a “kapitalista-protestáns gazdasági rendszer” hamarosan összeomlik. Persze, vannak létező alternatívák: Észak-Korea, Kína, Irán. Meg ki lehet kiáltani a királyságot, bocsánat, a király nélküli királyságot is – ebben már van bőven gyakorlatotok.

De ez a tipikusan büszke paraszt vagyok féle prmitív hozzáállás, ami minden hozzászólásodban vagy a jelenlegi kormány kommunikációjában is megnyilvánul, elképeszt. Mégis, szerinted ma Magyarország mennyivel nyom többet a világban, min kb a légy piszkának súlya? Úgy beszélsz, mintha Magyarország valami világpolitikai tényező lenne, akik most jól megmutatják. Ember, kapjál már magadhoz! Rég a falhoz vagytok szorítva, ott nyüszítetek, mint egy istenverte palotapincsi, pitiztek delláért azoktól, akiket megloptatok (IMF-hitelek lenyúlása, magánnyugdíjpéntárak lenyúlása), ez csak nekem tűnik szánalmasnak?

Puszta, elemi udvariasságnól beszélnek még, állnak szóba Magyarországgal. Ha nem lennénk bent a klubban, páros lábbal rúgnának *icsán, mert sáros Martens bakancsunkkal összepiszkítottátok a zárt ajtók előtti lábtörlőket. Ráadásul mindezt egy olyan helyzetben, hogy az általad feltételezett bukás helyett lassan, de biztosan körvonalazódik valamiféle szigorúbb fiskális politika, amely jobb, hatékonyabb szabályokat ad a rendszer működésére. Ebben a helyzetben a magyaroknak nem a büszke sértett paraszt mentalitást kellene erőltetni, hanem minél hamarabb megállapodni!

Láthatóan korrekcióra készül a globális, kapitalista világgazdaság, nem lenne jó, ha a szerepek újraleosztásánál Magyarország – mint oly sokszor történelme során – már megint a *asz rossz oldalán állna!

jardajagr · http://kozepeuropaisport.blog.hu 2012.01.07. 13:01:36

@Csehszlovák Kém: Jézusom, Te nagyon érzékeny vagy.
Akkor finomítok, véleményem szerint van így mindez. Igazából a te érveid sem érvek. Állításaid nem tények, nem bizonyítanak semmit, mert olyan szintű bizonyítási eljárást igényelnének, melyre a történelem tudomány jellegéből kifolyólag sem képes. Hogyan mérjük Horthy vagy Tiso zsidóellenességét, vagy autoriterségének mértékét? Én személy szerint úgy érzem, Tiso végig a német kártyára tett, és nem is változtatott. Persze, neki nem is volt más választása, egy alternatív, demokratikus Szlovákia, Csehszlovákia ugyanis létezett, előtte, közben, utána kevésbé. Alternatív Hungary nem.
Szlovákiának nem kellett semmivel szembe néznie, ugyanis a lakosságban semminemű erős nosztalgia nem élt a rezsimmel szemben. Hogy lehet azonosulni olyan politikussal, ki elárulja elveit, majd németek csahosaként abszolválja végig a háborút? Nem lehet, vagy csak erőltetve pozitívumokat találni, Tisot ráadásul kivégzik, nem magyarázkodhat még évekig.
A Horthy Magyarországot mindenki valós államnak érzi ma is, a tisoi Szlovákiát senki, illegitim volt, ha jogilag nem is, érzelmileg mindenképpen. Ezért nem ugyanaz a két dolog, véleményem szerint.

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2012.01.07. 13:07:59

@jardajagr: Hello,

Az a probléma, te és én is két különböző dologról beszélünk, bár ezeket a dolgokat lehetséges úgy is nézni, hogy van bennük hasonlóság. Én arról beszélek, hogy források alapján, milyen megállapításokat tehetünk a két rendszer működését illetően. Erre igenis képes a kritikus történetírás, amelynek szellemében működő történészek számtalan értékes munkát tettek le már az asztalra a témában! Érdemes a hoki mellett könyvtárba is járni. Te pedig ugyanakkor arról beszélsz milyen személyes érzéseid, benyomásaid vannak a témmával kapcsolatban.

Horthy – és az egész magyar politikai elit - mindent a revizionista politikára tett, nem volt kérdés, hogy ez az elképzelés melyik oldalon fog működni.

Végül egy újabb leegyszerűsített, szubjektív kijelentés…Mi az, hogy “nem kellett Szlovákiának semmivel szembenézni”? A mai napig kőkemény felvilágosító munka megy, legalább egyszer egy évben március 14. körül. Ne magadból indulj ki, elhiszem, és megsüvegelendő álláspontod, hogy számodra erőltetve lehet csak Tisora nézve pozitívumokat találni, de mások számára ez a procesz közel sem olyan bonyolult.

delano 2012.01.08. 09:33:46

@Gudea enszi:
"A végzettség csak arra garancia, hogy értik a saját rendszerüket. Pontosan tudják, hogy létezhet más rendszer is, csak abból nem ők keresnék zsírosra magukat. Ezért azt hazudják, és hazudtatják a lakájmédiájukkal, hogy bármiféle más rendszer elképzelhetetlen. Szerencsére ezt Magyarországon egyre kevesebben hiszik el."

Senki nem mondta, h más rendszer elképzelhetetlen. Nem muszáj piacgazdaságban élni. Előtted is nyitva a lehetőség, hogy Észak-Koreába költözz. De elég Kínába is, vagy vmelyik arab országba. Azért a népességvándorlások azt mutatják, hogy mégis a nyugati világ a létező világok legjobbika. Lehet, hogy ez is a lakájmédia hibája, de én nem olvastam még olyan hírt, hogy amerikaiak és németek tömegesen költöznek Kubába és Iránba... Egyre több ismerősöm hagyja el Magyarországot, és ezek a kis buták a süllyedő, mindjárt összeomló Nyugatra mentek. Tudom-tudom, mind hülye...

delano 2012.01.08. 09:33:53

@Radio Silicon: Megkerestem Neked az erősen konzervativ FAZ cikkét, amit említettem:

www.faz.net/aktuell/wirtschaft/ungarn-zurueck-zur-soliditaet-11231195.html

Arról szól, hogy Magyarország, az egykori éllovas, eljátszotta a piac bizalmát.

Gudea enszi · http://gyuloltellensegeink.blog.hu 2012.01.08. 09:35:19

@darrenstar:
Elegánsan elmész a tény mellett, hogy ez a rendszer 400 évvel ezelőtt indult, és azelőtt kizárólag más rendszerek léteztek. Több évezrednyi alternatívánk van. Válogathatsz köztük, hogy melyiket tartod legalkalmasabbnak. Egyben az összes régebbi rendszer azonos, és éppen ebben különböznek a kapitalista-protestáns világrendtől. Az összes korábbi gazdasági rendszer a termelésre, értékek létrehozására, ha úgy tetszik, az anyagi világ átrendezésére alapozta a létét.

A kapitalista-protestáns gazdasági rend (elsősorban angolok, hollandok, amerikaiak) viszont 400 évvel ezelőtt elkezdte kirabolni a világot, és közben gazdaságilag padlóra küldte az Amerikát kifosztó, tökkelütött spanyolokat és portugálokat. Miután a világ földrajzilag úgyszólván a kezükre került (angol gyarmatbirodalom, USA-tól függő amerikai kontinens, félgyarmati Kína és Perzsia), még egyet fordítottak a rendszeren, és a pénzből terméket csináltak. Innentől már sima pénzügyi spekulációval is létre lehet hozni pénzt, azaz névértéket, és nem kell hozzá dolgozni, termelni, megizzadni, hogy olyat alkoss, amit az emberek értékként fogadnak el. Ez a rendszer a harácsolás, a korrupció és az elitizmus melegágya. Csak éppen nem a kisember a korrupt, mert őt leszoktatják erről. Pont olyan ez, mint a maffia, amely nagyban játszik. Velejéig romlott, gátlástalan bűnözők alkotják, viszont a pitiáner bűnözőket likvidálják, mert zavarják a köreiket. Emiatt pedig az együgyű átlagpolgár még képes is hálával tekinteni a városban rendet tartó maffiafőnökre. Az átlagember csak azt veszi észre, ha őt magát gúzsban tartják. Ha az egész világát, azt nem.

A kapitalista-protestáns rendszer nem azért terjedt fokozatosan, mert annyira jó lenne (ha jó lenne, akkor nem lenne ilyen fokú szennyezés, a természet felélése és lepusztítása, ózonlyuk, tápanyagtartalmukat elvesztett élelmiszerek, éhínség a fél világban, hadd ne soroljam tovább), hanem azért, mert minden eddigi rendszernél agresszívebb. Előbb katonai úton erőszakolta rá magát mindenkire (angolok, hollandok, amerikaiak), majd gazdasági-politikai zsarolással tartja fenn a hatalmát világszerte. Pl. aki ellenáll, azt leminősítik. A rák is egyre jobban terjed, mégse jó.

Hogy milyen rendszer jön utána, azt nem tudni, de a kapitalista-protestáns világrend lakájmédiája által kimosott agyú, állandó növekedésre hipnotizált embereknek bizonyára visszalépésnek fog tűnni, hogy az értékteremtés ismét a termeléshez fog kötődni, nem a pénzügyi spekulációkhoz. Aztán ez az új, munka- és termeléselvű gazdasági rendszer már sok irányba finomodhat, de az alapja ez kell, hogy legyen.

@Csehszlovák Kém:
A világgazdaságnak nincsenek olyan "alapvető fundamentumai" (felesleges szóismétlés - fejleszd a nyelvi készségedet!), mint a levegővétel. Gazdaság azóta van, hogy emberi társadalom van, és koronként mindkettő változik. Nincs legfejlettebb társadalom, és nincs legfejlettebb gazdaság se, csak legerősebb, legagresszívebb. A világ viszont egyensúlyban működőképes, nem megerőszakolva. Ha az erősebb kutya nem látja be, hogy gyengébb kutyák nélkül ő is megdöglik, akkor meg fog dögölni. A hozzászólásodra a többi választ lásd a komment nem neked címzett részében!

Radio Silicon 2012.01.08. 09:36:05

Alapjában véve mi a célod a cikkeddel? A szlovák felsőbbrendűséget alátámasztani avval, hogy most beállítod szlovákiát, mint a sötét múltjával szembenéző humanisztikus demokrácia progesszív fellegvára? Jó én elhiszem. Megyek egy hónap múlva oda síelni, le lesz ellenőrizve, amit mondasz.

A fejlettségi előny magyarázatául szeretnék annyit azért hozzátenni, hogy a Csehszlovák állam eleve struktúrális előnnyel indult az I. VH után. Avval, hogy az első világháború után a szőröstalpúak elvitték a magyar ipar nagy részét, aztán, hogy a 2. VH után 300 millió dollárt kellett fizetni, melyből 100 Csehszlovákiának ment. Ráadásul annak a Csehszlovákiának, amely nek egyik tagállama, Szlovákia, a német nácik legnagyobb csatlósa volt, és a németek mellett az egyetlen olyan ország volt, amelyik részt vett Lengyelország lerohanásában (ezért is imádnak titeket a lengyelek). Szóval ilyen vérveszteség mellett vagyunk ott, ahol vagyunk. Én erre büszke vagyok és biztos lehetsz benne, hogy a legendás magyar kreativitás meg fogja találni a megfelelő megoldást a jelenlegi problémákra is. Mindenesetre örülök, hogy Orbán végre kirakja a posztkommunisták szűrét minden hatalmi pozicióból (ezért kapja az ország jelenleg a legtöbb pofont).

Pan_Andrzej 2012.01.08. 10:18:00

Az, hogy mi nem néztünk szembe Magyarországon a Horty korszakkal az lehet. Bár egy elég zavaros és összetett korszak amiről elég le egyszerűsített megállapításokat teszel, és hibás, hogy Tisoékhoz hasonlítod (szerintem)Horty több mint húsz évig volt uralmon Tiso csak 4- 5 évig de lehetne hosszan hozni pro és kontra érveket. Szerintem lehetne mondjuk Beneshez hasonlítani a korszak egyes magyar politikusait. De ebben az esetben felmerül, hogy a csehek vagy, a szlovákok mennyire néztek szembe Benes örökségével. Bár a szlovákok esetében nem egyértelműen pozitív szereplő Benes. Benes ugyan is cseh-szlovák nemzetben gondolkodott ami szlovákoknak nem hiszem, hogy szimpatikus (még nem kérdeztem őket erről)és így nincs erről mélyebb ismeretem. Arról, hogy központi ideológia volt a Horty korszakban az antiszemitizmus eléggé leegyszerűsített megállapítást teszel mivel valóban jelen volt de a kérdés ennél jóval összetettebb szerintem. Igaz semmivel sem igazolható ennek bármilyen meg nyilvánulása. De kétségtelenül a következménye volt a korábbi Tanácsköztársaságnak és annak, hogy a Magyarországon letelepedett zsidóság tudott polgárosodni így a társadalomban jobb pozícióba kerülni míg a magyarok jó részénél ez nem történt meg. Az ország késői kapitalizálódása miatt aminek megint csak történelmi okai vannak. De az antiszemita gondolat a korban nem csak hazánkban volt jelen és ennek az örökségével szerintem máshol sem teljes a szembenézés. Mint, ahogy a Horty korszak megítélésében is az egész országban problémák vannak a jobboldalnak pozitív a baloldalnak egyértelműen negatív a megítélése csak is érzelmi alapon történik a korszakról tett bármilyen megnyilatkozás itthon. Ugyan ez igaz a Kádár korszakra is, sokan 56-ot máig ellenforradalomnak tartják. (Szívük joga. Csak én nem értek vele egyet.) Más részt viszont amit mostani kormányról írsz szintén elég sommás (tudom Fidesz bérenc vagyok) sok igen csak vitatható lépésük van ez tény. mint ahogy az is, hogy igen csak arrogánsak sok esetben de az, hogy ilyen mértékben kerültek hatalomra szintén csak következmény. Ezt az egész baloldal el felejti. Nem azért sikerült nekik mert jó a kommunikációjuk. Kommunikáció terén elég gyengék. A baloldalnak volt nagyon gyenge kormányzása ugyan úgy mint Lengyel országban ahol mára szinte meg is szűnt a baloldal. Orbánékat Kaczinskival hasonlítani szintén nem állja meg a helyét (bár vannak rokon vonások de erőltetett a párhuzam. Mint ahogy Mečiar vagy más közép európai vezetővel való párhuzam is téves. Szerintem amúgy nem modern jobboldalra lenne szüksége az országnak hanem egy modern nemzeti, és szociális kérdésekben elkötelezett baloldalra. Szili Katalinék valami hasonlót próbáltak csinálni csak hát elég gyenge lett. (Véleményem szubjektív lehet vitatni.)

darrenstar 2012.01.08. 19:11:12

@Gudea enszi: "Elegánsan elmész a tény mellett, hogy ez a rendszer 400 évvel ezelőtt indult, és azelőtt kizárólag más rendszerek léteztek. Több évezrednyi alternatívánk van. " - vagyis előveszed azokat a rendszereket, amik megbuktak, és utána azt mondod, hogy lehetne azokat is használni. Okos.

darrenstar 2012.01.08. 19:11:26

részben off

ez a darab nagyon értékes a régi viktorról

www.youtube.com/watch?v=ZK1nnKOd_Pc

ha most is ilyen lenne, simán rá szavaznék

u.i. különösen az a rész érdekes, amit a képes beszédről akkor mondott - és ma előszeretettel használ

Gudea enszi · http://gyuloltellensegeink.blog.hu 2012.01.09. 07:25:45

@darrenstar:
Akkor már jól haladunk, ha abból a hosszú hozzászólásomból mindössze ennyire tudtál ellentmondani.

A belső piacra, az ország(ok)/térségek önellátására összpontosító, kismérvű, minőségi termékeket gyártó, kézműves-céhes jellegű gazdasági rendszer sosem bukott meg. Csak felzabálta egy sokkal agresszívebb. A gyarmatosítás megkezdése utáni európai tőkefelhalmozás (rablott vagyon) által beinduló nagybani gyártás mindenkit lenyomott, most viszont már nem tud tovább nőni, ezért el fog pusztulni. Ahogy a rablott vagyonból felépített álságos rendszer megérdemli.

A jelenlegi rendszer bukik meg, bár látom, ez neked személy szerint is nagyon fáj.

delano 2012.01.09. 07:26:01

@Radio Silicon: Jogos, rossz linket tettem be. Itt van 3 friss helyette:

1. Ennek az eleje a hétfői tüntetésről szól, de utána leírja a kritizlált lépéseket:
www.faz.net/aktuell/wirtschaft/unmut-in-budapest-die-inflation-hat-ungarn-fest-im-griff-11593887.html

2. Itt az Orbán alatt elszállt adósságról írnak:

www.faz.net/aktuell/politik/ausland/verfassungsaenderungen-in-ungarn-eu-will-nicht-mit-orban-ueber-finanzhilfen-verhandeln-11589673.html

3. Ennek már a címe is sokat mond:

www.faz.net/aktuell/finanzen/ungarn-kein-gutes-investment-11576250.html

delano 2012.01.09. 07:26:07

Ja bocs, most látom, hogy az egyiket te is belinkelted.

Elolvastam a kommentárokat, elég vegyesek.

Radio Silicon 2012.01.09. 12:50:19

@delano: Vegyesek a hozzászólások, ugye? Azaz a nyugati konzervatív intellektuális réteg (mert a FAZ olvasóit többségében evvel lehetne legjobban jellemezni) elég nagy aránya észreveszi az Orbán-kormány intézkedései mögött az értékeket, és nem a mainstream szlogeneket szajkózzák, mint, amiket az újságírók írnak. Tehát NEM LEHET azt állítani, hogy MINDENKI ellenzi Orbánt nyugaton.

darrenstar 2012.01.09. 12:51:09

@Gudea enszi: ba-rom-ság. kapsz egy kis kapitalista szöveget, mert hippi vagy a javából: a világ növekvő fogyasztási igényeit csak költséghatékony, ipari méretekben termelő, többtényezős döntéshozatal és termelési struktúra elégítheti ki. az egyetlen kérdés az, hogy hogyan osztjuk el igazságosabban a javakat, tesszük átláthatóbbá a nemzetek fölött átívelő gazdasági-politikai folyamatokat és óvjuk a környezetet - csak hogy újbalos szöveget is kapj. gondolj csak a merci-gyárra, az hogy jött ide? na ugye, részesedni is tudunk mi a jóból ha akarunk, ahogy más országok is. továbbra sem a rendszer a rossz, hanem annak egyes elemei. amit te mondasz az egy halott, a gazdaság marginális részét lefedő, hatékonytalan rendszer (ami egyébként éppen a kapitalista, jómódú országokban működőképes, mert ott van fizetőképes kereslet a drágább, helyben gyártott termékekre, vö. magyar termelői tej-vs nagyipari, és a többi). meg hát ugye ott is tévedsz, hogy a 80-as években Nyugaton már jólét volt és igazi termelés, sem a keleti blokk, sem kína-india nem végzett bérgyártást számukra. vagyis a globális kapitalizmus már akkor kitűnően működött, csak idő közben szélesebb körben terjedt el és vont be még százmilliókat a saját rendszerébe.

darrenstar 2012.01.09. 12:51:27

@Gudea enszi: ennyire akartam ellentmondani. nézd el nekem, hogy a teljes közhely-gyűjteményt nem fogom tényszerűen, egyesével cáfolni. az előző hsz-edre pedig: képzelj csak el egy autógyárat. az hogy a pi...ba fog helyben termelni, helyi erőkre támaszkodni? több ezer alkatrészt csak a világ több tíz, több száz pontjáról lehet beszerezni úgy, hogy a végtermék a lehető legolcsóbb legyen. tovább nem folytatom, vagy megérted, vagy nem.
süti beállítások módosítása