Meglepődve vettük észre, hogy Magyarországon kicsapta a biztosítékot Bartus László írása az amerikai Népszavában. Tallózta a Mandíner, a Heti Válasz publicistája reflexből zsidózni kezdett és a Konzervatórium szerzőpárosa is csak izomból tolt valamit a monitorunkra. Pedig ha a srácok kicsit megvakarták volna a fejüket az egyház politikai szerepvállalásán elgondolkozva, észrevehették volna, hogy Bartus a katolikus egyházat, annak - kis történelmi kitekintővel - közéleti nyomulását támadja és nem a katolikus hitű embereket. Ráadásul a jelenség nem egyedülálló Közép-Európában, a hivatalos statisztikák szerint 90 százalékban katolikus többségű Lengyelországban, a jelek szerint, szintén igény van egy katolikusellenes pártra!

Az állam egyértelmű elválasztása az egyháztól, a vallási oktatás megszüntetése az iskolákban, a papok megadóztatása, szabadon hozzáférhető fogamzásgátlók, a melegek bejegyzett élettársi kapcsolata és a marihuána legalizációja - Janusz Palikot mozgalma és személyisége Lengyelországban megosztja a társadalmat, noha a parlamentben jelenleg a harmadik legnagyobb frakcióval rendelkezik. Immár a parlamentben, Palikot első konkrét lépései is megmutatták, hogy nemcsak retorikája a megalkuvást nem ismerő. Bizonyíték erre egy hosszan elhúzódó vita, amely a lengyel Sejm tárgyalótermében elhelyezett kereszt eltávolításáról szólt. A politikussal a cseh állami tévé készített interjút, amelyet a dotoho.blog fordított le magyarra.

- Még az új parlament összehívása előtt Ön kérvényt nyújtott be a parlament tárgyalójában 14 éve függő kereszt eltávolításáról. Azonnal hatalmas vita bontakozott ki. Miért?

- A lengyel alkotmány egyértelműen kimondja, hogy világi államról beszélünk, amely az egyháztól független. Közintézményekbe, mint amilyen a lengyel parlament is, semmilyen egyházi szimbólum nem tartozik. De ez egyelőre nincs így. Én nem a kereszt ellen harcolok, mint egyházi szimbólum. Tiszteletben tartom, hogy a katolikusoknak ez a jelkép nagyon fontos. Például minden parlamentbe lépő képvielső hordhat a nyakában keresztet, ez az ő személyes dolga. De ha egy keresztet lógatok le a falon a parlament épületében, az már az alkotmány szellemével ellentétes. Felmerülhet azonnal az a kérdés is, miért egy római keresztet lógattak fel, miért nem egy pravoszlávot, vagy valami mást. És azért is méltatlan egy ilyen szimbólum a Szejmbe, ahol viták, néha káromkodások, harcok brutális odamondások is elhangzanak, ott nincs helye vallási szimbólumoknak. Ez egy méltatlan dolog. A keresztnek a templomban a helye, nem a parlamentben.

- Vannak olyan vélemények is, hogy a kereszt a lengyel nemzet történetéhez, hagyományaihoz tartozik.

- Minden fejlett polgári társadalomban az államot és az egyházat szétválasztották. Azokon a helyeken, ahol ez nincs így, ott a tolerancia is kisebb a nem hívők felé. Éppen ez a helyzet sajnos Lengyelországban is. A lengyel katolikus egyhát 2010 után is, hagyományaihoz híven nagyban kiveszi a részét a politikából. A Wawelben  (a lengyel királyok temetője) temették el például Lech Kaczynskit, miközben egy passzív, gyenge elnök volt. És mindez azért történhetett meg, mert tragikusan halt meg. Nagyon sok lengyel ember felháborodott a a temetés helyszínén, de a katolikus egyház védelmébe vette a döntést, sőt, egyenesen beszállt Jaroslaw Kaczynski kampányába. Számomra, és sok más lengyel ember számára a kereszt jelenleg nem más, mint a Jog és Igazságosság pártjának szimbóluma, mert a keresztet kisajátította egy párt és azzal csinálták végig a választási kampányt, azzal demonstráltak. Nos ezzel mi nem értünk egyet, és nem szeretnénk, hogy bármilyen párt logója ott lógjon a parlamentben.

- Bár öné a harmadik legnagyobb frakció, de javaslata egyelőre többséget nem szerzett. Mik a tervei?

- Wanda Nowicka képviselőtársunk megválasztása is mutatja, milyen sok dolgunk van még a női jogok egyenjogúsítása terén. Néhány képviselőnk fellépéséből pedig arra a következtetésre juthattunk, hogy a melegek jogainak megvitatása terén is meglehetősen korai fázisban járunk. A kereszt körül azonban hatalmas társadalmi vita keletkezett. Néha nem kell több, mint felvetni bizonyos kérdéseket és máris nyilvános vita indul a témával kapcsolatban. Egy hónappal a választások után már hatalmas változásokat okoztunk a lengyel politikai közéletben. Az országban hosszú ideje szinte csak a Polgári Platform és a Jog és Igaszságosság Pártja létezett - két jobboldali pártról beszélünk. Pártunk azonban a társadalomnak felmutatott egy harmadik látószöget is, így a a hagyományos jobb és baloldal közötti vitákon kívül, új diskurzusok is születtek. És ez a választás is négy évre szólt: amennyiben nem lesznek előrehozott választások, a következő választásra már egy teljesen más lehetőségeink lesznek.

- Ismert, hogy az elhíresült keresztet, 1997-ben, az éjszaka leple alatt függesztették fel a parlamentbe beosonó katolikus papok. Nem akarja szintén titokban a keresztet eltávolítani?

- Mindenki arra vár, hogy mi is besurranunk éjszaka és eltávolítjuk a keresztet, megkerülve ezzel a az alkotmányról szóló vitákat, amely botrányhoz vezetne. Nem fogunk belopózni. Azt szeretnénk, hogy a keresztet hivatalosan a parlamenti őrség távolítsa el. Amennyiben a parlament következő ülésén a keresztet nem szedik le, egyenesen az Alkotmánybírósághoz fordulunk és megvárjuk az intézmény döntését. Amennyiben a döntés ránk nézve kedvezőtlen lesz, elmegyünk akár Srasbourgba is. Mégha az egész folyamat több évig is fog tartani, el fogjuk érni céljainkat.

- Önt a katolikus egyházzal kapcsolatos nézetei miatt Lengyelországban antiklerikális politikusnak tartják. Meg szeretné például a papságot adóztatni, vagy megszüntetné a vallási oktatást az iskolákban. Miért?

- A katolikus egyház egy nagy fékező erő a társadalomban, ez az oka, hogy a lengyelek olyan megosztottak. És ameddig minket az egyház megoszt, addig az állam működése is meglehetősen drága lesz. Olyan országokban, ahol az emberek nincs bizalom, ott közjegyzőt, ügyvédet és szerződéseket kell alkalmazni. Tehát az adott szó nem elég, minden oldalról meg kell erősíteni a szerződést. Az állami szolgáltatások így nagyon drágák lesznek. Sok közgazdász mondja, hogy az alacsony társadalmi bizalommal rendelkező országokba nem jön el a megfelelő külföldi tőke és áru. Csehországnak például ott van a Škoda. Ez egy cseh szimbólum, noha átvette már másik cég, de a köztudatban a márkajelzés továbbra is csehként él tovább.  A lengyeleknek semmi ilyen ehhez hasonló termékük nincs.

Amennyiben meg akarjuk változtatni a gyenge államot, korlátoznunk kell az egyház állami szerepvállalását.  Hagyjuk, hogy az egyház a hívőkkel és az etikával foglalkozzon. Nem akarjuk megsemmisíteni az egyházat, de ne avatkozzon a politikába.  Szintén semmilyen indok nincs arra, hogy a nem vallásosak ilyen mértékben, mint manapság, finanszírozzák az egyházat. A lengyel falvakban kevés a kulturház, alig látok könyvtárakat, a szociálisan gyengébb rétegek számára nem elérhető az internet, és nem könnyű számukra a fogamzásgátló beszerzése sem, ugyanakkor egy csomó pénzt biztosítunk a katolikus egyház számára.

- Ön szerint az egyház pozíciói erősek. Nem inkább arról van szó, hogy kevés a politika az egyházban és és túl sok egyház a politikában?

- Igen, ez egy helyes megfogalmazás. Jelenleg egy olyan törvényjavaslattal készülünk, amely az állam és az egyház szétválasztását a gyakorlatban is segítené. Például egész konkrétan meghatároznánk, hogy egyházi jelképeknek nincs helye a lengyel parlamentben, a kormányban, az iskolákban és így tovább. Vagy: az egyházat ne támogassuk közvetlenül a költségvetésből. Például az Isteni Gondviselés Templomára az állami költségvetésből 120 millió zlotyit (több, mint 9 milliárd forint) áldoztunk, ez egyszerűen egyedülűlló őrültség. Egyszerűen muszáj világos és egyértelmű törvényeket hoznunk. Az Alkotmány túl általános és a politikai szereplők ezt könnyedén kijátszották. Szeretnénk rendet tenni ez ügyben is.

- Az önök programjában szintén hangsúlyos téma a könnyű drogok legalizálása.

- Lengyelországban elfelejtettek delegalizálni. Ez évekig kulcskérdés volt az országban. Megy az ember a kocsmába, megiszik egy sört, majd eltolja a biciklit, mellette megy, de ezért simán börtönbe kerülhet. Ez egyszerűen abszurd. Évekig itt mindent azzal oldottak meg, hogy börtönbe zárták az embereket, tehát szinte bármit csináltál, a börtönben végezted. Vagy vegyük az elnök megsértését. Azt mondtam, hogy Lech Kaczynski egy kis srác és máris nyakamon volt az ügyészség. Talán nem a legelegánsabban fejeztem ki magam, talán udvariatlan voltam, na de ezért börtönbe kerülni? Mert ezután minden vita így érhet véget a parlamentben és a társadalomban is. Vagy nézzük a hívők megsértését. Valaki megvádolhat, hogy az öltözékem sérti a hívők érzékenységét, és elméletileg ezért feltétel nélkül el lehet ítélni. Az összes ilyen és ehhez hasonló szabályt meg kell semmisíteni. Ugyanez vonatkozik a marihuánára is. Egy vagy két joint elszívása miatt néhány hónapra börtönbe kerülhetünk. És akkor most betiltottuk a jointot? Nem. A fogyasztás csak nő, bár a törvény ugye érvényben van, de nem hatékonyak.  Összesen vagy húszezer ember került így már börtönbe, ami egy középméretű város lakosságának felel meg. A marihuánával kapcsolatban a törvénykezést a feje tetejére állították. Legális az alkohol, legális a cigaretta, és nincs törvényes ok, hogy a marihuanával másképp kellene cselekednünk.

- A lengyel parlamentben legalább húsz éve beszélnek már az abortuszról. A lengyel szabályozás az egyik legszigorúbb Európában. Mit szeretnének ez ügyben megváltoztatni?

- Főleg azt szeretnénk elérni, hogy a nő döntsön elsősorban. Ma egy olyan szörnyű helyzetről tudok beszámolni, hogy azokat az orvosokat, akik terhességmegszakítást végeznek, börtön fenyegeti. Hihetetlen dolog. Sok orvost ismerek, aki elutasítja a terhesség megszakítását, mert az egyház erős nyomást gyakorol rá. Sőt, léteznek olyan törekvések, hogy keményebb szabályokat kellene a témában bevezetni, hogy semmilyen esetben, tehát nemi erőszak vagy genetikai betegségek esetében se lehessen terhességet megszakítani.

- Milyen javaslataik vannak?

- Úgy szeretnénk a rendszeren változtatni, hogy a terhes asszony legalább kétszer átbeszélhesse a döntést doktorával, és tekintet nélkül a doktor véleményére legyen a terhesség megszakításra lehetősége. Másodsorban el szeretnénk érni, hogy a fogamzásgátló tabletták ingyenesen hozzáférhetőek legyenek a gyógyszertárakban és elengedhetetlen az iskolákban a szexuális oktatás bevezetése is. A fiatal generáció sok esetben semmit nem tud a szexuális kapcsolat következményeiről és már csak később, a gyakorlatban tanulják meg a dolgokat. De akkor a fiatal lány már terhes lett. Javaslataink tehát: szexuális felvilágosítás, a fogamzásgátló szerek elterjesztése és az abortusz biztosítása.

- Csakhogy itt ismét találkozhat a katolikus egyház és bizonyos politikai erők ellenállásával.

- Az emberek tudják, hogy ellenzékből sok mindent nem tudunk megvalósítani, de azt is elvárják, hogy ne engedjünk az elveinkből. Úgy számolunk, hogy néhány ilyen és ehhez hasonló társadalmi diskurzus után, több ember támogatására számíthatunk. El tudok olyan helyzetet is képzelni, hogy a koalíciónak gondjai lesznek az államháztartási-, és a nyugdíjreform után. Vagy a gazdasági válság miatt. Egy ilyen szituációban képesek lennénk támogatni a Polgári Platformot, a jelenlegi koalíciós partner helyett. Cserébe néhány, számunkra fontos törvényt, biztosan segítenének megszavazni.

- Még 2011 december hónapra 22 törvényjavaslatot ígértek, és 2012-re több, mint 100 javaslatot. Szeretnék a szenátust megszüntetni, a parlamentben kevesebb képviselőt látnának szívesen... nem túl populisták ezek a jelszavak?

- Nem, egyáltalán nem azok. Az európai parlamentben egy képviselőre nagyjából 100 ezer választópolgár jut.  Ebben az estben Lengyelországban elég lenne 360 képviselő. Én már másodjára dolgozom a Sejmben és gyakorlat alapján mondom: sok képviselőnek semmi munkája nincs - ez főleg a nagyobb frakciókra igaz. A Polgári Platformnak több, mint 200 képviselője van, de konkrét munka jobb esetben 130 frakciótagnak jut. A bizottságokban ugyanis csak korlátozott számú ember ülhet. Vagy itt van a szenátus esete, amelynek vétójogához elegendő a szavazatok 50 százaléka? Vagy emelünk a vetójoghoz szükséges százalékos arányon, mondjuk 65 százalékra, vagy megváltoztatjuk a szenátus összetételét. Legyen az egykori elnök, vagy miniszterelnök vagy az egyetemek rektorai. A szenátusnak ugyanis egyfajta élő lelkiismeretként kellene működnie. Amennyiben viszont csak a pártok meghosszabbított kezeiről van szó és egyszerű pártérdekek alapján, sima többséggel elutasítanak midenféle változtatási kísérletet, az nem más, mint pénzkidobás.

- Ön szintén egy ellenzéki párt vezetője, hasonlóan mint a Jog és Igazság Pártjának vezére, Jaroslaw Kaczynski. Partnerként tekintenek egymásra?

- Nem, nem, nem. Bennünk semmilyen közös dolog nincs. Sőt: csak különbségeket látok. A PiS minden véleménye az egyház támogatására épül. Egy olyan politikai formációról van szó, amely úgy gondolja, hogy az állam mindent jobban tud, mint a polgár. Szeretné az embereket ellenőrzése alatt tartani az állami titkosszolgálatok segítségével és állandó politikai harcban, küzdelemben áll mindenkivel. Nálunk a politika nem egyfajta karrierépítési lehetőség. Politikusaink bizonyos értékek mentén politizálnak, ezért nem tudunk együttműködni egy olyan párttal, amelyik ettől igencsak eltér. Jaroslaw Kaczynski állítja, hogy a németek verik a lengyeleket, hogy Tusk és Putyin közösen eresztette le a ködöt és ölte meg Lech Kaczynskit. Egyszerűbben fogalmazva, ez az ember nem tart be semmilyen alap standard gondolkodást és viselkedést.

- Ön egyben nagy kritikusa is azoknak a körülményeknek, amelyek a szmolenszki tragédiához vezettek.

- Igen, mert a tragédia nem következett volna be, ha a Kaczynski testvérek nem kerülnek hatalomra. Nem létezett ugyanis semmilyen politikai indok, hogy Lech Kaczynski olyan kedvezőtlen időjárási körülmények között Szmolenskba repüljön. A párt és a testvére érdekében indult repülőútjára, miközben nyomást gyakorolt a legénységre. Ismeretes ugyanis, hogy a pilóták első körben megtagadták, hogy ilyen zord időjárási körülmények közepette elinduljanak. A szmolenszki tragédia csupán egy szerencsétlen tragikus baleset volt, nem áldozathozatal a nemzet nevében. Nem volt mártírhalál sem, mint ahogy azt Jaroslaw Kaczynski állítja. Lech Kaczynski egy sikertelen elnök volt, buta döntése tragikus véget ért, mert az elnök és sok más, fontos ember életébe került. De ebben a játékban nem szeretnék részt venni.

- Az ön megnyilatkozásait gyakran botrányosnak tartják. Nem azok?

- Botrányos az az állítás, miszerint Lengyelország és Oroszország miniszterelnökei megölték a lengyel elnököt. Botrányos egy olyan állítás lehet, miszerint Szilézia lakossága tulajdonképpen álcázott németekből áll. Ez a botrányos. Amikor én Lech Kaczynski kezére tapadó vérről beszélek, arról a személyről, aki az egész tragédiát okozta, azok erős kifejezések, de nem botrányosak.

 - Mi az eddigi legnagyobb sikere?

 - Az, hogy képesek voltunk a tavalyi évben egyfajta politikai meglepetéssel szolgálni. Senki nem adott esélyt, mindenki meg volt győződve, hogy nem jutunk be a parlamentbe. Aközvéleménykutató-intézetek sem adtak semmilyen esélyt, maximum 1 százalékot. Erre tessék. A hit, hogy mindent el lehet érni, ez a legnagyobb sikerem.

  Janusz Palikot (*1964)

Lengyel politikus és vállalkozó. A Lublini Katolikus Egyetem filozófia szakán végzett. A kommunizmus bukása után az üzleti életben próbálkozott. Először fa raklapok eladásában jeleskedett, de később igazán pezsgők és vodka eladásból gazdagodott meg. A Polgári Platform tagjaként jutott először a parlamentbe, ahol öt évig dolgozott, mint képviselő. Több politikai botránya után, otthagyta a Tusk-pártot és saját mozgalmat alapított.

217 komment · 7 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://dotoho.blog.hu/api/trackback/id/tr293592118

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Gyurcsány Ferenc Jászkispöcsömben 2012.01.20. 15:12:41

Ma kisfalunkban, Jászkispöcsömben járt Gyurcsány Ferenc, hazánk volt miniszterelnöke, ünnepi közgyűlésen fogadtuk őt az helyi alkoholistákkal a Kispipacsban....

Trackback: Ateista társadalmi szervezetek. Szalonképtelen a MAHAT. 2012.01.20. 11:54:15

A Mahat, az az a mostan alakulgató Magyar Humanisták és Ateisták Társasága egy szélsőséges neosztálinista eszméket hirdető és hatalomvágyó embere, Viola Zoltán miatt szalonképtelenné válik egyre több helyen. 2006.01.01 Különféle internetes fórumokon ...

Trackback: Tíz katolikus kerestetik 2012.01.20. 11:41:36

Van-e egyáltalán hazánkban, nem 10.000, nem 1.000, nem  is 100, hanem mondjuk 10 valóban katolikus magyar ember, aki a katekizmusban és sok más helyen lefektetett katolikus egyház tanításait elfogadja, betartja és aszerint is él? Elém mer-e eze...

Trackback: Szórakoztató Valláskritika megosztotta 2012.01.20. 11:40:04

azt a blogbejegyzést, ahol ez a felirat a trackback-ként megjelenik. Tehát a közösségi oldal jelenlegi 30 ezer havi aktív olvasójához is eljut. Aki többet is tudni akar tudni az olvassa el ezt a rövid összefoglalót, vagy kattintson rá az oldalra: faceb...

Trackback: A nap képe: a narancsdroid 2012.01.20. 09:41:41

Pali bácsi vaníliás karikás képének kihívója akadt :) (Kép: mandiner.hu)  

Trackback: Bencsik András életrajza 2012.01.20. 09:41:19

Nemzeti kaméleonunk, a 61 éves bajkeverő, a Békemenet egyik szervezője szinte minden pártnak felajánlkozott már, az MSZMP-től a Jobbikig. A lentebbi életrajz-sablonba feltöltött adatokból az is kiderül, hogy Bencsik Andrásnak legfeljebb egy OKJ-s tör...

Trackback: Mennyire vagy fanatikus? 2012.01.20. 09:40:55

Ott leszel a kormánypárti tüntetésen? Bezúznál kirakatokat? Gyújtogatnál? Ölni tudnál Viktorért? Meghalnál a Fideszért? Mennyire vagy fanatizálható? Felvonultál május elsején az átkosban? Ne legyenek illúzióink. Kormány mellett tüntetni diktatúrákban...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tapogatott Kukorica 2012.01.20. 13:38:32

Erdekes lenne, ha egyszer olyan part jelenne meg Magyarorszagon, ami nem valami ELLEN van, hanem valamiERT.

irógép 2012.01.20. 13:38:38

írtam az előbb egy hozzászólást, de nem jelenik meg, mi lehet az oka?

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2012.01.20. 13:38:53

Ilyen párt azért nagyon nem kellene, mert ez neosztálinista:

"Kivonat Viola Zoltán honlapja szerint kívánatos Ateista párt/egyház/egyesület stb. cselekvési tervéből, célkitűzéseiből:

- "Vezessenek be új büntetőjogi kategóriát „Szellemi erőszak” néven, s amely szülő vagy gyám, nevelő, tanító imádkozásra, templomba járásra, hittanra kényszeríti a kiskorút, holott az nem akarja ezt, azt az illetőt szellemi erőszakban, tehát szándékos butításban való vétség címén sitteljék le, természetesen KIZÁRÓLAG akkor, ha bizonyítottan fizikai agressziót követett el!

- egyszerűen megtiltatik a hittan oktatás az iskolákban, természetesen nemcsak a keresztény hittané, de más vallások hittan órái sem engedélyezettek

- Követeljük, hogy az állam adjon pénzt egy kifejezetten, elkötelezetten, bevallottan ateista TV-adó és rádióadó felállítására, ami az ország egész területéről elérhető!

- Csak az kapjon diplomát bármi természettudományosnak nevezhetö szakon, továbbá oktatói pályán (tehát tanári diplomát) aki elismeri hogy az evolúció természettudományos tény.

- Aki a Római Katolikus Egyház (Magyar Katolikus Egyház) tagja, az ne lehessen parlamenti képviselő, illetve kormánytag! Tehát NEM általában a vallásos emberek tiltassanak ki a politikai élet sűrűjéből, csak ezen egyház tagjai. Ennek pedig az az indoka, hogy az e vallású embereknél komolyan fennáll annak veszélye, hogy nem Magyarország, hanem egy másik ÁLLAM, a Vatikán érdekeit nézik. Egyéb vallásoknál ugyanis nincs ilyen veszély, mert nincs például Baptista Állam, Jehovista Állam, stb., a RKE azonban igényt tart arra, hogy vezetőjét (a pápát) ne csak mint egy nagy egyház fejét ismerjék el, hanem egy külön ország, a Vatikán Állam fejeként is tiszteljék, s eképp ő minden katolikus ember legfőbb szellemi vezetője, ráadásul csalatkozhatatlan is! Nos, én mint magyar honpolgár elvárom, hogy legfelső állami vezetőim ne egy idegen ország királyának akaratát képviseljék, hanem igényt tartok megválasztott képviselőim teljes lojalitására!

- A Bibliát úgy általában véve is be kell tiltani, mint Hitler könyvét, a Mein Kampf-ot, és ugyanazzal az indokkal is: Mindegyik egy nép felsőbbrendűségét hirdeti, és más embercsoportok ellen uszít!"

vilagnezet.blog.hu/2007/06/20/ateista_tarsadalmi_szervezetek_szalonkep

old_field 2012.01.20. 13:39:03

szégyen... :(
szégyen, ez a blog.(persze főleg a bartus féle)
szégyen az ország "értelmiségének" tartott emberek nagyobb részének morális szintje...
lehangoló ország mentális,spirituális állapota.
___
persze vannak pozitív jelek is !
és persze az nem az index.hu és szellemi közössége környékén található...

iko75 2012.01.20. 13:40:19

válasszunk ketté egy dolgot - a hit, vallásos élet, ami magánügy, és annak kivetülése, megjelenése a társadalomban.
minden vallás és hit ( nálunk a hit a nemhitben, a liberalizmusban stb.) komplex világképpel rendelkezik. márpedig ez azt jelenti, hogy azok számára, akik hisznek egy-egy adott vallási/nem vallási tételben, a világkép és a történések viszonya napi aktualitást jelent. lefordítva a gyengébbek ( pl. a poszt írója ) kedvéért, azt elvárni, hogy a hitem ne befolyásolja az aktuális látásmódom, irreális, sőt, antidemokratikus.
az állam és az egyház szétválasztása magyarországon megtörtént. az, hogy az egyházak, az összes(!), kifejti véleményét, befolyását, szerintem egy demokráciában is természetes. az, hogy a különböző nézetek ütköznek, az is. nálunk elég sok kérdés egyfajta kompromisszummal zárult, sokkal jobbal, mint a lengyeleknél.
bartus cikke gyűlölködő, és nagyon igaztalan. a katolikus egyház sokszor, és sokat tett ezért a hazáért ( de persze más keresztény egyházak is ), ha pedig a hibáik számát tekintjük, vagy a rossz emberek számát, akkor sokkal jobb eredményt kapunk, mintha ugyanígy a pártokat vizsgálnánk meg ( mszp, szdsz, fidesz- mindegy), és legyünk őszinték, a pártok is rendelkeznek egy ideológiai alapú világképpel. van, amelyik párt a vallásból merít, van, amelyik nem. de ettől még ideológia mindkettő, világnézetet ad mind, hibákkal, ferdítésekkel stb.
arról meg ne is beszéljünk, hogy avilág legrégebbi demokráciája mennyire vallásos.

Balt 2012.01.20. 13:40:28

Az ex-hitgyülis Batrus most antiklerikális szerepre tör? Ugyammá' szlovák királylány...!

2012.01.20. 13:40:36

@max val, a bircaman:

Meg lehet nézni, hogy ezek mekkorákat csaholnak azokra a keresztény hívekre, akik nem az ő pártjaik / egyházaik köreibe tartoznak ... Minden ilyen "vallásos" platform ezen pártok részéről képmutatás és megtévesztés.

Annyit ér kb. mint mikor Sztálin a náci Blitzkriegtől való első félelmében az orosz ortodox / pravoszláv hívek kegyeit kereste ...

Metodista lelkész, mi? Aki az egész magyar nép ellen hergel a felbérelt zsoldosok által lelőtt cigánygyerek temetésén, s egyébként is minden szavával az általa gyűlölteket gyalázza ??? Köszönöm, abból nem kérek.

The_Goat 2012.01.20. 13:40:43

@max val, a bircaman:
Egy ateista nem öl azért mert ateista. Sztálin sem azért üldözte a vallást mert nincs isten ezért öljük a hívőket hanem mert a hatalmának lehetséges konkurrenciáját látta benne.

Ellenben ha valakinek a világ teremtője ad ihletet, vagy utasítást, nincs az az ember aki le tudná beszélni. Sztálinnak annyi atomfegyvere volt hogy el tudta volna pusztítani a földet. Egy beteges megalomán volt. de mégse tette. Nem egy szélsőséges iszlám ember van aki az egész világot képes lenne elpusztítani csak hogy találkozzon a túlvilágon 72 szűzzel.

Reggie 2012.01.20. 13:40:48

Inkabb egy szekularista part kene. Durva, hogy az emberi butasag ezen formajat(vallas) nemhogy hagyjak tobzodni, meg allamilag tamogatjak is.

remekelek64 2012.01.20. 13:40:59

Kereszténység és demokrácia egymást kizáró fogalmak...
Amúgy a könnyű drogok, illetve a szoftverhibás lényekre vonatkozó elképzeléseit kivéve mindenben egyet tudok érteni az elképzeléseivel....

seahawks 2012.01.20. 13:41:05

szimpatikus ember, szívemből szól.
ilyen kéne magyarországra is, legalább lenne értelme elmennem szavazni.

Karipapa01 2012.01.20. 13:41:14

Vajon mennyivel jobb ember az aki katolikus, mint az aki nem? A kutya is csak a rossz embereket harapja meg? Példának okáért: miért kellene nekem támogatni egy másmilyen világnézetet, ami gyökerekben sem egyezik az enyémmel? És! Ha ezt kormányzati szinten vagy alkotmányi alapon kötelezővé teszik, az nem erőszak? Ezek szerint a katolikusok erőszakot alkalmaznak a nemhívőkkel szemben? Sőt! Akik ezt szóvá teszik, azok uszító nácik? Rengeteg kérdés merül fel, bizonyára rengeteg válasz is van. Csakhogy! Ilyenkor az is meglehet, hogy a demagógia keze beteszi a lábát!!! (de szép). Esetleg a világnézet le van szarva, csak a pénzt ide! Akkop pedig becsületesebb ezt így kommunikálni.

seahawks 2012.01.20. 13:41:20

@max val, a bircaman: aki nem jár legalább het 1x templomba, az nem hívő, azt ne számolja senki a katolikusok közé.
az ilyen amberek, akik egyházi esküvőt akarnak, meg a gyerekük is legyen megkeresztelve képmutatók.

sztenke 2012.01.20. 13:41:55

A post címét hagyjuk, az olyan amilyen, mondjuk úgy nem vártam tőled olyat, ami számomra beletartozik a korrekt kategóriába.

Az szép hogy mi különválasztjuk az egyházat és az államot, ez meg is történt. De egyszer átlépjük majd (vagy már átléptük) azt a határt, ami a kultúránk, múltunk egyik alapkövének teljes megtagadása. Míg mi ezt megtesszük nagy felvilágosultan, jönni fog az iszlám és baromira nem fogja érdekelni a mi korrektségünk. Úgy vélem, habár az iszlámban is sok becsülendő és szép dolog van - ki kell állnunk a saját civilizációnk mellett, annak pedig elengedhetetlen része a kereszténység.

A túlzott szekularizáció csak a vég felé vezet. Nem sírok vissza itt valamiféle teokráciát, csak nem árt tisztában lennünk és őriznünk a saját kultúránk egyik fontos alapkövét. Ez végbe mehet úgy is, hogy az egyház és a politika elkülönül, de nem szabad átesni a ló túloldalára.

ui. a múltkori kommentemet nem engedted kimenni. Remélem most nem hiába körmöltem ennyit.

Serpentarius 2012.01.20. 13:42:30

@sárkányfő:

"az önbevallás szubjektív kategória, azt hiszik a népek ez valami pozitív dolog, meg tán jól hangzik a kérdezőbiztos előtt is."

Most mi a baj a liberális gyakorlat továbbélésével?

Te nem tartod furának, hogy éppen a legliberálisabbak azok, akik a vallásosságot (főleg akkor, ha azzal a kereszténységre lehet utalni) illetően teljesen HIHETETLENNEK tartják, hogy itt az önbevallás kell számítson.

Mi a másik verzió? A más által való nyilvántartás. Hopp, de hiszen az meg mélyen kirekesztő és "ismerjük a történelmet, az hová vezet, ha..."

De ez a megoldás mindig felmerül. Főleg ha a keresztények nyilvántartásáról van szó. Ha meg azokon belül a katolikusokéról, akkor meg pláne kívánatos.

Nehogy már maguk vallják magukat annak, aminek érzik.

Nem, majd mások megszabják a kritériumokat a hovatartozást illetően.

És csak úgy sorjáznak az építő jellegű javaslatok.

Szánalmas!

tusuanzen 2012.01.20. 13:42:32

" A tudomány verjen meg, Egyesült Ateista Liga"

Valahonnan ismerős ez az elképzelés...
Javaslom a poszt írójának és a felvető politikusnak a South Park ezen epizódját:
indavideo.hu/video/South_Park_Revolucio_1

dzsugasvili 2012.01.20. 13:42:53

@egyiptomi ugróegér: Nagyon találó:-D

Amúgy a Heti válasz oldalán tegnap volt Bartusnak egy válaszcikk, ahol minden "katolikus" szó helyére a zsidót írta be, "jobboldal" helyett "baloldalt" és Orbán helyett Gyurcsányt.

Mit mondjak, nagyon érdekes cikk lett. A végén persze van egy kis önmosdatás, hogy lám-lám ez így ugyanolyan őrült dolog, csak ilyen cikk leközlése alapból nem lenne lehetséges, míg a katolikusokkal szemben bármi lejöhet, magyarul a kettős mércét emlegeti. De valahogy itt a tartalom is érdekes...

kvadrillio 2012.01.20. 13:43:02

MI EZ A TÖMÖRÍTÉS ITTEN ??

Zb74 2012.01.20. 13:43:23

"a Heti Válasz publicistája reflexből zsidózni kezdett"

Ez így baromi félreérthető, bár gondolom, szándékosan az. Aki elolvassa Stumpf András írását - főleg Bartusé után -, az láthatja, hogy a cikk: Bartus őrjöngésére adott csattanós válasz, amely ügyesen leplezi le Bartus "kifordított" nácizmusát. Stumpf igazi véleménye a cikk végén olvasható:

"A célom csupán az, hogy mindenki számára egyértelmű legyen, echte náci szöveggel van dolgunk. Természetesen sem katolikusellenes, sem zsidóellenes pártra nincs semmilyen szüksége az országnak. A tavaly Kertész Ákos magyarellenes, rasszista cikkét közlő Bartus mostani szellemi csúcsteljesítményéből sugárzó náci gyűlöletre sincs."

Sisko86 2012.01.20. 13:43:46

Most egy kicsit rosszul lettem...
Annyira nevetséges, hogy a magukat liberális beállítottságúnak tartó emberek olyan szintű kettős mércét képesek alkalmazni, ami már tényleg kiveri a biztosítékot.

Egyrészt ahogy már sokan elmondták, ez tényleg teljesen ugyanaz, mintha valaki azt mondaná, hogy zsidóellenes, a zsidó politikai befolyás ellen harcoló pártot kellene alapítani.
Másrészt igen, létező problémákról van szó, nem kell, hogy bármelyik egyház nagyobb politikai befolyással rendelkezzen, de akkor ne szúrj ki magadnak egyet. Továbbá jó lenne végre VALAMIÉRT politizálni és nem valami ELLEN.

De tényleg, előre a Magyar Keresztényégető Pártért!

Úristen.

Egy nem hívő.

Törteli Tivadar 2012.01.20. 15:53:56

"90 százalékban katolikus többségű Lengyelországban, a jelek szerint, szintén igény van egy katolikusellenes pártra!"

De mégsincs! Tudod, ez olyan mint a faluban a rasszizmus. Az sincs, de igény az volna rá...

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.01.20. 15:54:10

@Mocskos Állat:
A lényeg, hogy semmi köze nem volt az ateizmushoz.

Egyébként az sem igaz, hogy minden kommunista ateista lenne, nézd pl. akik szerint a madarak is sírtak a vezér halála miatt...

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.01.20. 15:54:16

@max val, a bircaman:
De. Leírtam, hogy értelmezték a kérdést, és sokan vannak így. Hivatalosan ők is és én is tagja vagyok a katolikus egyháznak, de ateisták vagyunk.

sárkányfő 2012.01.20. 15:57:42

@Serpentarius: nem tudom mit görcsölsz, nem javasoltam semmiféle nyilvántartást, a saját képzeteiddel harcolsz.

az érvemre pedig te sem reagáltál, mibe kerülne valakinek, aki adózik, és valóban katolikus, kitölteni egy sort az adóbevallásban? semmibe. pénzébe sem kerül, mert adóznia úgyis kell, ezzel csak átirányíthatna 1%-ot az egyházának. mégsem teszik, csak jóval kevesebben mint a fele, de még a negyedénél is jóval kevesebben.

és javaslom megkérdezni a népeket: hogy becsületesek-e? közel 100% fog igennel válaszolni, na de akkor úgy is van :)

Mécsvilág 2012.01.20. 15:54:36

@Mocskos Állat:
hívő emberként azzal kicsit vitatkoznék, hogy nyíltan vallásellenes párt az MSZP! Nem egy vallásos pártól van szó, de azért ahogyan és amennyiben lehet támogatták az utóbbi években az egyházak munkáját!

Perez Trojka 2012.01.20. 15:54:46

@TrueY: igazad van, de azért nagyságrendekkel többet kapnak a nagy egyházak.
A humánetológiai megközelítésre nem is gondoltam, de elfogadom, hogy az őskorban, törzsi társadalmakban még pozitív hatással volt. Hozzátenném viszont, hogy ennek negatív oldala is van, ti. amikor két csoport kétféle vallást követ, a csoporton belül erősíti a kohéziót, de a két csoport között ellenségeskedésre ad okot, (v. inkább ürügyet)ld. vallásháborúk, terrorizmus, stb.

spinat 2012.01.20. 15:55:19

@Martian: akkor miért egy 70-80 évvel ezelötti állapotot akarsz visszaállítani? Egyház rablás jó, kommunista rablás nem jó? Ha azt nézzük, hogy az egyházak összeharácsolt földjeit szegény nincsteleneknek adták, az iskoláikba pdig ezután ezen nincstelenek gyerekei járhattak, mert azelött a papok ezt nem engedték (mondjuk és tegyük fel, plusz most nem érdekes, hogy utána a paraszttól is elvették).
Tehát haz egyházak azt mondják, hogy de pedig mi iskolát meg idösotthont akarunk müködtetni, és az állam pedig legyen szives biztosítsa ehhez a forrásokat, vagy adjon vagyont hozzá, akkor én meg azt mondom, hogy az egyház ne akarjon olyat csinálni, amihez nincs meg a forrása. Másfelöl nézve, ha egy katolikus egyháznak jár ehhez az állami forrás, akkor miért háborodik fel valaki, ha egy csoport ember, aki esetleg melegkonyhát, szociális otthont stb szeretne müködtetni (tehát nem a pénztárnoknak bmw-t venni), önamgát egýháznak nevezi, azért hogy a céljaihoz állami forrásoakt kapjon? Palikotnak tehát igaza van abban, hogy az egyházak élösködni akarnak az államon, és ebböl a konkurrens egyházakat ki akarják zárni.
Vagy lehessen mindenki egyház és az államtól egyformán kapjon juttatásokat, vagy ne kapjon senki állami pénzt nem egyházi tevékenységre, és az állam adja ezeket a pénzeket az önkormányzatoknak, hogy azok el tudják látni ezeket a feladatokat.

morse 2012.01.20. 15:55:35

Kedves Kém! Azt hiszem nem vagy túl okos.

R_Gábor 2012.01.20. 15:55:38

@Perez Trojka: "nem kapnak egy csomó pénzt az én adómból hogy hirdessék a baromságaikat"
De az az én adóm is! Meg a többi vallásos adózóé is. Ha mi meg azt mondjuk, hogy igen, mert úgy gondoljuk, akkor miért ne?

A bóvli kormány most már a lottóval is csal!! 2012.01.20. 15:55:45

Orbán után most a magyar ellenzéket várják az Európai Parlamentbe!!

Schulz: nem csak Orbánt, az ellenzéket is meg kell hallgatni
Martin Schulz, az Európai Parlament kedden megválasztott új, szocialista pártállású elnöke – aki a tegnapi, Magyarországról szóló vita első részében elnökölt, majd az elnöklést átadta – az ülésteremből kilépve újságírók előtt kijelentette: helyes volt, hogy a vitát az EP-ben rendezték meg.

De az nem elég, hogy meghallgatták Orbán Viktort, meg kell hallgatni az ellenzék és a civil társadalom képviselőit is.

Utalt arra, hogy ezzel az EP szabadságjogi szakbizottsága foglalkozik.

Bóvlisták, ilyen a demokrácia!

roki 2012.01.20. 15:55:53

Jó kis összeugrasztós témafelvetés, tótocskák mit sem viselnek nehezebben, mint, ha Budapesten a zsidók és magyarok között nincs lényeges surlódás.
Ha pedig nincs, akkor addig kurkásznak bármi érdektelenbe, mint most az emberileg faszkalap Bartus írásába és a rá adott válaszban, míg találni vélnek egy apropót, hogy miként is lehetne a fejlett zsidó öntudattal rendelkezőket a fejlett magyar öntudattal rendelkezőkkel összeugrasztani.

Alamuszi nyuszi nagyot ugrik.... ebből lett Trianon is.

sárkányfő 2012.01.20. 15:57:32

@max val, a bircaman: nézd, ha meg sem próbálsz reagálni az érvemre, akkor kár folytatni. persze értem én, hogy az érvem cáfolhatatlan, jobb levegőnek nézni...

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2012.01.20. 15:58:36

A Heti Válasz egy sunnyogó kis geci hecclap lett ezzel a Stumpf publival.

Gratulálok nekik.
Elek István és Orbán Viktor is biztos büszke az ügyes kis írásra.

Épp nagyon kell ez.

Ebben az uborkaszezonban pont egy kis sunyi zsidózás hiányzott a sajtóból...

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2012.01.20. 16:03:08

@Sisko86: n incs itt kettos merce

senkinek nincs joga masokra raeroszakolni az ertekrendjet ugy, ahogy azt a katolicizmus teszi ajelenlegi kormany segitsegevel.

az, hogy nem engedunk benneteket beleszolni az eletunkbe teljesen normalis dolog. mehettek a templomba hitelni. arra van. de tudod mit? ha ti a kozeletben akartok hitelni, akkor mi megyunk a templomba kampanyolni, kocsmazni, dugni az oltaron es hasonlok;-)

na? deal?;-))

egyebkent kar zsidozni. ha a zsidok is azt muvelnek, amit ti - de ugye nem muvelik, mert nem teritenek ugy, mint a keresztenyek, szcik, jehovistak, stb.. - akkor az is baj lenne. de ugyan, mutasd mar meg melyik torveny teszi kotelezovbe a tora oktatasat iskolakban:-) mi van a zsido vallasbol beemelve az alkotmanyba?

semmi.

ugyhogy kar zsidoznod:-)

mar csak azert is,, mert attol nem leszel kereszteny ha zsidozol, csak antiszemita gyoker:-)

a valalsoknak a temploban a helyuk. ennyi. kormenetezzetek husvetkor, augusztus huszadikan, kedves egeszsegetekre. de ne raboljatok el a gyerekek lelket.

ben2 2012.01.20. 16:16:56

Kiváncsi vagyok kikerülne-e egy "Zsidóellenes pártot Magyarországra is!" című írás az Index címlapjára, melyben persze szigorúan elhatárolódnának minden faji alapú megkülönböztetéstől és csak a zsidó vallás és az állam elválasztásának igényéről beszélnének.
Cohn-Bendit már aznap lila fejjel üvöltene, Konrád pedig Magyarország azonnali bombázására szólítaná fel az USA-t a New York Times-ban.

insert random 2012.01.20. 16:17:18

@roki: Soviniszta politikusok nélkül szlovákok és magyarok között ugyanúgy nem lenne súrlódás.

ben2 2012.01.20. 16:17:27

@A szombati bóvlista, szánalmas tüntetőknek!:

Neked karakterre fizetnek a Gyurcsányék, vagy az OPNI bezárása óta nem találod a helyed?

insert random 2012.01.20. 16:19:41

@Dr. igazi Sipi - A Magyar Köztársaság Állampolgára: Zsidók és katolikusok között az a fő különbség, hogy a katolikusok többségnek hiszik magukat, pedig ma már ők is csak egy vallási kisebbség, mint a zsidók.

héjakútmácsonya 2012.01.20. 16:23:56

„Bartus a katolikus egyházat, annak - kis történelmi kitekintővel - közéleti nyomulását támadja és nem a katolikus hitű embereket.”

Mindegy, hiszen az egyház az a hívők közössége.

„Meglepődve vettük észre, hogy Magyarországon kicsapta a biztosítékot Bartus László írása az amerikai Népszavában.”

Nos, ha meglepődtetek, akkor csináljátok azt, amit Stumpf András, a „katolikus” szót cseréljétek ki „zsidóra” a jobboldal”-t pedig „liberális”-ra, s ekkor fogtok csak igazán meglepődni, mivel egy nettó náci, uszító szöveget fogtok kapni. Bár Bartus írása eredeti formájában is uszító, ócska, primitív és aljas szöveg. Telis tele mindenféle, de inkább nagyon buta összeesküvés-elméletekkel, mint például, hogy a Vatikán a magyar kormányon keresztül akarja meghódítani az egész világot, meg Semjén Zsolt egy titkos katolikus szervezet felesküdött ügynöke. Röhej. Ehhez fogható baromságokat talán még Jobbikos politikusok sem szoktak előadni! Bartus, idiotizmusban, egymagában kenterbe veri az egész magyar szélsőjobboldalt, gárdástól, betyárseregestől, hatvannégy vármegyéstől, Vona Gáborostól együtt.

Ma a Vatikán miniszterelnöki és miniszterelnök-helyettesi szinten van jelen az államhatalomban és a magyar közéletben. – írja Bartus.

Nézzük ennek Jobbikos változatát: Ma Izrael miniszterelnöki és miniszterelnök-helyettesi szinten van jelen az államhatalomban és a magyar közéletben.

De Bartus összes mondatával el lehet ezt játszani, s ezt tette a Heti Válasz Online kiadásában Stumpf András, aki emiatt tőletek magkapta a „zsidózó” jelzőt. Hazudtok, Stumpf nem zsidózott, csak annyit tett, hogy Bartus szövegében a katolikus szót zsidóra cserélte. Az eredmény egy uszító náci szöveg. Vagyis Bartus logikája náci, és uszul is rendesen. Ezt igazolta Stumpf.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2012.01.20. 16:29:40

@insert random: hat..
azert akad meg:-)

az izrealita vallas valodi monoteista vallas, ezzel szemben a romai katolicizmus a az okori roma vallasa atoltoztetve, ahol az istenek helyett szentek vannak.

ezen kivul a keresztenyseg terito vallas - gyakran kifejezetten agresszivan - az izraelita nem, meglehetosen zart kozosseg.

de mondjuk ezek reszletkerdesek.

ami a teny: az izrealita hitet senki nem akarja rameroltetni, a katolikust igen.

héjakútmácsonya 2012.01.20. 16:30:02

Ha Bartus programja megvalósulna, tehát ha egyszer egy kormány kiirtaná a katolicizmust a közéletből, akkor ezzel vége lenne a pluralizmusnak, a szabadságnak, s ezzel együtt természetesen a demokráciának is. Egy értéksemleges állam, melyről Bartus álmodozik, áhítozik soha a büdös életben nem nyúlhatna semmiféle ideológiához, nem hogy kiirtaná, mert azzal épp a semlegességét vesztené el. Röhej, de Bartus úgy akar értéksemleges, sőt, ideológiamentes államot, hogy egyfajta értéket, ideológiátkiirtatna vele. Ez önellentmondás.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2012.01.20. 16:34:17

@héjakútmácsonya: elfelejjtesz egy aprosagot

katolikusnak lenni a te felelosseged, a te valasztasod miatt.

zsido meg az esetek tobbsegeben azert lesz az ember, mert a szulei zsidok voltak. tehat nem feltetlenul az o dontese, ergo nem is a felelossege.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2012.01.20. 16:34:22

@héjakútmácsonya: nem lenne vege, hiszen eppenhogy egy feudalis, autoritter, antidemokratikus, antiprulalista szemleletet kell visszaszoritasni a helyere: a templomokba.

nezd, nekem az nem gond, hogyha a kis klubotokban vagytok az elnyomasotokra es megalazasotokra, az emberi ertekeitek elbagatelizalasara vagytok.

de mi nem fogjuk elturni, hogy minket is ebbe kenyszeritsetek:-)

butus, a Magyar Köztársaság állampolgára 2012.01.20. 17:19:58

Egyetértek vele! Én például református vagyok.

aeidennis 2012.01.20. 17:22:07

@héjakútmácsonya: Ha ez a program megvalósulna végre lehetne iskolába járni meg dolgozni Húsvét hétfőn, Pünkösdkor, aug. 20-án. Mindenszentekkor, meg Karácsonykor!

héjakútmácsonya 2012.01.20. 17:22:27

@Dr. igazi Sipi - A Magyar Köztársaság Állampolgára: S ennek pontosan mi is a köze ahhoz, hogy Bartus egy nettó náci szöveget rittyentett össze? Elárulod?

Bartus pont úgy tolja Magyarország, meg úgy általában a világ minden bajáért, nyomorúságáért a katolikus egyházra a felelősséget, ahogy a nácik a zsidókra. Ugyanaz a logika, ugyanaz a mentalitás, ugyanaz az idiotizmus és fanatizmus.

TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.01.20. 17:22:37

@Perez Trojka: "igazad van, de azért nagyságrendekkel többet kapnak a nagy egyházak."
Ezt nem tudom. Sok kicsi, sokra megyek... :)

"A humánetológiai megközelítésre nem is gondoltam, de elfogadom, hogy az őskorban, törzsi társadalmakban még pozitív hatással volt."

Mint ahogy a xenofobiát is onnantól örököltük. :)

"Hozzátenném viszont, hogy ennek negatív oldala is van, ti. amikor két csoport kétféle vallást követ, a csoporton belül erősíti a kohéziót, de a két csoport között ellenségeskedésre ad okot, (v. inkább ürügyet)ld. vallásháborúk, terrorizmus, stb."

Aha! És ez egy erős taszító erőt kölcsönzött a csoportok között és ez kényszerítette, hogy az egész Földön ilyen szépen elterjedjünk. Most persze már nincs hová költözni, de a magunkkal hurcolt reflexeket nem nagyon tudjuk ilyen gyorsan levetkőzni.

Csányi Vilmos mondja, hogy az agresszió a csoporton belül minimálisra csökkent, és a csoporttok közötti szintre emelkedett.

aeidennis 2012.01.20. 17:22:50

@Dr. igazi Sipi - A Magyar Köztársaság Állampolgára: "katolikusnak lenni a te felelosseged, a te valasztasod miatt."

Ha ezt Te tényleg így gondolod, akkor nincsen semmi baj, kicsit utána kell nézni a dolgoknak. Meg menekülés közben néha hátranézni, mert lehet, hogy nem is akarja a katolikus hitet rádkényszeríteni senki.

Engem három évesen kereszteltek katolikusnak, nem emlékszem pontosan, hogy az én választásom lett-e volna. De Neked elhiszem, hogy ez TÉNYLEG pár hónapos csecsemők döntése. Nem úgy mint az izraelitáknál.

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2012.01.20. 17:23:29

Az a helyzet, hogy kedveljük a közéleti katolicizmust. Egy kis irodalom:
konzervatorium.blog.hu/2010/04/15/az_egyhaz_a_politikaban_es_a_politikarol_majd_egyszer
konzervatorium.blog.hu/2010/05/20/a_szekularizacio_mitosza_ma_is_dul_az_invesztitura_haboru_keszul
Meglepődve tapasztaljuk, hogy a baloldal nem határolódik egy ilyen alpári és undorító szövegtől, mint Bartusé. És senki nem zsidózott reflexből, Stumpf kolléga csak rámutatott arra, Bartus náci módon gondolkodik. Ráadásul egyébként a tényeket sem ismeri.

m.logic 2012.01.20. 17:23:35

Nem a katolikus egyház nyomul politikailag, hanem a zsidó egyházak.

A Mazsihisz nem is végez egyházi tevékenységet, csak politikait, ami miatt törvényileg nem is működhetne.

Rogán, Semjén és társaik meg nem keresztény papokkal láthatóak állandóan, hanem zsidókkal. KDNP lehetne ZSDNP.

héjakútmácsonya 2012.01.20. 17:34:00

@Dr. igazi Sipi - „nem lenne vege, hiszen eppenhogy egy feudalis, autoritter, antidemokratikus, antiprulalista szemleletet kell visszaszoritasni a helyere: a templomokba.”

Ha te a katolicizmust, mint ideológiát, bárhonnan is kiszorítod, úgy, ahogy Bartus elképzeli, tehát kormányzati intézkedésekkel, állami erővel, akkor te feudális, autoriter, antidemokratikus, antipluralista és még antiliberális is vagy. Ráadásul úgy, hogy te magadról mindezeknek az ellenkezőjét hirdeted. Azaz még képmutató is vagy.

Képmutatásodat pedig jól példázza, hogy ha logikád mentén tovább haladok, akkor azt kell mondjam, a szexuális élet, orientáltság magánügy, azt vissza kell szorítani oda, ahova való, vagyis a hálószobába, vagyis a homokosok ne vonuljanak az utcán, a meleg méltóság menetét, a te liberális, értéksemleges elveid szerint be kell tiltani. Azaz egy követ fújsz a katolikus egyházzal, hisz ha tehetné az is betiltaná.

max val, a bircaman · http://hurramilliomosleszek.co.nr/ 2012.01.20. 17:35:49

@Alamio:

Az antiklerikalizmus és a vallásellenesség két különböző dolog.

héjakútmácsonya 2012.01.20. 17:38:19

@Dr. igazi Sipi - A Magyar Köztársaság Állampolgára: "de mi nem fogjuk elturni, hogy minket is ebbe kenyszeritsetek"

Biztos lehetsz benne, hogy a katolikusok sem hagynák, hogy rájuk kényszerítsék az értéksemlegesnek hazudott nihilizmust, és hogy kiirtsák őket a közéletből.

max val, a bircaman · http://hurramilliomosleszek.co.nr/ 2012.01.20. 17:40:01

@seahawks:

Nem értek egyet. Mindenki maga dönti el, hogy hogyan éli meg vallását. Én 1997 óta vagyok keresztény. 2006 óta EGYSZER voltam templomban, 2002-2006 között meg hetente 3-szor jártam, s egyházvezetőségi tisztséget is betöltöttem társadalmi munkában. Az embernek vannak időszakai. S most még jobban hívő vagyok, inaktivitásom ELLENÉRE.

max val, a bircaman · http://hurramilliomosleszek.co.nr/ 2012.01.20. 17:41:36

@Zabalint:

Akkor legközelebb jobban gondoljátok át a válaszadást...

zum trucc 2012.01.20. 17:43:10

A magyar katolikus egyház erkölcsileg romlott:
gyerekek szexuális kihasználása;
rejtegetett homoszexualitás;
gazdaasszony-rendszer;
mérhetetlen kapzsiság, bírvágy;
szellemi toprongy (kisszámú kivétellel).
Szóval, pont olyan, mint a lengyel lehet. A pofának minden szava rokonszenves.

héjakútmácsonya 2012.01.20. 17:44:15

@Dr. simonmondja.: "Ebben az uborkaszezonban pont egy kis sunyi zsidózás hiányzott a sajtóból..."

Neked súlyos szövegértelmezési problémáid vannak! Vagy csak nem olvastad Stumpf András cikkét. Más lehetőség ugyanis nincs.

Szóval, Stumpf nem zsidózott, hanem igazolta, hogy Bartus szövege náci szöveg. Bartus primitív összeesküvés-elméleteket farigcsál, világméretű Vatikán-összeesküvést vizionál, melynek célja a katolikus világuralom kiépítése, melyet a magyar kormányon keresztül akar megvalósítani. Nagyjából ezt írja Bartus a cikkében. Stumpf András pedig ahelyett, hogy vitába szállna ezzel a fanatikus, gyűlölettől csöpögő szarkupaccal, ami Bartus írása, csupán annyit tett, hogy a katolikus szót zsidóra, Vatikánt Izraelre, a jobboldalt baloldalra/liberálisra cserélte, és lám, kész egy echte náci pamflet. Szóval Stumpf Bartus elé tette a tükröt, hogy lássa önnön eltorzult arcát.

Nem Stumpf itt a sunyi, hanem te, drága fórumtárs!

max val, a bircaman · http://hurramilliomosleszek.co.nr/ 2012.01.20. 17:44:26

@Dr. igazi Sipi - A Magyar Köztársaság Állampolgára:

"a romai katolicizmus a az okori roma vallasa atoltoztetve, ahol az istenek helyett szentek vannak"

Ez a dolog teljes félreértése...

sulcus (törölt) 2012.01.20. 17:46:44

Én csak azt nem értem,milyen jogon dőzsölnek az egyházak az én és más pogány ember által befizetett adóból?!
Szerintem ez abszolút igazságtalanság,mi több lopás.Melyik egyház nyilatkozza ki hogy lopj?
Vagy még ezexerint hazudnak is?
Éljen meg minden egyház a híveiből!
(Persze ez vonatkozik a pártokra is!)

julios 2012.01.20. 17:47:26

@thebrutechoir: Köszi!

A végéhez: Marx ezt osztályszempontból írta, és lám itt van a gyökere az "ópium"-elméletnek. Marx teljesen mást ír, sokkal kevesebbről ír; a vallás lényegében puszta pszichológiai funkciónak fogja föl, és erről a torzképről mond valamit.

Nos, ez sem igaz, a vallás nem is erkölcstan-óra, nem is pszichoterápia, sőt. Nagyon nem.

max val, a bircaman · http://hurramilliomosleszek.co.nr/ 2012.01.20. 17:47:36

@Dr. igazi Sipi - A Magyar Köztársaság Állampolgára:

Kevered a zsidóságot mint nemzetiséget és a zsidóságot mint vallást!

A nemzetiséget - kb. mint az anyanyelvet - az ember örökli, s nemigen tud változtatni rajta. Ha meg is tagadja, a külső szemlélők akkor is annak tartják, amit megtagadott. Így jobb nem megtagadni, mert úgyis mindegy.

Van erre egy jó zsidóm vicc:
- Kohn, maga miért olyan büszke arra, hogy zsidó?
- Mert ha nem vagyok büszke rá, akkor is zsidó vagyok.

Egész más a vallás. A magyar zsidók között a vallásosság minimális, az arányok hasonlóak, mint keresztényeknél. Arról nem is beszélve, hogy sok zsidó keresztény vallású.

Jofiu 2012.01.20. 17:47:44

@max val, a bircaman:
Jah. A nős férfiak 97.5%-a pedig nem nézi meg idegen nők lábát az utcán. Ezt mutatják a párok által közösen kitöltött kérdőívek.

Azért ma még divat behúzni valamit, a hitetlen olyan csúnya szó, még ha a gyakorlatban és gondolatban szarik is bele. De nem él, nem gyakorol, nem gondol, nem költ vallásra, ha rajta múlik.
Behúzza a magyart is még ha úgy is hívják, hogy Kolompár Elemér vagy Bahmad Ahmed.
Csak mer' a többiek is.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2012.01.20. 17:49:44

:0
dehát van katolicizmus (és magyar-)ellenes párt:
régen úgy nevezték Mszmp, aztán lett SzdSz, most pedig Demokrata Koalíciónak hazudják magukat

komolytalan samu 2012.01.20. 17:51:40

Bartus állításai és következtetései is vérprimitív, általánosító, a részigazságokat Drábik módszereivel összegyúró nevetséges nagy "MAGYARÁZAT". Az hogy nálad ez megfontolandó és a mellesleg nem jobb-liberális, hanem klasszikus nyugati ballib tematikát űző Palikkal komolyan párhuzamba állítható, na azt nekem kínos olvasni.

Sajnos a blog ezzel nálam bekúszott a komolytalan tudálékoskodás címke alá.

Ennyit Bartusról és a cikkről.

Palikhoz a következőket
- az egyházak támogatását támadó vélemények elegánsan elsiklanak az olyan tények felett, mint pl a magyar katolikus egyház költségeinek 30-35% kitevő műemléki állagmegóvás (az áll. támogatásokkal együtt is). Felteszem ez Lengyelországban is hasonló lehet. Egyházi vezetőktől elhangzott, boldogan lemondanak a támogatásokról, amennyiben az állam ezt átvállalja(persze ha a Jáki templom nem része a magyar kultúrörökségnek, rohadjon csak el).

Palik állítása, miszerint a lengyel megosztottság, és ebből következően a gazdasági bizalom hiánya, ergo a gazdaság lassabb fejlődése is zusammen a katolikus egyház sara, legfeljebb vicces Fukuyama parafrázis, vagy politikai célszöveg, de semmiképpen sem tudományos készpénz. A társadalmi bizalom kérdésköre vagy ezerszer bonyolultabb és szerteágazóbb.

val 2012.01.20. 17:55:29

@héjakútmácsonya: A hozzá hasonlók miatt lett az egyik legdurvább szitokszó nálunk a "liberális".

Aszteroida-bányász metal énekes (törölt) · http://csakjotakarok.blog.hu/ 2012.01.20. 17:55:34

Osztom!
Természetesen egy olyan párt, aki programjában és eszméjében csak arra törekszik, hogy egy vallást ellehetetlenítsen, csak jót tehet egy országnak!
Sieg Heil ööö.. bocsánat, akarom mondani: Rückgriff auf den Atheismus!!!

regress 2012.01.20. 18:02:29

az egész kereszténység,szűzmária,durva plágium.nézzétek meg a geo dec.számát.amúgy meg inkább egy buzi,mint egy pedofil.az előzőt szájba tudom rúgni

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2012.01.20. 18:02:34

@wmiki: Magyarországon nincsen nyíltan egyházellenes párt, emlékeim szerint az MSZP/SZDSZ is a szabad vallásgyakorlás mellett állt ki, míg a Fidesz még az egyházak számát is bebetonozta, ergo ebben a csordában ők a mumusok.

Lengyelországban meg valóban kellene valami, ez eléggé középkori, hogy a katolicizmus lesz a náció összetartó ereje, meg amúgyis, Lengyelországban nincs baloldal, ami megintcsak egészségtelen.

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2012.01.20. 18:03:28

@sulcus: Támogatom. Akire van igény, azt úgyis fenntartanak.

NDT · http://nemdomi.blog.hu 2012.01.20. 18:13:30

Na azért van pár ordas f.szság abban a bizonyos cikkben a rómkat egyház eredetéről pl.

király vagyok 2012.01.21. 04:50:44

Aki a katolikusokal gecizik az számicson a romák szavára is mer meghaltok férgek!

Aszteroida-bányász metal énekes (törölt) · http://csakjotakarok.blog.hu/ 2012.01.21. 04:50:55

Ja, igen, ami kimaradt:
Izraelbe zsidóellenes pártot, Iránba muszlimellenes pártot, Észak-Magyarországba (sokak Szlovákiának hívják) pedig szlovákellenes pártot! De szép világ lenne, de az emberek buták és nem merik meglépni... :(

Szandeeekahh · http://twod.blog.hu/ 2012.01.21. 04:51:18

@Csehszlovák Kém: meg kell kérdezzem: te hülye vagy? Janusz Palikot-ot, és a komancsáprti kuruc.info szintjén mozgó féreg bartust sikerült összemosni? A Heti Válaszos cikkbe zsidózást belelátni? Mondd, hogy valami szlovákgyűlölő jobbikos vagy, mert más mentséget erre elképzelni nem tudok :D

Bandibacsi34 2012.01.21. 04:51:26

Hat mit mondjak. Szerintem a katolikus egyhaznak ugyanugy helye van a politika formalasaban, mint a szelsoseges feministaknak, a cionista Hit Gyulekezetenek, a kisebbsegi onkormanyzatoknak stb stb. Persze itt masok a hagyomanyok. Lengyelorszagban a katolicizmus egyszerre alt szemben a nemet protestantizmussal majd nacizmussal es az orosz orthodoxiaval majd kommunizmussal (emellett a zsido- es liberalizmus ellenesseg csak masodik front volt).
A Kaczynsky kormany meg eppenseggel, hogy kihuzta a sz..bol Lengyelorszagot(persze kellett ehhez a kulfoldi lengyelek tokeje is, de ettol pl. Moldva vagy Romania nem fejlodott, csak dragult).
Nem vagyok oda a mai magyar fopapsagert, mert tobbseguket meg a jommunistak ultettek oda es csak kunyeralni tudnak, de az egyhaz mindig is sokretu volt.

Nyilasm 2012.01.21. 04:51:50

A Csehszlovák Kémnek!
Én nagyon köszönöm, hogy közzétetted ezt az írást, az Indexnek meg külön köszönet, hogy egész nap címoldalon tartja.
Nagyon szomorú, hogy a XXI. században, Európa kellős közepén a katolikus egyház ilyen domináns szerepet játszik az állam életében. Vissza a középkorba?
Janusz Palikot minden szavával egyetértek, az egyháznak nem feladata a politizálás.
Állami milliárdok folynak egyházi kasszákba, amikkel még elszámolniuk sem kell. Miért kell állami támogatás, hiszen "gazdasági tevékenységet", végeznek, szolgáltatást nyújtanak. Esketnek, temetnek, keresztelnek, mellesleg mindenki tudja, de senki nem beszél róla, hogy mennyit fizet érte az egyháznak. Örök rejtély marad, hogy mennyiből és hogyan gazdálkodnak. Lásd a pécsi és győri püspökség gazdasági visszaéléseit.
Én magam deista vagyok, mellesleg mélységesen tisztelem az igazán hívő embereket. Nem akarok másodrendű állampolgár lenni hazámban a meggyőződésem miatt.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2012.01.21. 04:52:02

@Member: az Msz(m)P fénykorában irtotta a vallásosokat, szóval annál nagyobb vallásellenességet nehéz elképzelni

természetesen mára retorikában nem vallásellenesek...
de azért ne legyenek illúzióink...

cigányellenes párt sincs... vagy van?

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2012.01.21. 04:52:11

@héjakútmácsonya: Sunyi zsidózás az, amikor valaki nem egyenesen zsidózik, hanem csak úgy,
mintha épp valami mást csinálna, mondjuk Bartus cikkét facsargatná.

sulcus (törölt) 2012.01.21. 04:52:19

"Székely János esztergom-budapesti segédpüspök az Új Ember címlapján Jézus szavaival védi meg a kormányt: „Krisztus mondta: ha gyűlöl majd benneteket a világ, gondoljatok arra, hogy engem előbb gyűlölt nálatok (Jn 15,18). Különleges aktualitást kapnak ezek a szavak ma, amikor sokan szerte a világban össztűz alá vették hazánkat”

A politizáló,hazug,szemét papok meg húzzák magukat az isten faszára,mos tmár kurva mérges vagyok!

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2012.01.21. 12:29:54

@wmiki: A kommunizmus maga is egy "vallás", elvégre teljesen szektás elveket alapult (aki nem értett egyet, azonnal fasiszta). Meg ha jól emlékszem, a Szovjetunió az a kezdetekkor támogatta az ortodox egyházat, ahogyan Romániában is az ortodox egyház került támogatásra Chauchesku idején. Az ok egyszerű, homogenizálni akartak, arra meg kiváló az egyház.

Nézd, a Jobbikosok számára (gondolom rájuk gondolták) kétféle cigány létezik: Akivel nap mint nap kapcsolatba kerülnek és akit távolról szidnak és ki akarnak gyomlálni. Utóbbi miatt én romaellenesnek tartom őket.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2012.01.21. 12:30:09

@wmiki: persze, hogy irtotta, hiszen hasonlo eszme a ketto, hasopnloan vereskezu,m intolerans, gyilkos es mindkettonek stilusa a konkurencia kinyirasa es 1000 ev utan par evtizedre a kommancsok vettek at a vereskezu megmondoemberek szerepet a katolikusoktol.

de a katolicizmus marad a vilag legveresebb vallasa.

egyebkent van ciganyellenes part. a jobbik.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2012.01.21. 12:30:13

@Aszteroida-bányász metal énekes: ne keverd az egyhazak szervezett bunozo csoportjait a szarmazassal:-)

arrol tehtesz, ha katolikus vagy.
nem veled suzletik, mint a nemzetiseg, hanem te valasztod, onkent.

ami nem lenne baj, de ez az allando agressziv eroltetes nagyon undorito es ideje vegre rendet tenni mar es visszazavarni a vallasokat oda, ahova valoak: a templomokba.

tudod, volt az a jezus nevu zsido rabbi, akik kibaszta a kufarokat a templombol. nektek csinalta a helyet. tessek ottnmaradni.

sulcus (törölt) 2012.01.21. 12:30:23

@wmiki: Miért kell hazudni hülyegyerek?
Hogy nézel az istened szemébe,te csaló gazember?
Mert isten úgy is megbocsájtja,ha elmondasz 10 miatyánkot,meg 5 üdvözlégy máriát!?Hát ezek vagytok ti,szentfazekak!
Én 1968 ban 4 osztálytársammal jártam hittan órákra a bakáts téri templomba és soha senki nem bántott érte!
A vallás önmaga egy nagy hazugság,milyenek lennének a hívőik?!

héjakútmácsonya 2012.01.21. 12:30:54

@Dr. simonmondja

Még mindig nem érted. Vagy azért, mert tényleg nem, vagy azért, mert nem akarod. Tehát, vagy szövegértési gondod van, vagy sunyi vagy. Te dönthetsz, melyik.

Stumpf András nem facsarja, nem csűri-csavarja Bartus szövegét, mindössze annyit tesz, hogy a katolikus szót zsidóra, Vatikánt Izraelre, a jobboldalt baloldalra/liberálisra cseréli, s ezzel az apró módosítással kap egy nettó náci szöveget. Tehát Stumpf igazolja, hogy Bartus logikája, mentalitása simán náci. Tulajdonképpen Stumpf ezzel az egyszerű eljárással tükröt tart Bartus elé, s persze mindenki elé, így eléd is, aki Bartus rém primitív, gyűlölettől csöpögő, összeesküvés-elméletektől hemzsegő förmedvényével azonosulni képes.

Hogy megértsd végre, miről is van szó, íme három mondat Bartus szövegéből:

„A szélsőjobboldal és a katolikus-nemzeti jobboldal mögött a római egyház, a Vatikán uszításai és hatalmi céljai állnak. (…) Ma a Vatikán miniszterelnöki és miniszterelnök-helyettesi szinten van jelen az államhatalomban és a magyar közéletben. (…) Vatikán pedig takarodjon ki a magyar államból. Menjen a pokolba.” (nepszava.com/2012/01/velemeny/bartus-laszlo-a-bajnai-jelenseg.html)

Nos, csak annyit tégy, hogy a jobboldal helyére baloldalt, a katolikus-nemzeti helyére kozmopolita zsidót, a római egyház helyére izraelitát, a Vatikán helyére pedig Izraelt írj, és kész is van egy nettő szélsőjobbos, tipikus Jobbikos, primitív összeesküvés-elmélet.
Nem kell hozzá kiragadni, facsarni, vagy csűrni-csavarni a szöveget, csak ezt a néhány behelyettesítést kell elvégezni ahhoz, hogy igazoljuk: Bartus mentalitása minimum a szélsőjobbéval azonos, szigorúbban, a nácikéval rokon. Ezt bizonyította Stumpf. S ezért is kapta meg a sunyi zsidózó jelzőt.

sulcus (törölt) 2012.01.21. 12:31:00

@wmiki: " az Msz(m)P fénykorában irtotta a vallásosokat, szóval annál nagyobb vallásellenességet nehéz elképzelni"
Erről még csak annyit,hogy ki irtott kit,ha így is lett volna,kutya fasza ahhoz képest amit a keresztes háborúban és az inkvizíció alatt a "szent" egyház elkövetett,isten tudomásával,sőt segítségével!
Ja persze ez nem is volt igaz csak az ős kommunisták találták ki az egészet,meg különben se mutogassunk vissza?!

héjakútmácsonya 2012.01.21. 12:31:08

@Dr. simonmondja.

Még mindig nem érted. Vagy azért, mert tényleg nem, vagy azért, mert nem akarod. Tehát, vagy szövegértési gondod van, vagy sunyi vagy. Te dönthetsz, melyik.

Stumpf András nem facsarja, nem csűri-csavarja Bartus szövegét, mindössze annyit tesz, hogy a katolikus szót zsidóra, Vatikánt Izraelre, a jobboldalt baloldalra/liberálisra cseréli, s ezzel az apró módosítással kap egy nettó náci szöveget. Tehát Stumpf igazolja, hogy Bartus logikája, mentalitása simán náci. Tulajdonképpen Stumpf ezzel az egyszerű eljárással tükröt tart Bartus elé, s persze mindenki elé, így eléd is, aki Bartus rém primitív, gyűlölettől csöpögő, összeesküvés-elméletektől hemzsegő förmedvényével azonosulni képes.

Hogy megértsd végre, miről is van szó, íme, három mondat Bartus szövegéből:

„A szélsőjobboldal és a katolikus-nemzeti jobboldal mögött a római egyház, a Vatikán uszításai és hatalmi céljai állnak. (…) Ma a Vatikán miniszterelnöki és miniszterelnök-helyettesi szinten van jelen az államhatalomban és a magyar közéletben. (…) Vatikán pedig takarodjon ki a magyar államból. Menjen a pokolba.” (nepszava.com/2012/01/velemeny/bartus-laszlo-a-bajnai-jelenseg.html)

Nos, csak annyit tégy, hogy a jobboldal helyére baloldalt, a katolikus-nemzeti helyére kozmopolita zsidót, a római egyház helyére izraelitát, a Vatikán helyére pedig Izraelt írj, és kész is van egy nettő szélsőjobbos, tipikus Jobbikos, primitív összeesküvés-elmélet.
Nem kell hozzá kiragadni, facsarni, vagy csűrni-csavarni a szöveget, csak ezt a néhány behelyettesítést kell elvégezni ahhoz, hogy igazoljuk: Bartus mentalitása minimum a szélsőjobbéval azonos, szigorúbban, a nácikéval rokon. Ezt bizonyította Stumpf. S ezért is kapta meg a tőled a hazug „sunyi zsidózó” jelzőt.

héjakútmácsonya 2012.01.21. 12:31:35

Csehszlovák Kémnek még annyit, hogy Bartus nem „csak” a katolikus egyházat irtaná ki a közéletből, hanem a katolikus pártokat, sőt, magát a katolicizmust, mint ideológiát is, tehát nem igaz az az állításod, miszerint Bartus „csak” az egyházat támadja.

Íme a bizonyíték:

„A katolikus pártokat a magyar történelem tapasztalatai alapján ugyanúgy be kell tiltani, mint ahogyan a Szovjetunió Kommunista Pártját betiltották a Szovjetunió bukása után.”
(nepszava.com/2012/01/velemeny/bartus-laszlo-a-bajnai-jelenseg.html)

Bartus szövegéből pedig a színtiszta gyűlöleten és primitívségen kívül a szerző mélységes intoleranciája, antiliberalizmusa, antipluralizmusa, végső soron szabadság-, és demokráciaellenessége árad. Miközben persze az Amerikai Népszava nonstop a demokráciáért aggódik. Ja, a maguk demokráciájáért, melyben mindenkinek kuss és takarodj, aki másképp vélekedik, viselkedik, mint amit az Amerikai Népszava szerkesztősége jónak tart.

héjakútmácsonya 2012.01.21. 12:31:41

@Nyilasm: „Én magam deista vagyok (…) Nem akarok másodrendű állampolgár lenni hazámban a meggyőződésem miatt.”

A dolog az úgy áll, hogy ha Bartus „programja” megvalósulna Magyarországon, akkor a katolikusok lennének másodrendű állampolgárok, nem pedig te.

Nyilasm 2012.01.22. 19:33:25

héjakútmácsonya@
Neked is szövegértelmezési problémáid vannak?
Én nem a Bartus kontra Stumf András csörtéhez szóltam hozzá, csak Janusz Pavlikot véleményét osztom.
Mellesleg mindaddig sérülnek a nem vallásos emberek jogai, amíg a kistelepülések általános iskolái, vagy pl. Miskolc több évtizede sikeresen működő közgazdasági szakközépiskolája egyházi fennhatóság alá került, ahol mind a diákok, mind a pedagógusok részére kötelező a hitélet aktív gyakorlása, más alternatíva pedig nincs.
Szerintem hazánkban a hitüket aktívan gyakorlók vannak kisebbségben, mégis államilag ráerőszakolják a többségre a világnézetüket az oktatás révén. Tényleg így kell történnie, ezt akartuk ?
Egy utolsó megjegyzés:
Hogyan tud egy olyan pap szegénységről, munkanélküliségről, és további áldozatvállalásról szónokolni, aki maga Audival érkezik a misére.

Aszteroida-bányász metal énekes (törölt) · http://csakjotakarok.blog.hu/ 2012.01.22. 19:33:58

@Dr. igazi Sipi - A Magyar Köztársaság Állampolgára: Grammját mennyiért veszed? Érdekelne a cucc, amit tolsz, nagyon érdekes lehet.
Ha ennyire jó vagy vallásismeretből, akkor már csak azt nem értem, miért cáfolod meg magad kétszer is egy kommenten belül.

héjakútmácsonya 2012.01.23. 09:24:52

@Nyilasm: „Mellesleg mindaddig sérülnek a nem vallásos emberek jogai, amíg a kistelepülések általános iskolái, vagy pl. Miskolc több évtizede sikeresen működő közgazdasági szakközépiskolája egyházi fennhatóság alá került, ahol mind a diákok, mind a pedagógusok részére kötelező a hitélet aktív gyakorlása, más alternatíva pedig nincs.”

Én pedig arra tudok példát felhozni, hogy egy kistelepülési iskola kisebbségi önkormányzati fennhatóság alá került, ahol a kisebbség nyelvének, kultúrájának tanulása kötelező a tanárok és diákok számára. Aki pedig nem akarja ezt, szomszédos településre járatja a gyerekét, vagy a legközelebbi városba. Tehát alternatíva van, a szülő szabadsága arra, hogy megválassza, milyen iskolába járatja a gyerekét továbbra is adott, tehát nem sérülnek itt senkinek sem a jogai. S ez a fenti példádra is vonatkozik.

„Szerintem hazánkban a hitüket aktívan gyakorlók vannak kisebbségben, mégis államilag ráerőszakolják a többségre a világnézetüket az oktatás révén.”

Mondatod második fele nem igaz. Nem erőszakolja senki sem rá a hitét a nem hívőkre.

„Hogyan tud egy olyan pap szegénységről, munkanélküliségről, és további áldozatvállalásról szónokolni, aki maga Audival érkezik a misére.”

Ez pedig sima populista, demagóg szöveg.

Serpentarius 2012.02.03. 18:10:54

@sárkányfő:

Egy felekezethez az tartozik, aki odatartozónak vallja magát. Ennyi.

Amiket itt (és máshol) "merő jóindulatból" szoktak javasolgatni, nem más, mint annak meghatározása, hogy a javaslattevők szerint ki minősül milyen felekezetbe tartozónak.

Persze ez csak akkor érvényes, ha keresztény felekezetről - és kifejezetten a katolikusról - van szó.

Más esetekben elégséges az önbevallás.

Jobboldali, de nem nemzeti 2012.03.02. 18:31:57

"az elhíresült keresztet, 1997-ben, az éjszaka leple alatt függesztették fel a parlamentbe beosonó katolikus papok."

Magyarországi katolikus papok nem tesznek ilyet. Itt a keresztállítgatás a Jobbik "szak"területe.

A Katolikus Egyház magyarországi szárnyának mérsékeltebb a vezetése, mint a lengyelé.
süti beállítások módosítása