Az ősmagyarok megérkezése a Kárpát-medencébe és Szent István államalapítása történelmünk egyik legjelentősebb eseménye. Ennek ellenére még csak annyira sem ünnepeljük, mint Cirill és Metód szlovákiai látogatását, még ennél is rosszabb: azt gondoljátok, a győri vagy a miskolci bevásárlóközpontokon kívül a szlováknak nincs jó szava a magyarra. Valóban olyan vállalhatatlan lenne ez az örökség és tradíció, amit Hungária államalapító királyának neve fémjelez, vagy nincs másról szó, mint a legendás szlovák pesszimizmusról?

Mi történt sok száz évvel ezelőtt? Akkor nem a Nyugat, de a Kelet volt nagyon vad, az ősmagyarok, hasonlóan más lovas törzsekhez az Ural és a Volga mentén gyűjtögettek, ráadásul nem ők voltak a menő, kemény gyerekek a környéken. Először a kazárok pattintották le őket Etelközig. Aztán jöttek a besenyők, és sok vér lefolyt a Dnyepr folyón, míg az ősmagyarokat elzavarták egészen a Kárpát-medencéig, azaz hozzánk, Nagy-Moráviáig. Természetesen abban a korban szó sem lehetett nemzetiségi elnyomásról, az ősmagyarok nem kezdtek el uralkodni a szlávok felett. Előfordult, egyes ősmagyar törzsek uralmuk alá hajtottak szlávokat, máshol együttműködés alakult ki, vagy közösen törtek be Taljánországba.

Jöttek a hunok, a szlovák kivárt. Jöttek az avarok és a szlovák túlélte, végül jöttek a magyarok és a szlovák velük is megtanult együtt élni: Szvatopluk uralkodó beleegyezését adta, hogy az ősmagyarok letelepedhetnek földjeinkre, Nagy-Morávia déli részére. Persze jellemző, hogy a 21. században az kapott lovas szobrot a pozsonyi várban, aki az ősmagyarokkal kollaborált, hiszen Rasztiszlav csupán két görög szerzetest - Cirillt és Metódot - hívott be országunkba, Szvatopluk pedig egy egész lovas hordát. Ráadásul Szvatopluk örökösei nem tudták fenntartani az kényes egyensúlyt sem, így vált országunk az ősmagyarok martalékává.

És mintha ez nem lett volna elég, az ősmagyarok saját, ősi nomád szokásaik szerint szerettek volna tovább élni a Kárpát-medencében, Európában: lovacskázás, sátorozás, állandó háborúzás, a konfliktusok keresése. Először minden működőképesnek látszott a Sztyeppeforradalomban: 907-ben parádés győzelmet arattak a bajorok felett Pozsony mellett, ekkor esett el II. Mojmír is. Talán tovább is álltak volna a Kárpát-medencéből, ha nem szenvednek vereséget 955-ben, érthető módon úgy döntöttek, maradnak. Segített ebben a helyi szláv lakosság, amely már földművelő életmódot folytatott, így a nomád életet élő ősmagyaroknak volt honnan tanulni új dolgokat is, soha nem késő!

Hálásak vagyunk mi is: a magyaroktól cserébe létezésünket kaptuk, ha nem foglaltak volna el minket, nem jöttünk volna létre soha. Az új szent istváni államhatár által létrejött izoláció, amely leválasztott minket a környező szláv népektől, jelentette nyelvünk alapjait, amely nélkül soha nem alakult volna ki a szlovák nép és Szlovákia sem. Létezésünket Szent Istvánnak köszönhetjük, ezért számunkra augusztus 20-a éppen olyan ünnepnap, mint a mai magyaroknak. Éppen ezért emlékezni kell Szent Istvánra, nincs ebben semmi rossz dolog, sőt: gyógyszer lehetne a szlovák komplexusra, ami szerint „történelem nélküli nemzet” vagyunk.

A szlovákok Uhorszkóban, vagy ha jobban tetszik Hungáriában több időt töltöttek, mint Csehszlovákiában, jó lenne, ha tudatosítanánk: Szent István és az őt követő királyok a mi történelmünk is, őseink nem csak a plebshez tartoztak, és soha nem voltunk ezer évig elnyomva. Ma nincs helye elutasításnak: a pogány Vajk ellentétben állt az ősmagyar törzsek akaratával, megkeresztelkedett, és elismerte a többnemzetiségű országot, legyilkolta Árpád nemzetségét és ezzel együtt a szűklátókörű törzsi gondolkodást. Szent István eredete sem egynemű: egy kicsi germán, egy kicsit szláv, egy kicsit nomád. Uralkodása alatt növekedett és fejlődött Hungária, hol itt a probléma? Lássuk be: Szent Istvánt épp a magyaroknak kellene gyűlölni, nem a szlovákoknak.

Ha augusztus 20-án büszkén vállaljátok Szent István multietnikus örökségét – az egynyelvű ország gyenge és erőtlen – miért rekesztitek ki közös történelmünkből a szlovákokat, a románokat, a szerbeket vagy éppen a zsidókat? Nélkülünk Hungária, Szent István országának öröksége csak az agresszív magyar sovinizmus és a turulmánia terepe, amelyet egyszer már megéltünk a 19. században: a magyar nacionalizmus akkor is körbetagelte turul-szobrokkal az országot, ahogy egy kutya szokta vizeletével kijelölni területét. Nehéz nagyobb antagonizmust találni: a szétnyitott szárnyú agresszív turul és a magyar Szent Grál, a Szent Korona kettőse. És ehhez bizony Szent Istvánnak semmi köze.

A 19. század elején Hungáriában agresszív pszeudomagyar soviniszták kerültek hatalomra, akik Hungáriát Magyarországgá akarták alakítani és a nem magyar etnikumokat megpróbálták elmagyarosítani. Jó száz évvel később folytatódott ugyanaz a történet: deportálták, vágóhídra küldték saját népüket, állampolgáraikat, mostanában épp a Puskás Ferenc Stadionban mocskosoznak és Cegléd környékén akartok sajátjaitokra támadni. Szent István semmilyen felelősséget nem visel a 19. századi szlovákellenes politikáért és nincs köze az antiszemita és romaellenes nézetekhez sem: aki ezzel az állítással nem ért egyet, ne ünnepeljen a mai nap velünk!

127 komment · 6 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://dotoho.blog.hu/api/trackback/id/tr634721499

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kádár vs. I. István király 2012.08.20. 20:54:58

A katolikus egyház "szent" címmel és érdemrenddel tüntette ki I.István királyt , de ha jobban belegondolunk, ez a "cím" többet jelent-e, mint mondjuk az 1956-os magyar forradalmat leverők szocialista hazáért érdemrendjei, amelyek azért végső soron ...

Trackback: Augusztus 20-i hazugságok 2012.08.20. 20:02:06

Nem csak Gyurcsány öszödi beszéde óta tudjuk, hogy az állam hazudik. Ünnepek és történelmi tények tekintetében különösképpen nagyokat. Egy országot megvezetni, mindig is megérte. Humorosan fogalmazva, a kormány szerint az Államunk olyan jó állapotban v...

Trackback: Augusztus 20-i hazugságok 2012.08.20. 20:02:01

Nem csak Gyurcsány öszödi beszéde óta tudjuk, hogy az állam hazudik. Ünnepek és történelmi tények tekintetében különösképpen nagyokat. Egy országot megvezetni, mindig is megérte. Humorosan fogalmazva, a kormány szerint az Államunk olyan jó állapotban v...

Trackback: Ján Slotától tanul magyargyűlöletet Viktor 2012.08.20. 19:12:44

A félázsiai származék Orbán a Szent Lászlót lovas bohócnak nevező Ján Slota elvtársa lett. Egy platformon vannak ugyanis a tekintetben, hogy a magyarság alacsonyabb rendű, az ázsiai sztyeppék félnomád törzseinek a leszármazottja. * Ján Slota, a Szlovák...

Trackback: A Szent Korona rejtett időkódjával üzentek a Szíriuszról a magyaroknak 2012.08.20. 19:10:25

Messzire gurultak a gyógyszerek a Szolnok megyei Új Néplapnál :) Azt írják, hogy a Szent Koronában egy rejtett időkód van, amivel azokat az üzeneteket lehet megfejteni, amiket a Stonehenge és a Kheopsz piramis közvetít az emberiség számára. Található r...

Trackback: Mandiner blogajánló 2012.08.20. 14:57:02

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.08.20. 20:14:18

@Ambiorix:

A történelemszemlélet gyakran nem fekszik valós tényeken. Lásd pl. "igazságos Mátyás" legendáját, aki állítólag a szegények pártján állt. A valóságban állandóan háborúzott, költötte folyamatosan a pénzt a királyi udvarra és saját hobbijaira, ehhez pedig sosem látott mértékben emelte meg az adókat, hogy legyen miből finanszírozni mindezt. De 100 év múlva már csak pozitívumai maradtak meg az emlékezetben, s azóta ő a "jó uralkodó" archetípusa.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.08.20. 20:19:24

@IGe:

Ha nem nyert volna a polgárháborőban Vajk, nem lett volna ország sem. Koppány államának annyi esélye lett volna, mintha manapság egy állam kijelentené, hogy az Al-Kaidát támogatja és célja az USA megdöntése.

ikri 2012.08.20. 20:19:39

@AbuBakr: sokat nem kellett átvészelniük. mert a 16. százed előtt még a "szlovák" szó maga sem létezett, a szlovák nyelvet meg csak 1787ben "alkotta meg" egy szlovák pap vagy szerzetes. (részletekért érdemes a wikin keresni)

Gerilgfx 2012.08.20. 20:32:50

már megint miféle szennyblogot olvasok?

balf.sz 2012.08.20. 20:33:44

Ez a dotohó blog nyilvánvalóan provokatív céllal íródik, amolyan : "majd én beszólok!" stílusban silány ismeretekre alapozva, innen-onnan beollózott illusztrációkkal. De ez nem is a szerzőt minősíti, mert miért ne írogathatna ilyet bárki. Leginkább az index-et, ami helyet ad ilyennek is. Bár állítólag a címlapra kerülni presztízs. Akármivel nem lehet.

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2012.08.20. 20:53:08

@ikri: Rosszul tudod, mert a szlovák népnév sokkal korábban, már a 15. században jelenik meg először.

Az általad említett 1787-es dátum pedig arról nevezetes, hogy a szlovák irodalmi nyelv felé vezető úton Anton Bernolák ekkor ebben az évben rögzíti az első nyelvi normát. A szlovák irodalmi nyelv 1843-ban alakul ki, amely pedig Ludovít Stúr nevéhez köthető.

Bernolák a magyar nyelvújító Bessenyei kortársa volt, így nem véletlen, hogy ugyanebben az időben, 1832-ben, kodifikálják a magyar nyelvet is, amit 1844-ben emelnek irodalmi és hivatalos nyelvvé.

DrHakapeszi 2012.08.20. 20:53:32

A szerző már annak a látszatát sem kívánja fenntartani, hogy egy anyaországi magyar szemével láttatja Szlovákiát. Első személyben fogalmaz a szlovákok nevében. Hazugságok, féligazságok, magyarellenes közhelyek gyűjteménye ez az írás, rövid és magyar szempontból picit "lágyított" kivonata a szlovákiai történelemkönyveknek. Ha most tudatosítjuk, hogy "lájkosított" akkor el lehet képzelni mit tartalmaz az eredeti és meg lehet érteni honnan a szlovákok kisebbrendűségi érzése és magyarellenessége.

King Übü (törölt) 2012.08.20. 20:53:54

nagyon felkaptak téged indexnél te szarházi.

gondolom örülsz, hogy a haaretz is a te videóidat linkeli a cikkéhez :D

tudod mi volt az izraeli olvasók válasza az egész szarságra? :)
hogy ezek a magyar antiszemiták még mindig jobbak, mint a zsidó rasszisták, mert pl a Beitar Jerusalem meccseken állandóan a HALÁL AZ ARABOKRA zúg.

de többen megemlítették a minapi incidenst, ahol zsidónácik lincseltek munkából hazafelé tartó arab járókelőket, miközben ment a HALÁL AZ ARABOKRA kórus...

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.08.20. 20:54:15

@ikri:

Nem a szlovák nyelvet alkotta meg, hanem a szlovák irodalmi normát. Mert ugye nem úgy képzeled, hogy a szlovákok pl. 1787. augusztus 19-én eldöntötték "na, gyerekek, elég volt magyarul beszélni, találjuk ki a szlovák nyelvet, s holnaptól azon fogunk beszélni" és így lett.

Nem, a szlovák nyelvnek ezer évnél is több története van, a kérdés maximum az, hogy meddig ősszláv és mikortól szlovák. De ez viszont definíció kérdése. Ugyanaz, mint mondjuk a latin-spanyol esetében, szimpla definíció kérdése, hogy meddig latin és mikortól spanyol.

Megjegyzem, a magyar irodalmi norma nem régebbi a szlováknál, gyakorlatilag csak a XIX. sz. elején zárult le a magyar sztendertizálása.

Dr. Kovács Géza 2012.08.20. 20:54:22

@fran7: Felhúzodtak a hegyekbe mert ott olyan jó langyos volt a levegô! Ha ha

mallac 2012.08.20. 20:54:28

Bármikor vállalható a szlovák, sváb, zsidó,örmény,esetleg román keveredés,de a cigány soha.

Hunor Levente 2012.08.20. 20:54:47

Eszementek tudnak csak szlovák, román, szerb, zsidó stb. származás alapján kirekeszteni, hisz értelmetlenség, mert echte magyar egy sincs, keveredett nép él a térségben.
A szentségeknek sincs semmi értelme. Az idegen keresztény vallás ezer évvel ezelőtt hasznosnak bizonyult, de miután a mór megtette kötelességét, elmehetne végre a picsába. Elég volt az államvallásból, a szellemi terrorból, istenes himnuszból, alaptörvénybe iktatásból, iskolák elfoglalásából, erőszakos csecsemőkeresztelésből!

Lent es fent (törölt) 2012.08.20. 21:06:04

Micsoda követhetetlen, idióta gondolatmenet. Tedd félre a billentyüzetet és menj el hegyi birka pásztornak!

Kristl 2012.08.20. 21:06:20

Ez az új tót népmese az önigazolásra? :]
Köszönöm, ebben a formában is szórakoztató volt.
Leszámítva persze a gyűlölködő heccelést. :]

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2012.08.20. 21:06:30

Várjatok csak, akkor ez most tényleg nem poénblog?
(Esküszöm a poszton még jókat is röhögtem, de a kommenteket látva már elbizonytalanodtam)

alte trottel 2012.08.20. 21:06:35

Mi a szlovák?

Átmenet a cseh és az ember között.

fletwwod_mac (törölt) · http://fusimisi.blog.hu 2012.08.20. 21:14:30

@ikri: Sajnos így igaz. :)

Továbbmegyek:
ugyi 1083.VIII.20. a helyess dátum?

Pedig volt közben egy naptárreform is:
hu.wikipedia.org/wiki/Gergely-napt%C3%A1r

Evvan...

alte trottel 2012.08.20. 21:31:45

@ikri:

Maga a "szláv" szó is (aminek a különféle alakjai a "szlovák, szlovén" is, a görög Σκλαυηνοί - "szklabenoi" (szolgák, rabszolgák) szóból ered.

alte trottel 2012.08.20. 21:31:50

@danialves:
Egy bizonyos IQ alatt komoly.

ob.szerver 2012.08.20. 21:31:54

Engem baromira nem érdekel, hogy 1200 évvel ezelőtt mi volt. (pontosabban, érdekel, de nem állapítok meg belőle semmilen máig érvényes jogalapot vagy konzekvenciát.)

Engem az érdekel, hogy az idei szlovák GDP 3% lesz, a magyar meg minusz 1. És sajnos ez nem egy kiragadott szám, hosszú ideje ugyanez a helyzet, és belátható ideig még ez is marad. És nem a nagyszerű szlovák nép sikereit irigylem, hanem szégyellem, hogy nekünk csak ennyire futja.

Hát ez itt a probléma.

Lasombra 2012.08.20. 21:32:06

@Dr. Kovács Géza: hehe, igen, ez logikus. ha lent zergebaszó hideg van, akkor húzódjunk fel a Magas-Tátrába, ott átvészeljük. :)
de ha így is volt, az érkező magyaroknak nem volt hideg? ők nem húzódtak utánuk? vagy épp arra a pár napra jött az a fránya jégkor. képzelem, még gőzölt a tea az asztalon, amikor lejöttek a tótok a hegyekből, de már valami magyar faszi ült az asztalnál.
nem rossz elmélet.

Anti Anyag (törölt) 2012.08.20. 21:32:18

@Hunor Levente: Nem a szlovákul beszélő magyar ovisra szólnak rá mondjuk Veresegyházán, hanem a magyarul beszélő magyar nemzetiségűre Révkomáromban.

fletwwod_mac (törölt) · http://fusimisi.blog.hu 2012.08.20. 21:33:03

@fran7: Hehehe... Figyelmedbe ajánlanám a borsodi földvár feltárásának régészeti leírását.

A IX. szd-ban egy falu állt a vár helyén, ami egyszerre égett le és soha nem is építették újra. Helyén áll a ,,földvár'' ami helyesebben palánkvár nevet érdemelne.

Annyira idióták voltak a magyarok, h felgyújtották falujukat és helyére hipp-hopp várat emeltek? Aligha
(Anonymus is említi a vár építését.).

Ha egy falu teljesen leég, a lakosoknak nincs eszközük építőanyag szállításhoz, nincs anyag az építéshez, ezért kézenfekvő, hogy lakosai újból ugyanoda telepednek vissza, felhasználva a bontott anyag minél nagyobb részét.
Jellemzően sokszorosan felégetett falujuk helyére telepedtek vissza kitartó magyarjaink még a török fosztogatás alatt is.

Nézz utána, hány kovácsi, balaton, pest(!) nevű település van a mai Mo. területén. Ezek sajnos :) szívósan tovább élő száv nevek. Rakaca, Komjáti, Visegrád neve szerinted mit jelent?

Szóval bátran lehet szakítani az ,,itt voltunk és egy szép verőfényes délelőtt elfoglaltuk ezt az üres pusztát'' mítosszal.

Esztergomban még a XIII. században is helypénzt fizettek a rabszolgakereskedők.

fran7 2012.08.20. 21:33:09

@Dr. Kovács Géza: Nem értek a lovakhoz, de ha május végén tudsz ültetni és június végén már aratnod kell, akkor az nem kedvez a földmüvelő parasztoknak. Ezért inkább felhúzódnak a hegyekbe, ahol lehet vadászni, ahol van elég tüzelő, ahol annyi van pluszban, hogy két kecskét meg egy tehenet el lehessen rideg tartásban tartani. Kb. ma is ez a különbség a szlovák mezőgazdaság és magyar mezőgazdaság között.

fran7 2012.08.20. 21:53:30

@fletwwod_mac: Szintén nem értek a lovakhoz. Azonban miért adtak volna új nevet a magyar honfoglalók egy tónak: Balataon, vagy egy városnak, ha annak már volt neve. Felesleges ezzel is ingerelni a másik leigázott nemzetet. Másrészt ha elfogadjuk azt hogy mondjuk egyszerre mondjuk hatszázezer 7+3 törzs elindul a maguk hatalmas állatállományával, akkor egy szervezetlen ellenfél nem sok ellenállást lesz képes felmutatni. Így kb. félév alatt könnyedén el lehet foglalni a Kárpát-medencét. Mikor a románok végighajtották a milliós birkanyájaikat a Balkánon vajon kik álltak meg velük szemben. Mindenki szépen félrehúzódott. Nem olyan bonyolult és hosszú folyamat ez.

fletwwod_mac (törölt) · http://fusimisi.blog.hu 2012.08.20. 22:04:49

@Measurer: mad'arskik...

Aki nem tud arabusul, ne beszéljen arabusul... mondhatta volna szebben, bősz lovas :D
Legalább azt írtad volna hogy mad'ari (ejtése magyari = magyarok), akkor hihető lennél. Az uhor szónak van pejoratív jelentése is.

2012.08.20. 22:05:03

Remek, hiánypótló poszt, de egy kis kiegészítésre szorul:

A Gyurcsány Szvatopluk által vezetett Szlovákia virágzott a "magyar" "honfoglalás" előtt. Kiváló diplomáciai kapcsolatokat ápolt többek között az Izraeli Köztársasággal. Szvatopluk - a liberális Szabad Szlovák Demokraták elnöke - befogadta a politikai menekültként érkező magyarokat. A Szlovák többség toleránsan viszonyult a bunkómagyarokhoz: a korukat messze megelőző szlovák törvények széleskörű autonómiát biztosított a magyar kisebbségnek. Sajnos a magyarok bebizonyították, hogy ők a világ egyetlen kisebbsége, akik nem méltók a toleranciára: Orbán Árpád, a magát jobbközépnek hazudó, de valójában szélsőséges, soviniszta Magyar Polgári Párt vezetője egy választási csalás segítségével kétharmados többségre tett szert, és féktelen ámokfutásba kezdett: Új alkotmányt íratott. Még az ország nevét is megváltoztatta Szlovák Köztársaságról Magyarországra. Az új politikai elit megpróbálta barbár módon teljesen felszámolni a múltat. Hát ezért nem maradt semmi tárgyi bizonyíték a ma már csak Nagy Moráviaként ismert első szlovák köztársaság létezésére :-(((((

Arzén Vendel (törölt) 2012.08.20. 22:05:18

Grat dotohonak az újabb címlaphoz. Idiótának lenni joga van, de az index elmegy a büdös francba a folyamatos címlapoztatással. Olyan alja blogok kerülnek címlapra amik messze nem méltóak az indexhez. Ezeket a nívós tartalmakat a továbbiakban olvassa az akinek élményt nyújt. Üdv

fletwwod_mac (törölt) · http://fusimisi.blog.hu 2012.08.20. 22:11:56

@fran7: Így más (jégkorszakot írtál előbb) és ez utóbbi véleményedet elfogadom. Az örökösök egymás gyilkolászásával voltak elfoglalva, de az itt élő néptömeg még összefogva sem tudott volna kiállni a magyar seregek ellen.

Ha jól tudom, kb. 2 náció tudott egész Európában(!) a magyarokkal összemérhető sereget kiállítani, akik nem voltak kegyetlenebbek, mint abban a korszakban bárki más. Szégyenkezésre semmi ok nincs miattuk.

Igazad van: kevesebb, mint 100 év alatt lezajlott még azon területek elfoglalása is, amik nem kifejezetten állattartó területek voltak.

Max Cuda 2012.08.20. 22:26:40

verjük már meg ezt a tót fasszopó gecit!! :DDDD ez olyan sötét mint a belsőzseb! :D ja meg mint az átlag tót....

Measurer 2012.08.20. 22:26:49

@fletwwod_mac: Érdekes Balassa Zoltán felvetése, hogy a gyalogságként alkalmazott szlávokat a Kárpát-medencében az avarok határvédelmi céllal a kaganátus peremterületén telepítették le.

Anti Anyag (törölt) 2012.08.20. 22:34:11

@fletwwod_mac: Olvass utána, ezek nem szlovák, de valóban szláv nevek. Speciel ezek bolgár.

Azzal együtt a helyzet nem olyan egyszerű, mint ahogy te látod, mert nem lévén ország mint olyan, csak nemzetségek, családok, a települések nevei is ezt tükrözik.

Azaz nem feltétlenül előttünk voltak, de a nevet ők adták.

www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=781442&page=3

Középtájt találod a térképeket.

fran7 2012.08.20. 22:34:51

@fletwwod_mac: A mini jégkorszak azért jelentős, mert ha éppen a medence közepén egy prosperáló gazdag állam lett volna. Megfelelő anyagiakkal fel tudtak volna fogadni zsoldosokat, akkor sokkal nehezebb lett volna elfoglalni az egészet. Így a gyenge önmagát éppen fenntartó szláv parasztok semmilyen ellenállásra nem voltak képesek. Nem kellet végigmészárolni az országot, ahogy ezt a legtöbb keleti nép nem is tette. Belülről jó terméssel, megfelelő kintről jövő extra jövedelemmel, könnyedén tartották meg területeiket. A szlávok meg örültek, ha békén hagyták őket.

fletwwod_mac (törölt) · http://fusimisi.blog.hu 2012.08.20. 22:36:36

@poszt: Nos, Kedves/kedvetlen Kém, nekem ismét úgy tűnik, a(zem)berek túlnyomó része csak szó szerint tud olvasni/kibetűzni. Nem vevők az alcímben feltett kérdésedre, megmaradnak ólmeleg szektáikban, max. nyílvesszőiket farigcsálják.

Jó8

fletwwod_mac (törölt) · http://fusimisi.blog.hu 2012.08.20. 22:39:25

@Anti Anyag: Szláv neveket írtam, nem szlovákot. Erre ,,kijavítasz'', hogy nem szlovák, hanem szláv nevek.
A térképedet vacsi után megnézem.
jó8

kanálwarrior 2012.08.20. 22:39:33

@Lasombra: Én ehhez nem értek, meg nem is nagyon hiszek benne, de vannak akik szerint a magyarok első hulláma 150-200 évvel korábban érkezett a ma hivatalosan elfogadottnál. Szóval akár találkozhattak is.

milyen szép a Vértes, ó 2012.08.20. 22:47:17

@alte trottel:

Ez ugye hülyeség, de néhány szerencsétlennek pont jó lesz.

Measurer 2012.08.20. 22:47:29

@fletwwod_mac: Kösz, nem vagyok szakember "csak" a rokonaim élnek, szerintük "őshonosként" Szlovákiában.
Más: elgondolkodtam, Bécs már 1849-ben/-től milyen aktivitást fejtett ki a nemzetiségi kérdés megoldására. (Majláth gróf és a többiek, Hanrich Stadion grófnak átadott javaslata. Nem lehet azt mondani, hogy nem küszködött az udvar, az arisztokrácia vagy a nemzetiségi vezetők! forum.index.hu/Article/viewArticle?a=110728546&t=9169074) Ennyire süket fülekre találtak a javaslatok?

2012.08.20. 22:55:36

@Űrlény Lajos: Ja, azt elfelejtettem megemlíteni, hogy 897-ben, amikor magyar szélsőségesek megzavarták a már évszázadok óta minden évben békében megrendezett nyitrai melegfelvoulást, az egyetemes liberális értékekhez és európai normákhoz szokott szlovákok rádöbbentek, hogy talán rossz ötlet volt egedélyt adni ennek a félázsiai csürhének a letelepedésre, de sajnos már késő volt...

Anti Anyag (törölt) 2012.08.20. 23:06:28

@kanálwarrior: Valójában nem is nagyon beszélhetnénk általánosan magyarok bejöveteléről, mivel a magyar egy törzs volt a sok közül és már az akkori "Magyarországot" is számtalan nép alkotta és egyre jöttek és jöttek.

Az, persze nyilvánvaló, hogy a magyar törzs valószínűleg okos szerződésekkel és területosztásokkal ezek élére tudott állni. "Ez lehet a vérszerződés".

Tulajdonképpen Római mintára megcsinálták az "ország" elődjét, amely már meg tudta magát védeni és már nem ide-oda vándorló, hanem letelepedett törzsekből állt.

Szandeeekahh · http://twod.blog.hu/ 2012.08.20. 23:07:01

Tibi írhatnál már lassan a modorosra is, ott jobbak voltak a posztok. igaz, itt a kommentek ütősebbek, de mégis.
mellesleg az ősmagyarozás durva terminológiai hiba, még egy ilyen zagyva provokatív baromságban sem csinálunk ilyet :)

Ad Dio 2012.08.20. 23:07:24

Hihetetlen. Az a 3. uszító vérgyenge blog az indexről.

MI VAN MA????

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2012.08.20. 23:12:55

Ööö a románok ,szerbek ,szlovákok,zsidók miért utálnak minket.
Az utolsó bekezdés meg pláne nem kellett volna.
Újabb magyarellenes fröcsögés.:))
Turul szoborral mi bajod,engem nem zavar.

'it's cool to know nothing' 2012.08.20. 23:13:05

Én már csak egyet nem értek:
Hol volt tulajdonképpen a Nagy Morva Birodalom?

A kárpátmedence északi részén, vagy a mai Szerbia és Macedónia területén. Mert ugye nem mindegy, hogy az a szegény Ciril melyik Morava folyó mentén terjesztette a hitet.

Most akkor a szerbek a szlovákok?

Draven Eric 2012.08.20. 23:20:34

Politikailag, történelmileg sosem tudtam, sosem fogok azonosulni a kreált szlovák történelemmel. Ellenben ha tényleg közel akarod hozni a két nemzetet segíts! Hol talál az ember MINŐSÉGI anyagot szlovák nyelvtanulás céljából a neten? válaszod előre is köszi!

alte trottel 2012.08.20. 23:40:19

@Measurer:
Nem _GYALOGSÁG_ te kótyagos! Gyaloghintóvivő!

fletwwod_mac (törölt) · http://fusimisi.blog.hu 2012.08.20. 23:40:31

@Anti Anyag: Köszönöm a térképeket!

Természetesen a nevekben valóban lehet olyan eset, amikor egy adott település a tulajdonos nevét veszi fel. Ilyen például a mai Szendrőlád (II. kat. felm. térképein még Lád), ami a Ládiak birtokában lévő egyik Lád település, megkülönböztetésül Besenyő Lád-tól (ma Ládbesenyő).
Nem is állítom, h minden mai falu helyén állt volna szláv település :)))
csupán megemlítettem, hogy voltak ilyenek. jó8!

alte trottel 2012.08.20. 23:40:40

@milyen szép a Vértes, ó:
Nema!
(innen ered a "nyema", a szláv alapszókincs legfontosabb szava is!)

Ebbiza okiratilag bizonyított tény.
Bővebben olvasható róla Titus Livius Ab Urbe condita című örökbecsűjének CXLIX könyve 29. fejezetében.

satöbbi satöbbi 2012.08.20. 23:40:49

@Mitfizetzky Likamér: te hallod, csak úgy sugárzik belőled a kultúra

Sir Galahad 2012.08.20. 23:41:36

Látom, a többi ökörséget mások már kielemezték, de egy pillanatra álljunk meg ennél is: "A 19. század elején Hungáriában agresszív pszeudomagyar soviniszták kerültek hatalomra, akik Hungáriát Magyarországgá akarták alakítani és a nem magyar etnikumokat megpróbálták elmagyarosítani." A 19. század elején ez az ország már régen Magyarország volt. Abban talán van igazság, hogy a magyar többség ekkortájt valamelyest igyekezett elmagyarosítani az itt élő idegen nyelvűeket, de ez nagyjából ugyanígy történt minden hasonló új nemzetállamban (legjobb talán a francia példa). Utólag azon töprengeni, hogy ez helyes volt-e vagy sem, történelmietlen dolog.

dzsugasvili 2012.08.21. 00:10:24

Bocs, de 4 sor után bepisiltem a röhögéstől, ekkora fost már nem olvastam vagy...5 perce, mióta elolvastam a másik főoldalas trágyahalmot. Ott hagytam abba, hogy

"Jöttek a hunok, a szlovák kivárt. Jöttek az avarok és a szlovák túlélte"

Ezt tényleg így tanítják odaát? Akkor gyorsan vissza kell foglalnunk a Felvidéket, mert a teljes "elit" beszámíthatatlanná vált arrafelé, nehogy még kárt okozzanak a lakosságnak.

Amúgy nevezd már át Detahóra a blogot, szerintem tuti többen olvasnák, és amúgy is: az igazság szabaddá tesz.

old_field 2012.08.21. 00:10:36

pszeudohülyegyerek...
...
..
.

Radics Géza: Eredetünk és őshazánk

www.youtube.com/watch?v=6-yvNl9PWwA&feature=related

Failer 2012.08.21. 00:10:44

:D De ez mi? Szlovákia van 10 éve aztán ennyi :D De nem baj, így kell gyalázni a magyart az államalapítás ünnepén, csak tudjátok, ez a fagyi nemsokára visszanyal..

mg007 2012.08.21. 00:32:09

Ne bántsátok a szegény szerzőt, fogyatékos szegény, ahogy ez a poszt is bizonyítja.

bucbuc 2012.08.21. 01:20:12

Szlovákoknál nagyobb soviniszták és alávaló férgek nincsenek a világegyetemben.

Nem az összes ilyen, de kitermelitek a javát bakker.

Előbb utóbb majd csak megszopjátok ezt.

bucbuc 2012.08.21. 01:20:19

@dzsugasvili: Hazugságra kell építeniük mindent.
Úgyhogy ha már csinálják akkor nem szaroznak, minél nagyobbat hazudnak.

wirth6 2012.08.21. 01:20:32

A sikeres troll sikeres.

alte trottel 2012.08.21. 01:20:54

Kedves csehszlovák kém!
Azért ne csüggedj, hidd el a magyar átlag IQ ennél jelentősen magasabb és a humorérzékünk is létezik, ha soványodik is eme zivataros időkben!

radikalisviccek 2012.08.21. 02:15:04

@Csehszlovák Kém:

A szlovák "őstörténet" szlovákiai oktatásában kb. az az elmélet a norma, aminek nálunk a kecskebőrből doboló, a magyarok a Szíriuszról jöttek című marhaság felel meg.

téged nem nagyon zavar, hogy egy posztodon belül is ellentmondásos marhaságokat írsz?

"a szlovák népnév sokkal korábban, már a 15. században jelenik meg először"
vs "jöttek a hunok, a szlovák kivárt. Jöttek az avarok és a szlovák túlélte"

A Szvatoplukos részen meg jót mosolyogtam :)

Azt meg tudom érteni, hogy egy született szlovák keresi a bármiféle kontinuitást a múltbeli népekkel, mert az országa ugye az ezerkettes lada gyártásának leállításával egy időben jött létre. De hogy te mint "budaiból lett pozsonyi majd prágai lakos" képes vagy ezt így interpretálni...

Azért hátha megjelenik. Ja tudom, előzetes cenzúra meg a többi komplexuskiélés.

fchris82 2012.08.21. 03:05:38

@ikri: "A történelmileg hiteles verzió szerint meg Szvatopluk a büdös életben nem találkozhatott egyetlenegy magyarral sem, mert még jóval az érkezésük előtt meghalt."

Én ennek elkezdtem utána olvasni még régebben, mármint a honfoglalásnak, egyszer, unalmamban, és az a helyzet, hogy semmit se lehet tudni az egészről. Sem pontos dátum, sem évszám, sem semmi! Semmi írásos emlék nincsen, népmesék és mende-mondák vannak, ENNYI! Írásos emlékek kb annyi, hogy néhány fennmaradt piaci "könyvelés" szerint néhány szlávot eladtak az új jövevények rabszolgának, ezzel ki is merült minden pontos ismeret, a többi már csak amolyan nagyon távoli feljegyzés.

Egyébként meg teljesen értelmetlennek tartom ezt a múltban vájkálást. Mármint ha ebből bárki területi követelést, saját felsőbbrendűségét akar bizonyítani, vagy levezetni, és ebbe beleértem a "nagymagyarországosdit" is, ahol kb Horvátország annyira volt magyar, mint amennyire az Alföld osztrák, török vagy éppen szovjet. De azért lelkiismeretesen ragasztgatja mindenki a kocsijára. És van még pár ilyen ostobaság, pl a 10 millióhoz való ragaszkodás, mint ha az jelentene bármit is, hogy mekkora egy ország lakossága. A finnek 5,4 millióan vannak, a svájciak 7,7 millióan. Akkor nekik most csúnyán kétségbe kellene esniük, és mi sokkal jobbak vagyunk? Ja, és Svájc fele akkora, mint mi vagyunk. A másik, az ország kora, mint ha az jelentene bármit is! Sőt, szánalmas, hogy 1000 év alatt ennyit tudtunk elérni, és a himnuszunkban is csak egy siralmas könyörgésre futotta, mint vmi ovis, aki kívülről várja a megváltót, miután elvették a kis piros labdáját. Én ezzel vhogy nem tudok azonosulni. Persze értem én, csak aki sportolt már életében, ne mondja nekem, hogy attól a gyászindulótól hú de nagyon felpörög. Elérzékenyülni persze lehet, persze ha ez volt a cél, akkor elég jól eltalálták. Azért nekem vhogy az Európai himnusz - Örömóda - sokkal jobban tetszik.

"Elsősorban mindenki csak ember, aztán bármi más." Ennyi. Minden más ostoba vakcsoportosdi. Én személy szerint nemzetiségtől függetlenül egyformán utálom, aki képtelen a csikket elvinni a szemetesig, ha mások megalázásával és elnyomásával építi az egóját, megfélemlít másokat és képtelen beilleszkedni normálisan egy társadalomba, képtelen a többiekkel együtt működni és képtelen a közössége hasznára lenni. Ezen kívül nekem senkivel semmi bajom, legyen az magyar, roma, román, szerb, horvát, brit, finn, sváb vagy bármelyik afrikai törzs tagja. Tökmindegy.

"Lángolj fel a lelkünkben, szép égi szikra, szent öröm!
Térj be hozzánk, drága vendég, tündökölj ránk, fényözön!
Egyesítsed szellemeddel, mit zord erkölcs szétszakít!
Testvér lészen minden ember, merre lengnek szárnyaid."

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2012.08.21. 08:50:29

@Sir Galahad: Ökörséget kedves hozzászóló sajnos pont te irogatsz: "A 19. század elején ez az ország már régen Magyarország volt."

Nézegessél statisztikát a 19. század első feléről:

upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e2/Magyarorsz%C3%A1gi_nemzetis%C3%A9gek_ar%C3%A1nya_1840_k%C3%B6r%C3%BCl.jpg

Hogyan nevezheted magyarnak azt az országot, amelyben az összlakosság felét sem érte el a magyarok aránya?

Kár, hogy szájba kell rágni, a poszt nem azon töpreng, hogy "helyes vagy helytelen dolog", hanem, hogy elfogadjuk a tényt, vagy relativizálunk és önfelmentünk, "Abban talán van igazság, hogy a magyar többség ekkortájt valamelyest igyekezett elmagyarosítani az itt élő idegen nyelvűeket" - bizonytalanul fogalmazó mondatod olvasva, nem haszontalanul.

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2012.08.21. 09:06:00

Az ország háromnegyede idősebb, mint szlovákia.

Szép dolog hogy írtál az országodnak adhoc történelmet, többen is megtették már ezt szlovákiában, igaz a skizofrén képzelet nemegyszer túlszárnyalja a te fantáziádat is, és még egymással is szöges ellentmondásban vannak ezen tákolmányok, melyeknek a valósághoz semmi köze nincs.

Nullák vagytok.

Balt 2012.08.21. 09:06:03

ROTFL, ez jobb, mint eredeti modoros.blog. :)))

Chicano 2012.08.21. 09:20:44

@Member: "Mert minden viccet félretéve valóban szláv és minimális mennyiségben zsidó földművesek éltek itt, igaz, előbbiek még közel sem voltak szlovákok vagy szerbek."

Viccet félretéve? Ki mondta neked ezt a megveszekedett hülyeséget? Zsidó földművesek? Atyavilág, honnan szalajtottak téged, more? Nézz már rá a kárpátmedence régészeti anyagára, szlávok is alig vannak ebből az időszakból, zsidó földművesek meg... Jaj...

Balt 2012.08.21. 09:21:06

@lófütty: "a magyarok sose rekesztettek ki az államalapítás ünnepéből senkit tudtommal, az ünnepelte, aki csak akarta, senki nem verte meg érte"

Jó meglátás. Már megint az önkirekesztés. De hát mit is várhatnánk...?

Eric Teodor Cartman 2012.08.21. 09:21:25

Azért nevezzük magyarnak Magyarországot, mert magyarok a többégi nemzet. Az volt régen is, a nemzetiségek jelentéktelenek voltak. Olyanok voltak mint most te, te majom. Miért nem nevezik most Tóciát más néven, te majom? Szerintem menj vissza oda, ahonnan jöttél törött kozák pisztollyal a seggedbe, utállak.

Balt 2012.08.21. 09:25:00

@ikri: Eeegen. De azért lám, mit rittyentettek a pozs... akarom mondani Bratislavske Hrad elibe:
tortenelemportal.hu/2010/07/kulich-santa-lova-szvatopluk-ocsmany-karikaturaja-a-pozsonyi-varban

Balt 2012.08.21. 09:25:12

@piefke: Szörényi-Bródy "István a király" nagy sikerű művében (egyébként szerintem történelmi jelentőségű, bár inkább a konstelláció, a nemzeti ébredés, mint maga a dalszínmű okán) a vonatkozó urbanske legende szerint a pártvezetés Kádár és a pártállam "megéneklését" látta Istvánban, ezért mert olyan flottul minden...

Balt 2012.08.21. 09:25:33

@Lasombra: "az ősmagyar sámános turulos ÉS szentkoronahívő jobbosokon meg én sem tudok zöld ágra vergődni, ez a két irányzat igencsak ütötte egymást akkoriban."

Egyszerű: mindkettő a magyar történelem része. Én mondjuk nem voltam semmilyen rendezvényen tegnap, de tudni kell helyén kezelni: nyilván nem megy nemezsapkában az ember a Szent Jobb-körmenetre, és persze egy íjászversenyen sem praktikus viselet az aranyahímzett stóla... (Nem mintha lenne bármelyik a ruhatárban.)

Balt 2012.08.21. 09:43:20

OK, látom, már itt van, az előző stornó.

ottomoll 2012.08.22. 01:49:16

@Gondolkodni Próbáló Birca: Igen, Koppány favorizálása István ellenében gyakori szélsőjobbos körökben.
Pedig, ha ő diadalmaskodik a veszprémi csatában -immár a dunántúl uraként- vélhetően ő is maga alá azerette volna gyűrni a kárpát-medencei magyar törzseket. Ez a széttagoltság, ez a sok szerteágazó érdek egy virulófélben lévő Német-római császárság mellett már nem volt tartható sokáig. Bár vélhetően a továbbiakban ő inkább Bizáncot választja patrónusnak. Ez volt a realitás. Minen más amit beleképzelnek-például a Demokrata hasábjain- délibábos elképzelés.
Mellesleg a későbbi keresztény történetíróknak érdekébem állt őt szélsőségesen pogányként feltüntetni, a konfliktust kifejezetten keresztény-pogány ütközetként megjeleníteni, és Koppnyát rendkívül sarkítottan ábrázolni.

Karachar Nevian (törölt) 2012.08.27. 10:30:12

Sok dologra reagálnék, de elvenné az élét. Csak egy dologra kérdeznék: "miért rekesztitek ki közös történelmünkből a szlovákokat, a románokat, a szerbeket vagy éppen a zsidókat?"
Ki a fax mondta h kirekesztjük őket?
Mikor rekesztjük ki?
Magam is részben horvát, részben sváb vagyok. Sok rokonom rác(ahogy a bunyevác nagyanyám mondta volt: vadrác).
Magamat magyarnak vallom, de sosem éreztem azt, hogy akár engem, akár én bármelyik említett néphez tartozó embert kirekesztenék. Sőt, egyáltalán ebből a népvegyítő katlanból ki és kit rekeszthetne ki ezen a földön(K-Medence)?
Itt mindenki keverék és e régóta van így. Magyarnak lenni sztem nem a lovasíjász harcosokkal való azonosulás, hanem h könnyes szemmel örülsz, mikor Risztov(sic!), Janics(sic!) vagy Danuta a kajak négyessel megnyeri az aranyat az Olimpián. És mindenki örül, örvendezik. Ha ekkor Te is örülsz és örvendezel, akkor üdvözöllek a Magyarok körében. Ha nem érint meg, nincs semmi baj, szomszéd.

Fermentátor · http://fermentator.hu/ 2012.08.27. 11:21:59

"Jöttek a hunok, a szlovák kivárt. Jöttek az avarok és a szlovák túlélte, végül jöttek a magyarok és a szlovák velük is megtanult együtt élni"

Azért Te is tudod, hogy ez nem így volt! Nem voltak akkor szlovákok. Igen, szláv népek éltek itt már jó ideje, de szlovákokról még szó sem volt. Ezt Te is elismered néhány sorral lejjebb.

Alapvetően persze igaz, amit írsz. Csak annyi kitétel, hogy ha magyar nyelven írod ezt a posztot, akkor nem érdemes Uhorszkót írni, hiszen itt Magyarország volt akkor is (azaz: Magyar Királyság). Hogy a szlovák és a cseh nyelv - utólag - megkülönbözteti elnevezésében a Trianon előtti és után Magyarországot, egy dolog. De a magyar nyelv nem tesz ilyet (ahogy egyébként a világ szinte összes más nyelve sem, de ez mellékes).

Becomoco 2012.08.27. 12:39:49

Tisztelt Csehszlovák Kém!

Történelmi gondolatmenetének időrendben első mondatát korrigálnám: „Jöttek a hunok, a szlovák kivárt.”
Én úgy tudom, - és ez a szlovák, lengyel, cseh stb. töténészeknél sem probléma -, hogy az első szláv törzsek a Kárpát-medencébe az 5/6. század fordulóján kezdtek keletről és északról benyomulni. A 6. század elején szállják meg a mai Szlovákia területét is. Ekkor ér véget a Dunától északra a germán törzsek kb. 500 éves uralma. Még itt találják a pl. longobárdokat is, mármint a mai Szlovákia területén. 567/568-ban jelennek meg az avarok a térségben és alapvetően átalakítják a térség politikai, etnikai képét. Ezt már kibekkelhették a szlávok. Hogy a 6. századi szlávokat szlováknak minősíteni, ezzel még a szlovák munkákban se nagyon találkoztam. A 9-11. században: az egy más kérdés.
A hunok a térségben még az 5. század elején jelennek meg, ekkor még a szlávok az „őshazájukban” vannak: Dnyeper-Visztula-Dnyeszter térségben.
Attila 453-as halála után a hun uralom néhány éven belül összeomlik és visszahúzódnak Kelet-Európába: mint politikai hatalom megszűnnek. Ez utáni évtizedekben kezdődik csak meg a szláv törzsek délre és délnyugatra való mozgása. Tehát a hunokat szerintem nem bekkelhették ki a szlovákok, az avarokat is erős túlzással. A Morva Fejedelemség létrejötte is alapvetően összefügg az Avar Kaganátus 795-807 közötti megsemmisülésével. Az avar-szláv együttélés egy komolyabb kérdés: a szlávok balkáni megtelepedésében a bizánci uralom összeomlása járult hozzá, melyet az avarok 568-626 közötti balkáni hadjáratai váltottak ki.
Egyenlőre ennyi.
PS.: Ami I. (Szent) István magyar király jelentőségét illeti a szlovák történeti gondolkodásban, azzal egyetértek. A románság akkori Kárpát-medencei jelenléte szerintem kétséges, a horvátoknak nincs köze hozzá, a szlovónoknak talán. (Egyikről sincs egykorú forrás) A mai szlovének őseinek a kis számú pannoniai jelenléte miatt se nagyon. Egyedül a szlovákoknál lehet olyan fontos, mint a magyaroknak.
Most csak ennyi.
Viszlát! Do videnia!

D. úr 2013.01.08. 12:33:24

@Csehszlovák Kém: úgy lehetett Magyarországnak nevezni ezt az országot, hogy annak ellenére, hogy alig a fele volt a népességnek magyar, ők adták a teljes vezető réteget. A többi nemzetiség ún. csonka társadalomban élt, és nem volt (vagy csak nagyon minimális és gyorsan elmagyarosodó) saját nemessége/értelmisége.
Ezen kívül szerintem a nemesek egy jelentős része még akkor is úgy gondolta, hogy a magyarok (vagy a nemesi nemzet tagjai) kizárólag azok, akik nemesi jogokkal bírnak.

DrHakapeszi 2013.01.08. 12:33:49

@Csehszlovák Kém:
"Hogyan nevezheted magyarnak azt az országot, amelyben az összlakosság felét sem érte el a magyarok aránya?"

Franciaországban a nagy francia forradalom idején (1789) szintén bőven 50% alatt volt a francia etnikum aránya, mégse vonja kétségbe senki, hogy az akkor is Franciaország volt.
Csehszlovákiában sem éltek a két háború között csehszlovákok - csehek és szlovákok igen (1921-ben együttesen alig több mint 60%), de a hivatalos propaganda beleértve az akkori alkotmányt is "csehszlovákokról" beszélt. Azt kijelenthetjük I.Kálmán királyunk után, szabadon, hogy csehszlovákok pedig nincsenek - a történelmi fejlemények azt bizonyítják nem is voltak.

Helmut von Offenburg 2013.01.08. 12:33:56

Mi ez az ürülék ? Hemzseg a sok baromságtól. Történelemből elégtelen, húzzál vissza az iskolapadba, de sürgősen, aztán tíz év múlva gyere vissza blogolni.

ottomoll 2013.01.08. 12:36:23

"Szent István eredete sem egynemű: egy kicsi germán, egy kicsit szláv, egy kicsit nomád." Hát ez nettó hülyeség apja is anyja is egyértelműen magyar: Géza Árpád leszármazott, Sarolt pedig Gyula lánya.

Az egész okoskodásod egyébként ott bicsaklik meg leginkább, hogy nem alakult ki soha szlovák nyelvű rendi nemesség. Márpedig ez nagyon fontos volt a történelemformálás, és még később a kulturális fejlődés szempontjából.A magyar nemesi réteggel még a Habsburgoknak is egyezkedniük kellett,( míg például ugyanezt a cseh rendekkel a Fehérhegyi csata után már nem kellett megteniük.). Szlovák nemesi réteg azonban soha nem létezett. Így csak szolganépről beszélhetünk.

Szvatopluk kapcsán pedig csak annyit, hogy a magar törzsszövetség a Morva birodalom Kelet-frank birodalommal folytatott konfliktusát használta fel arra, hogy a Garamig elfoglalják a morva területeket.

Balt 2013.01.08. 12:38:11

@fchris82: Alkalomadtán nézz utána a horvát-magyar közös történelemnek is:
hr.wikipedia.org/wiki/Zemlje_Krune_sv._Stjepana
hr.wikipedia.org/wiki/Hrvatsko-Ugarska
hr.wikipedia.org/wiki/Hrvatsko-Ugarska_Kraljevina

(Nem játszunk himnuszt előre a medve bőrére, "buzdításként" hallgathat ki-ki Fankadelit vagy SP-t vérmérséklet szerint, vagy adott esetben Beethovent és Wagnert, mint pl. a nácik...)

Balt 2013.01.08. 12:38:50

@Sir Galahad: A Monarchia idején meg egyenesen messzemenőkig toleráns volt Magyarországon a többségi (magyar) népesség. Így emlékezik erről Fejtő, a hírhedt magyar rasszista szélsőlyobbódali a Beszélőben:

"Ez valamiféle előképe volt annak, ami felé most haladunk az Európai Közösség megteremtésével. A rosszindulatú propaganda, amely az első világháború óta uralta Nyugat-Európát, összemosta az Osztrák–Magyar Monarchiát a cári birodalommal. Úgy beszéltek az Osztrák–Magyar Monarchiáról, mint a népek börtönéről. Pedig nem a népek börtöne volt, hanem a népek családja. Egy család, amelyben egyesek felnőttebbek voltak, mint mások, egyeseknek több joga volt, mint másoknak – kétségtelen. Az osztrákoknak és a magyaroknak több joguk volt, mint a horvátoknak és a szerbeknek, de a horvátok, a szerbek, a románok és a szlovákok olyan autonómiát élveztek, amelyről manapság csak álmodni lehet. Volt saját irodalmuk, kultúrájuk, iskoláik, egyetemeik. A saját családomban még az eredetileg létező magyar nyelv is megszűnt, és olasz vagy horvát unokatestvéreimmel a német volt a közös, nemzetközi nyelvünk. Beszéltem egy kicsit csehül és horvátul is, de mindannyiunk második nyelve a német volt. Így hát a német majdhogynem anyanyelvem."

beszelo.c3.hu/cikkek/a-masodik-szamu-ellenseg

neiro 2013.01.08. 12:39:42

Furcsa, hogy még mindig ennyien értetlenkednek:

1. ez egy szlovák nacionalista blog, magyarul írva (uhorszkó, stb.), valószínűleg szándékos a "nekünk (szlovákoknak)" fogalmazás a "nektek magyaroknak" helyett

2. hiányzik belőle a "rád is akkor ránk is" alapelv, lásd szlovák sportsikerek éljenzése vs. magyar olimpiai sikerek fanyalgása

3. a kommentek és a kommentelők tartalom alapján szűrve, manipulálva vannak (álkommentelők).

4. Az index nem minőség alapján hanem - legalábbis nagyrészt - kattintásszám alapján választ.

Ehhez képest döntsétek el, miért kommentáltok és mivel vitatkoztok.

Balt 2013.01.08. 12:39:53

@Hunor Levente: "Elég volt az államvallásból, a szellemi terrorból, istenes himnuszból, alaptörvénybe iktatásból, iskolák elfoglalásából, erőszakos csecsemőkeresztelésből!"

Off: igazad van, ne hagyd! Legjobb, ha nem is vállalsz utódot, mert ilyen stresszeknek van kitéve...

Balt 2013.01.08. 12:39:57

@Hunor Levente: "A szentségeknek sincs semmi értelme."

Az meg pláne különös, ha egy lutheránus szlovák "szentségel". :)

Balt 2013.01.08. 12:40:04

@DrHakapeszi: Szerintem is kiváló illusztráció a múltkori "történelmi" témájú poszttal együtt. :))

Balt 2013.01.08. 12:40:15

@Csehszlovák Kém: "A szlovák irodalmi nyelv 1843-ban alakul ki, amely pedig Ludovít Stúr nevéhez köthető."

De legalább tudjuk, hogy a neve "párkányt" jelent magyarul. :)

ErrOr 2013.01.08. 12:40:31

Lopott ország, lopott zászló, lopott címer, lopott nyelv, lopott történelem. Ez "szlovákia" 2012-ben.

Hell0 · http://csaladinapkozibudapest.hu/ 2013.01.08. 12:42:11

kedves Cseszlovák Kém összekevered a szezont a fazonnal, és általánosítasz te is ugyan úgy mint akiket leszólsz de mindegy...

kzoltana 2013.01.08. 12:49:08

Kósa Lajos leunortodoxozta Szent Istvánt.
Debrecen polgármestere ünnepi beszédének vágatlan változata (VIDEÓ)
www.vagy.hu/tartalom/cikk/2825_kosa_leunortodoxozta_szent_istvan

fourgee 2013.01.08. 12:50:05

Ja, ez is vicc, az összes magyart rasszistának beállító, a magyarokat fikázó blogban, a szólásszabadság hazájában "Hozzászólásod előzetes moderáció után jelenik meg."

Ez most komoly? :))))

Csucsundra 2013.01.08. 12:50:36

figyelj, budai cseszlovák, ez kb az a szint, mint a román,aki a dákóromán kontinuitásban éli ki nemzettudatát. Abban a dákoromán kontinuitásban, amit ceausescu rendelt meg valahol az 1960-as évek végén egy udvari történészétől :) Azóta ezt tanítják, és a hozzád hasonló maszületett románok tűzbetett kézzel vallják a sztori igazát :)
Na de legalább ilyenkor nem mondogatod,hogy te budai vagy,csak elköltöztél... ez a becsületes,hogyodaállsz a tieid mellé, akik kivártak az avarokra,hunokra,és főképp a magyarokra,és túléltétek :)
Ez volt a nagy melléfogása árpádéknak. Ha , a kor szelleméhez és stílusához híven, legyaktak volna mindenkit,akit erre találtak,szlávot, oláhokat,mindenkit(ja oláhokat nem igazán, azok a hegyen túl laktak az 12-300as évek végéig..),akkor most nem tölteném hülyeségek olvasásával a reggelt . Ehelyett békén hagyták szvatoplukot,aki ugye nagyelkűen beleegyezett a letelepedésbe :),meg mindenki mást.Most meg itt okoskodhatsz,ennek fényében...
Hülyék vagytok, ecsém. Te is,meg a hozzád hasonlók is. Ez van, dolgozd fel ...

fourgee 2013.01.08. 12:50:45

@Csehszlovák Kém: Hogyan jön a magyar államalapításhoz és a szlovákokhoz egy focimeccsen történt, a szélsőjobboldali szurkolók KIS RÉSZE által elkövetett antiszemitizmus és egy mesterségesen kirobbantott cigány-magyar konfliktus?

Vagy nagyon ostoba vagy, vagy pedig direkt provokálod az embereket. Ha ez utóbbi, akkor semmiben sem különbözöl attól, akik annak idején több millió ártatlan zsidó tömeges lemészárlásában közreműködtek, még ha csak a hallgatásukkal is...

Csucsundra 2013.01.08. 12:51:03

"Szvatopluk uralkodó beleegyezését adta, hogy az ősmagyarok letelepedhetnek földjeinkre,"
Ez annyira jó...Me' olyan jófej csávó vót ez a ti szvatoplukotok,hogy a szegény magyaroknak adott egy beleegyező nyilatkozatot,nagylelkűen :)
Ez kb olyan,hogy IV Béla király beleegyezését adta,hogy a tatárok átvonuljanak Magyarországon :)
Úristen,milyen hülye vagy :)
És hogy Cirill és Metód "szlovákiába" látogatott? Melyik "szlovákiába",kedves? Ami 1939 körül lett kialakítva, falból?
Picit olvasgass történelmet,földrajzot,mielőtt okos posztokat írsz :)

jog-ász 2013.01.08. 12:51:10

az egynyelvű ország gyenge és esendő..nem istván mondott ilyesmit??

teknoc erno 2013.01.08. 12:51:15

Jó kis írás, azt, hogy mennyire igazad van bizonyítja a sok idióta hozzászóló.

érthetetlen chris 2013.01.08. 12:51:40

Lehet itt a bizonyítványt magyarázni, meg a történelmet hamisítani, de akkor is létező tény, hogy a szlovák a Magyarok Kárpát medencébe érkezése óta a mi rabszolganemzetünk.

Nincs ebben semmi szégyelnivaló, mint ahogy vannak emberek, akik másoknál magasabb intelligenciával születnek, vagy akár a többiek felett uralkodói képességekkel rendelkeznek, úgy a nemzetek között is vannak alább és feljebvalóak ezt el kell fogadni.
Nézzük csak az őszinte és romlatlan állatvilágot, ott is van például a többieknél feljebvaló alfa hím, vagy matriáka szóval ez bizonyítja azt, hogy a szlovákoknak a nyilvánvaló alsóbbrendűségük miatt semmi szégyelnivalójuk nincsen.
Sokkal nyugodtabb és büszkébb nemzet lennének, ha ezt elfogadnák.

A vázolt nyilvánvaló tények ellenére ők mégis a pofátlan lopást választották tőlünk földet, az oroszoktól zászlót a Csehektől nyelvet loptak. E népet ebből a téves fantázia világból, csak egy 100%-ig szükséges magyar intervenció rángathatná ki.

fchris82 2013.01.09. 19:22:29

@Balt: "Nem játszunk himnuszt előre a medve bőrére"

Csapatmérkőzéseken játszanak.

A horvát nyelvű linkekkel pedig mit akartál mondani?
süti beállítások módosítása