loki_papa.jpg

Ez gyors volt. Felületes és igénytelen. Ferenc a pápa, aki inkább lelenc. Lehetsz te katolikus, református, evangélikus, zsidó vagy muszlim, ha újságot olvasol, rádiót hallgatsz, tévét nézel, vagy templomban alszol, tudod: a katolikus egyházat az utóbbi években körbe lengő hangulat és közvélekedés másról sem szólt, mint a gyorsan apadó népszerűségről és közéleti szerepről, egyáltalán, kit érdekel ma már, ki passzol Rómában háromszor egymás után, Garaba gurít, felé.

Jött a fekete füst, közben mindenki rémeket, vietnámit, négert és Erdőt kiabált, ez 1986-ban egy szakállas férfihanggal alámondott VHS-en úgy hangzott volna, "you mother fucker son of a bitch", de ebben a rohanó világban már a konkávé sem a régi, gyorsan le akarták tudni az egészt, este játszott a München és az Arsenal, gyorsan felküldték a fehéret is, nincs kétség: a római katolikus egyház megint eltolta a francba maga elől belső vitáit, képtelen szembenézni önmagával és belső rendezetlenségével. Nem akar mit kezdeni az erre finom utalásokat tevő kritikus hangokkal, így az új pápa várhatóan, a gyorsan változó világgal történő ki nem egyezés cuki szimbóluma lesz.

Az erős kezdés után, annyi időt sem adtak, hogy a bíborosok legalább egy kicsit szájkaratézzanak egymás közt a nyitóbuliból való kijózanodás után, gyerekek, ennyi idő még dobraynak sem elég, hogy a mandineren a fájin katolikus egyház tökös újkonzerv vonásait árnyékolja, gyorsan gyütt a fehér és Ferenc és vele az erősödő érzés, hogy az egyház erősen beleragadt mítoszaiba, és megszokott mozdulataiba. Ezek persze első látásra annyira nem tűnnek fel, tapsikol is mindenki az új pápának Makótól Jeruzsálemig, miközben a fő storyline még mindig a szokásos: nem tudja magát másképp kínálni a világnak, minthogy értékeljük vagy hátat fordítsunk neki. 

Persze, első hallásra még úgy tűnik, egy ghanai, vietnámi vagy egy dél-amerikai pápa megválasztásával szimbolikus lépést tettek a katolikus egyházban is - észrevették, a világ változik. Egy szervezet, amely szavazói testületének etnikai sokszínűségével, és a nemzeti érzelmek figyelmen kívül hagyásával képes volt megerősíteni kozmopolita jellegét.Tök fasza, hogy reflektáltak a már régen nem harmadik világnak nevezhető országok növekvő jelentőségére, nem kétséges, focizni is még mindig ott tudnak a legszebben, és az is látszik, a döntéshozók nem az európai elefántcsonttoronyban ülnek. 

Csakhogy az egyház olyan sok energiát fektetett már a világról szóló konzervatív elképzeléseibe, tökéletesen működésképtelen abszolutista (törikönyvekből vagy a Birodalom Visszavágból emlékszünk még erre?) iránytóközpontjába, amely többek között a szexuális életről vagy a család fogalmáról szórja szanaszét polgártásainkat egyre legyengítő és a mindennapokban is megélt, bukdácsoló retrográd elképzeléseit, hogy ő maga sem hiszi el, ezeket valaha is el lehet hagyni vagy meg lehet változtatni.

Ha ezt a két szálat, kicsit optimistán összefonjuk, még azt is hajlandó vagyok leírni, hogy a katolikus egyház saját misszionárius tevékenységével egyetemes tevékenységet végzett évszázadokkal a globalizmus jelenlegi egyeduralma és végleges elterjedése előtt. Sőt, valóságos palotaforradalom történhetett a szavazáson, hogy ez az előre kevésbé megtippelt, Európán kívüli végeredmény jött ki. De ennyi és nem több. Mert ahogy azt többször láthattuk-hallhattuk, egyetlen bíborostól - a most megválasztott argentin jelöltől - sem várható liberális reformözön. Konkrétabban: semmi érdemleges változtatás nem várható a római katolikus egyház szervezeti, dogmatikus felépítésében. 

Egyébként pedig ez az egész pápavárósdi modoros izgatottság és tapsikolás roppantul kínos. Az egész történet talán egy fokkal sem csodálatosabb, mint a magyar belpolitika. Komolyan elhitte valaki, hogy Áder János nem írja alá? Tényleg, most mindenki annak örül, hogy a pápa dél-amerikai lett, ez lenne a modernség következő foka? A címlapon megvan már a Maradona aka "Isten keze" és a Messi párhuzam is, a dotoho is posztot szán a témának, pedig vannak fontosabb dolgok itt Ká-Európában. Tökéletesen hidegen hagy, hogy Ferenc Argentínából érkezett, az egyház problémái is manapság sokkal sürgetőbbek és mélyebbek, mint a pápa bőrének színe vagy nemzetisége. Az új pápának az egyház belső ellentmondásait és a Vallási Művek Intézetének problémáit kell tudni kezelnie.

Ez pedig keményebb feladat lesz, mint Magyarországot visszaterelni a demokrácia útjára.

576640_10151794011243642_69541636_n.jpg

34 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://dotoho.blog.hu/api/trackback/id/tr335133812

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Államfő 2013.03.14. 12:44:19

Manapság sokaknak igen nehéz lehet államfőnek lenni. Nehéz, de nem a feladattal járó nehézségek vagy az egyénre nehezedő nyomás, hanem sokkal inkább a jelölés és a kinevezés mögött megbúvó háttéralkuk és a hatalom tényleges birtoklóinak szándékai és sz...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

enkidud 2013.03.14. 21:35:38

ejj de nagy sutyerák vagy. És még hülyeségeket is beszélsz.

tatuman 2013.03.14. 21:35:55

Téged zavar a körülötted lévő világ?

mojoking77 2013.03.14. 21:37:22

Oooooooo..... bocs. Probalok normalisan irni, de mi a faszomrol hadovaltal te itt? Biztos, hogy jozan vagy? Eskuszom, neha tenyleg el vagy tevedve, nem kicsit, de nagyon. Minek orult volna a hulye fejed? Ha kiall Benedek papa a karzatra, es bejelenti, hogy feloszlatjak a katolikus rendet, csak hogy kelloen up to date-ek legyenek a mai kor kihivasainak, majd leveti magat a hivek koze? Probaltam normalis hangnemben reagalni de nem nagyon megy. Szlovak papat szerettel volna, ezert faj ennyire? Vagy szimplan megrakott hatulrol egy harom labu neger, ezert irsz hetek ota ertelmetlen hulyesegeket a blogodra? Jo, persze, vedekezhetsz a szolas es velemeny szabadsag magasztos eszmeivel, de azert raktad ki a netre, hogy az emberek reagaljanak ra. Hat ez megtortent. Bocs, a kirohanasert, remelem a jovoben valamivel elfogadhatobb temaban es stilusban olvashatok toled. Udv:

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.14. 21:37:24

"Konkrétabban: semmi érdemleges változtatás nem várható a római katolikus egyház szervezeti, dogmatikus felépítésében."

Ez alatt mit értesz?

Savigny (törölt) 2013.03.14. 21:37:31

De utálom a szólásszabadságot, mióta téged is odaengedtek az internethez. Hiába vagy egy utolsó gané hazaáruló provokátor, szennyezed a levegőt és még mindig van aki olvas...

GERI87 2013.03.15. 00:22:09

Őszintén szólva nem értem mit vársz, és mit várnak sokan hogy miért és hogyan változzon meg a egyház.
A Biblia, a kereszténység dogmái hitelvei nem olyasmik mint egy K európai banánköztársaság alkotmánya, hogy az határoz meg mindent, az az alap, de ha egy zsebnapóleon akarata vagy a világ trendje úgy kívánja akkor módosítjuk, eldobjuk....

Egy harmadik világbeli (pl afrikai) pápa pedig pont hogy még konzervatívabb és hagyománykövetőbb irányt jelentene....szerintem érthető hogy miért.

Az abortusz ellenes, hagyományos családmodelles katolikus egyház nagyon jól kielégíti több tíz-száz millió harmadik világbeli szegény ember szellemi szükségleteit.
A nem vallási eredetű belső problémákat meg pont leszarják, mint a tápiószecskai nyugdíjas a misén...

De legalább fröcsöghettél egyet.

szellemkor 2013.03.15. 00:22:58

Szerintem egy Tóta W. Komplexus Árpád veszett el benned egy örökké megbántott, öncélú provokációktól izgalomba jövő Ságvári Endrébe oltva. De hát sajna nincs már romantikus komcsi illegalitás, ahol lehet futni a kakastollas csendőrök elől, és utána színes történeteket mesélni a csepeli ifjúmunkásoknak hogy a kardlapozást hogyan úsztad meg egy doboz röpirattal a hónod alatt.

Nem, ezek az idők sajnos elmúltak, van ez a hülye, unalmas demokrácia (oké, tudom, sokkal izgalmasabb diktatúrának beállítani zseb cigányhitlerrel az élen), ahol még az ilyen tenyérbemászó hazugságok miatt sem töröl arcon senki, viszont minél több embert bántasz meg, annál nagyobb az esélye hogy a hasonlóan beteg lelki társaid címlapra teszik.

De hogy tárgyszerű legyek, az a bajod hogy a Katolikus Egyház nem elég trendi, nem követi gyorsan a változó időket. Ja, a te kis lepkefingnyi életedben ezek óriási változások, de kisöreg, az egyházunk (mert én is magaménak érzem) kétezer éves, amiben egy emberöltő egy pillanat, aohl egy pápa életműve az előző 265-ébe szervesen illeszkedik, egy közös küldetést és hivatást visznek tovább, ami ráadásul egy nem is olyan bonyolult üzenetről szóló tanítás hirdetése körül forog.
Temetheted te az egyházat, de nagyobb az esélye hogy fordítva történik majd meg.

susu64 2013.03.15. 00:23:13

Azért nem érdemes írni, hogy hülyeség kerekedjen ki belőle. Olykor hasznos egy kis önmegtartóztatás. Olyasmiről írni, amiről meg fogalmad sincs nagyon gáz.

silent76 2013.03.15. 00:23:25

Kedves dotahó!
Remélem te leszel az első akit hazaárulásért ténylegesen letöltednő életfogytiglanra ítélnek a nem létező magyar demokráciában.
Silent

mkoö 2013.03.15. 00:23:33

"Ez gyors volt. Felületes és igénytelen."

Teljesen egyetértek, csak éppen az "írásra" vonatkoztatva mindezt... :-)

kewcheg 2013.03.15. 00:23:52

Lényegében azt szeretném mondani dotohonak,hogy nem volnál benne abban, hogy roma gyerekeket vigyünk síelni a hazádba esetleg? Innák veled egy jó kis krupnicát stary smokovecen...

bb02 2013.03.15. 00:47:32

Prejudikáló felületesség, leplezetlen motiváltság, egy torz akzuál/belpol. analógia, rossz helyesírás...

ottomoll 2013.03.15. 02:42:19

@GERI87: A bloggernek meg a hozzá hasonlóknak az elégítette volna ki az igényeit, ha az új pápa rágyújt egy jointra, és feltesz egy Bob Marleyt.
Számukra a megfelelő "haladó" pápa egy leszbikus néger nő lenne, ami ettől eltér az avittas maradiság :)
A lelkük mélyén veszélyesnek érzik I. Ferencet. Ugyanolyan konzervatív mint Ratzinger, viszont közvetlen, és puritán, a "szegények püspöke". Burkoltan nagytőke ellenes, ez is nehezen megbocsátható a szemükben.
Afrikában, Ázsiában, és Dél-Amerikában virágzik a katolikus egyház. Az új pápára vár a feladat, hogy Európában újból erőre kapjon az katolikus vallás, és ebben a zavaros , válsággal sújtott világban irányt mutasson az embereknek. Jó választás volt erre a feladara...

Ad Dio 2013.03.15. 09:50:24

"kit érdekel ma már, ki passzol Rómában háromszor egymás után, Garaba gurít, felé."

Muhaha! Hónapok óta ezzel foglalkozik a liberális világsajtó. Meg azzal hogy bizonygassa, hogy ez senkit nem érdekel :DDD.

Amellett hogy a stílusod sem nem toleráns, sem nem demokrata, a világnézetek tiszteletben tartását hírből sem ismered, legalább ezzel az apró önellentmondással cégért is csináltál magadnak.

Ez a mai legócskább, legnácibb bejegyzés. Éljen.

nb. icipici türelemmel fenntarthatnád az okosságod látszatát. Legalább azt várd meg amíg VALAMIT tesz az új pápa. Aztán azt bíráljad. De ez az előítéletes, hangulatkeltő agitprop nagyon béna.

lüke 2013.03.15. 09:50:40

@bb02:yeeeee
de tahooooo(olcsó vicc,mint leütni a lükét is)
Ferenc a lelenc..már a cím is dehonesztáló!
assisi Szt. Ferenc a legpozítívabb személy a katolicizmusban, s a pápaválasztás titkossága napjainkban az egyetlen, ahol a média nem szól be(le)

Flúgatlan 2013.03.15. 09:51:11

"Jött a fekete füst, közben mindenki rémeket, vietnámit, négert és Erdőt kiabált"

A "rémet" a vietnámira, négerre vagy Erdő Péterre érted? Kissé beléd lehetne kötni erősen rasszizmusként is érthető nyitó mondatodért. De nem fognak beléd kötni a liberális bajnokok, mert az ő kutyájuk kölyke vagy, teljesíted a feladatot és minden konkrét érv nélkül az általad gyártott szarral próbálod bekenni a Pápát, aztán kiabálsz, hogy büdös.

A szövegből többször kijön a liberális agymosás eredménye: liberális=jó, keresztény elevekhez ragaszkodó=rossz. Ilyen koordináta-rendszerből nézve egy Pápa természetesen rossz lesz és ez így van rendjén. Naná, hogy nem lesz "liberális reformözön" és én, sok katolikus emberrel együtt örülök is. Várok egy frissebb szemléletet sok témában, és Ferenc erre alkalmasnak tűnik, de még nem volt idő, hogy mindez kiderüljön.

Szóval, minden rendben van. Lett egy szimpatikus Pápánk, akinél van esélye több jó irányú változásnak, de nem fogja szétbarmolni az egyházat, mint ahogy azt a liberálisok elvárnák. A liberális propaganda agymosottjai meg handabandáznak, mocskolódnak. Ez így szokott lenni.

Rosszalvó 2013.03.15. 09:51:22

Ir a por ello Francisco. Dotahó hozod a színvonalat, te vagy a kedvenc provokátor bloggerem. Remélem egyszer hárman leszünk :)

Panther_V · http://kigondoltam.blog.hu 2013.03.15. 09:51:30

Zseniális mint minden írásod. Az elôttem hozzászólókat kérem kimoderálni.

dadddd 2013.03.15. 09:51:40

Az egy dolog, hogy ilyen írások vannak, de hogy a legnagyobb internetes újság úgy gondolja, hogy ez a címlapjára való...

azAttis 2013.03.15. 12:11:52

Miért kéne változtatnia az egyháznak dogmáin vagy szervezeti felépítésén? Elég jól bevált dolgok ezek. Az egyház erős bástya nem változik, nem hajlik. Erkölcsi értékei, tanai nem véleményesek a szentíráson alapulnak. Szertartásai ugyanazok amelyeken szüleink, nagyszüleink is részt vehettek sőt az ő őseik is. A katolikus Egyház, a kultúra és építészet maga az Európát szó szerint felépítő hit és akarat.

Erre a kontinensre született emberként annyit megtehetsz, hogy eljársz hittanra és megismered az egyházat mielőtt butaságokat írogatsz és kinevetteted magad nyílvánosan.

2013.03.15. 12:12:06

"Mert ahogy azt többször láthattuk-hallhattuk, egyetlen bíborostól - a most megválasztott argentin jelöltől - sem várható liberális reformözön. "

Nos, amennyiben nem vetted volna észre, arról a katolikus egyházról beszélsz, amely pontosan ezen kitétel ellenkezőjének gyakorlásával maradt meg csaknem két évezreden keresztül.
Ha megtennéd, hogy az iszlám, judaizmus, buddhizmus, netán más nagyobb létszámú hívővel rendelkező egyház liberális reformözöneit ecsetelnéd, megköszönném.

sparklie (törölt) 2013.03.15. 12:12:22

"közben mindenki rémeket, vietnámit, négert és Erdőt kiabált" - en mindig is tudtam, hogy a magukat liberalisnak hazudok a legrasszistabbak a lelkuk melyen

ateistakent en orulok a papa szemelyenek, amit en eddig hallottam, olvastam rola, az alapjan nem rossz arc, bar en a vallasaval nem torodok, de a nezetei nem elleneszenvesek
a homoszexualitast eliteli, én is (igaz, en nem vallasi alapon)
a hazassagon kivuli gyerekeket egyenlokent kezeli (nagyon helyesen)

ja es nekem azzal sem lett volna bajom, ha fekete afrikai lett volna, ellentetben az al-liberalis megmondoemberekkel
nacik ok a velejukig, forr bennuk a gyulolet minden irant, ami kicsit is kulonbozik attol, ahogy ok a kis kirekeszto fejukben a vilagot elkepzelik

azt meg vegkepp nem ertem, miert kellene outsiderek bekiabalasai miatt valtoznia a katolikus egyhaznak, miert kellene olyan papat valasztani, aki mindenben megfelel az egyhazat gyuloloknek (persze egyetlen papa sem fog nekik megfelelni, ezert sem ertem, miert fikazzak egyenkent a jelolteket, amikor nekik az egesz vallassal van bajuk)

en ateista vagyok, csak eppen gyulolkodestol, pszichozistol mentes

sparklie (törölt) 2013.03.15. 12:12:43

@dadddd: ja, az indexnek megvannak a bejaratott ex-szdsz-es bloggerei
Brendel, dotoho
ott volt meg tota w is

valahogy nem esett le nekik, hogy az amokfutasuk is hozzajarult ahhoz, hogy Magyarorszagon eldurvult a kozbeszed, es vegso soron a liberalis szo szitokszova valt
ennek meg egyenes kovetkezmenye lett, hogy protest szavazok szepen hatalomra juttattak ezt a mostani fasisztoid kormanyt

a kozeput, a normalitas az nem meno Magyarisztanban
mind a jobber, mind a libber oldal csak szelsosegesen tud gondolkodni, ervelni, frocsogni, gyartjak maguknak az ellensegeket
ezert is elhetetlen Magyarorszag

kretensz 2013.03.15. 12:13:23

Igazából sajnállak, hogy szeretet nélkül nőttél fel. Csak az tud így beszélni, akit gyerekként csirketáppal etettek. :(

lüke 2013.03.15. 12:13:32

@dadddd:
nemcsak a pénz inflálódik
(már levették)

tundrazuzmo (törölt) 2013.03.15. 12:33:27

@GERI87: "A Biblia, a kereszténység dogmái hitelvei nem olyasmik mint egy K európai banánköztársaság alkotmánya, hogy az határoz meg mindent, az az alap, de ha egy zsebnapóleon akarata vagy a világ trendje úgy kívánja akkor módosítjuk, eldobjuk...."

A Biblia hitelvei nem olyanak. De a katolicizmus hitelvei elég sűrűn változnak. Igaz, hogy évszázadok alatt. Az első században görög nyelvű az istentisztelet, utána szépen latinná változott. Évszázadokig latin, utána a II. Vatikáni Zsinat után nemzeti nyelvű mise. Ezek valódi változások, nyilván nem egy generáció alatt, de ne csapjuk be magunkat, a mai katolicizmus egyáltalán nem olyan, mint a reformáció előtti. És nem is olyan, mint a II. Vatikáni Zsinat előtti.

GERI87 2013.03.15. 13:54:48

@tundrazuzmo:

A jelenlegi pápa is a konzervatív vonalat képviseli, tehát női papok, melegházasság, abortusz pártiság továbbra sem valószínű....a többi változás meg egy ateistának, kívülállónak (mint én) nem érzékelhető és nem lényeges.
ezért se értem mit foglalkoznak ezzel annyit, miért akarják a trendeket ráerőszakolni mindenkire?

kesztió · http://szabadter.wordpress.com/ 2013.03.16. 00:11:46

@Flúgatlan: „ Lett egy szimpatikus Pápánk, akinél van esélye több jó irányú változásnak, de nem fogja szétbarmolni az egyházat, mint ahogy azt a liberálisok elvárnák.”

Gondolom, kisokos, a csúnya protestánsokat, akik nem átallották sok szemponból „szétbarmolni” az egyházat, még jobban gyűlölöd, mint a liberálisokat. Hol kell aláírni a szellemi szegénységi bizonyítványodat?

kesztió · http://szabadter.wordpress.com/ 2013.03.16. 00:11:56

@sparklie: „a homoszexualitast eliteli, én is (igaz, en nem vallasi alapon)”

Márpedig a vallási dogmákra való hivatkozás tualjdonképpen az egyetlen lehetséges „racionális” érv a homoszexualitás ellen. :D

ottomoll 2013.03.16. 13:23:24

@kesztió: Hát azért nem "barmolták" szét, inkább csak kiváltak belőle és nem a pápa bújkált Wartburg várában, hanem Luther.
Egyébként az így elvesztett híveket bőven kompenzálta a 16. századtól megszerzett közép és dél- amerikai területek lakossága.

kesztió · http://szabadter.wordpress.com/ 2013.03.16. 20:15:57

@ottomoll: „Egyébként az így elvesztett híveket bőven kompenzálta a 16. századtól megszerzett közép és dél- amerikai területek lakossága.”

Valóban, Latin-Amerika finoman szólva nem eurokonform gyarmatosítása még az inkvizíciónál is nagyobb dicsőségére vált a Katolikus Egyháznak…

ottomoll 2013.03.16. 23:18:33

@kesztió: Eurokonformizmust számon kérni a 16. században. Hát ez jó! Erre is csak a liberálisok képesek. A törököt kiverni innen, azt is "eurokonform" módon kellett volna mi?
"finoman szólva nem eurokonform gyarmatosítása..". Ez szép . Legalább azt írtad volna hogy erőszakos gyarmatosítása. Márcsak azért is mert akkoriban egész más volt az "eurokonform".
Csak azt nem értem, hogy ha számotokra ennyire elfogadhatatlan a katolikus egyház-többek között-a múltja miatt, akkor minek finomkodtok itt, hogy engedélyezzék az azonos neműek házasságát, az abortuszt stb.? Miért sopánkodtok álszent arccal:"ha nem engedélyezik az azonos neműek házasságát, az abortuszt stb. az hosszútávon az egyház végét jelenti". mintha ezeknek bármi köze is lenne a kat. egyház európai visszaszorulásához, és mintha egyébként is nem örömmel üdvözölnétek ezt a több évtizede tartó a térvesztést.
Épp ezért van a bögyötökben- már most- az új pápa, mert a szegények püspökeként képes lehet megerősíteni a gyengélkedő európai egyházat.

ottomoll 2013.03.16. 23:18:41

@kesztió: Azért ne keverjük már a szezont a fazonnal. A katolikus egyházon belüli reformátor irányzatot, amely mára több külön egyházzá vált ne hasonlítsuk már a liberalizmushoz,mert a kettőnek nem sok köze van egymáshoz. A reformátor irányzat sose vonta kétségbe a korábbi legalapvetőbb egyházi elveket,hanem elsősorban a 16. században elharapódzó fényűzés, és pénzhajhászás ellen lépett fel az egyházon belül. A liberálisok viszont a legalapvetőbb egyházi elveket akarnak megváltoztatni outsiderként, az alapvonalról bekiabálva. Csak azt nem tudom milyen alapon teszik ezt, és miért gondolják, hogy bármit is számít a véleményük?
Az új pápa bölcs választás volt a bíborosok részéről. A liberók által előszeretettel forszírozott kérdésekben ő se fog engedni, viszont közvetlen és puritán stílusa, szegényeket pártoló hozzáállása sokak számára közelebb hozhatja a katolikus vallást, és megfordíthatja az utóbbi évtizedek negatív trendjét.
süti beállítások módosítása