1546714_.jpg

Képzeljünk el Budapest egyik legforgalmasabb rakpartján egy több hónapig tartó fotókiállítást, ahol a képeken barbibabákkal mutatják be a magyar zsidók összegyűjtését, deportálását, a magyar Ken bakaruhában gépfegyverrel a kezében erőszakolja meg a ruhájától megfosztott zsidó Barbit az utcán. (Leadképünkön: 1945. június, Žatec - A zsateci laktanyában elrejtett ékszerek keresésre közben tömegesen erőszakolták meg a nőket és a gyerekeket)

A dotoho már több, hasonló projektet bemutatott a magyarországi olvasóknak, hogyan próbálnak Csehországban szembenézni a cseh történelem sötét fejezetével, például a szudétanémetek kitoloncolásával. A legújabb, meglehetősen sokkoló, művészi nyelven megfogalmazott akció a múlt héten indult Prágában, stílszerűen az Eduard Beneš rakparton.

1546712_.jpg

A Moldva part ezen szakaszán az Artwall rendezésében szabadtéri galéria működik: az arra közlekedő emberek a tömegközlekedési járművek ablakából tekinthetik meg az éppen aktuális rendezvényt. Lukáš Houdek (1984) fiatal cseh fotográfus huszonöt fotóját tartalmazó "A gyilkolás művészete" című kiállítást február első hetétől láthatjuk. Ugyanezeket az alkotásokkal találkozhatunk a szabadtéri kiállítással párhuzamosan a Prágai Műszaki Könyvtár földszintén is. A kiállítás témája a majd három millió cseh-német származású ember kitelepítése és az akció során a csehek által elkövetett gyalázatos tettek kendőzetlen bemutatása.

A művész a barbi babákat mesterkélt pozitív kisugárzásuk miatt választotta, amely számára a cseh társadalom nagy részének hozzáállását jelképezi, miközben a németek ellen elkövetett bűnöket folyamatosan eltitkolja. A fényképeken látható jeleneteket korabeli dokumentumok, és az események túlélőinek tanúvallomásai alapján állította össze, így mutatja meg a reggel munkába és az este hazafelé siető emberek számára néhány konkrét eset felelevenítésével, hogyan kínozták, és gyilkolták a német civileket a bosszúra éhes csehek. 

1546710_.jpg

1945 június 1. Buková hora - Huszonegy idős ember és öt gyerek megverése és lelövése

A meglehetősen nagy visszhangot kiváltó nyitónapon kiderült: már a szudétanémet kitelepítésről bemutatott fotók is képesek viharos reakciókat kiváltani, a csehek egy része számára mai napig gond elismerni a borzalmas tetteket, amelyeket háború végén a németek ellen követtek el. Houdeket azonnal megvádolták, hogy a minap befejeződött cseh köztársaság elnökválasztás kapcsán fellángolt társadalmi megosztást szeretné meglovagolni. Houdek, akinek családja szintén a német kitelepítések után került a Szudéta-vidékre, és fiatalabb korában ő is előítéletes volt a németekkel szemben, mindenkit megnyugtatott: a projektre már két éve készül. 

Tipikusak és ismerősek a nagy számú internetes reakciók is: "És nem akarsz barbikat fotózni Lidicében?" (Lidice falu cseh teljes lakosságát kiírtották a németek), "Ez a barom miért nem barbi Mengeléket gyárt egy koncentrációs tábor makketjéhez? Érdemes lenne kivizsgálni, milyen SS-alaptvány támogatja ezt a disznóságot", "Na, itt egy újabb prágai kretén, így kaphatott Schwarzenberg két millió szavazatot", "Schwarzenberg szavazói nem akarják elfogadni a választások végeredményét és hiszterizálják, megosztják a társadalmat", "A kiállítás szervezőjét el kellene ítélni, hasonlóan ahogy korábban elítélték a Mein Kampf kiadóját is Csehországban".

A cseh-németek kitelepítése és a magyar-zsidók deportálása még mindig tabu a cseh és a magyar társadalom egy része számára. Ugyanakkor annyira nem meglepő, hogy a világháború befejezése után csaknem hetven, és a másik totalitárius rezsim bukása után húsz évvel még mindig itt tartunk, mivel mindkét érzékeny téma különös relevancia és mélyebb szembenézés nélkül, felszínes politikai vitákban, morális bunkóként szokott megjelenni a cseh és magyar társadalomban, amely megnehezíti, hogy a cseh vagy magyar társadalom elfogadja történelmük sötétebb oldalát is. 

1546711_.jpg

A jelen: Prága, Eduard Beneš rakpart, 2013 február.

MC4901fa_boislavka.JPG

1945 május 9. Praha – Bořislavka - Legalább negyven személy lelövése

MC4901fe_lankroun.JPG

1945. május 17. Lanškroun - Egy német férfit felakasztása a közvilágításra, másnap további 24 németet megölése

MC490202_litomyl.JPG

1945. május 26. - Anna Pautsch huszonegy éves általános iskolai tanárnő megverése és felakasztása saját háza előtt

MC4901fb_bukov1945.JPG

1945. június 11. Bukov - A nyolcvan éves Karl és Markéta Kutscherová öngyilkossága saját lakásukban

MC490203_postoloprty.JPG

1945. május-június, Postoloprty - A helyi laktanya környékén 763 személy megverése és lelövése

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://dotoho.blog.hu/api/trackback/id/tr855072508

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GERI87 2013.02.11. 12:06:01

Tetszett.
A cseh kommentek magukét beszélnek, tagadásban élő bunkó droidok...

Magyar részről inkább a magyar nemzetiségi politika és a svábok kitelepítése az ami tabu illetve homályos folt a magyar többségnek és sok a tévhit.
A holokauszt nálunk nem tabu csak az erről szóló vita és a kérdést feszegetők kiléte hiteltelen...ezért kérdőjeleződik meg sok minden az emberekben.

A cseh-német kifejezés okát nem értem, a szudétanémet a megfelelő, ha már a csehországi németeket akarjuk leírni.
A magyar zsidó jó, mert többségük magyar nemzetiségű (is) volt...a szudétanémetek nem rendelkeztek cseh identitással.

Pussy Riot (törölt) 2013.02.11. 12:06:13

Azzal dicsekedni, hogy a cseheket ugyanúgy le akarja darálni a holobiznic mint a németeket...
Nem menő.

lebegő levegő 2013.02.11. 12:06:20

Magyarországon nem lenne annyi Barbie baba, ahány zsidót kiirtottak...

genarlot (törölt) 2013.02.11. 12:06:49

Ez a kiállítás a győztesek bűneiről szólna szerintem. Hogy ők bármit megtehettek és meg is tettek a győzelem mámorában. És a vesztesekkel ellentétben nem hogy nem bűnhődtek, hanem még beszélni sem szabad a rémtetteikről. Bocsánatkérés pedig szóba se jöhet.

Ezzel talán azt lehetne párhuzamba állítani, ha Budapesten lenne egy kiállítás, ami bemutatja, ahogy román, orosz és jugoszláv hordák erőszakolják meg a százezer számra német és magyar nőket, gyerekeket és kínozzák a civileket.
Na abból lenne nemzetközi felháborodás!

A budapesti rakparton már van emlékmű a zsidóknak, szerintem semmi baj nincs vele. Egy ilyen kiállítás ezen felül semmi célt nem szolgálna, semmivel nem megdöbbentőbb, mint a vascipők a Duna partján.

Magyarországot és Németországot rögtön a háború után megbüntették különös kegyetlenséggel, ezerszer bocsánatot kért és jóvátételt adott. Az ilyen kiállítás célja meg pont az, hogy a kibeszéletlen bűnökre hívja fel a figyelmet.

Régi Péter 2013.02.11. 12:07:13

Értem én mit akarsz mondani, hiszen egyértelműen le is írod: "A cseh-németek kitelepítése és a magyar-zsidók deportálása még mindig tabu a cseh és a magyar társadalom egy része számára." Mivel Magyarországon vagyunk, az olvasóid magyarok, így nyilván a 2. fele az érdekesebb a mondatnak. De sajnos ismét mellé trafáltál: a magyar társadalom a holocaust óta állandó önmarcangolásban van, egyáltalán nem kibeszéletlen tabu téma a holocaust, hanem nagyon is fölfokozott slágertéma. Te hol éltél az elmúlt 35 évben? Hány magyar holocaust regényt soroljak, hány magyar tvfilmet mozifilmet amiben ezt a témát mutatják be? Gyermekkoromban a holocaust film állandóan visszatérő téma volt az állami televízióban. (Jób lázadása, Hány az óra vekker úr stb.) Van holocaust múzeum, történt kárpótlás, vannak a témáról köztári szobrok, mi a francot akartok még? Miközben az imádott szlovákjaid már 1942-ben elindították a haláltáborok felé a zsidókkal teletömött vonatokat. A románok meg önként és dalolva kiirtottak 300 ezer zsidót még a német megszállás előtt. Szóval totálisan mellélőttél a cikkeddel, ahogy szoktál.

Sir Galahad 2013.02.11. 12:07:29

Önmagában a gondolatot, hogy ezekről a tragédiákról meg kell emlékezni, nagyon helyesnek tartom. Az, hogy ezt ilyen formában teszik, az én ízlésemtől nagyon távol áll. Tartok tőle, sokan a történtek bagatellizálását, kifigurázását látják majd benne. Az pedig, hogy ezeket a sokkoló képeket gyerekek is látják, legalább is vitatható.

marxengelszleninsz 2013.02.11. 12:07:44

Hát ez így nagyon beteg dolog.. Gondolom, más se hiányzik a villamoson munkába járóknak, mint akaratlanul is ezt a sok förtelmet bámulni.
Gyermekek számára különösen építő jellegűek az effajta "életképek"..

Styxx 2013.02.11. 12:14:55

Szerintem jó ez a megközelítés. Néhány éve felvetettem Fábrynak Malina Hedvig megverésének eltáncolását az Esti Showderben. Ő jónak tartotta az ötletet, csak mivel akkor kereskedelmi tévén futott, jelezte, hogy ott kizárt az erős poitikai kontent.
"A cseh-németek kitelepítése és a magyar-zsidók deportálása még mindig tabu a cseh és a magyar társadalom egy része számára."
Azért a magyar zsidók deportálását nem nevezném tabutémának, inkább egy kis számú, ám sajnos rendkívül hangos csököttagyú szubkultúra ízléstelenkedik, realativizál, vagy tagad e tárgyban.

Martian (törölt) 2013.02.11. 12:15:07

Minden nép elkövette a maga gazságait, csak ezeket nem szívesen taglalják a történelemnek nevezett nemzeti mítoszgyűjteményekben.
A mai nemzedékeknek nem kell ezért bármiféle bűntudatot táplálniuk, csak tudjanak róla.

Kotkodus 2013.02.11. 12:15:38

ha jól tudom, az inzultált gyereket szokták megkérni, hogy babákon mutassák be, hogy mi történt velük...

szomorú, de ironikus, hogy a közép-kelet európai társadalmak még ebben a formában sem képesek szembenézni a több generációval előttük - bosszúból és többnyire ártatlanokon - elkövetett rémtettekkel.

abban egyes kommentelőknek - részben - ugyan igazuk van, hogy a németek kezdték a terror politikáját, azonban ők már leszámoltak a múltjukkal... számos dokumentumfilm és írásos anyag őrzi rémtetteik sorát. beismerték, és elnézést kértek a világtól.

mi (kkeurópaiak) meg továbbra is őrizzük és dédelgetjük a "csak parancsra tettük azt amit tettünk" mítoszt, elzárkózva a saját szörnyeinkkel való szembenézéstől...

és visszatérve kommentem elejére, úgy tűnik, hogy - ebben a kérdésben - még egy gyerek érzelmi színvonalát sem értük még el...

úgyhogy mormoljuk csak tovább magunkban: a magyar ember különb, mint a szovjet, vagy a német! ugyanis mi csak a csicskásaik voltunk! ha ez valakit érzelmileg megnyugtat, hát éljen nyugodtan képmutató lelki békéjében!

joszip 2013.02.11. 12:18:49

Épp ideje volt (bár az érdekes, hogy a rakpart egy fasisztáról van még mindig elnevezve)

2013.02.11. 12:36:18

Magyarországon számtalan kitűnő regény, film, tanulmány, konferencia foglalkozott a holokauszttal. Megtörtént a szembenézés, a bocsánatkérés, a kárpótlás. Hogy ennek ellenére is lehet holokauszt-tagadó vagy antiszemita megnyilvánulásokat olvasni, hallani, az teljesen természetes és távolról sem egyedi. Nem jók ezek a megnyilvánulások, illetve egy szempontból mégis: mutatják, hogy nincs vélemény-diktatúra.

A Barbie mint alapanyag a kurva nagy modernség, a formabontó gondolatok látszatát kelti, holott hihetetlenül elcsépelt és sablonos. Az nyúl ilyen meghökkentőnek szánt megoldáshoz, akinek amúgy az égvilágon semmi gondolata-mondanivalója nincs a témáról.

A pesti Duna-parton ezzel szemben egy valóban formabontó, figyelemfelkeltő és elgondolkodtató valódi műalkotás látható. Az egyik legméltóbb Holokauszt-emlékmű.

Kotkodus 2013.02.11. 12:38:47

szomorú és egyben ironikus, hogy egyből megjelentek a "már megbüntettek minket ezért" típusú kommentek...

igen, így van! és a minap megszúrt fiatal sportolók támadói is egy nap így fognak kisétálni a börtönből... már letöltötték a rájuk ezért kirótt büntetést...

ironikus, hogy a mások által elkövetett bűnért halált követelünk, keveselljük a több-tízéves börtönbüntetést, leállatozzuk az elkövető egész közösségét, amíg a saját bűneinkért már rég megfizettünk, nem értjük hogy kerülhet egyáltalán szóba...

ecce homo... nincs is ezzel semmi baj... csak ne legyünk ilyen kurva büszkék képmutatás közben!

marxengelszleninsz 2013.02.11. 12:43:40

@Kotkodus: bocs, de nem értem miről kotkodálsz.. Szembenéztünk ezzel már ezerszer. Filmek, színdarabok, drámák, megemlékezések százai.. kártérítések, bocsánatkérések.. mi a francot akarsz még??

Kotkodus 2013.02.11. 12:58:37

@gwr: sajnos én nem ezt látom a mai magyar közéletben...

valóban volt bocsánatkérés és kárpótlás, de aki ma magyarországon azt állítja, hogy szembenézés is volt, az félrevezet, téved, vagy nem úgy értelmezi a szembenézést, mint én.

én inkább úgy látom, hogy a bocsánatkérés és a kárpótlást használtuk, hogy ne kelljen igazából szembenézni a múlttal. van ugyan díszzsidónk és díszcigányunk (és törvényünk erre is arra is), de csak arra tartjuk, hogy mutogathassuk, ha valaki kritizál...

sőt... egyes politikai pártok nyíltan vagy burkoltan számítanak a rasszista szavazatokra... nyíltan vagy burkoltan vállalják rasszista és kirekesztő nézeteiket...

lehet ezt szembenézésnek nevezni, de ez egy olyan szembenézés, amikor az emberek "elfelejtettek" a végén a jövőre néző következtetéseket levonni...

Kotkodus 2013.02.11. 12:58:49

@marxengelszleninsz: nem csodálom, hogy nem érted... mert nem akarod érteni... lásd előző kommentemet.

2013.02.11. 13:02:24

@Kotkodus: általánosságban beszélsz, aminek az égvilágon semmi értelme. Kik kevesellnek börtönbüntetéseket?

És mi az, hogy saját bűneinkért? Ki értendő bele ebbe a többes számba?

Te a kollektív bűnösség elvét vallod?

Én majd 30 évvel a holokauszt után születtem. Sosem gyalázkodtam senkire, sosem érdekelt a baráti köröm vallása, származása, stb.
A gyerekeim is ebben a szellemben nevelem.

Mivel kellene szembenéznem? Hogy bestiális gyilkosságok, népirtások történtek a történelemben? Milyen gesztust kellene tenni, és kinek?

A magyar állam már megtette. Én személyesen sajnálok mindenkit, aki áldozatául esett, együttérzek, mert borzalmas tragédia, de bűnrészességet nem vállalok. Semmi, az égvilágon semmi közöm hozzá. Apámnak se, nagyapámnak se.

2013.02.11. 13:02:35

@Kotkodus:

Miért, szerinted még nem lettünk eléggé megbüntetve, mi? Hát mit akarsz még te is, meg a többi akiknek tényleg nincs jobb dolga már, mint a föld szemétjének elhordanotok a magyart, lett légyen az bárki, és tett légyen az bármit ...

A teféléid. Akiknek az egyáltalán nem büntetés, az amit 1944-1945 óta a magyarral, mint néppel, országgal és nemzettel tettek és tesznek, a mai napig, ahogy ellene uszulnak, a nagy semmiért,

(meg azért, ha néha az felszólalni mer, hogy megkaphassa végre azt a jogot és szabadségot, ami a földön minden népet megillet),

... és röhögnek hozzá, miközben úgy csinálnak, mintha tényleg volna miért gyűlölni a magyart, azok, nem értem, miért írnak le ezen a nyelven akárcsak egyetlen szót is.

sánta vas 2013.02.11. 13:09:59

@marxengelszleninsz: Pontosan így van . Nem lehet a kettőt összehasonlítani. Egyrészt nálunk- bár sok vita van körülötte-nagyon is a közbeszéd része a Holokauszt.Két emlékmű is van Budapesten (a dunaparti, és a Wallenberg emlékmű).
A cseheknél viszont a háború után elkövetett önkényeskedések, erőszakos cselekmények sokkal inkább tabutémák a társadalom számára. Ez a szabadtéri galéria is hiánypótló, bár az én ízlésemnek túlzottan provokatív, de lehet,hogy épp az eddigi passzivitás miatt van rá szükség.
Ami fontos lenne, hogy állami kezdeményezés is legyen a kérdésben, hiszen ez is, és a megelőzőek is mind magánprojektek voltak.

salamander 2013.02.11. 13:10:21

Fel kellene szólalni az impotens magyar diplomáciának az ehhez hasonló "művészi" rágalmak ellen...

Ez kezd már unalmassá válni, ahogy ezek a pöcsfejek beálltak antiszemitázó kórusba csak azért hogy őket békén hagyják...

(Nem veszik észre, hogy Magyarország után ők következhetnek...)

***

Tamás András György 2013.02.11. 13:13:07

@gwr: be kell vezetni a kotelezo hittan helyett a multtal valo szembenezest es szituacios jatekokon keresztul tanitani a gyerekeket!

ikker 2013.02.11. 13:14:18

A cím azt implikálja, hogy Csehországban magyarok öltek zsidókat. A cikk másról szól, de ügyetlenül belekeveredik a magyarországi zsidó holokauszt. A cím és a cikk együtt annyira amatőr, hogy önmaga mémje az egész.

csuti_putyin 2013.02.11. 13:25:20

@marxengelszleninsz:
Mit akar, mit akar....hogy Zsiga Marcel szopjon le, azt akarja!

Martian (törölt) 2013.02.11. 13:25:26

@Tamás András György: ja, kezdve attól, hogy a mongóliai oktatásban el lehetne játszani a tatárjárást, nálunk meg az ősmagyar kalandozásokat! :)

marxengelszleninsz 2013.02.11. 13:25:37

@Tamás András György:
"be kell vezetni a kotelezo hittan helyett a multtal valo szembenezest es szituacios jatekokon keresztul tanitani a gyerekeket!"

Ugye most csak szórakozol velünk? Trollolo-e vagyol?

mortullus 2013.02.11. 13:34:55

a kommentelőkkel mindig vitába szálló blogger most mélyen hallgat...
hehe :)

Vérnyúl, Döme, Dagi, Fufu, avagy a Jó, a Rossz, és 2013.02.11. 13:35:08

naccerű. megyek hányni.

kíváncsi vagyok, hány túlélő zsidó nő traumatizálódott újra ettől a kiállítástól.

Kiváló Brigád 2013.02.11. 13:41:24

@marxengelszleninsz: nem tetszik? attol te meg palinkazhatsz otthon bogatyaban a gyerekkel a szalasi kep alatt...

lado78 2013.02.11. 13:48:52

@Sir Galahad: Végre, azt hittem,hogy csak engem háborít fel, hogy úton az iskolába, vagy az óvodába a gyerekek ilyeneket nézzenek. Ráadásul ezek babák, amikkel ők játszanak, csak nehogy azt gondolják,hogy így kell velük játszani. A társadalom lelkiismeretének felébresztéséhez ez a helyszín nagyon rossz választás.

pushpang (gyilkos ukrán harcidelfin) 2013.02.11. 13:49:06

@ikker: Pont erről, a poszt címéről akartam írni, amikor megláttam, hogy te már megelőztél.

De hozzátenném, hogy - ismerve a szerző munkásságát, - szó sincs itt "ügyetlenkedésről", nagyon is tudatosan írta így, ahogy.

Kotkodus 2013.02.11. 13:49:15

@gwr: ha nincs okod a lelkiismeret-furdalásra, miért magyarázkodsz?

akinek nem inge ne vegye magára!

de ha nem látod a gyűlölet és a kirekesztés politikájának magvait újra hajtani magyarországon, akkor vak vagy, vagy képmutató (nem akarod látni)...

marxengelszleninsz 2013.02.11. 14:13:05

@Kiváló Brigád: hmm.. tehát ha nekem ez nem tetszik, akkor én már bőgatyás pálinkázó Szálasi-fan vagyok.. irigyellek az egyszerű világképedért.

2013.02.11. 14:13:17

@Kotkodus:

Ó hogyne látná, ahogy én is látom, eléggé jól ... egyszerűen KIVÁLÓAN csináljátok, mint ez a fenti kiállítás is. Gondolom, ezután itt is lesznek hasonlók, adják itt nektek az ötletet hozzá, rendesen.

S volt szerencsém pl. már a holomúzeumhoz is, nos, ha azt totál tájékozatlan, vagy csak igen felületes infókkal rendelkező 10-16 éves gyerekként láthattam volna,

azon korosztály tagjaként, akiket mostanság kötelezőleg, oktatási keretek között végigvisznek rajta, a "szuperkapitalista szellem vasútján",

(hogy mást ne mondjak, mert még cúna kirekesztő lennék tőle) hát akkora gyűlölet volna bennem most, azóta is, a megfelelő célszemélyeitek iránt, amiről te csak álmodhatnál, kedves világura libbancs, mert olyat produkálni bizony még te se tudnál.

Gogolák etnő 2013.02.11. 14:13:21

@Kotkodus: "...saját bűneinkért..."?
Nem én, nem mi, ma élők követtük el ezeket a bűnöket. Viszont ma élő véleménydiktátorok és haszonlesők követelik tőlem a folyamatos szembenézést és vég nélküli bocsánatkérést, kárpótlást.
Miközben szó nélkül hagyják, még talán helyeslik is népek, népcsoportok szemünk előtt zajló irtását.
Hidd el, fájnak nekem annyira azok a múltbéli iszonyatok, amennyire kell. Szembe is nézek velük, beépítve (történelmi) tudatomba, amennyire szükséges. Viszont nem fogadom el a kioktatást, és a gyalázkodást sem individuumként, sem magyarként.

A háború utáni kitelepítések iránt érdeklődőknek ajánlom Lázár Ervin: Keserűfű c. novelláját

Kotkodus 2013.02.11. 14:13:40

@ekszvájzed: szerencsétlen egy flótás vagy, ha azt gondolod, hogy kisajátíthatod a magyar nyelvet a veled ideológiailag egyetértőkkel...

az is szomorú, de ironikus, hogy sokan azt gondolják magyarországon, hogy másképpen gondolkodók kirekesztésével tudják megőrizni a magyarságot... pedig pont ezáltal kopik és tűnik el a leggyorsabban a magyarság...

nem kirekeszteni kellene, hanem integrálni. attól, hogy nem szereted a buzikat, zsidókat, cigányokat én még magyarnak tartalak. nem feltétlenül okos magyarnak, de magyarnak (ha nem inged... tudod, légy okos!)... azonban ha megfogalmazom, hogy magyarországon nem számoltuk fel a rasszizmus ideológiai alapjait (sőt, túl sok erőfeszítést sem tettünk ez irányba), akkor - a te szemedben - én már a magyarságomat sem érdemlem meg és már csak "tifélék" vagyok...

amikor egy kormányt támogató párttag újságíró állatként aposztrofál egy egész emberi társadalmat és ennek semmilyen következménye nincsen, akkor bizony - sajnos - bátran jelenthetjük ki, hogy nem néztünk szembe a szellemeinkkel.

és - veled ellentétben - én nem kárpótlásban, vagy büntetésben látom a megoldást (ilyen tekintetben magyarország szerintem is eleget szenvedett), hanem a tolerancia oktatásában, nevelésében.

és - sajnos - nagyon sok határon túli magyar éli mindennapjait a szomszédos országok zsidójaként, vagy cigányaként... ha másért nem legalább értük megtehetnénk azt, hogy példát igyekszünk mutatni...

talán - részben - erről is szól ez a blog...

2013.02.11. 14:37:58

@gwr: A pesti Duna-parton lévő emlékműre egy izraeli (ott is született) ismerős azt mondta: "gusztustalan".
Mindenki, mindent másképpen él meg.

hopptarisznya 2013.02.11. 14:38:10

Ismét mellélőtél tótocska! A magyarok minden évben 2-3 megemlékezést tartanak a zsidóknak. Akik kárpótlást is kaptak. Te ezzel állítod párhuzamba a csehek viselkedését? Hülye vagy?

Kotkodus 2013.02.11. 14:38:18

@ekszvájzed: én egyetlen egy célszemélyt képviselek: saját magamat.

tőlem utálhatsz azért mert így vagy úgy gondolkodom, azonban ettől nem leszek kevésbé magyar mint te! sajnálom! azaz nem sajnálom, mert igazából büszke vagyok magyarságomra! rád, mint honfitársamra kevésbé... de ettől magyarnak tartalak.

sajnálom, hogy ilyen gyűlölet árad belőled, biztosan sok gondodat nem tudtad feldolgozni az életben és ezért muszáj másokra irányítanod tehetetlenséged, azonban ez soha nem fogja megoldani a problémáid alapját.

nekem több szerencsém volt az életben és tudom szeretni az emberiséget, kirekesztés nélkül. szívesen beszélgetek erről veled, ha akarod...

Kotkodus 2013.02.11. 14:38:26

@gwr: nem, nem hiszek a kollektív büntetésben! azonban, amikor - tőlem ideológiailag nagyon távol lévő emberek - nyíltan, vagy burkoltan rasszista gondolatoknak adnak hangot az anyanyelvemen, akkor - én - szégyellem magam értük is. és ilyenkor hangot adok a nemtetszésemnek. és jelzem, hogy mi magyarok nem vagyunk mind ilyenek!

"kik kevesellnek börtönbüntetéseket?" :))) ennyire nem követed a híreket? hát azok, akik vígan megbélyegeznek más népcsoportokat, amíg saját népük bűneit bagatellizálják és kikérik maguknak...

de ami a legviccesebb az egészben: én egyszer sem tagadtam le őket, egyszer sem rekesztettem ki őket, de még csak magamat sem áltatom azzal, hogy ők nem igazi magyarok...

ironikus, hogy a világ egyik - genetikailag legheterogénebb nemzete - mennyire komolyan veszi, azt, hogy ki és ki nem tartozik a KULTURÁLIS KÖZÖSSÉGÉBE...

phaidros 2013.02.11. 14:38:46

@Tamás András György: szerinted mikor van "szembenézve"? Mi az az állapot, amikor azt lehetne mondani, hogy igen, a ma élő társadalom szembenézett (és minden eljövendő generáció)?

A cseheknél a benes dekrétumok elfogadottsága és jogosságának fenntartása a lakosság részéről széles körű. A magyar zsidótörvényekről ugyanezt nem lehet elmondani, sem azt, hogy a társadalom nagy része helyeselné azokat. Szóval honnan veszed észre, hoyg hoppá, a magyar nép megtisztult, és most már szembenézett?

phaidros 2013.02.11. 14:38:51

Számomra az a döbbenetes, hogy ezekkel a babákkal szinte ugyanazt a hatást érte el bennem mintha az eredeti képek lennének.

Martian (törölt) 2013.02.11. 14:38:59

@Kotkodus: minden formális történelmi szembenézés mellett, sehol a világon nem sikerült még általánosan megszabadulni az ösztönös gyökerű kirekesztő magatartástól. Nemcsak a szomszéd országokban gondolhatnak rólad "szépet", ha meghallják, hogy magyarul beszélsz, hanem a távoli Írországban sem nézik jó szemmel, ha nem katolikus keresztény vagy... és sorolhatnám a további példákat.

Kotkodus 2013.02.11. 14:46:22

@Gogolák etnő: tudod, az a vicces az egészben, hogy te is és én is egyszerű átlagos magyar állampolgárok vagyunk és ugyanazokat a képeket nézve, ugyanazt a cikket olvasva neked az jut eszedbe, hogy eleged van már, hogy egyfolytában az orrod alá dörgölik, amíg én csak arra gondolok, hogy a háború valóban szörnyű dolgokkal jár (és állatot csinál az alapvetően jóemberből is) és hogy ezt mindenkinek látnia kell, ahhoz, hogy ne ismétlődhessen meg... és örülök, hogy valaki bemutatja, hogy ezzel segítsen a tömegeknek szembenézni a háború szörnyűségeivel és a gyűlölet és kirekesztés politikájának végeredményével...

szóval - szerintem - ha a személyes szembenézés valóban megtörtént és nem táplálsz szégyellni való érzelmeket, akkor nem úgy éled meg a dolgot, hogy "...ma élő véleménydiktátorok és haszonlesők követelik tőlem a folyamatos szembenézést és vég nélküli bocsánatkérést, kárpótlást..."

talán érdemes ezen elgondolkodnod...

Kotkodus 2013.02.11. 14:51:27

@Martian: és mi volna az ember dolga a földön? hogy állatként morgolódjunk egymásra, vagy, hogy állati ösztöneinken felülkerekedve megpróbáljunk EMBERKÉNT élni?

attól, hogy mindig lesznek utálkozó, adócsaló, szemetelő, stb emberek, az okod ad neked arra, hogy utálkozz, adót csalj és szemetelj?

valahova tartozni fogsz... te dönthetsz kedves barátom!
és minden tenger eredetileg pár esőcseppből keletkezett...

GERI87 2013.02.11. 14:58:58

A gyerek a villamosról félpucér nőket, meg öltönyös emberek arcpirító hazugságait is ugyanúgy látja a plakátokon....meg sok más szemetet is, többek közt hulladék embereket maga körül, nem ettől fog lelkileg megzuhanni.

A magyar holokauszttal már nem lehet megfelelően szembenézni, ezt 70 éve kellett volna megtennie a kortársaknak.
De mivel az akkor rezsim is saját ideológiája alapján értelmezte, már akkor sem ment, bár tény hogy semleges szempont nincs.

Utólag jó néhány generációval arrébb már sok értelme nincs, egyre inkább úgy látom.

Nyomathatjuk orrba szájba nem sok értelme van, főleg errefelé, 20 éve is történt népirtás a szomszédban.

Feldolgozni azért lenne mégis jó hogy ne hamis lábakon álljon a magyarság történettudata és így ezzel további ostobaságokat gerjesszen.

2013.02.11. 14:59:14

@Kotkodus:

Figyu, nem mondtam, és nem gondoltam ezekről, az általad emlegetettekről, hogy EN BLOC nem szeretem őket.

Én a napjainkban a magyarsággal, mint vállalható, szerethető, akár még büszkévé is tehető entitással szembehelyezkedőket, a magyarságot összességében megvádoló, és 67 év után is egyfolytában tetemre hívó, terjedőben lévő mentalitást kárhoztatom,

amit az egyre öregebbek akarnak átadni, az egyre fiatalabbaknak, miközben az, ami ebben a hazában érték, azt, ha anyagi, kisajátítják, ha pedig szellem, azt vagy elvetik, vagy magukénak tulajdonítják, identitás- ill. pártfüggő módban.

Arról pedig nemigen tehetek, sem én, sem pedig az "énféle", hogy olyan sokan vállalják magukra a magyarságba rugdalást, akik "tefélének" tűnnek, vagy annak is nyilvánítják magukat. Ez van, oszt' bocsesz.

És igen, baromi toleráns voltam, a gengszterváltástól kezdve, egészen 2006-ig fújtam a liberális nótát, amíg fel nem fordult az ország, és ki nem bújtak a zsákból az ezres szögek.

Akkor estem gondolkodóba, hogy vajon ez a végtelenségig sulykolt és mantrázott "tolerancia", amely csakis egyvalakikre nézve kötelező, nem azt szolgálja-e, hogy legvégül ugyanazt lehessen tenni áldozataival,

mint azokkal, akiket anno törvények hosszú sorával kényszerítettek a passzivitásba, miután minden jogot elvettek tőlük, amit csak lehetett? (Ahogyan AZ a bizonyos múzeum is szépen levezette a szájtátiaknak)

lehuto 2013.02.11. 15:04:37

Mmmm, jófiju, várjatok már. Nagyon előreszaladtatok ezzel a II. világháborús kibeszélősdivel. Én még a keresztesháborúkon se tettem túl magam. Sőt, a kelták rabszolgasorba adásán sem. Nem kezdhetnénk ezekkel, bazd? A faszomat már a túlhájpolt közelmúltba!

gmihaly@citromail.hu 2013.02.11. 15:13:28

Teljesen újra kellene gondolni mindazt, amit az egykori és mai politikusok tettesként és az egykori és mai sajtómunkások részesként elkövettek mind szavakban, mind tettekben, mind hazudozásban, mind ködösítésben, mind uszításban. A firkászok bizony nem ártatlan barikák, hanem bűnrészesek.

R.T. Flakfizer 2013.02.11. 15:28:24

@salamander:
:D
hjajjjhhhhh! rég röhögtem ilyen jót!
legalább elolvastad? a fotókat megnézted?
írj már légy kedves egy 5 soros összefoglalót a posztról, mert nem hiszem el, hogy nem érted mi van leírva!
:D

a fotók zseniálisak és mellbevágók!
de azért mi sem ezen a téren vagyunk lemaradva, azt hiszem.

$pi$ 2013.02.11. 15:28:31

@Kotkodus: "amíg a saját bűneinkért már rég megfizettünk, nem értjük hogy kerülhet egyáltalán szóba...

ecce homo... nincs is ezzel semmi baj... csak ne legyünk ilyen kurva büszkék képmutatás közben!"

Hét te lehet, hogy háborús bűnöket követtél el a második világháborúban, de azért azt ne várd, hogy én is bűnösnek nyilvánítsam magam.

Azok a gyilkosok, akiket említettél megbűnhödnek, de akkor is csak megbűnhődött gyilkosok maradnak. Azok viszont, akiket képmutatással vádolsz évtizedekkel a második világháború után születtek.

Nem követtem el semmiféle bűnt semmiféle zsidók ellen, még csak csúnyán sem néztem egyikre sem soha. Nem tartozom bűnbánattal, aki bűnösnek nevez az alaptalanul rágalmaz.

Martian (törölt) 2013.02.11. 15:49:16

@Kotkodus: igaz-igaz, mindenkinek magán kell kezdeni, nincs kollektív recept! :)

orgoványi erdőjáró 2013.02.11. 15:49:37

Jó kezdet. Talán egyszer eljutnak a magyarok ellen elkövetett bűneikkel való szembenézésig. Na azt fogom majd igazán üdvözölni.

2013.02.11. 16:03:06

@Kotkodus:

Szóval még "szerencsés" (Fortunátus, mint az Imre, hihihi) is vagy, egyem a szívedet. Meg tehetséges is, meg nyertes, és életrevaló, s nem pediglen nyominger, gyűlölködő, szerencsétlen, lúzer selejt, sérült lélek, és meghasadt tudat,

mint mondjuk pl. én, aki a(z ó, már mennyire régóta ismert) tanaid szerint nem mást, mint ezt, a kisebbrendűségemet akarom kompenzálni mindezen tagadással és tiltakozással, no, valljad csak be szépen,

te csodálatos, ember-kebelbarát lélek, akitől a mindenemet beborító, totálisan vak gyűlöletben már csak kirekesztősdit, meg apartheidesdit, vagy holokausztosdit tudok játszani, ugyi.

Mondom, mégegyszer, a tanaid szerint ...

Karachar Nevian (törölt) 2013.02.11. 16:03:48

@Régi Péter:
Örülök hogy valaki megírta végre ezeket.
Magyarországon nem tabu a holocaust és csaj egy ilyen szemellenzős blogger nem veszi csak észre ezt.
A magyar zsidóság valóban integrált része volt és lesz is a nemzettestnek, ezért is marad meg ez az eredendő bűntudat nálunk(az valóban testvérgyilkosság volt!).

Ezzel szemben a magyarországi svábok, német kitelepítése nincs kifejtve sztem.
Elvétve találkozni adatokkal, pedig az is durva volt(még ha nem is ilyen kegyetlen mint a cheheké).
Ők is nagyon régóta voltak integrálva, szóval ott is hatalmas veszteség érte az országot.

szellemkor 2013.02.11. 16:06:11

Mondjuk a társadalmi megbékélésért nem sokat tesz egy ilyesfajta tárlat. "Belefingunk a nulláslisztbe, aztán lesz ami lesz" mentalitás. Bravó.

Gogolák etnő 2013.02.11. 16:06:40

@Kotkodus: nem a cikket olvasva jutott ez az eszembe, hanem a te kommentedet olvasva.
A cikket olvasva az jutott az eszembe, hogy a blogger a csehek háború utáni felelősségét fókuszba állító performansz kapcsán is a magyar társadalom holokauszthoz való viszonyát ekézi.
Maga a cseh kiállítás a látott képek alapján szerintem figyelemre méltó, eszközei vitathatók, de hatásosak. Az utcán sétálva, vagy tömegközlekedve nem örülnék, ha 6 éves fiam rácsodálkozó vagy döbbent kérdéseit kellene megválaszolnom.

SZDSZPistike 2013.02.11. 16:20:28

Na szóval tehát arról van szó, hogy Csehországban egy cseh fotógráfus szembe állítja a cseh embereket rég múltban elkövetett embertelenkedéseikkel.

De dotoho nevű provokatőr-hozzászólásgenerátor ebből is magyar ügyet kreál, mert különben kiaf-t érdekelne?

Lényegében erről van szó.

Várom már, mikor fog az indián őslakosság kiírtásával kapcsolatban felfedetlen magyar szálakkal előrukkolni.

Kotkodus 2013.02.11. 16:23:27

@ekszvájzed: ugyan egyetértek veled abban, hogy magyarországon a liberális párt(ok) képviselői inkább képviselték saját érdekeiket, mint a liberalizmus fundamentumát, nem gondolom, hogy ez a magatartás a tolerancia, a tisztelet, vagy a szeretet intézményét lejáratta volna.

a római-katolikus egyház évszázadokon keresztül üldözte, kínozta, tömegpusztította a krisztusi szeretet nevében a másképp gondolkodókat, azonban ez nem a tolerancia, a tisztelet, vagy a szeretet intézményét járatta le, csak a római-katolikus egyházat...

ezért hibásnak érzem a következtetésedet
("...És igen, baromi toleráns voltam, a gengszterváltástól kezdve, egészen 2006-ig fújtam a liberális nótát, amíg fel nem fordult az ország, és ki nem bújtak a zsákból az ezres szögek..").

amin - úgy gondolom - érdemes elgondolkodnod az az, hogy 2 átlagos magyar (te + én) elolvasunk egy cikket, és egyikünk azt olvassa ki belőle, hogy ..."sokan vállalják magukra a magyarságba rugdalást"..., amíg a másikunk azt olvassa ki, hogy ..."a háború valóban szörnyű dolgokkal jár (és állatot csinál az alapvetően jóemberből is) és hogy ezt mindenkinek látnia kell, ahhoz, hogy ne ismétlődhessen meg... és örülök, hogy valaki bemutatja, hogy ezzel segítsen a tömegeknek szembenézni a háború szörnyűségeivel és a gyűlölet és kirekesztés politikájának végeredményével...".

szóval a kérdés, az az, hogy te miért éled ezt meg mint személyes kritikát, amíg én csak egy általános folyamatot látok benne, ahol még van bőven hova javulnunk. és az is vicces, hogy én elfogadom - az egész magyarság nevében - hogy van még mit fejlődni, amíg te (a nemzet nevében) elutasítod mondván, hogy a magyarság már így is teljesítette kötelezettségeit és nagyobb toleranciától csak még nagyobb balekok leszünk...

nem állítom, hogy bármelyikünknek is igaza lenne. meglátásom szerint a földön (kb.) 7 milliárd igazság létezik. azonban, ha személyes támadásnak tekinted azt, ha valaki leírja, hogy a magyar társadalom a mai napig nem tudott szembenézni a múltban elkövetett bűneivel és ezért még ma is mindennaposak a rasszista, intoleráns gondolatok a közéletben, akkor bizony nem a "magyarokat rugdaló" magyarsággal kellene megküzdened, hanem először a lelkiismereteddel...

genarlot (törölt) 2013.02.11. 16:33:37

Mondjuk egy olyan államban, ami a kirekesztésre épül (Beneš-dekrétumok), az etnikai tisztogatás talaján áll és nem hajlandó ezekkel szembenézni, azzal nem is értem, hogy miért állt szóba az EU. Jó, tudom, az Unió egy gazdasági szervezet, nem érdeklik őket ilyen apróságok.

Magyarország nem a földi paradicsom, de legalább még a fasiszta fideszes kormány is épített egy terror háza múzeumot, rendszeresen megemlékeznek a múltról, sőt aktualizálják, lebegtetik, hogy nehogy elfelejtse egy magyar se, hogy miért kell lapos kúszásban közlekednie. Jóvátételek, bocsánatkérés, közös megemlékezések... ezek más ex-szocialista országokban elképzelhetetlenek.
A jugoszlávoknál, románoknál, cseheknél, szlovákoknál, ukránoknál nincs meg ez a bűntudat. Ott a mai napig nemzeti hősnek tekintik a nácijaikat, fasisztáikat, vagy a háború utáni etnikai tisztogatások elkövetőit. Ezeken a helyeken a nacionalizmus még ott tart, hogy más népeket ki kell irtani, el kell nyomni, meg kell erőszaloni, félholtra kell verni, ha nem az ő nyelvükön szólalnak meg az utcán.
És még ők oktatják ki a magyarokat.
A liberalizmust, toleranciát csak egy irányba követelik meg. Pedig a tolerancia, elfogadás csak úgy jó buli, ha mindkét oldalról gyakorolják.

Kotkodus 2013.02.11. 16:33:54

@$pi$: :)

akinek nem inge az vajon miért veszi fel? miért parádézik benne? majd utána miért tagadja le, hogy rajta van az ing?

nem piszkálni akarlak, de ha nincs lelkiismeret-furdalásod valami miatt, akkor tényleg nem értem miért vetted magadra bármelyik megjegyzésemet is...

én sem követtem el bűnöket a 2. vh-ban. tudomásom szerint családtagjaim sem. és többnyire igyekszem nem megkülönböztetni a zsidókat, cigányokat, arabokat, pirézeket, melegeket, stb. a fajuk, nemük, vonzalmuk alapján.

pont ezért nem is veszem soha magamra, amikor rasszista magyarokról, vagy rasszista emberekről van szó...

de valamiért mindig van aki magára veszi... szerinted miért?

"a képmutatás a bűn tisztelgése az erény előtt" (LaRochefoucauld)

Kotkodus 2013.02.11. 16:52:00

@ekszvájzed: sajnálom, hogy mondanivalómat (és az egymás iránti tisztelet üzenetét) ilyen mély cinizmussal fogadod. talán egy nap te is megérted a mondanivalómat. őszintén kívánóm neked!

és igen, szerencsésnek érzem magam a tekintetben, hogy engem (talán) kevésbé érint meg az irigység és a gyűlölet. szerencsés vagyok, hogy nem érzem azt, hogy ki kell rekesztenem másokat a közösségünkből...

ettől egyébként még csak azt sem gondolom, hogy jobb ember lennék nálad, csak (talán) nyugodtabb és türelmesebb... egyszóval: (talán) szerencsésebb...

u.i.: mindenki a maga szerencséjének a kovácsa... :)

fludd 2013.02.11. 16:52:17

Azért a párhuzam kicsit erős. Magyarországon nyilasok öltek zsidókat, akiket senki nem választott demokratikusan. A hatalomra kertülésük a németek által támogatott puccs volt. A civil lakosság nem ölt zsidókat, de nagy számban mentett zsidókat, pl, Karádi Katalin, Salkaházi Sára, Kalló Esperes stb.

Ezzel szemben a németek kínzásában és megölésében a cseh lakosság egy része aktívan részt vett.

Nem hiszem, hogy tabu lenne a holokauszt magyrországi része, hiszen nap, mint nap lehet róla hallani. Éppen az előző héten született jogerős bírósági ítélet holokauszt tagadásért.

Amúgy a beszámoló érdekes volt! Köszi! Csak az összehasonlítás sántít.

Leone_510 2013.02.11. 16:58:27

Leszarom vastagon , hogy mi volt majd 70 évvel ezelőtt , mivel kellene Nekem szembe nézni? Elárulom , semmivel! Engem nem érdekel ki kiket hol mikor és miért. Az érdekel aki a családom és a szeretteim. Pont!
Egyszer majd egy okoska árulja el, hogy mi a fasz az a mélyebb szembenézés? Mit a picsát kellene csinálnom nekem? Azon kívül, hogy leszarom? Egy zsidónak sem tartozom bocsánatkéréssel semmiért.
Már a zsidó ismerőseim töke is tele van a megmondómélyzsidókkal akik minden bajnak és széthúzásnak az okozói, ahogy néhány magyar politikusunk is. Én maradok a jó zsidó zene és a csodás ország mellett és azon ismerőseim mellett is akik sokkal önzetlenebbek mint jó néhány magyar emberke. De a múlttal nem vagyok hajlandó foglalkozni, max az én személyes hibámmal.
Ostobák vagytok ha hagyjátok dróton rángatni magatokat!

mallac 2013.02.11. 16:58:36

zsidó Ken és palesztin Barbi? Ken kezében egy foszforbomba,ha esetleg Barbi tiltakozna, akkor elevenen elégetné.

2013.02.11. 17:13:42

@Kotkodus: összevissza beszélsz és keversz pár dolgot:

az, hogy te szégyelled magad az idióta honfitársaid miatt, magánügy. Én nem általánosítok belőlük, mert a többség nem olyan, mint ők, és ki vagyok én, hogy normális embereket vonjak egy kalap alá idiótákkal.

A bűnökkel való szembenézést hiányoltad: a bűnökkel a bűnösnek kell szembenéznie, ez megtörtént.

Az, hogy még vannak rasszisták, antiszemiták, náci szellemiségűek az országban, ettől teljesen független. Mindig is lesznek, ahogy mindenhol máshol is. Természetesen abban igazad van, hogy a hivatalos politika ezeket nem erősítheti.

Én annyit állítottam, hogy a Tsz/1, amit használtál, marhaság.
A kollektív bűnösség eszméjének propagálásával nem hiszem, hogy jó hangot ütöttél volna meg. Persze lehet, hogy csak rosszul fogalmaztál.

Ja, és ha te a szavaimban bármit is magyarázkodásnak olvastál, azt jóindulatúan a figyelmetlenségednek tudom be.

Ha meg elborít a borzasztó bűntudat a magyarság borzalmas bűnei miatt, tekints picit távolabb, ne messze, mint Törökországba, ahol a mai napig alappillére a politikának, hogy nem ismerik el az örmény népirtás tényét.
Ezt nevezik a múlttal való szembenézés hiányának.
Senki nem várja, hogy a mai török emberek szaggassák meg a ruháikat régmúlt bűnökért: a hivatalos politiknak kell megtennie ezt a gesztust.
Magyarországon ez megtörtént, a kárpótlással együtt.

Kotkodus 2013.02.11. 17:14:20

@Gogolák etnő:
1. lehet a cseheket ekézni, van rá bőven okunk (benes).
2. sajnos a párhuzam elég világos. ha ezt szükséges kifejtenem neked, úgyis feleslegesen tenném...
3. a csehek tegyék a saját dolgukat (erről is szólt a cikk), mi pedig a miénket. abban érdemes velük versenyezni, hogy melyik társadalom a toleránsabb és szembenézőbb. az ellenkezőjében kár elkezdeni az egymásra mutogatást. sajnos feneketlen mindkét fél "hülyeség-kútja".
4. az eszközt kifejezetten érdekesnek és helyénvalónak tartom (gyerekmolesztálások megjelenítésekor használnak hasonló eszközöket és a mi gyermeteg társadalmunkban kifejezetten jó ötletnek tartom ezt a megjelenítést), azonban ez csak a személyes véleményem. senkit sem kötelez, sőt!
5. én 6 éves koromban egy 2 vh-s golyónyomoktól hemzsegő bérházban éltem és - a korabeli politikai kurzusnak megfelelően - arra tanítottak, hogy a nácik voltak a rosszfiúk és a szovjet csapatok - mozgalmi indulókat énekelve és a magyar gyerekeket csokival kínálva - szabadították fel magyarországot. nem állítom, hogy a képek látványa egy 6 éves gyereknek való, azonban azt igen, hogy ezeket a képeket megmutatva legalább azt látja ami valóban történt... és nem utolsó sorban azt is látja, hogy hova vezet az intolerancia, a kirekesztés és a háború... én csak szovjet győzelmi képeket nézegethettem... és sokáig tartott rájönnöm, hogy mennyit hazudtak nekem...

szóval felvetésedet tekintve, szerintem nincs is jobb képanyag ennél, hogy már egy 6 évesnek is el tudd magyarázni, hogy miről szól a gyűlölet...

2013.02.11. 17:17:39

@...elmúlik...: Biztosan van ilyen is, de nem hiszem, hogy akinek a cipők gusztustalanok, az a barbis installációt ízlésesebbnek tartaná

Kotkodus 2013.02.11. 17:41:56

@fludd: a magyar lakosság egy része is aktívan részt vett a zsidók kirekesztésében, feljelentésében, elhurcolásában miközben a csehek között is voltak sokan, akik zsidókat mentettek.

az átlag cseh pont ugyanezt érzi és írná (írja) le, mint te csak fordított előjellel. mert ő a saját történelméből a saját népét felmentő tényekre koncentrál. csakúgy, mint te...

nem a népek követték el a bűnöket, hanem egyes emberek! nem a népek vállalták a halálos kockázatot mások segítéséért, hanem egyes emberek! nem a népek gonoszak, hanem egyes emberek! nem a népek jók, hanem egyes emberek...

attól, hogy magyar vagy nem leszel se faszagyerek, se hülye fasz! az csak attól lehetsz amit mondasz, vagy teszel...

persze akinek nincs önbecsülése, azt könnyen lehet azzal befolyásolni, hogy ő többet ér, mert magyar, cseh, arab, zsidó, stb. mindenki szereti elhinni, hogy többet ér... és vannak akik sok pénzt keresnek abból, hogy ezt másokkal elhitetik...

te melyik vagy?

nemecsek ernő áruló 2013.02.11. 18:03:59

@ekszvájzed: Nyilván Trianonra gondolsz. Nyilván nekem esel, ha felvetem, hogy az már Mohácsnál, a három részre szakadt országban is kódolva volt, de bármelyik közélettel foglalkozó, kicsit is józan gondolkodású ember meg tudta mondani, hogy milyen eredménnyel zárul, ha elveszítjük a háborút. A magyarok többsége még mindig tagadásban van. Pedig elég lenne megnézni az 1911-es népszámlálás adatait, és a korszakban hozott törvényeket; tudnád, miért történt, ami történt.

2013.02.11. 18:13:13

"nem a népek követték el a bűnöket, hanem egyes emberek! nem a népek vállalták a halálos kockázatot mások segítéséért, hanem egyes emberek! nem a népek gonoszak, hanem egyes emberek! nem a népek jók, hanem egyes emberek..."

Nagyszerű, estére már te is cáfolod saját magad. És még van, aki azt állítja, hogy nincs fejlődés.

Kotkodus 2013.02.11. 19:02:09

@gwr: lehet, hogy te egy kivételes ember vagy, de általában aki egy nemzet részének érzi magát az büszke szokott lenni honfitársai kiemelkedő teljesítményére (sport, tudomány, művészet, stb.) és - hasonló analógián - szégyelli egyes honfitársai olyan megnyilvánulásait, amelyekkel nem tud azonosulni. lehet, hogy te csak a kiemelkedő teljesítményekkel képezel lelki köteléket, lehet, hogy azzal sem... abban igazad van, hogy ez alapvetően magánügy.

lehet, hogy történt bocsánatkérés és kártalanítás (korábban ezt már kifejtettem), azonban a szembenézés biztosan nem történt meg. és ezt pont a közéletben erősödő kirekesztő, rasszista szólamok bizonyítják.

örülök, hogy szerinted is elítélendő a hivatalos politika részéről a rasszizmus támogatása. csak azt nem értem, hogy nem látod, hallod, érzed, hogy ma mégis egyre inkább ez irányba tolódik a közbeszéd? és bizony, ha ugyanaz a folyamat újra beindul, akkor ne beszéljünk igazi szembenézésről, ill. a megfelelő konzekvenciák levonásáról...

nem fogalmaztam rosszul, feketén-fehéren leírtam NEKED, hogy: "nem, nem hiszek a kollektív büntetésben!". persze, ha abba kötsz bele, amit leírtam, hogy másképp gondolok, az a te dolgod, de akkor is csak ismételni tudom magam.

igen, én tsz1-et használok a magyarokra. vajon miért? mert magyar vagyok, ha tetszik mit csinálnak a honfitársaim, ha nem. ettől ez nem kollektív felelősségvállalás, csak kollektív szellem. ha nem érted, szívesen kifejtem a különbséget...

végül a te felelősséged (mert van kedves barátom!), az az, hogy megtanítsd a gyermekeidnek, hogy hova vezet a kirekesztés és a gyűlölet politikája. és erre - szerintem - nincs is jobb eszköz a barbis képeknél...

egyszerűen nem értem, hogy ha rendben van a lelkiismereted, akkor miért zavar a téma. senki nem kért tőled 1 fillért sem és senki sem akarja, hogy bárkitől is személyesen bocsánatot kérj bármiért is... még jó, hogy te nem magyarázkodsz... ugye? ;-)

genarlot (törölt) 2013.02.11. 19:02:49

Mondjuk nemrég éppen bebizonyították a csehek, hogy mennyire európaiak, hogy a Benes-dekrétumokat fenntartani akaró arcot választottak meg. Aki meg pedzegette a dekrétumok sorsát, azt elpicsázták.
Ez olyan, mintha Magyarországon valaki a zsidótörvények visszaállításával tudna választást nyerni. Azért ott még nem tartunk szerencsére.
Attól, hogy kitett egy művész egy pár plakátot még nem számoltak le a múltjukkal a csehek.
A holokausztot hivatalosan is elítélték, a törvényeket kidobták az ablakon, a magyar állam teljes mellszélességgel kiáll a zsidók mellett, jóvátétel, vezeklés, miegymás. Múzeum, tananyag, előadások, emlékművek, irodalmi alkotások születtek.
A jugoszlávok, szlovákok, csehek erre nem képesek és nem hajlandóak. Miért?

Kotkodus 2013.02.11. 19:02:59

@gwr: látom nagyon nem érted a kollektív tudat és a kollektív felelősség közötti különbséget...

javaslom próbáld meg tudat és felelősség között meghatározni a különbséget, talán segít...

persze az egyik nem feltétlenül zárja ki a másikat, de nem is jár feltétlen együtt... milyen furák is ezek a gondolkodó emberek, ugye? ;-)

sajnálom, hogy az üzenetem tartalma helyett csak kapaszkodót keresel a kötözködéshez.

azért szép estét kívánok!

Kormányváltás, önáltatás. Volt, lesz. (törölt) 2013.02.11. 19:03:08

@Régi Péter:

Tényleg nem egyszer mellélő, de szerintem részben te is, amikor azt mondod, hogy a magyar társadalom holocaust ügyben állandó önmarcangolásban van és ez földolgozott. Nem az. Azt a tényt interpretálod félre, hogy sok szó esik erről. Ez egszen más, mint aminek fölfogod. Nem a tarsadalom termeli ki magából, hanem inkébb mintegy rányomjéák a téma iránt nem érdekődő társadalomra. Ez utóbbi jóval inkább tiltakozik ez ellen, mint marcangolja magát miatta. A fő probléma, hogy az egész kérdéskörről nem azért esik szó, hogy a nyugvópontra juthasson az ügy, hanem ellenkezőleg. Eszköz több más között arra, hogy fölkorbácsolják az indulatokat azok, akik a társadalom megoszására és fölötte való uralkodásra törekszenek. Kik ezek? Az ún. „oldalak”. Mindenki más csak szenved. Meg kellen majd mindezt beszélni, de az idő épp nem alkalmas rá. A mostani alapokon nem lehet.

AbsolutGeist 2013.02.11. 19:37:12

@Pussy Riot: Nem holokauszt német származásúak megölése. Ennyit tudhatnál.
A bűnökkel szembe kell nézni. Így -e, azt nem tudom, valahogy igen.

2013.02.11. 20:30:51

@Kotkodus: reménytelen vagy. Nem a téma zavar, hanem az, hogy zagyván fogalmazol, majd ha a fejedre olvassák, személyeskedsz.

Az állandó kiszólásaid, miszerint aki nem ért egyet veled, annak gondolkodnia kéne, tökéletes illusztrációi annak a stílusnak, amivel tele a hócipőm.

Állandóan szajkózod a szembenézést, csak azt nem mondod meg, hogyan kell "igazán" szembenézni.

Sőt, egy egészen sajátos logika alapján azt gondolod, a meglévő rasszista hangok bizonyítják azt, hogy nem volt rendes szembenézés nálunk. Érdekes módon én úgy tudom, a múltjával szembenézés benchmarkjának tekintett Németországban is igen kemény neonáci mozgalmak vannak. Akkor hogy is van ez?

Még egyszer: Magyarország nem bűnös, nem náci és a politika szintjén tisztességesen lezárta a múltat.

A magyar szélsőjobbnak, rasszizmusnak, náci hangoknak ehhez az égvilágon semmi köze.

A többesszámról: szégyenkezem egyes honfitársaim negatív megnyilvánulásai miatt, de nem gondolom, hogy bűnrészesnek kellene tekintenem magam az ő bűneiért csak azért, mert magyar vagyok. Ahogy büszke vagyok a magyar sikerekre is, örülök neki, de nem gondolom, hogy nekem részem lenne benne.

Te egyszerűen csak elkezdtél általánosítani, ogy "egész k-európa" képtelen szembenézni a "bűneivel"

Ez az, amit kifogásoltam.

Nyilván egszerűbb kötekedésnek venni és személyeskedni, mint érvelni.

dısʇıʞǝ uǝɯ ʞoɯd ןǝʇʇ 2013.02.11. 20:38:04

@Styxx: "kisszámú csököttagyú szubkultúra"

gratulálok te metszettfaszú én se tudtam volna szebben jellemezni az itt élő zsidrákokat! rühellünk titeket:DDDDDD

marxengelszleninsz 2013.02.11. 21:14:38

@gwr: Kotkodus írásai kétségtelenül kimerítik az összefüggéstelen zagyvaság fogalmát, amit viszont rendkívüli produktivitással ömleszt magából.
A troll iskolapéldája.

háténhát 2013.02.11. 21:14:47

@Kotkodus: Kedves barátom! Szerencsére a környezetemben lévő idősek inkább épp az ellenkezőjét mesélték, hogy ki hogy bújtatta a környezetében élő zsidó szomszédját, a szatócsot, az orvost, stb.. nem pedig azt, hogy-hogy adták egymás kezébe a felnyomóhivatalban a kilincset....ja! és faluhelyen ez még erősebb volt...első kézből tudom, a Nagyapám körjegyző volt, négy vas-megyei faluban. A másik nagyapám pedig a pesti gettóból hozta ki a két legjobb barátját és bújtatta...nem plecsniért, nem egyébért, csak egyszerűen a barátai voltak.

Zotyóka67 2013.02.11. 21:34:50

Érdekesek ezek a "párbeszédek"! Az egyértelmű hogy ez a Kotkodus troll vagy provokátor! Sajnos manapság egyre fokozódik a cionista propaganda. Ez a cikk is jó példa erre. Remélhetőleg kevesebben dőlnek be ezeknek a m....nak!

Kotkodus 2013.02.11. 21:35:01

@gwr: nem gondolom, hogy egyet kell velem értened, sőt még azt sem gondolom, hogy az én igazam többet ér, mint a tiéd.

amennyiben személyeskedtem, elnézésedet kérem... csak találgattam, nem akartalak megbántani!

sőt, szeretném megköszönni, hogy hála neked elgondolkodtam és arra jutottam, hogy én bizony rendelkezem kollektív felelősségtudattal is... és ennek részeként érzem azt, hogy a közbeszéd radikalizálódik és, hogy a jelenlegi magyar kormány támogat nyíltan rasszista véleményeket (is). kollektív bűnösségben viszont nincs részem, mert én - többek között ezúton is - felszólalok ez ellen.
úgyhogy pontosítanék: igen, hiszek a kollektív felelősségben, azonban nem hiszek a kollektív bűnösségben.

igazán szembenézni pedig úgy kell, hogy minden eszközzel küzdünk a rasszizmus és az intolerancia minden megnyilvánulása ellen és a nevelésben és az oktatásban is érvényesítjük ezeket az elveket. és nem kell, hogy ez a nemzeti büszkeség kárára menjen, mert van bőven okunk büszkének lenni (is).

ami pedig németországot illeti, alig várom, hogy küldj egy linket (az elmúlt 50 évből) egy (bármilyen) kormánypárti szócsőtől, aki nyíltan bármilyen kisebbséget megbélyegzett és nem lett ezért meghurcolva! vagy esetleg egy házelnökről, aki állami pompával temetett el egy náci minisztert... ilyen is van németországban?

ami a radikálisokat illeti, igazad van: hülyék mindenhol vannak... csak van ahol nem emelik kormányszintre a hülyeséget...

lehet, hogy az ilyen események nálad beleférnek szembenézés után is, nálam ez azt jelenti, hogy a szembenézés nem történt meg rendesen.

ismétlem ez az én véleményem, amely az én érzéseimre támaszkodik. nem kell ugyanezt érezned, azonban légy szíves áruld el, mi alapján gondolod, hogy a magyar (és kkeurópai) közösségek szembenéztek a múltjukkal! mi alapján gondolod, hogy felelősen kezeljük a helyzetet? előre is köszi a választ!

Kotkodus 2013.02.11. 21:45:34

@háténhát: kedves barátom! megtisztelsz, hogy elmondtad e történetet és büszke vagyok azon honfitársaimra, akik bármikor segítettek a rászorulóknak!

és bár nagyon sok jólelkű magyar is élt akkor magyarországon, mégis ezrével szállították el a zsidókat, cigányokat a haláltáborokba... és a magyar "adminisztrációt" kifejezetten olajozottnak írták le a német "kollégák"...

természetesen minden tiszteletem a 2 nagyapádé... de tudomásom szerint több zsidót vittek el, mint amennyi el tudott rejtőzni...

2013.02.12. 11:22:41

@Kotkodus:

Tegnap már nem volt se időm ehhez, se kedvem. Pedig már majdnem meg is követtelek, az emberséges hangért, én, a régi megvezetett. De, te, most már aztán tényleg elég. Mert most már én is azt mondom, hogy az ötvenezredik csökönyös és makacs klón vagy, aki ezt a régen esett, piszkos népirtást állandóan a fejünkre olvasva mantrázza,

mikor egy közönséges tárgyszerű kronológia is tények szerint tájékoztat arról bárkit, hogy 'magyarország (ill. a magyarség) vétkei' az elmúlt 150 évben vs a 'magyarországot eltaposók vétkei a magyarokkal szemben' kicsit több már régóta, mint 1:2.

Az igazat, azaz az objektivitásodat, (ha valóban volna benned ilyen), nagyban elősegítő árnyalásokat itt többen megmondták közben már neked. Amrelyek hatására igazán ideje volna már búcsút venned attól a bipólusos fekete-fehértől, amitől ekkora magyartarka lettél.

Nem vagy te ostoba, csak ideológiailag fanatizált, akár egy szekta-tag, és mellé még simulékony is, miközben játszod a magasrendű, bölcs, lesajnáló, lenéző, tudós "professzort", a mélységesen humánus, kompromisszumra késznek látszót,

de ott vagy te is, benne abban a végtelen ciklusban, amire az állandó, fanatikus nácizás, a fejedbe sulykolt mantra állított. És pont ez az, amit a nem efféle kiúttalan pörgésbe kényszerített ember sokadjára is képes megunni. Ahogy pl. én is.

Tudom, ennek a bejegyzésnek nyilván téged kértek fel a hozzászólás-felelőséül, hogy nehogy már a többség 'cúnanáci' legyen, így aztán csak azt mondom: ez a dolgod, hát teszed.

2013.02.12. 12:19:51

@Kotkodus:

És mégis: mi a jó fenét kellett volna csinálnia több millió magyarnak, testükkel védeniük a zsidókat, önként velük vonatozniuk, vagy úgy egyáltalán, mit tett meg a zsidókért, cigányokért, (buzikért, komcsikért, szocdemekért, papokért, szerzetesekért, hadifoglyokért, per hecc agyonvertekért-agyonlőttekért, etc.) a világ magyarországon kívüli, de német vagy kollaboráns uralom alatti része, amit mi nem?

Mikor még a derék szövetségesek vagy a diverzánsaik, meg a partizánok is annyit sem tettek meg, hogy legalább a vasútvonalakat tegyék használhatatlanokká, amelyek a táborokig futottak, miközben szénné és korommá, olvadt aszfalttá bombáztak minden szóba jöhető belvárost, üzemet, raktárat és pályaudvart? Több milliárd tonna TNT-ből nem akadt erre a nemes célra egyelen egy sem?

És még valami. A zsidóság csodálatos tettei ma valahogy elmaradnak. Abban a mértékben, ahogy a holokausztért elítélő és támadó hangnem erősödik, úgy tűnnek el a közéletünkből azok a deklaráltan zsidó (és cigány) magyar állampolgárok, akik felmutatnák azt a pozitívumot, a hazának azt a szeretetét, a miért a régi áldozatokat valóban szemétség volt a böllérkézre adni.

Dehanem éppen ellenkezőleg: a magyaroknak, mint államalkotó többségi nemzetnek olyan fokú utálatát, mint ami ma, 67 év eltelte után teljes nyíltságában tapasztalható, még a közvetlenül a háború utáni közélet, s a rá következő legvadabb vörös diktatúra SEM mutatta fel, mert egész egyszerűen NEM VOLT HOZZÁ POFÁJA. lehetett horthyfasisztázni, nyilasozni, de becsületes embereket a magyarságukért nyíltan piszkolni nem.

Olyanok ítélkeznek itt, valamiféle, ki tudja, honnan vett jogon, akiknek még a szülei sem voltak akkor, még kéjes gondolatok se, olyanok felett, akik (a korabeli népesség nagy része) egészen egyszerűen NEM TEHETTEK erről az egészről, s ha már benne voltak, akkor sem tehettek ellene semmit. Ahogy ma élő gyermekeik és unokáik meg pláne nem.

Mert akkor én is feltehetném a kérdést, hogy a derék zsidóüság hol állott akkor, mikor 1918 és 1920 között semmivé tették az idegenek azt, ami egykor egy nagyszerű ország volt, főleg még 1849 előtt, olyan, amelynek az idegenek éppen hogy a részévé kívántak válni inkább, mint elrabolni bármit is belőle,

ki állt ki akkor a nemzetközi életben a világ elé, hogy pl. "el a kezekkel Magyarországtól", vagy pl. "ne bántsátok a magyart, mert nem ezt érdemli"? Akkor ki védett és bújtatott minket, és 1949 meg 1956 után, egészen a párttitkárcsemeték és spanjaik alkotta "demokratikus ellenzék" dicső színre lépéséig, ki állott oda mihelyettünk a hátát tartani?

Tudod, bocsika, de nagyon csúnya leszek én mostan. Mert, többekkel is egyet értvén, akik előttem szólottak itten, van egy olyan érzésem, hogy mai napság éppen hogy a zsidóságnak / cigányságnak, stb. jogvédett és feltápolt felsőbbrendűeknek van ebben az országban már egy jó ideje a lehető leges-legkevesebb problémája, és számonkérni valója.

No, csak ennyit akartam hozzáfűzni még, te szenvedő emberiség igen nagy barátja.

2013.02.12. 20:19:40

@gwr: Biztosan igazad van, csupán arra szerettem volna rámutatni, hogy nagyon különböző szemszögből lehet dolgokat, eseményeket látni, s nem biztos, hogy mindenkit ugyanúgy szólít meg egy megjelenítés.

petraeus 2013.02.13. 19:24:54

A kepeket elnezve, csak egy helynev van meg egy datum, kivancsi vagyok egy atlag cseh aki csak a villamosrol latja, mit gondol mi van a kepen:

A, Nacik artatlan cseheket lincselnek, eroszakolnak es kinoznak meg.
B, Csehek artatlan nemet civileket lincselnek, eroszakolnak es kinoznak meg.

Erdekes lenne tudni, hanyan jonnek ra arra mi is van a kepen es, hogy hanyan asszocialnak rogton a jol ismert es beidegzodott naci bunokre.

Ja egyebkent kituno az otlet, es respect a muvesznek nagyon utnek a kepek.
süti beállítások módosítása