Több e-mailt, jelzést kaptam az elmúlt napokban, miért nem írok az M3-as autópályán történt tragikus balesetről, mert, ahogy az utolsó poszt alatt egy komment mondja, „azért most történt valami így szlovák-magyar viszonylatban, erről nem akarsz beszélni? (rezesova)”. Nem akartam, miért is kellene, minden apró részletet, pletykát megírtak már az újságok a tragikus közlekedési balesetről. Másrészt, úgy voltam vele, Krasznahorka után, nem lehet nacionalista narratívákkal már semmit megmagyarázni. Tévedtem.

Többször érte a dotoho blogot a vád, hogy a szlovák titkosszolgálat pénzén élősködő janicsárok írják, akik magyargyűlölettől elvakulva sorakoztatják fel a szlovák nacionalista érveket, beférkőzve az index identitászavaros szerkesztői közé. Fassságaitokat azért hangsúlyozom ezúttal is ki, mert újra asztalt borítok és szeretném megelőzni az ilyen és ehhez hasonló kommenteket azzal, hogy kihangsúlyozom: a minap történt tragikus baleset kapcsán ezúttal is mindkét társadalomban megjelenő nacionalista túlzásokat vizsgálom meg.

A nacionalizmusok összehasonlítása azért hasznos, mert kimozdíthatja az olvasót saját nemzete történelmi helyzetének kivételességébe vetett vagy belnevelt hitéből. Ez utóbbi jelenségre van is egy remek példa, az ironikus nyelvi eszközökkel, „tudományosan” okoskodó, a magát a „gyűlölködés vezető szakmai műhelyének” nevező, utánfutó blog. Két észrevétel: a kivételezettség érzet keltése és bátorítása, majd erre alapozottan a speciális jogokkal és igényekkel fellépők törvénytelenségeinek relativizálása és eltusolása, azok elvtelen védése a totalitarizmus térhódításának egyik fontos eszköze, másrészt a Jókai bableves és a túrós csusza után is még lefoshatjátok a bokátokat, bármikor - persze az majd meglepetés lesz. Ezzel ellentétben az általam alkalmazott módszer rendelkezik még egy előnnyel: párbeszédet teremt.

Nemzetiségváltás: nem szlovák, magyar!

Nem kívánunk újra beszállni a magyar történészek akadémikus vitájába, amely Romsics vélelmezett antiszemita mondatairól szól, de egy aktuális párhuzammal megpróbálom érthetővé tenni az agyontámadott történészt is. Gerő történész ezt nyilatkozta a Magyar Narancsban: „ha egy destruktív folyamatban származási csoportként egyedül a zsidókat jeleníti meg, akkor e narráció nyomán az egész bűn rájuk hullik”. Nem nehéz felismerni az aktuális párhuzamot: Rezešová négy halálos áldozattal járó közlekedési balesete után a szlovák sajtóban, közbeszéd egy (nacionalista) részében az egykori szlovák miniszterből, szlovák vállalkozóból és annak szlovák nagyvilági, a szlovák celebek mindennapjait élő lányából szlovákiai magyar picsa, vagy egyenesen magyar bestiális hiéna lett.

A szlovák nacionalisták nem győzik hangsúlyozni „az igazságot, miszerint Rezešék nem is szlovákok, hanem szlovákiai magyarok, hiszen a šanyi minden mondat közepén kereste a szlovák szavakat". Nem késett sokat a válasz, hiszen "ha itt mindenki olyan szlovákiai magyar lenne, mint az Alexander Rezeš, akkor Szlovákiában mindenhol magyarok laknak!" Egy másik szlovák értelmezés szerint "ugyanez a baj a romákkal, mint a magyarokkal: ha ők ártanak valakinek, akkor ezt szlovákként teszik, de ha őket bántják, hirtelen romákká, magyarokká válnak". Egy „ex-SNS szavazó”, sem teszi könnyebbé helyzetünk, „mivel Rezešék magyar származásúak, az előzetes letartóztatással összefüggésben nem lehet a magyar nacionalizmusra hivatkozni.” Egy másik szerint "Rezešovának érdemes lenne felvenni a magyar állampolgárságot, hiszen a nagyanyja egy szót nem beszél szlovákul, és akkor egy ilyen szép magyar kislány nem kapna elrettentő büntetést."

Nem kevésbé izgalmas a jelenség a magyar oldalon sem, érdemes megvizsgálni a magyar sajtóban megjelenő beszámolókat. A médiumok többsége a semleges „szlovák állampolgárságú nő” ,”ittas anyuka”, „35 éves nő”, „politikus lánya”, kiejezést használja, esetleg a gyanusított keresztnevét. Nem okozok nagy meglepetést, a szélsőjobbra pozícionált orgánumok, amelyekben a „tót celeb”, „részeges céda”, „burzsuj celeb”„szlovák nő”, hangsúlyosan, a teljes név, „Eva Varholíková- Rezešová” szerepel. Súlyosabb kifejezésekkel találkozunk a fórumokon: „ribancova szlovákova”, „szlovák selejt”, vagy a „ komcsi szlovákká vált janicsár magyar, a legalja”.

A Duna túloldalán a lapok már kevésbé változatosak, de a „szlovák Paris Hilton” azért szerintem mindent visz. Mivel Szlovákiában ismert személynek számított az elkövető, nem kellett különösebben bemutatni az olvasóknak sem, viszont vizsgálatunk szempontjából izgalmasabbak az olyan címek, mint például a „Három magyar élve égett halálra”, itt ugyanolyan értelmetlennek éreztem az áldozatok nemzetiségének kihangsúlyozását, mint egyes magyar sajtótermékekben az elkövető állampolgárságának kiemelését. A cseh lapok inkább a magyar újságokhoz hasonló elnevezésekkel dolgoztak, mint például a „mágnás lánya” vagy a „szlovák milliárdos”.

Történelmi sérelmek: Trianon, Felvidék, Malina Hedvig

Černová, Trianon, '38, '47, kitelepítések, '68, Bős-Nagymaros után újabb történelmi sérelemmel "gazdagott" a másfél évszázados szlovák-magyar nacionalista politizálás. Mint két kicsi legó, egymásba kapaszkodik, úgy passzol a szlovák és magyar nacionalista félelem legújabb toposza, Hedvig. Egy „szlovák hazafi” szerint ez a mesterségesen felfújt közlekedési baleset csak megerősíti a magyarok szlovákok elleni érzéseit: "Rezešován fognak bosszút állni Malináért". Magyar társa szerint ugyanakkor „itt lenne a lehetősége egy tökös kormánynak válaszolni Marina meghurcolására, de Martonyi egy fasz”. Gyönyörű.

Bizony, lassan itt a pillanat, amikor a jobbikos ötösöket pacsizhat a szlovák nacionalistával, Szegedi Csanád nagymamája után már semmin nem lepődhetünk meg, bármi megtörténhet. Olvasom az egyik fórumon: "bárcsak a bíróságon mindenki jobbikos lenne – ebben az egy esetben nem érdekel – számlázzák ki neki Triatlont (sic!) is". Sőt, kifejezetten örülnek a magyarországi szlovákellenes hangulatnak, mert hálistennek a barátságtalan légkörben könnyebben elítélhetik Rezešovát. This is the beginning of a beautiful friendship? Egy szélsőjobb magyar-szlovák körvonalazódó szövetség tervét aztán gyorsan lehűti ez a komment: „Csak akkor lenne kiengedve a börtönből a luvnya, ha a szlotákok lemondanának Felvidékről, Orsós viktor beszari alak ez véletlen se jutna az eszébe.”

Hazai pályán: nincs ítélet?

A historikus szájkarate mellett erősen jelen van az inverz félázsiai attitűd is, kurvára nem bízunk az államban, mi? A tragikus eset másnapjától az egyik állandóan ismétlődő sztereotípia a szlovákok között, ha ez a balhé Szlovákiában történik, már régen kiengedték volna, semmi nem történt. Nem is érti senki, mitől ilyen optimisták a magyarok, hogy akár tíz évet is kiszabhat a budapesti bíróság Rezešovára, ha egyszer O.J. Simpsont is felmentették, nem ismerik még ezek a Rezeš-klán hatalmát. A romantikusabb lelkű hozzászólók megköszönik Magyarországnak a gyors intézkedést és virágot küldenének a magyar bíróknak az előzetes 30 napos letartóztatásért.

Az elmúlt napokban kikérdeztem jó néhány szlovák arcot a légirányítótól az agysebészig, döbbenetes hasonlóság jött át: Magyarországon képesek gyorsan cselekedni a bírósági ügyekben, ha nyilvánvaló az elkövető személye, ráadásul példás büntetést szabhatnak ki az elkövetőre. Bocsánat, ott tartunk, hogy megéljenezték Rezešová előzetes, 30 napos letartótatását, kifejezetten drukkolnak a magyar igazságszolgáltatásnak, a baleset okozója megbűnhődjön – a törvény szellemében. Az előzetesen kiszivárgott 10 év körüli büntetést egy részük érezhetően elfogadja, mivel szerintük „náluk” a kisasszony megúszná feltételes büntetéssel, vagy maximum két éves börtönbüntetéssel.

Azt azért már régen éreztem, hogy a szlovák társadalom is Fülkeforradalmat akart, itt már nem csak arról van szó, hogy gének alapján passzolunk egymáshoz, I don't want to spoil the party: „Itt Magyarországon egy szloták állampolgárt biztos lehetsz benne, hogy nem bőrtönöznek be” – írják egy szélsőséges weblapon – „a szlovakok forditott esetben mar felkoncoltak volna a magyart. nalunk szerintem max egy ejnyebejnye lesz mielott hazaengedik.” És akkor most keresek egy a közép-európai országok közintézményeibe vetett bizalomról szóló felmérést.

Cinikus, vicces, szánalmas, de ezek után nagyon szlovák: "az összes bűnözőt Magyarországon kellene bíróság elé állítani, legalább biztosan elítélik őket", Szlovákiában ugyanis nagyjából ez hangozna el a bíró szájából: „az eset megtörtént, de nem történt bűncselekmény”. A végére már csak egy kis szlovák Hírcsárda jut: "ha a szlovák rendőrség vizsgálta volna meg az ügyet a legforradalmibb technika segítségével, biztosan megállapították volna, hogy az érintett vére egyáltalán nem tartalmazott semmilyen alkoholt, ellentétben a magyar rendőrség elavult, nem megbízható módszereivel végzett vizsgálat eredményeivel". Szlovákiában bíznak abban, hogy a magyar bíróság nem szarja össze magát „az érvek erejétől”, és nem derül ki a végén, hogy csupán műszaki hiba okozta a balesetet, amely vétlen okozóját felfüggesztett börtönbüntetésre ítélik.

„Tele van a világ sokkal veszélyesebb emberekkel, aki már a Rezeséktől is fél ma, amikor a befolyásuk gyakorlatilag nulla. Valamennyi pénzük ugyan még maradt, tehát nem szegény emberek. Megengedhetnek maguknak néhány szép villát, jobb kocsikat, de tényleges politikai, gazdasági befolyásuk ma már nincs. Azok az alvilági figurák is, akikkel állítólag a 90-es években összeköttetésben voltak, ma már vagy halottak, vagy hosszúéves börtönbüntetésüket töltik – mondta Soltész Árpád. (híradó.hu)

Briliáns egymás mellett látni a szlovák és magyar társadalom nacionalistáinak sztereotíp gondolkodását Eva Rezešová balesetével kapcsolatban, itt válik el a szar a májtól, a frusztrált, démonaik által táplált félelemben élő nacionalisták és a polgári-liberális demokraták világa. Ellentét itt sem nem szlovák és magyar ember között van, csupán a közlekedési balesetből is nemzetiségi ellentétet faragó, betonfejű nacionalista gyűlölködők vicsorognak egymásra. Látható: a szlovák és magyar médiában használt nacionalista értelmezési keretrendszer mindkét oldalon meglehetősen hatékony, Magyarországon szlovákellenes érzelmeket vált ki, Szlovákiában magyarellenes beszólásokra ad okot.

Természetesen nem arról van szó, hogy ne tudnánk, a Rezeš család felmenői magyar származású emberek, mint ahogy azzal is tisztában van az adott korszak iránt érdeklődő, hogy a ’19-es Tanácsköztársaság népbiztosai között több zsidó származású ember is előfordult. Az egyes számú probléma a jelenség etnicizálása, hiszen nem nem szlovákként okozott balesetet Rezešova, hanem mint részegen volán mögé ülő, felelőtlen ember. És Gerő sem mond mást: a Romsics-féle beszédmód kifinomultabb nyelvi környezetben, de hasonló logika mentén, „előbb-utóbb antiszemita értelmezésekhez vezet.”

Már csak egy kérdésem maradt: ha Rezešovának mondjuk tíz évet adtok négy életért, mennyit fog kapni Csatáry bácsi?

 

- Mit képzel maga? Tudja ki a férjem?

- Nem. De azt tudom, hogy maga kicsoda. Ott van a rendszámtáblán..

207 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://dotoho.blog.hu/api/trackback/id/tr264731119

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Ezért nem fogok soha rátok szavazni! 2012.08.27. 11:40:19

Szavazhatnék 2014-ben rátok, mert 5 millió társammal együtt nincs beidegződött vezérem, akire vakon ikszelnék, nekem mindegy ki vezeti az országot, mert én csak jólétet akarok meg nyugalmat. De sosem fogok, mert titeket nem lehet komolyan venn...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

citrix 2012.08.27. 13:16:47

@Kitalátor - a legnagyobb mikroblogger:Rezesovának legnagyobb büntetés a négy halott lesz,akik minden nap előtte lesznek.Akármennyire is ítélik,az legyen büntetés de ne megtorlás.Ivott,elaludt,a BMW-nek nem kell padlózni a gázt hogy menjen is.Utolérte a poroszkáló Fiatot,ami 4 személlyel padló gázon se tud 110-nél többet.A nagy tömeg és sebességkülönbség miatt meglökte,az eredmény 4 halott akikért Rezesová büntetést kap nyilván.De Tobin büntetését ne vele ültessék le.

Gera 2012.08.27. 13:16:54

Amúgy a nő valahol mégiscsak jobban járt, hogy a 2 tonnás autójával egy 900 kilósba ment bele és nem egy pótos ifába, mert ez utóbbi esetben X6 ide, vagy oda, nemigen éli túl.

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2012.08.27. 13:17:00

@citrix: Csak jelzem, hogy láttam egyszer egy zúzott kővel megrakott billenős nyergest, amit ugyancsak utolért egy BMW, és mivel szemből is jött egy nagyobb gép, visszarántotta a kormányt előzés közben, és simán kiütötte a ~240 mázsa teher alól a hátsó hidat. Pedig az talán elég erős, csak hát érvényesült az impulzusmegmaradás törvénye.

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2012.08.27. 13:23:25

@Gera: Mondjuk én láttam vagy 17 éve egy teletankolt Passatot, amibe beledurrant h-Turul egy kamion. Úgy nézett ki utána, mintha ötajtós lenne, eltűnt, harmonikává gyűrődött a hatalmas csomagtartója, és az alatta lévő 120 literes műanyag tank valahova átpasszírozódott, de egy csepp benzin sem folyt ki belőle.
@Buci-Bigyo: A ma Szlovákiának nevezett államalakulat is bizonyára hasonlóan természetes fejlődés révén jött létre, mint az ismerői szerint apartheid Izrael állam?

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2012.08.27. 13:23:29

@citrix: Nem lesznek. Aludt. Fel se fogta talán. Létezik állítólag egy olyan vagyoni szint, amikor csak az fáj, ha fizetni kell.

68nyara 2012.08.27. 13:23:35

"Egy rendes autó messze nem gyűrődik ennyire össze egy BMW-től és nem gyullad ki " Oppá, tehát nem a tömeg, sebesség, stb. dolgoktól függ az autó törése, hanem a típustól. Mondd, egy Auditól gyűrődne ennyitől?

Az meg, hogy ő is anya, nem támadnak fel az ítélettől, stb. az ügyvédek tipikus szövege. Nem akarok leszámolást szerencsétlen nő ellen, de igen is legyen az ítélet elrettentő. Mert van a társadalomnak igazságérzete és az legalább annyit számít, mint ennek a nőnek az összetört élete. Ha drogozol+vezetsz és meghal valaki, annak ennyi a tétele. Pont. Nem érdekelnek a mentegető szép üzenetek.

Az, hogy az ő élete rommá lesz? Hm, példa: Valaki belesétál húszon évesen egy olyan gazdasági bűncselekménybe, amiért kaphat mondjuk 8 évet max (most hagyjuk, hogy miért, lehet, hogy amikor történt még ő sem tudta, hogy mi történik). Kap egy felfüggesztettet, mondjuk 10 év bírósági hercehurca után. (Jobb amikor letöltendőt kap ennyi idő után, de mos maradjunk a példánál.) Na se a végzettségének megfelelő munkát nem vállalhat, a kitelepedési kérvényét, amiért mondjuk elég sokat dolgozott, tanult (mondjuk egy nyelvet, nem angolt, stb.) bukta. Összedőlt az élete? Igen. Meghalt valaki miatta? Nem. Megérdemelte a büntetését? Igen. (bár...) Akkor miért sajnáljam ezt a nőt?

(A példa valós, nem kitalált, és még tudnék sorolni pár hasonlót, csak a saját praxisból.)

2012.08.27. 13:23:37

@citrix: 4-szeres gyilkos, gondatlanságból. Pont.

citrix 2012.08.27. 13:30:25

@Gera: Rosszul fogalmaztam,igazad van.A kisautók (nem csak a Fiat) utasvédelme oldalról szinte nulla,hátulról alig valami.A benne ülők erről nem tehetnek,ők az áldozatok:rosszkor rossz helyen és gyenge védettségű autóban utaztak,semmi rosszra nem gondolva.Én is így ülök be,az én autóm is kicsi,de ez van,majd egyszer lesz nagyobb ami jobban véd a hasonló esetekben.Elgondolkoztató azonban,hogy ha a BMW egy nyergesvontatót ér utol és természetesen az össze is törik rendesen,Rezesová akkor is könnyebb sérülésekkel megússza,a kötelező biztosítása fizet mint a katonatiszt.Nyilván a jogsija ugrik ittas vezetés miatt,más aligha történne.Így viszont X évet kap.Tulajdonképpen arra ébredt hogy börtönben (előzetesben) van,beláthatatlan ideig.A börtön 1 napra is sok,aki nem hiszi próbálja ki...

Gera 2012.08.27. 13:32:32

@Kitalátor - a legnagyobb mikroblogger: Ez egyrészt ugye szerencse kérdése, másrészt rohadtul nem mindegy az a minimum fél méter, amivel hosszabb a Passat. Gondolom te is láttad, hogy nézett ki a Punto, akkora fantasztikus nagy csoda szerinted, hogy megsérült az üzemanyagtartály?

Pas de probleme 2012.08.27. 13:37:09

Négy dolog:

1., Ez egy tök jó blog, mindig szívesen olvasom, úgyhogy hajrá!

2., Ez a cikk is adott új szempontot - tényleg érdekes, hogy a határ két oldalán miket magyaráznak bele. Az, hogy a tisztelt vérmagyar kommentelők még ebből is el tudnak kezdeni zsidózni, na az meg már tényleg lenyűgöző.

3., Egyébként szerintem a balesetbe mindneki azt próbálja meg belelátni, ami a saját kis lelkivilágában van. A Borsnak/Blikknek satöbbi, nyilván a gazdag BMWs - ártatlan szegényember párhuzam a lényeg. A náciknak meg az, hogy szlovák = idegen + "területbitorló" tehát lehet habzószájazni. Egy a közös bennük, élezni a balhét. És milyen jó, hogy ez a blog nem erre ment el!

4., Rezes(ová) elítélését meg szépen hagyjuk meg a bíróságra. Egy csomó dologról halvány segédfogalmunk nincs... A vége bizonyára letöltendő börtön lesz, de akkor is, ez a bíró dolga.

Gera 2012.08.27. 13:37:14

@citrix: Ez kétségtelen, szerintem is durva, hogy gyakorlatilag a szerencsétől függ, hogy több év börtön, vagy semmi. Ha nem ivott volna a csaj, én simán kimondanám, hogy nem adnék neki letöltendő börtönbüntetést. Az ittas vezetőket viszont nem komálom. Évtizedek óta minden lehetséges fórumon próbálják beleverni az emberekbe, hogy ne üljenek autóba piásan, mert veszélyes, én ezt nem tudom sima gondatlanságnak tekinteni és hát ugye a BTK sem, pont ezért.

arizmendi 2012.08.27. 13:41:51

Zamecsnik majd kimenti, mint Császár Elődöt

Alf (törölt) 2012.08.27. 13:50:24

@Gera: olyan jellegű volt a baleset (már másodszor követ el ráfutást a nő) hogy egyértelműen örökre eltiltanám a vezetéstől. Nem értem, miért nincs ilyen típusú büntetés.

2012.08.27. 13:55:55

@Pas de probleme: "tisztelt vérmagyar kommentelők még ebből is el tudnak kezdeni zsidózni, na az meg már tényleg lenyűgöző."

Nono, azért ehhez kellett egy-két posztolói felütés is...

68nyara 2012.08.27. 13:55:59

@Gera: Kicsit sok a ha ebben a képletben. Ha nem ivott volna, ha nem ment volna 200-al, ha nem egy punto megy előtte, ha, ha, ha.

Balesetet okozott? Igen. Meghaltak 4-en? Igen. Volt olyan jogszabály amit megszegett? Volt. Akkor mi alapján engednénk el? Kapjon egy ejnyebejnyét és mehet? Igen a börtönben szar. Magyarországon még szarabb, persze viszonyítás kérdése. De hát mégsem jutalmazhatjuk meg ezért a tettéért.

Gera 2012.08.27. 14:04:28

@Alf: Ja, hát ezt én se értem. Nálam innen indulna egy halálos baleset okozása, elvégre jogsi nélkül el lehet lenni.

Gera 2012.08.27. 14:10:57

@68nyara: Nincs itt semmiféle sok ha. Pont azt mondom, hogy egy ittasan balesetet okozó részemről mehet a börtönbe, pedig amúgy a gondatlan elkövetőknek én nem adnék letöltendőt, mert hát ugye nem bűnözők.

Azért annyit hozzáfűznék, hogy még nem biztos, hogy ő okozta a balesetet, csak nagyon valószínű.

tintamin 2012.08.27. 14:11:07

"Az egyes számú probléma a jelenség etnicizálása, hiszen nem nem szlovákként okozott balesetet Rezešova, hanem mint részegen volán mögé ülő, felelőtlen ember."

Ha ivott, nincs mentség. Viszont ebben az esetben magánéleti vagy egyéb problémáinak (vagy szimpla felelőtlenségének) 4 ember látta kárát. Nyilván tanulópénz lesz neki, és lehetőség az újrakezdéshez, de ha simán árokba fordul és túléli, nem 4 ember életén keresztül vezetett az út az új élethez...

Miért van az, hogy X6-tal sérthetetlenségérzetet is vásárolnak a kőgazdag hatalommániás világtalanok?

Styxx 2012.08.27. 14:26:08

@kovi1970: Pedig nem lehet elrugaszkodni, bármennyire is szeretnénk valamiféle abszolút jóban hinni.
A XX. sz. első felében Európa sok-sok apró lépéssel kezdve süllyedt az antiszemitizmus terén a "végső megoldás" felé, ami szörnyű. De! A sok-sok kis apró lépés megtételekor önmagában mindenkin számon kérni, hogy nem tiltakozott hangosan és azonnal, így utólag egyszerű.
manapság mindannyian tudjuk, hogy a dohányzás súlyos, halálos következményekkel is jár, még sem közmegvetés tárgy ha valaki az ismerettségi körünkben esetleg elfogad egy vezetői állást egy dohánygyártónál. 70 év múlva lehet, hogy őt is a gyilkossághoz asszisztálónak tartanák.

A középkorban a fülbe ólomöntés, a politikai ellenfél megvakíttatása bevett szokásnak számított, manapság viszotn nyilván vállalhatatlan kegyetlenség. Nem olyan egyszerű ez.

2012.08.27. 14:33:22

@Gera: "még nem biztos, hogy ő okozta a balesetet, csak nagyon valószínű"

Végül is lehet hogy a Fiat rátolatott...

Tintás Bárnsz 2012.08.27. 14:34:09

Hííííj de kellett ez a „csatárybácsizás” a végére, nehogy véletlen elfelejtsük melyik blogot is olvassuk. De most akkor ezzel mit is akarsz mondani? Hogy mivel csatárybácsi úgysem fog a kassai zsidók deportálásáért megfelelő büntetést kapni (főleg arra tekintettel, hogy az eljárás végét sanszosan meg sem fogja érni szerencsétlen), ezért inkább nézzük el rezesovának is ezt a 4 embert, hiszen mi az a csatáry által sajátkezűleg legyilkolt 1.200.000.000 zsidóhoz képest, a 2 büntetés úgysem lehet arányos. Jól értem, hogy ezt sugallja a kérdésed? Vagy egyáltalán mi köze a 2 esetnek egymáshoz? Milyen ostoba, beteg, degenerált értékrend alapján lehet egyáltalán egy napon említeni ezt a két dolgot? Ennyi erővel akkor nyissuk ki a börtönöket, hiszen pl még a tanárlincselő cigányok is csupán szelíd, galamblelkű humanisták mondjuk sztálinhoz képest, akit ráadásul még csak el sem ítélt soha senki…
Azon hogy menetrend szerint jön ez az ócska, unalmas maszatolás, hogy „tökmindegy, hogy szlovák, vagy felvidéki magyar, vagy bantunéger, meg különben is aki ezt feszegeti az kollektívanbűnös nácifasiszta” már meg sem lepődök. Kóhn papa is állati kellemetlenül érezte magát, mikor mondták neki a belga hadseregben, hogy na akkor flamandok balra, vallonok jobbra. Gondolom neked sem lehet kellemes ez a „magyar vs szlovák” szitu…
Minden szavadból süt a kódolt magyargyűlölet!

Kopi3.14 2012.08.27. 14:35:33

@citrix: fizikából, jármüfejlesztésböl még képezned kéne magadat nethuszár.

Kopi3.14 2012.08.27. 14:42:02

@citrix: ne feledd, ez egy X6-os volt, két tonnánál nehezebb, magas, ergo az elötte levö bármilyen normál autót rommá zúzza hátulról, hisz a gyürödö zónák nem oda vannak tervezve. A frontális ütközéskor müködö, valamint a hátulról müködö zónák nem azonos terhelésre vannak méretezve.

68nyara 2012.08.27. 14:44:37

@Gera: A gondatlan elkövetés is elkövetés. Nem érzem azt, hogy akkor automatikusan mentsük fel a letöltendő alól, az jó megoldás lenne. Lehet persze mérlegelni. De gondatlanság és gondatlanság közt is lehet különbség. Bízzuk ezt a bíróságra.

A jogsielvétel esetében: 326/2011. (XII. 28.) Korm. rendelet: " 16. § (1) Járművezetésre jogosító okmányt a közlekedési igazgatási hatóság nem adhat annak, aki járművezetésre közlekedésbiztonsági szempontból alkalmatlan. E rendelet alkalmazásában közlekedésbiztonsági szempontból járművezetésre alkalmatlannak kell tekinteni azt a személyt,

a) akit a bíróság vagy a szabálysértési hatóság a járművezetéstől jogerősen eltiltott, a határozatban meghatározott ideig, kivéve a 11. § (2) bekezdésében vagy a 37. §-ban szabályozott eseteket,

b) akinek kényszergyógyítását vagy kényszergyógykezelését a bíróság elrendelte, annak időtartamára,

c) akinek a vezetési jogosultsága szünetelését a hatóság jogerős és végrehajtható határozatával elrendelte, annak időtartama alatt,

d) akit a bíróság cselekvőképességet kizáró vagy korlátozó gondnokság alá helyezett,

e) akinek a vezetői engedélyét a közúti közlekedési előéleti pontrendszerről szóló törvény alapján a közlekedési igazgatási hatóság ideiglenesen visszavonta, a határozat jogerőre emelkedésétől kezdődően a visszavonást követően elkezdett utánképzés elvégzését tanúsító igazolás közlekedési igazgatási hatóságnál történő bemutatásáig, de legalább a vezetői engedély leadása napjától számított hat hónapig,

f) akinek az egészségi alkalmatlanságát a közúti járművezetők egészségi alkalmasságának megállapításáról szóló miniszteri rendelet alapján megállapították, az egészségi alkalmasság igazolásáig.

(2) Akit a bíróság a járművezetéstől véglegesen tiltott el, de később a büntetés alól mentesült, vezetői engedélyt csak teljes körű vizsga letételét követően kaphat. A vizsga letételének nem feltétele a tanfolyamon való részvétel.

(3) Amennyiben a bíróság vagy a rendőrség a vezetésre jogosító okmány visszaadását, vagy a vezetési jogosultság gyakorlását

a) jártasság igazolásához,
b) új járművezetői vizsgához,
c) egészségi alkalmasság vagy
d) a pályaalkalmasság igazolásához

kötötte, a közlekedésbiztonsági alkalmatlanság mindaddig fennáll, amíg a járművezető ezen kötelezettségének vagy az utánképzésre vonatkozó kötelezettségének eleget nem tett."

Ugyan a bíróság eltilthat véglegesen a járművezetéstől, de mivel itt nem magyar jogosítványról van szó, nem tudom, hogy ez hogyan kivitelezhető Szlovákiára?

Gera 2012.08.27. 14:46:20

@_zulu_: Mivel velem is többször történt már, hogy tükörbe nézés nélkül bevágtak elém autópályán a külső sávból, én azért ezt egyelőre nem zárnám ki.

68nyara 2012.08.27. 14:47:46

@_zulu_: elvileg persze igaz, hogy ő okozta, gyakorlatban illik betartani az "amíg a bíróság el nem ítéli..." mantrát.

magyar ember teli szájjal 2012.08.27. 14:50:45

Ha Nobel-díjat kapna, biztosan "Rezes"-ként beszélnének róla. Egyébként meg nem is milliomosként okozott balesetet, bár baller kishazánkban az is szitokszó. Milliomos szlovák, erre ugrik LMP-stől Jobbikosig mindegyik.

68nyara 2012.08.27. 14:51:02

@Gera: Ez alapvetően igaz, de még ekkor is fennáll:
1. ittas volt
2. a megengedett sebességet jelentősen túllépte.

Ez a kettő még akkor is alkalmas arra, hogy elítéljék ha egyébként bebizonyosodik, hogy a fiatos kézifékes sodrós balossal került elé 20-al.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2012.08.27. 14:51:55

Erről a blogról és írójáról nekem is az a véleményem alakult ki, mint sokan másoknak, amit a csehszlovák kém "fassságnak" minősít.

Lehet "fassság", de azért elgondolkodhatna, hogyha ennyi olvasójának ugyanaz a "fassság" véleménye alakul ki az írásai alapján, akkor talán mégis benne van a hiba, és a blogja - feltételezem - nem az általa szándékolt cél éri el, hanem a "fassságot".

Igazi mesterhúzás a végén a csehszlovák kém részétől párhuzamot vonni a cikk témája és a Csatáry ügy között.
Ami szintén csak azt bizonyítja, hogy ő írogat folyton "fassságokat" és nem a hozzászólói, akik már rég kiismerték.

lobster thermidor 2012.08.27. 14:52:39

Az elég keveseknek jut eszébe a nagy szlovákozás, írezés, zsidózás közepette, hogy négy ember meghalt, de az elkövető maga is áldozat!
Saját maga áldozata, hiszen egy erősen meggondolatlan lépésével, amit egyébként a hírek szerint nem teljesen tiszta tudati állapotban tett meg, önnönmaga sorsát is hosszú időre, ha nem örökre elintézte.
Olyannyira, hogyha az áldozatok hozzátartozói kártérítésért beperelik Eva Rezesovát, valószínűleg az ügyvédeik kitakaríttatják vele a széfet, és még az almáriumban őrzött családi ezüst is rámegy erre a végzetes hajnali utazásra.
Ha a felelősségről beszélünk, abban osztozniuk kell azoknak a hozzátartozóknak is, akik látván a nő állapotát nem állták Rezesova útját, és engedték beülni a BMW-be azon a végzetesre forduló éjszakán.

protézisesh 2012.08.27. 14:56:01

@citrix: "A tragédia okai közé tartozik a Fiat elképesztően gyatra,silány kasztnija ami azonnal rommá gyűrődött és ráadásul kigyulladt.Egy rendes autó messze nem gyűrődik ennyire össze egy BMW-től és nem gyullad ki (a filmeken ott mindig,úgy vannak preparálva a látvány miatt).Négy ember élete múlt a Fiat minősíthetetlen,nulla csillagos "biztonságán".

Te mekkora fasz vagy... Itt a Punto-I hivatalos NCAP törésteszt-videoja: youtu.be/nG8R4Guin80 Nézd meg, ez 64kmh ütközés volt 50% átfedéssel (a fél kocsi kapja az ütést). Ez a Punto a hátulról kapott ütéstől a B-oszlopig ELTŰNT. Ez legalább 100kmh sebességKÜLÖNBSÉG volt, vagyis a két tonnás BMW legalább 200-zal szállt bele a 800kilós Puntoba. Mivel a tank a mai autók 90%-ában a hátsó tengely előtt, a hátsó ülések alatt van (igen, a BMW-ben, Volvoban is), viszonylag védett a helye. Mivel azonban a kocsi hátsó fele gyakorlatilag eltűnt, az utasoknak akkor sem lett volna esélye, ha nem gyullad ki. Viszont a szétszakadó tank (merugye ez nem atomvonat) azonnal lelocsolta a kipufogót, sőt az aszfalton szikrázó fém is tud gyújtani, sajnos így jártak.

"Erről Rezesova nem tehet."
DE IGEN, BAZMEG EGYES-EGYEDÜL Ő TEHET RÓLA!!! Egy ilyen balesetet relativizálni BŰNPÁRTOLÁS, itt nincsenek érvek, nincs enyhítő körülmény. Elrettentő, demonstráló erejű ítélet kell, hogy a sok hasonló köcsögnek az eszébe se jusson hasonló helyzetet előidézni.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2012.08.27. 14:56:25

@Pan Modry:

Nemzeti, nemzetgazdasági szempontból nem mindegy, hogy egy cég magyar tuladonú-e, vagy külföldi.
A magyar cég profitja itthon marad, magyarokat gazdagít, a külföldi cég profitja kivándorol az országból és nem magyarokat gazdagít.
Ez nagyon nem mindegy.
Sokkal jobban járnánk, ha a magyar cégek fektetnének be tömegesen külföldön (is( és hazahoznánk az ott megtermelt profitot.
Ma a nagyobb (1000 fő+) magyarországi cégek több mint 90%-a külföldi tulajdonban van, azaz gyakorlatilag alig van magyar tulajdonban lévő gazdaság.

protézisesh 2012.08.27. 14:56:33

@lobster thermidor: felnőtt ember, EGYMAGA felel a tetteiért. Akkor is, amikor a pohárért nyúl, akkor is, amikor a slusszkulcsért nyúl.

Gera 2012.08.27. 14:59:33

@68nyara: Én nem zárnék börtönbe egy embert, aki nem is akart bűncselekményt elkövetni. Ez nem mentesíti a felelősség alól, nem menti fel, csak szerintem a gondatlan elkövetőket börtönre ítélni az az állam tehetetlenségét jelenti. Senkinek nem jó megoldás, de ez a legegyszerűbb, meg befogják vele a habzó szájjal gyilkosozó primitív tömegek száját. Én valami olyan megoldást preferálnék, ami nem a bosszúról szólna, hanem arról, hogy az illető a lehető legnagyobb mértékben segítse az áldozatai családját.

Még egyszer mondom, az ittas elkövetőknél nem érzem ennyire ugyanezt.

Ami az eltiltást illeti: nem tudom, de én életemben nem hallottam olyat, hogy véglegesen eltiltottak volna a vezetéstől valakit. Mondok egy példát: az érdi buszmegállós gázolót, aki vagy 10 embert nyomott le (1 meghalt) jogosítvány nélkül, közlekedésre alkalmatlan állapotú autóval, 10 évre tiltották el. Szerintem ez röhej. Kit kéne, ha nem egy ilyet? Ettől nem függ az élete senkinek, hogy ne lehetne lazán egy tollvonással örökre eltiltani.

Chicano 2012.08.27. 15:01:44

Komolyan nem értem hogy honnan szeded azt hogy itt Magyarországon bárki azért szeretné rács mögött látni ezt a nőt mert szlovák. (Vagy, ahogy erre te nagyon ügyesen rájöttél, azért mert elszlovákosodott magyar.) Fogalmam sincs mit olvasol vagy kivel vagy kapcsolatban, de normális ember ilyet itthon nem mond, sőt nem is gondol. Elő lehet kaparni valamilyen okádék honlapról valamilyen agyatlan hozzászólást és hivatkozni rá mint mainstream véleményre, de aki itt él azt tudja hogy ez nem így van. Írom ezt én jobboldali nacionalista. (Aki természetesen neked így már egy füst alatt náci is.)

A csatárybácsizás meg nagyon kellett a végére, nehogy már elfelejtsük hogy micsoda egy utolsó aljas fasiszta csőcselék tobzódik a Duna másik partján. Mert ugye borítékolhatóan nem fogjuk nyilvánosan kerékbe törni azt a rohadék nácit, pedig nyilvánvalóan ezt érdemelné. Neked van igazad.

2012.08.27. 15:07:48

@Gera: Igenám, csakhogy itt más a helyzet:
"A rendőrség korábbi közlése szerint a szlovák rendszámú BMW kedd hajnalban nekiment az előtte haladó Fiat Puntónak, amely az ütközés következtében a szalagkorlátnak csapódott, majd kigyulladt."

A rendőrség szerint ez történt. Márpedig nem hiszem, hogy ilyen egyértelműen fogalmaznának, ha lenne kétely a baleset bekövetkezési módját illetően. Persze nem is ez a lényeg, az ártatlanság vélelme nyilván megillet mindenkit, de nem túl rizikós kijelenteni ebben az esetben hogy ki a hunyó...

Gera 2012.08.27. 15:07:53

@68nyara: Nem igazán. Ha nem ment nagyon durván gyorsan (én a 200at teljesen kizártnak tartom a BMWről készült képek alapján) és józanul sem tudta volna elkerülni a balesetet, akkor ebből az egészből egy sima ittas vezetés lenne. Ne érts félre, én igazából ezt nem tartom valószínűnek, de azért nem is elképzelhetetlen. Vágtak már be elém autópályán úgy, hogy méterekre voltam az illető mögött és épphogy elkerültük az ütközést.

Muzsikok közt 2012.08.27. 15:08:03

@lobster thermidor: hogyha az áldozatok hozzátartozói kártérítésért beperelik Eva Rezesovát, valószínűleg az ügyvédeik kitakaríttatják vele a széfet, és még az almáriumban őrzött családi ezüst is rámegy erre a végzetes hajnali utazásra.

Nem amerikában élünk. Simán lehet hogy a csajnak papíron nincs semmije, ha volt addig simán elintézik mire egy ilyen per a végére érne. Nem azért milliárdosok 20 éve hogy prolik pereljék el a pénzüket...a családban legalább 4 közismert közlekedési baleset volt egyikben sem volt kártérítés, sem letöltendő! Lehet figyelni mi következik.

Reggie 2012.08.27. 15:08:11

@lobster thermidor: "Saját maga áldozata, hiszen egy erősen meggondolatlan lépésével, amit egyébként a hírek szerint nem teljesen tiszta tudati állapotban tett meg, önnönmaga sorsát is hosszú időre, ha nem örökre elintézte."

Akkor ezert is el kell itelni.

Chicano 2012.08.27. 15:08:22

@Gera: " az ittas elkövetőknél nem érzem ennyire ugyanezt."

Mégis, ott mennyire érzed? Csak kíváncsiság.

Hohó60 2012.08.27. 15:10:04

Úgy látom, a szerzőnek mindenről ugyanaz jut eszébe: nacionalisták, zsidók, stb...
A baj csak az, hogy ezt nyilvánosan le is írja. Az persze nem jutott eszébe, hogy négy ember értelmetlen tűzhalála alkalmából egy pillanatra lelassítson, vegyen egy mély levegőt. Mivel láthatóan a szélsőséges liberális kottát játssza, ez cseppet sem meglepő persze.

Talán tényleg felmerült egy-két esetben, hogy az az értelmetlen kérdés elkövető most szlovák vagy magyar abban az aspektusban, amiről szerzőnk írt.
De ennél ezerszer több esetben merült fel az a szempont, hogy dögöljön meg Rezesova, mert hogy gazdag. Az internacionalisták által irigységre kondicionált proli suttyók ugyanazt a dalt fújják, mint libbant szerzőnk. Ő a szörnyű nacionalzmus ellen, az előbbiek a "gazdagok" elleni kirohanásokra használják fel az esetet.
Mintha nem egy felelőtlen ember elítélendő magatartása által okozott tragédiáról lenne szó. Mintha annak, hogy az elkövető "gazdag", köze lenne a történtekhez, úgy törnek felszínre a jakobinus indulatok.
Na, ez a vonulat az, amiről érdemes lett volna írni. Csak persze az nem rendszerkonform a liberálbolsevistáknál: a szavazóbázist azért ugye, nem lehet bántani.

ezanicknevem 2012.08.27. 15:10:57

@Foxtrotty: "Dotoho mindig sikeresen élesztgeti a nacionalista-soviniszta gyűlölködés lángját. Ez mindkét oldalon megvan ugyan, de Magyarországon nem kardinális kérdés, Szlovákia számára viszont a nemzeti identitás alfája és omegája.

Jól bevált módszere, hogy néhány szélsőséges hangot kiemel a zsibongásból, aztán világgá kürtöli mint tipikus jelenséget. Egy dologra viszont elfelejt rámutatni: nagy különbség van a névtelen blogbejegyzések - amiket akárki, netán még ő is írhatott - és a legmagasabb szintig felérő, szisztematikusan magyarellenes szlovák politika között"

+1

Ez annyira korrekt elemzés, hogy az már fáj. Riszpekt! :D

68nyara 2012.08.27. 15:14:03

@lobster thermidor: OK, ő is áldozat. (Ezt különben nem is tagadtam pl. soha.) De azért ne legyen már ugyan az a megítélése mint a négy halottnak. A végén még kiderül, hogy ő teljesen ártatlan, csak rosszkor volt rossz helyen. Nem, ő felelőtlen volt, aminek van következménye. A nagy mentegetés azért helytelen, mert előre felmentést ad a bűnök alól. Ma amúgy is nagy divat. A betörő a körülmények áldozata, kellet a pénz kajára; az erőszaktevőnek rossz volt a gyerekkora és nem akart vele lefeküdni otthon az asszony, meg amúgy is kihívó volt az áldozat (áldozat? hiszen ő a bűnös végül is). A korrupt rendőr/politikus azért fogadta el a pénzt mert kevés a fizetése, a tömeggyilkos meg a média/videojátékok miatt vált azzá ami. Egy ló....szt, a saját felelősséget kellene először felfedeznie az embereknek. A megbocsátás majd akkor, ha ő már megkapta és elfogadta a rá kiszabott büntetést. De akkor is csak módjával, mert a bűn megtörtént, azt nem lehet nem megtörténtté tenni.

Persze az emberek változnak, lehet, hogy ha valaki ma leüt első indulatában egy embert, húsz évvel később egy kenyérre kenhető buddhista szerzetes lesz, de ezt előbb bizonyítani kellene.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2012.08.27. 15:14:33

@Pas de probleme:

Lehet a te agyad is oylan furcsán jár, mint a blogíróé, ezért nem érti ő sem a saját írásait, s ezért nem látod benne te sem a "fassságot".

"Egy a közös bennük, élezni a balhét. És milyen jó, hogy ez a blog nem erre ment el!"

Pedig de, erre ment rá. Csak neked olyan szép vastag ideológiai szemüveged van, hogy te nem veszed észre.

A karikatúra feletti kérdés célja egyértelműen a "balhé élezése", ha te ezt nem vagy képes észrevenni az már súlyos elfogultságra utal a "vérmagyarokkal" szemben.
Vagy valami másra.

Gera 2012.08.27. 15:14:42

@Chicano: Nem érzek semmi szimpátiát, de látom a börtönbüntetés ostoba értelmetlenségét.

Hohó60 2012.08.27. 15:20:20

@Hohó60:

Javítva:

Talán tényleg felmerült egy-két esetben az az értelmetlen kérdés, hogy az elkövető most szlovák vagy magyar abban az aspektusban, amiről szerzőnk írt.

btomi1980a 2012.08.27. 15:20:24

@Gera: Nem értelek! Kattanj már le a FIAT-osokról! - Szabálytalanok voltak, nem voltak bekötve, * csillagos volt a törésteszt, stb...
Ha Picsácska nem iszik, akkor van értelme ezeken a dolgokon agyalni! De mivel be volt drogcsizva/baszcsizva, ezért nincs miről beszélni! Semmi keresnivalója nem volt az úton, ha magyar, ha zsidó, ha román, ha szlovák, mint ahogy a f@szkalap st(r)óllnak sem!

68nyara 2012.08.27. 15:22:43

@Gera: Ami a sebességet illeti, mivel itt utolérte a BMW a Fiatot így az ütközés sebessége sem 200+130 volt, hanem 200-130. (OK, nem tudom a pontos sebességeket.) Ez meg már annyira nem nagy sebesség, hogy annyira látványos legyen a sérülés a BMW-n. A Punto azért elég rendesen gyűrődött, tehát annyira nem is kicsi.

Ami a vezetéstől való eltiltást illeti: egyetértünk, én ennél kevesebbért is használnám az örökre eltiltást. Még csak nem is a "sima" hülye fiatalokra gondoltam.

csizsikpizsik _jobbulást Tito, Pique takarodj! 2012.08.27. 15:22:53

Na még 10 komment és a szöszi kiszabadítására szabadcsapat szerveződik hogy a Fiat és saját maga áldozata Eva mehessen újra autókázni ahová kedve tartja...

kedves legény 2012.08.27. 15:23:10

Történt egy baleset.

Egy hülye picsa beszívva, ittasan balesetet okozott, megölt 4 embert.

Tök mind1, hogy milyen nemzetiségű. Meg hogy kicsoda, az Atyaúristen is lehet, börtönben kell rohadnia... mert azért csak megölt 4 embert.

Amit nem értek:

A degenerált cikkírónak mégis, hogy sikerült becsempészni a cikkbe a zsidókat, meg Csatáry bácsit ?

Hogy kapcsolódnak a zsidajok meg Csatáry bácsi, ehhez a balesethez ??!

Dotoho te szerencsétlen, arról írj ami a cím, ne keverd bele a marhaságaidat.

kedves legény 2012.08.27. 15:26:18

@Foxtrotty: Ez oda pörkölt! :D Egyetértek!

Failer 2012.08.27. 15:26:22

@netnepper: Vagy Batmannel, mint a 'második' részben

Gera 2012.08.27. 15:35:26

@btomi1980a: Nézd, én örülök, hogy te ott voltál és láttad, mi történt, én viszont csak Blikk színvonalú bulvárszarokból tudok tájékozódni, amiknek azt sem hiszem el, amit kérdeznek.

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2012.08.27. 15:35:44

@Foxtrotty: @ezanicknevem: Azért az kemény, hogy miután dirket leírom a hülyegyerekeknek szánt mondatot a bevezetőmben "ezúttal is mindkét társadalomban megjelenő nacionalista túlzásokat vizsgálom meg", valakinek ez így jön le: "néhány szélsőséges hangot kiemel a zsibongásból, aztán világgá kürtöli mint tipikus jelenséget".

Magatokból indultok ki, ez a poszt a szlovák és magyar nacionalistákról, pont rólatok szól, és látom, be is talált :)

68nyara 2012.08.27. 15:35:49

@Gera: Nem látom be a börtönbüntetés értelmetlenségét. (Szar a börtönben? Szar. Ok.) Az ítéletek következetessége az egy más kérdés, na azon már lehet vitatkozni.

2012.08.27. 15:35:55

@kedves legény: Node azt mindenki tudja, hogy ha a "zsidó" szó szerepel egy posztban, az minimum 50 %-kal több kommentet jelent...

Szűcslaci 2012.08.27. 15:36:00

@Gera: látod te, bizony. Csakhogy rosszul látod. Szerencsére nem rajtad múlik. Tömlöcbe vele!

Chicano 2012.08.27. 15:36:05

@Gera: Értem. Tehát bárki elkövet bármit azt értelmetlen börtönnel büntetni. Igazad van, bárcsak egy olyan világban élhetnél ahol nem büntetnek semmit.

Gera 2012.08.27. 15:36:08

@68nyara: Szerintem meg ha 200zal nekimész valaminek az autópályán és felborulsz, akkor egy X6-ban sem biztos, hogy túléled, ehhez képest alig tört össze jobban az autó, mint egy városi koccanásnál. Viszont láttam már városi koccanást, amiben az elöl levő (egyáltalán nem szar) autó segge gyakorlatilag rommá tört attól, hogy kb 30-cal belecsapódtak. Szóval nem hiszek a 200-ban. Szerintem a Punto ment kb 100-zal, a BMW meg mondjuk 150-nel. De majd meglátjuk, szerencsére ez az ügy van olyan érdekes, hogy a médiagecik nemigen kattannak le róla.

Gera 2012.08.27. 15:57:51

@Chicano: Ostoba vagy haver. Én leírtam a véleményem, esetleg olvasd el. Kizárólag a gondatlan elkövetőkről beszéltem, a szándékosról nem ez a véleményem. Az ittas vezetés is egyfajta gondatlanság, csak a súlyossága miatt külön kiemelik a Btk.-ban, némileg súlyosabb büntetéssel terhelve a baleset okozását. Tudod, a gondatlansággal az a bibi, hogy amúgy teljesen normális emberek követik el, olyanok, akikkel simán összejársz, haverkodsz stb., nem pedig bűnözők. Csinálnak egy hülyeséget és ebbe valaki belehal. Ettől nem lesz belőlük hirtelen gonosz gyilkos vadállat, hiába ismételgeti ezt a sok nyálcsorgató kretén. Mit segít egy ilyen ember esetén a börtönbüntetés? Az áldozatok nem nyernek vele semmit, az elkövető és családja életét tönkreteszi, a társadalomra felesleges terheket ró. Visszatartó ereje nincs, mert aki nem akar bűncselekményt elkövetni, azt nem is lehet attól visszatartani. Szóval akkor miért jó? Én a magam részéről a vezetéstől eltiltanám az illetőt és a vagyona nagy részét elosztanám az áldozat családtagjai között, meg a jövedelmének mittudomén egyharmadát 20 évig. Szerintem ez is büntetés, nemcsak a börtön. Megjegyzem elég sok bíró oszthatja a nézeteimet, mert a józanul halálos balesetet okozók elég gyakran kapnak felfüggesztettet. A bíróság ilyenkor a zsigeri bosszúállás helyett pontosan azokat a szempontokat mérlegeli, amiket mondtam.

miskabá 2012.08.27. 16:07:19

@citrix:
Ne kapjon inkább Rezesné 30 + 30 millió forint kártérítést azért a lelki traumáért, amit egy silány minőségű Fiat okozott neki azzal, hogy megzavarta a mobiltelefonálásban?

68nyara 2012.08.27. 16:08:15

@Gera: ööööö....szerintem nagy különbség nincs az energiában (fizikusok most kíméljenek, tudom, hogy mekkora a különbség) a te általad meg az én általam vázolt szitu közt. Még egyszer: nem 200-al ment neki valaminek, hanem 50-60-al. 200-al akkor ütközött volna, ha a szalagkorlátnak, vagy egy álló autónak megy. A 200 itt azért érdekes, mert gyorshajtás is volt a dologban (egyes hírek szerint).

ZNoel 2012.08.27. 16:09:24

Hol is él? Hol született? Anyanyelve? Tehát? Nem kell hozzá sem diploma, és semmilyen túlzásba vitt eszméletlenül ostoba zagyvaság. Szlovák. Nem szlovákiában élő magyar, hanem szlovák állampolgár.

68nyara 2012.08.27. 16:09:52

" itt válik el a szar a májtól, a frusztrált, démonaik által táplált félelemben élő nacionalisták és a polgári-liberális demokraták világa."

Ebben a mondatban több hiba is van. Egyrészt a nacionalizmus nem feltétlenül szélsőség. Másrészt a liberális jelző itt nem stimmel mint ellenpólus. Még a végén azt hinném, hogy az egyetlen üdvözítő út a liberális demokrácia. Mondjuk az önmagában is megér egy könyvnyi fejtegetést, hogy mi is valójában - minek kellene lennie - a demokráciának ha liberális? Vagy másképpen: csak a liberális demokrácia a demokrácia? Mert az utóbbi időben egyre inkább ez a vélemény látszik elnyomni minden mást, pedig....

Tintás Bárnsz 2012.08.27. 16:15:03

@Csehszlovák Kém: Upsz, látom nálad is betaláltak a srácok :) Egyébként a foxtrotty minden szava igaz, a helyzetről is, rólad is.
Az, hogy a magyar és szlovák "nacionalizmus" és "nacionalisták" közé úgy általában egyenlőségjelet teszel, a szándékos provokáció egy jól bevált, ugyanakkor végtelenül olcsó és pitiáner eszköze.
Dehát, enélkül ugye a kutya sem olvasná a dotoho-t és a hasonló gyűlölet-blogokat...

Gera 2012.08.27. 16:27:16

@68nyara: Nem arról beszélek, hogy mennyi volt az ütközésnél a sebességkülönbség, hanem hogy ha te 200-nál elveszted az uralmad az autó fölött (egy ütközésnél ez szinte garantált), akkor abból rendszerint (tény, hogy nem mindig) akkora gáz lesz, hogy téged is kanállal szednek ki egy X6-ból is. Így nézve még a 150 is soknak tűnik amúgy.

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2012.08.27. 16:28:17

@Tintás Bárnsz: A gond csak az, hogy a srácoknak – beleértve téged is - nem erősségük a szövegértés, így ezt a posztot sem fogtátok, a Jókai bablevesből, talán a bablevest emésztettétek meg, és csak valami nagyon kellemetlen szagot éreztek magatok körül. Nem rólam írtok, hanem saját magáról, mert ami számotokra provokációnak tűnik, az nem más, mint saját primitív nacionalizmusotokkal való szörnyű szembesülés. Fáj, mi? Tudom, fáj. Bizony, hosszú, fájdalmas folyamat ez, van rá terápia, olvassátok a dotohot.

Témát lezártam.

Tintás Bárnsz 2012.08.27. 16:28:50

@Gera: "Visszatartó ereje nincs, mert aki nem akar bűncselekményt elkövetni, azt nem is lehet attól visszatartani."
Hát "haver", te tényleg ostoba vagy...
Tudom, hogy ide nem akadémikusok írkálnak, úgyhogy igyekszem egyszerűen fogalmazni:
Ödönke! A prevenció (visszatartó erő), mint büntetőjogi cél szempontjából egyáltalán nem lényegtelen, hogy a beszívva, részegen embert, embereket ölő sofőröket megbüntetik-e, vagy sem. Ha most rezesova kapna egy tízest (amit nem fog), akkor lehet, h még neked is beugrana másfél üveg vodka után, mielőtt ráadod a gyújtást a kocsira, h "upsz, az a tót kurva még mindíg a sitten rohad, lehet, h én inkább nem kísérletezek" és ezzel máris megmenekült valaki a haláltól.
Érted már Tihike?

Fermentátor · http://fermentator.hu/ 2012.08.27. 16:34:55

@Gera: "Mit segít egy ilyen ember esetén a börtönbüntetés? Az áldozatok nem nyernek vele semmit, az elkövető és családja életét tönkreteszi, a társadalomra felesleges terheket ró. Visszatartó ereje nincs,"

Van. Ha teljesen legális lenne részegen, bedrogozva, a sebességhatárt messze túllépve balesetet okozni (melyben többen meg is halnak), akkor az ilyen esetek bele sem kerülnének a hírekbe. Hogy miért? Mert naponta több tucatnyi történne. Egyszerűen már nem is lenne hírértéke!
Most "szerencsére" :( hírértéke van a dolognak. Hiszen az eset büntetendő.
Természetesen nem attól tartja ez vissza az embereket, hogy olyan balesetet okozzanak, amely négy ember halálát okozza. Hanem - függetlenül az esetleges balesettől - a bedrogozottan, ittasan, 200 km/h sebességű gyorshajtástól. (Melynek egyébként következménye lehet az ilyen baleset.)

Gera 2012.08.27. 16:42:42

@Tintás Bárnsz: Baromság. Az _összes_ ittas vezető úgy ül be az autóba, hogy "úgyse lesz semmi, megy ez nekem", nem azon agyal, hogy mennyit kap, ha kinyír két családot. Merthogy "vele az nem történhet meg, csak a lúzerekkel". Az ittas vezetést gyakori szondáztatással és csillagászati pénzbüntetésekkel / jogsielvétellel lehet visszaszorítani, annak a pár baleset okozónak akár halálbüntetést is adhatnak, az se számít semmit. Érted Ödönke?

Chicano 2012.08.27. 16:42:48

@Gera: "Az ittas vezetés is egyfajta gondatlanság, csak a súlyossága miatt külön kiemelik a Btk.-ban, "

Tehát szerinted nem előre megfontoltan iszik az ember, csak úgy véletlenül, gondatlanságból. És én vagyok ostoba... Igazad van.

68nyara 2012.08.27. 16:53:52

@Gera: Hát ahogy itt alkudozol lefelé a sebességgel, még a végén tényleg kiderül, hogy ő állt, a Fiat meg beletolatott.

Fermentátor · http://fermentator.hu/ 2012.08.27. 17:34:22

@Gera: "Az ittas vezetést gyakori szondáztatással és csillagászati pénzbüntetésekkel / jogsielvétellel lehet visszaszorítani,"

Most ellentmondásba kerültél magaddal. Hiszen az imént még azt írtad: "Mit segít egy ilyen ember esetén a börtönbüntetés?"

Adódik a kérdés: mit segít az ilyen embereken a pénzbüntetés vagy a jogsielvétel? Talán, ha megbüntetik őket, akkor talán nem lesznek ittasak?

Lásd be: ittas vezetéssel emberek életét kockáztatod. A kockáztatásért jár a büntetés. Ezt tulajdonképpen te is elfogadod a pénzbüntetéses javaslattal. De, ha már nem egyszerűen csak kockáztatja az ittas/drogos vezető mások életét, hanem ténylegesen ki is oltja azt gondatlanságával, akkor már ellenzed a büntetést.

Most akkor, ha én felmegyek egy toronyépület tetejére és téglákat dobálok a járókelők közé, akkor legyek büntethető veszélyeztetésért, de ha esetleg el is találom az egyiket, aki emiatt szörnyethal, akkor jön a ""Mit segít egy ilyen ember esetén a börtönbüntetés?" és mehetek szabadlábon isten hírével?

Hmm?

Gera 2012.08.27. 17:34:27

@Chicano: Az a baj, hogy láthatóan fingod nincs, mit jelent a gondatlanság. Kb 3 másodperc megnézni a Btk.-t, de segítek, mert úgyse nézed meg.

"Gondatlanságból követi el a bűncselekményt, aki előre látja magatartásának lehetséges következményeit, de könnyelműen bízik azok elmaradásában; úgyszintén az is, aki e következmények lehetőségét azért nem látja előre, mert a tőle elvárható figyelmet vagy körültekintést elmulasztja."

SillyKohn 2012.08.27. 17:34:42

Fel vagyok háborodva, hogy a hülye magyar sajtó állandóan az ittas "milliomosnő"-ről írogat. Nem milliomos, hanem milliárdos (forintban számolva biztosan). Tessék disztingválni!

SillyKohn 2012.08.27. 17:34:51

@citrix:
"Nem,de még egy kétgyerekes anya és nő élete válna rommá."

A volt férje (ha jól számolom, a második exről van szó) most jelentette be, hogy meg kívánja szerezni az ötéves lányuk felügyeleti jogát. A jelek szerint nem lesz nehéz.

mind1 mint a szésőháznak 2012.08.27. 17:35:13

"Többször érte a dotoho blogot a vád, hogy a szlovák titkosszolgálat pénzén élősködő janicsárok írják, akik magyargyűlölettől elvakulva sorakoztatják fel a szlovák nacionalista érveket"

Én nem tudom, hogy ti kik vagytok meg mik vagytok, meg nem is érdekel, de hozzátok képest az egykori eszdéesz egy komplett fasiszta párt az biztos. Akár még az is belefér, hogy tényleg a szlovák titkosszolgálat pénzel benneteket.

Gera 2012.08.27. 18:16:19

@Fermentátor: Te valami szellemi fogyatékos vagy? Nem kell kriminalisztikai szaktekintélynek lenni ahhoz, hogy felfogja az ember, ahhoz hogy csökkenjen az ittasan okozott balesetek száma, elsősorban az kell, hogy az emberek ne vezessenek ittasan, nem az, hogy ne okozzanak balesetet ittasan. Ergo elsősorban az ittas vezetőket kell elkapni és megbüntetni. Ha Józsi azt látja, hogy 3 ivócimborájának vették el a jogsiját az elmúlt egy évben, az picit nagyobb hatással van rá, mint az, hogy valami szlovák kurvát 5 évre bezártak olyasmiért, amit ő álmában se csinálna. Ezt tényleg magyarázni kell?

neiro 2012.08.27. 18:20:55

Figyeljetek már, mikor és hol olvastátok a magyar sajtóban, hogy Monika Seleš esetleg Monica Seles ??

Na ha ez így van, ez a csaj nekünk igenis Rezes Éva, apja Rezes Sándor.

lobster thermidor 2012.08.28. 10:09:59

@protézisesh:
@Reggie:
@68nyara:

Tisztázzunk valamit!
Egy szóval sem mondom azt, hogy nem bűnös, mentegetni sem akarom egy cseppet sem. Kapja meg a méltó büntetését, mert megérdemli.
De ha jobban figyeltek volna rá, ismerve labilis állapotát, már csak a szlovákiai érintettek, vagy a gyerekei érdekében, ez a szörnyűség elkerülhető lett volna!

lobster thermidor 2012.08.28. 10:10:11

@Zuckerbrot:

Bár nem vagyok a Rezes család prókátora, de...
Ha jobban figyelsz, azt is olvastad volna, hogy csak anyagi károkozás történt a korábbi ütközéseknél. A híradások szerint a biztosító fizetett az érintetteknek.
Amennyiben a te 6 - 8 tagú családodban az elmúlt tíz évben történik négy ütközés, akkor az te kirívónak tartod?
És ha esetleg történt ilyen, akkor az egyébkén szerinted teljesen természetes, hogy ha te elkövetsz valamit, azokat a dolgokat, amihez mellesleg közöd sincs, a számládra írják.

Anti Anyag (törölt) 2012.08.28. 10:10:24

@Pas de probleme: Miért okoskodsz?

A poszt vette elő a zsidó témát.

Vagy ilyenkor fütyülni kell? Véleménye mindenkinek van, ha nem tetszik, ne olvasd.

kifordított nagyanyó 2012.08.28. 10:11:00

Azért kedves a posztírótól,hogy megadja a tiszteletet és Csatáry bácsit ír.
Ennyi tisztelet jár az öregnek.:))

Fermentátor · http://fermentator.hu/ 2012.08.28. 10:11:03

@Gera: "Te valami szellemi fogyatékos vagy? Nem kell kriminalisztikai szaktekintélynek lenni ahhoz, hogy felfogja az ember, ahhoz hogy csökkenjen az ittasan okozott balesetek száma, elsősorban az kell, hogy az emberek ne vezessenek ittasan, nem az, hogy ne okozzanak balesetet ittasan."

Óh, ez természetesen igaz. Azonban az ittas vezetéssel nem az a baj, hogy valaki ittasan vezet. Hanem az, hogy az ittas vezetés balesetveszélyes. Vagyis kvázi gondatlan veszélyeztetést jelent önmagában is. Ha pedig valaki nem csak veszélyeztetést követ el, hanem gondatlanságból kioltja az emberi életet, az bizony nagyobb súllyal esik a latba.
Egyébként javaslom, higgadj le! Nem túl meggyőző érv szellemi fogyatékosnak titulálni azt, akinek eltér a véleménye a tiedtől.

Fermentátor · http://fermentator.hu/ 2012.08.28. 10:11:09

@Gera: "Gondatlanságból követi el a bűncselekményt, aki előre látja magatartásának lehetséges következményeit, de könnyelműen bízik azok elmaradásában; úgyszintén az is, aki e következmények lehetőségét azért nem látja előre, mert a tőle elvárható figyelmet vagy körültekintést elmulasztja."

Ez azt jelenti, hogy mikor ivott, majd a volánhoz ült, akkor előre látta, hogy ezzel veszélyes helyzetet alakít ki. Mégis megtette, mert úgy gondolta - könnyelműen - hogy nem lesz semmi gond.
Minderre bizonyíték, hogy van jogosítványa. Hiszen nem szerezhette azt meg úgy, hogy ne tudja, ittasan nem vezethet.

Alf (törölt) 2012.08.28. 12:12:52

@Gera: De biztos, hogy ő okozta.

Gera 2012.08.28. 12:27:58

@Fermentátor: Erről talán ne engem győzködj, mert én ugyanezt mondtam.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2012.08.28. 12:40:32

@Gera:

Azért kell őket börtönbe zárni mert csak az akadályozza meg a bűnismétlés lehetőségét a büntetés idejére.

Te eltiltanád őket a vezetéstől? Remek ötlet! És hogyan tartatnád be?

Rendőrt állítasz mindegyik mellé?

A jó megoldás a börtön.

A nem akart bűnt elkövetni szöveg marhaság, ha így lett volna, akkor józanul, a KRESZ szabályait betartva vezetett volna.

De saját szabad akaratából nem ezt tette, tudta mivel jár. Értelmes felnőtt emberként viselnie kell a felelősséget a saját döntéseiért.

Gera 2012.08.28. 12:40:39

@Fermentátor: Ne haragudj, de te kezdtél valami zavaros fejtegetésbe arról, hogy saját magammal keveredek ellentmondásba azzal, hogy azt állítom, hogy az ittas vezetést büntetni kell. Ezt természetesen semmivel nem tudod alátámasztani :) Gyanítom, hogy még mindig arról lehet szó, hogy szerinted én nem akarom büntetni az ittasan baleset okozást, mert képtelen vagy felfogni, hogy nem a börtön az egyetlen büntetés. De amúgy azt is többször kifejtettem, hogy inkább a sima gondatlanságra vonatkozik ez nálam, mert az ittas vezetők egyszerűen nem váltják ki bennem az együttérzés szikráját sem, úgyhogy bár látom, hogy nincs értelme, részemről mehetnek a börtönbe.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2012.08.28. 12:40:44

@Gera:

A szabálytalanul, ittasan, kábítószeresen vezetők ostoba felelőtlenségét és társadalomra veszélyességét nem látod?

Azért kell őket börtönbe zárni, mert életveszélyt jelentenek a közutakon a szabálykövető emberekre.

Gera 2012.08.28. 12:41:16

@68nyara: Te miről beszélsz? Nekem fingom nincs, mennyivel ment, nem alkudozom, elmondtam a véleményem. Ettől akár 300-zal is mehetett.

Fermentátor · http://fermentator.hu/ 2012.09.03. 09:52:20

@Gera:
" te kezdtél valami zavaros fejtegetésbe arról, hogy saját magammal keveredek ellentmondásba azzal, hogy azt állítom, hogy az ittas vezetést büntetni kell. Ezt természetesen semmivel nem tudod alátámasztani"

Miért, ezt talán nem te írtad?

"az ittas vezetőket kell elkapni és megbüntetni."

Ha pedig az önellentmondásodra írod, h nem tudom alátámasztani, arra ott van a: @Fermentátor: .

ui: Ittas vezetésért (gondatlan veszélyeztetésért) szerintem sem kell börtönt adni. Azonban, ha nem pusztán veszélyeztetésről beszélhetünk, hanem a gondatlanságnak ténylegesen is emberáldozat a következménye, akkor jogos a börtön. Aki a tűzzel játszik az ugye, megégetheti magát...

Egyébiránt pedig nem megsértődnöd kellene azért, mert zsákutcába kormányoztad magad. Ki lehet jönni onnét emelt fővel is... ;)

v2peti 2013.10.06. 02:33:02

@citrix: "A börtön 1 napra is sok,aki nem hiszi próbálja ki... "
Már akinek! Ha annyira szörnyű lenne, akkor jóval kevesebb lenne a visszaeső bűnöző. Jó, nem szanatórium még a szombathelyi luxusbörtön sem, de valahogy nem rettegnek tőle annyira a bűnözők.
süti beállítások módosítása