duray_berenyi_tokar_bardos.jpg

Emkápés kispajtások, autonómia és Szávay, nem fog egyszerre menni. A Jobbik-MKP/Via Nova tengely úgy újabb nyolcvan évre elintézte, az autonómiát elfelejthetitek, inkább örvendezzetek, hogy Szlovákia a hazátok és nem Magyarország! (Leadkép: Berényi Kapitány és Civil Géza)

Ideje volt már tiszta vizet önteni a pohárba, segített nekünk ebbe az MKP ifjúsági szervezetének a Via Novának haverja, az egyik jobbikos főretard (értsd a szélsőjobboldal nemzeti ügyek sza-kér-tő-je), aki kedden hosszan szófosott a Facebookon: Szávay „Mindent Vissza!” Pista kiakadt Berényi Józsefre, a Magyar Közösség Pártjának elnökére. Aki ne tudná: a minap Berényi elnök úr próbálta menteni a menthetetlent, hátha leesik az MKP/Via Novás srácoknak, miért nem érdemes Árpád-sávos zászlóval szlovák napilapokban ifjú kisebbségi politikusként megjelenni, vagy jobbikos politikusok haverságával dicsekedni, de a fogalmatlan Gubík (ő a helyi nemzetvezető) még mindig nem fogta fel a helyzet komolyságát és gyakorlatilag megerősítette kommentjeiben saját, korábbi szavait, amelyek Szávay fantasztikus szakértelméről szóltak.

12akarmi5.jpg

Szávay és Gubík, középen Koltay filmrendező

Pedig a Szávay-féle „öszödi beszéd nyilvánosságra kerülése után, alaposan körbejártuk az ügyet, hittük, itt valalmi félreértésről lesz szó. Oszt sorra buktak ki a csontvázak a szekrényből: kölcsönös vendégelőadások, Jobbikos vezetőképzésen való részvétel, nemzeti ünnepeken közös fellépés, fellépés a sámán tv-ben – csak az elmúlt egy év krónikája az MKP ifjúsági szervezetének szemszögből. Aztán Ardamica Zorán érthetően elmagyarázta a srácoknak, miért vállalhatatlan a Jobbik barátsága, felelős kisebbségi politikus megérti. Talán még Barak Laci is visszafogottabban fogalmazott, hülyegyerekekkel csak finoman. Pedig már akkor vége volt a dalnak, lenullázta magát politikailag a Via Nova, írtam néhány hete. Az eset főszereplői egy darabig fülüket-farkukat behúzták, mint az egyszeri kiskutya, aki a szőnyeg közepére vizelt. Még igazából saját piszkukat sem igyekeztek felnyalni. Aztán csend és hó és megfagyott az ügy a március végi kurvahidegben.

A napokban felpörögtek az események. Lépni kellett.

berenyi_szavay.jpg

Berényi és Szávay, az elnök úr itt húzta le a wc-n először a pártot

Először Berényi elnök úr, az ifjú nemzetvezetők főnöke nyilatkozott hosszú interjúban a bumm.sk szlovmagyar hírportálnak, kérem itt minden rendben van, az MKP pedig nem tekinti partnerének a Jobbikot. Jó hírek ezek, gondoltuk, megjött az esze a Főnöknek, kár, hogy egy másik mondattal jelezte: az MKP/Via Novával meg van elégedve, rosszat sejtettünk: József, vagy tökös vagy és elhatárolódsz teljesen a kis neonáci palántáktól vagy felzabálnak és te sem leszel más a szemükben, mint Jákob fia. Bejött: alig telt el néhány óra az ifjú betonfejű nacionalisták mindent ott folytattak, ahogy a Berényi-nyilatkozat előtt. Mert igény van a náculásra: már a bummos interjú alatti hozzászólásokban parázslott a szikra a hamu alatt, élesedtek a kések az MKP hivatalos vezetése és a párt önálló ifjúsági szervezete, a szélsőjobboldali Jobbikkal kapcsolatot fenntartó Via Nova csoportosulás hívei és szimpatizánsai között.

Persze Berényi és a többi MKP-s öreg nyilvánvalóan agyfaszt kapott, amikor a sok hülyegyereket olvasták: van abban valami csodálatos, amikor egy ifjú kisebbségi politikus nem fogja fel egy kirekesztő politika vállalhatatlanságát, és, hogy ezzel morálisan egy másodperc alatt lenullázza magát. Kedvenc példám: a Jobbik ugyanazt gondolja a kettős állampolgárságról, mint a szlovák nacionalisták, védhető álláspont, na.

És még mindig nem tudom abbahagyni a morgolódást, beszédes az is, hogy eltelt jó néhány hét, míg a Berényi nyilatkozaton kívül, a NER csecsén hízó álcivil mozgalmak egyik csatornáján a szlovmagyar közbeszéd iskolázottabb része, akiknek már nem lóg ki a barna ingük a sliccükön, is reagált az ügyre. De Polák cikkével nem az a fő gond, hogy eddig kereste a szavakat és képtelen feltenni a lényegi kérdést: hol és vajon miért jelent hátrányt a náculás az MKP alszerveiben és a szlovmagyar közösségben? Ugyanakkor ne hallgassuk el, érdemes kiemelni Fiala-Butora facebookos kommentjét: „a Via Nova útja gáz” – sommás, korrekt. A megfelelő és releváns következtetések levonása mégis elmarad. Persze, ehhez el kéne ismerni: a szlovmagyar neonácik köztünk vannak, megírtuk tavaly novemberben. Akkor kaptam hideget-meleget, de vajon tévedtem?

vianova4.jpg

A kurucinfo sztárja: Gubík László

A szélsőjobb előretörést egyébként Polák Gábor cikke is megerősíti: az egykori HÖKös szerző maga számol be az ELTE és a komáromi HÖK közötti kapcsolat kiépüléséről és a jobbikos fazonok megjelenéséről a szlovmagyar felsőoktatási intézményben. Ma már ott tartunk, hogy olyan rendszeresen zsidózó tanárok, mint Popély Gyula foglalnak helyet a tanári karban, a Szávay-féle „öszödi beszéd” pedig a komáromi Selye Egyetem HÖK-jét tünteti fel az intézményben tanuló fiatalok megfelelő politikai tudatmódosító csatornájának, szép.

A Jobbikos politikus szerint az MKP elhatárolódik mind a szélsőséges Jobbiktól, mind a “nemzeti liberálisoktól” (értsd: A Terepasztal álciviljei). Szávay figyelmébe ajánlom ezt a fotót: Egy elhatárolódás dialektikája, zseniális. Civil Géza a sok vidámfejű MKP-ssal éppen Budapesten (!) követelte a felvidéki autonómiát. Tegyük fel, a magyar országgyűlés Nemzeti összetartozás bizottsága meg is adja nekik, csináljátok. Aztán szépen hazamentek az egynyelvű vasúti táblák mellett és vesznek egy kiflit a Kauflandban. Ez a logika emlékezet a Prágában Szálasit éltető szlovmagyar fiatalok logikájára. – És szlovákok vannak-e nálatok? – Hát vannak, de ellenállunk, nem beszélgetünk velük! – Nemár, ebédszünetben sem pattan el egy cigi? – Na jó, de csak egy.

Kedves Berényi, és álcivil elvtársak, mi a kiskutyafaszát kerestek ti Budapesten, ha az autonómiáról beszéltek? Várjatok, kitalálom, ezek a cúna szlotákok nem állnak veletek szóba, nincs más céljuk, mint kiírtani a magyarokat a Felvidékről, hiszen ezen agyalnak a nap 24 órájában, minden percben. De akkor miért nem maradtok a seggeteken és otthon kerestek megfelelő partnert és győzitek meg a többségi társadalmat, az autonómia nem harap? Ja, hogy a szlovmagyar náciktól sem sikerült érdemben elhatárolódnotok, ez baj. De akkor minek nektek autonómia? Azt ugye sejtitek, hogy kívülről, egy idegen országból nem lehet autonómiát működtetni? Nem Budapesten kell Csóti úr hülyeségeit hallgatni, el kel menni Pozsonya és ha autonómiát akartok, meg kell egyezni a szlovák társadalom és politikusok európai politikát művelő részével. Tudom: ez még egy a szlovák-magyar viszonyhoz képest kevésbé összetett konstellációban is izmos meló, de ti még Szávayt és az MKP/Via Novásokat se tudjátok rendesen picsán rugdosni.

A szellemet nem a gonosz liberálisok vagy – „egy közismert, szigorúan csak nyelvében magyar, hírportál” – a parameter.sk szabadította ki a palackból, hanem a Fidesz a határon túli magyarok egy részét kirekesztő etnikai nacionalizmusa, amelyben taktikai felhangokat leszámítva együttműködik a Jobbikkal. Tudod Géza, ez az a cucc, amin te is jártál a Budai Várban, „nemzetpolitika”. Mög „autonómia”. Baszhatjátok. Az a magyarországi kormánypártok felelőssége, hogy rohamtempóban náculnak be a hatuma egyes politikai pártjai, teret nyernek a szélsőjobboldali eszmék, illetve nem tartják szükségesnek és logikusnak a szélsőséges pártokkal haverkodók önvizsgálatát. De nehéz ezt következetesen és kérlelhetetlenül megtenni, ha tulajdonképpen elhatárolódás helyett – a színfalak mögött – ezerrel összejátszanak a Jobbikkal. Innen nézve pedig, az egészet megette a fene.

Ahogy a hokiban mondják: sorcsere!

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://dotoho.blog.hu/api/trackback/id/tr735232088

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

平八 2013.04.18. 10:46:09

"Az a magyarországi kormánypártok felelőssége, hogy rohamtempóban náculnak be a hatuma egyes politikai pártjai, teret nyernek a szélsőjobboldali eszmék, illetve nem tartják szükségesnek és logikusnak a szélsőséges pártokkal haverkodók önvizsgálatát."
És?
Ezt úgy írtad, mintha... jaaa, ez csak a dotoho blog, most vettem észre, akkor mindegy, hagyjuk!

Fejesrob 2013.04.18. 20:55:53

Na már megint a szlovák gyűlölködik.

Én elfogadom, hogy az Index rendszeresen kiteszi ezt a szemetet, de a kurucot is elfogadom.

Mesterlövész 2013.04.18. 21:31:06

Marha nagy ez az általános besértődés a provokatív posztoknál. Öregem, ti a posztíró malmára hajtjátok a vizet keményen :D

Peppone Botazzi 2013.04.18. 21:31:14

Mielőtt arcoskodunk meg kellene tanulni rendesen szótagolni...

Reterro 2013.04.18. 21:31:18

Azt hiszem a szerző írására érkező reakciók közül a legtisztább

mediagerilla.com/naci-vagy-ha/

Sir Galahad 2013.04.18. 22:38:17

Bár a felvidéki politikai helyzetet olyan mélységig nem ismerem, mint a szerző, ezúttal vettem a fáradságot és végigolvastam a posztot. Két megjegyzésem van.

1. Szerintem kezd unalmassá válni, hogy a szerző újra és újra rácsodálkozik arra, hogy jé, a felvidéki magyarok között is vannak radikálisok. Ja, vannak. És? Mindenütt vannak.

2. Álnaiv a szerző, amikor csodálkozva nézi a radikálisok térnyerését. Szerintem ebben nincs semmi különös. A mérsékelt, mainstream elveket valló magyar pártok az elmúlt két évtizedben nem értek el különösebb sikereket az autonómiatörekvések terén. Szerintem logikus, hogy ezek után az autonómiát fontosnak érző felvidéki magyarok más utakat keresnek, s az is, hogy ehhez a mérsékelt erők is kénytelen-kelletlen igazodnak.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.04.18. 22:38:55

@Csehszlovák Kém:

Mostanában már nem komázom as blogodat, mert nem tudsz olyat írni, amit az ellenvéleményen levők észérvekkel meg tudnának cáfolni.

Bár lehet, ez nem is a te hibád.

nyisziati 2013.04.18. 23:55:08

@Sir Galahad: "A mérsékelt, mainstream elveket valló magyar pártok az elmúlt két évtizedben nem értek el különösebb sikereket az autonómiatörekvések terén. Szerintem logikus, hogy ezek után az autonómiát fontosnak érző felvidéki magyarok más utakat keresnek, s az is, hogy ehhez a mérsékelt erők is kénytelen-kelletlen igazodnak. "

Az elmúlt ~ 70 évben egyedül Jugoszlávia volt az Európában, ahol több nemzet szét tudott válni, de ott is csak a hasonló erőviszonyok és egy komoly háború "oldotta meg" a problémákat. Ezek a feltételek pedig nem állnak fönn sem Szlovákia, sem Románia esetében.
Ráadásul az EU sem foglalkozik ezekkel a kérdésekkel.

Úgyhogy kb. nyugodtan ki lehet jelenteni, hogy a radikálisokhoz való fordulás egy hamvába holt próbálkozás...

Sőt, csak megutáltatja a helyi többséggel a magyarokat, ahelyett, hogy csökkentené a feszültséget. Mondhatni házhoz mennek a pofonért. Plusz a Meciar-féléket erősíti, ami igen erősen kontraproduktív.

Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe 2013.04.19. 00:06:34

eloszor is idegenszivukem...
MKP az a Magyarorszagi magyaroknal az MSZMP elodpartja volt

masreszt meg az elmeroggyant Durayt mar regen el kellett volna tavolitanotok a hatalombol!!!

a Gyurcsany amikor a masik agyhalottal a Tokessel meg ezzel az idiota Durayval nekiallt vitazni hat en dobtam egy hatast (ugye Duray buraja van ott a felvetelen?)
egyreszt az egyik barom azt bizonygatta hogy milyen bekeszeretok voltak a magyarok a masik meg hogy Rakoczi igy meg ugy...
na kerem szepen uljenek ossze es dontsek el mit mondanak mert ez a ketto üti egymast es igy nem jo ez...

Ellensúly 2013.04.19. 01:37:24

Majd akkor örülnek a felvidéki magyarok Szlovákiának, ha megőrültek!

Ugyan ki akar egy olyan országhoz tartozni, melynek mindenkori kormánya fontos célnak tekinti a területtel együtt kapott, de mindmáig teherként kezelt magyarság eltüntetését?! Ki akar egy olyan országhoz tartozni, ahol az etnikai gyűlölet nem egy kormányra sosem kerülő párt maroknyi figurát felvonultató szélsőséges szárnyának otromba megnyilvánulásaiban merül ki, hanem törvényekben, hatalmi megfélemlítésben, hivatali packázásokban, mindennapi agresszióban?! Ki akar egy olyan országhoz tartozni, ahol a „bennszülötteket” kevesebb jog illeti meg, mint Európa civilizáltabb országaiban a bevándorlókat?! Ki akar egy olyan országhoz tartozni, ahol a kollektív bűnösség szalonképes?!

A szerző fölényesen röhög a Kuruc.infó pöcegödrén, s nem veszi észre, hogy maga is nyakig áll a fekáliában.

Rwindx 2013.04.19. 01:48:09

@Ellensúly:
nem csak hogy nyakig áll, hanem azon röhög hogy annak a szarnak kicsit más a szaga.

nemecsek ernő áruló 2013.04.19. 08:08:04

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Jobbikos és az észérv az három. :D

@Ellensúly: Ennyi erővel Magyarországhoz se akarhatnának tartozni.

Rakoczi a mienk csakazertis 2013.04.19. 08:08:20

Akinek salatabol van a feje, azzal rendet kell csinalni.
Wilson amerikai elnok egy hazug idiota volt es az amerikai kongresszus kidobta a Versailles-i beket es nem szavazta meg. Wilson pedig eltakarodott. Jott Rooswelt, aki tamogatta a muncheni szerzodest, mert beavatkozni akart es a brit birodalmat szedte el, de ahhoz le kellett gyoznie Nemetorszagot, illetve be kellett rantania a haboruba az egesz europai kontinenst.
- Wilson nepszavazast hirdetett meg es azt a Magyar Kiralysag nepei megnyertek volna a kiralysag javara, mert a tot nem akart a csehekhez tartozni az erdelyi olah a balkani Rumaniahoz, stb. Ezert Wilson folrugta a paduai fegyverszuneti egyezmenyt es az entente megszallokat kuldott be a magyarok ellen. Ezert nem bekerol kellett volna beszelni, hanem ezeket a megszallo csordakat ki kellett volna verni es azonnal. A Saint Germain-i szerzodesekben biztositottak az onrendelkezesi jogot es az autonomiat, es ezt egyik utodallam se tartotta be. Csehszlovakia megszunt es a felvideki magyarok alapveto joga az autonomia es az onrendelkezes. Ezzel szemben a salata anyaorszagi rezsim folrugta a hatarontuliak onrendelkezesi es kollektiv jogait es gyalazatos alapszerzodeseket kotott, ami kozonseges nepirtas. Ez az igazi fasizmus, amiert ezek az uszitok a felelosek. Tettek ezt a liberalis uszitas miatt. A zsido kerdes regi ugy a 19. szazad kozepe ota sokan foglalkoztak vele, a torokok, nemetek, maga II. Vilmos csaszar- Herzl Tivadar is targyalt vele, sot a szultannal is, es az angolok afrikai teruleteket is javasoltak a zsidoknak. mint telepeseknek. Palesztina egy alternativa volt, ahol az arab foldmuvelok melle kellett volna telepedniuk, de nem volt szo onallo allamrol meg a britek szmeben sem. Magyarorszagon a zsidosag keszulodott Palesztinaba es nagy volt az izgalom. Amikor a nemetek 1944-ben bevonultak, a nyolc zsido szervezetbol zsido tanacsot hoztak letre, akik osszeirtak minden telepulesen, hogy ki a zsido. A listak alapjan mentek el a gyujtohelyekre es onnan tobvabb. Ne felejtsuk az angolok lezartak Palesztinat es zsidok nem mehettek sehova sem. Ausztriabol es Nemetorszagbol egeszen 1941 vegeig szabadon mentek el Palesztinaba, egeszen a brit zarlatig, amit az arabok kovetelesere hoztak a britek. De ez egy kulon tortenet es teljesen mas, mint a magyarok ugye. Mi jogon kevernek ossze mindent uszitok? Ez a felvidekiek es a magyarok ugye, senkinek sincs ebben keresnivaloja. Vitazni pedig a tortenelmi tenyek ismereteben kell es nem szovetseges haborus propaganda filmeket nezni, illetve szovjet indulokat hallgatni es arra kotelezni mindenkit 2013-ban. Geonczeol Gyula Felvidek.

平八 2013.04.19. 08:08:48

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Egy időben írtam olyan kommenteket (főleg a történelmi posztok alatt, amiket igazából egy ötödikes is képes lenne megcáfolni), de azok a kommentjeim valamiért sosem jelentek meg moderálás után... :) Így nem olyan nehéz okosnak lenni.

Ronald 2013.04.19. 08:09:13

Én csak azt élvezem ezekben az autonómia-törekvésekben (Főleg az erdélyiben - boccs, a székelyben, mert ugye az az erdélyi magyarokra nem vonatkozik) szóval ezek olyan apróságokról nem adnak választ, hogy pl. miből akarnak megélni?

Jelenleg a 3 székely megye valahol az alsó harmadban helyezkedik el - mondhatni nettó Bukarestből él.
A befizetett (központi) adói cirka 35%-át fedezik a költségeiknek - a többi a Központból jön (vissza)- vagyis a jobban teljesítő megyék adóiból.

Oké, majd "önellátók" lesznek - úgymond.

De honnan lesz pl. árama? A románoktól?
És mivel fizet érte? Székely fafaragásokkal? Vagy mivel?

Mert ugye az altalaj kincsei (beleértve a vizet is!) nem képezhetik az autonómia tárgyát - hisz az az országé.
Azt senki nem szakíthatja ki magának.
Hát akkor hogy?

Hejj, hejj - könnyű lovon bevonulni...aztán gyorsan hazajönni, mielőtt még megkérdeznék, hogy "Jó-jó, na de pénz az lesz?".

Mert az nem lesz - hisz az nekünk sem elég...de tanácsaink azok még vannak.
.

csavari 2013.04.19. 08:09:27

Először is hogy tisztába tegyük a dolgokat a szélsőségesek azok akik lemondanak a több ezer éves Magyar területekről a hitler által létre hozott fasiszta képződmény javára! Az hogy ideiglenesen tot megszállás alatt van a Felvidék nem jelenti azt, hogy így is fog maradni! Sokkal előbb fog újra Magyar zászlót lengetni a szél Késmárk felett mint azt sokan gondolják!

blacklord 2013.04.19. 08:09:38

@Ellensúly: +1

Mindazzal együtt, hogy a szerzőnek abban igaza van, hogy erősen röhejes és önellentmondó a mindkét oldali széljobb koncepciója.

qrisz 2013.04.19. 08:09:44

és mi a helyzet a Benes-dekrétumokkal,hm?

Pan Modry 2013.04.19. 08:10:33

@Ellensúly:
Jelenleg sokkal jobb Szlovakiaban magyarnak lenni, mint Magyarorszagon.

Hiszen ki akarna egy olyan orszaghoz tartozni
1. ahol masod/harmadrangu allampolgarkent van kezelve amennyiben nem a hatalmon levok kozeli mutyihaverja? (Lasd Pava lanya eseten elporkolt a rendorseg egy csomo penzt hogy megtalalja a tamadot, pedig a lany meg se lett kettyintve, addig egy atlag tenyleges nemi eroszak eseten nem vetnek be TEK-et es helikoptereket)
2. ki akarna egy olyan orszaghoz tartozni ahol hazaarulonak belyegzik aki eppen nem ert egyet a kormanypart aktualis amokfutasaval?
3. Ki akarna egy olyan orszaghoz tartozni ahol az allami tendereken csak es kizarolag az szamit ki mennyire mutyihaverja a politikai elitnek, es minden egyes beruhazasnal a fair ar sokszorosat szorjak el az adofizetoi penzbol.
4. ki akarna olyan orszaghoz tartozni ahol folyamatosan gazdasagi visszaeses van, de a kormany sikereket hazudik az allampolgarok pofajaba!

Az a helyzet hogy hala trianonnak a magyarsag egy resze legalabb Szlovakiaban lakhat, ami jelenleg egy sokkal sikeresebb orszag, mint Magyarorszag.

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2013.04.19. 08:17:13

@Ronald: Igen, ez egy okos szempont, legközelebb érdemes lenne kifejteni!

@Pan Modry: +1

Pan Modry 2013.04.19. 08:19:05

@csavari:

...es akkor csavari felebred, mert nem csak a keze log a bilibe, hanem a biliben levo szarban arccal lefele fekszik...

petraeus 2013.04.19. 08:40:36

@Ronald: Felreerted az autonomia jelenteset, a fuggetlenseggel kevered, de meg az autonomiaban sincs szo arrol, hogy gazdasagilag onallo, onellato lenne a terulet, az autonom terulet is az orszag szerves resze. Az autonomia onrendelkezest jelent, es jo par szintje van, lehetne kezdeni peldaul egy kulturalis autonomiaval, ami annyit jelent , hogy a magyar kulturalis es oktatasi intezmenyek nem tartoznak a roman/szlovak oktatasi/kulturalis miniszterium ala, hanem (termeszetesen a szlovak/roman torvenyi keretek kozott) a magyar autonomia hatosaga iranyitja. Mar ez oriasi elorelepes lenne, mert jelenleg semmilyen kozossegi kisebbsegi jogot nem ismernek el csak egyeni kisebbsegi jogokat.
Hozzaszolasod jol mutatja, miert nehez az autonomiat elerni, mi magyarok (akik legalabb annyira etnocentristak es sovinisztank vagyunk mint ok)se ertjuk mit is jelent, es csodalkozunk, ha az etnocentrista, xenofob, szlovak es roman tarsadalom hallani se akar rola?

A szerzonek meg annyit, hogy a radikalizalodas nem egy uj dolog, az ilyesmi elofordul ha egy kozosseg keptelen elerni celjait bekes eszkozokkel, es nem csak kisebbsegi mozgalmakrol van szo. Peldaul a polgarjogi, kornyezetvedelmi kuzdelmeknek is voltak/vannak radikalis szarnyai, mint minden mozgalomnak.
Egy civilizalt orszagban az ilyesmit kulonvalasztjak, az USA ban se vezettek be a rabszolgasagot ujra a fekete parducok miatt, es az EU se hagyott fel az allatvedelemmel a radikalis allatvedok eroszakos tamadasai miatt. Persze mifelenk az ilyen jelensegek tokeletes alkalmat teremtenek a radikalis, etnocentrista szlovak es roman allamnak/kozigazgatasnak arra, hogy folytassak a magyar kozossegek szisztematikus asszimilalasat es a nemzetallamok megteremteset.

Sir Galahad 2013.04.19. 08:40:51

@nyisziati: Szerintem nincs teljesen igazad, elég csak mondjuk a baszk autonómiára gondolni - igaz, nincs sok példa a sikeres autonómiaküzdelmekre Európában, de azért akad. De rendben, fogadjuk el, amit mondasz, a radikális út itt nem járható. Csakhogy pillanatnyilag úgy fest, nincs más. A mérsékelt politika 20 év alatt nem jutott semmire, kipipálhatjuk... szerinted a radikálisat is... szerinted van harmadik lehetőség? Komolyan kíváncsi vagyok.

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2013.04.19. 08:44:16

@Sir Galahad: "A mérsékelt politika 20 év alatt nem jutott semmire, kipipálhatjuk...

@petraeus: "a radikalizalodas nem egy uj dolog, az ilyesmi elofordul ha egy kozosseg keptelen elerni celjait bekes eszkozokkel"

- ez az állítás ordas nagy hazugság, következő posztomban pont szó lesz erről is!

Sir Galahad 2013.04.19. 08:44:46

@Ronald: Elnézést, hogy beleszólok, de attól tartok, te összekevered a kulturális autonómiát a gazdaságival. Utóbbinak tényleg csak úgy van értelme, ha teljes körű, amibe beletartozik pl. az ásványkincsek bányászata is. Ennek szerintem nulla a sansza, inkább a kulturális típusúról érdemes gondolkozni.

Sir Galahad 2013.04.19. 09:13:12

@Csehszlovák Kém: Kíváncsian várom. Különösen arra vagyok kíváncsi, az utóbbi 20 évben Európában hol sikerült mérsékelt politikával, békés eszközökkel autonómiát kivívni, én ugyanis e téren inkább a radikálisok sikereit tudom felidézni.

dirtyfreebird (törölt) 2013.04.19. 09:13:21

Turbómagyarok csapagyasak lesznek....
A posztból semmit nem értek.
Azt sem tudom kik ezek.
Nem is érdekel egyébként.
Nem is fog.

sánta vas 2013.04.19. 13:28:20

@Sir Galahad: A 2000-es évek defenzív, pacsizós szoci külpolitikája mihez is vezetett?
Egy helyes kis nyelvtörvényhez Szlovákiában..

Töksi 2013.04.19. 13:28:51

@Ronald:
"Jelenleg a 3 székely megye valahol az alsó harmadban helyezkedik el - mondhatni nettó Bukarestből él."

Akkor kukucskáld meg ezt:
hirsarok.blogrepublik.eu/2013/01/04/roman-teruleti-gdp-adatok/

A 42 megyéből Maros a 16., Hargita a 23. és Covasna a 25, azaz még e leggyengébb is az alsó harmad fölött van.

Ronald 2013.04.19. 13:29:04

@Sir Galahad: ...és petraeus kollága!

Ti most komolyan azt gondoljátok, hogy a székely embert a "kulturális autonómia" aggasztja?

Én beszéltem az ottaniakkal, elmondom mi ott a közhiedelem ( bizonyos körökben, persze):

Úgy vélik, hogy ha az adóikat nem Bukarestnek kellene befizetni - akkor ott mézzel-tejjel folyó Kánaán lenne - másnapra.

(Ebben a félrevezetésben azért az ottani székely munkaadók is mélyen ludasak - mert általában ezzel magyarázzák a tanulatlanabb - ergo szarul fizetett - embereiknek a botrányosan alacsony fizetéseket)

Na ezért akarják ők az úgynevezett "autonómiát" - mert azt remélik, hogy ha az meglesz - nagyobbak lesznek a fizetések.

Őket egy cseppet sem zavarja az, hogy gyakorlatilag az első 9 megye tartja el az egész országot (a 3 székely megye valahol a 20+ helyen van a sorban) - vagyis hogy ma is többet kapnak vissza, mint amit betesznek.

Ilyen pénzügyi körülmények közt még azt is meg lehetne kérdezni, hogy "Oké, a magyar autonóm kultúra - na de azt ki fizetné?". Majd az Anyaország?

Mert ugye az nem várható el, hogy a kultúra (beleértve iskolákat-egyetemeket is) az autonóm legyen ugyan - de Bukarest fizesse továbbra is.

Az meg külön bája a dolognak, hogy mi legyen a Szatmárnémetiben, Nagyváradon, Aradon, Kolozsváron, stb.-ben lakó magyarokkal?
Mert akkor döntsük el: a magyarokról szól-e ez a dolog... avagy csak a székelyekről?

Mert az okés, hogy a székelyek is nagyjából magyarul beszélnek - de ők csak annyira vallják magukat magyarnak, mint pl. a moldáviaiak románnak.

Vagyis a nyelv nagyjából stimmel - de a nemzetiség már nem annyira.
A moldávok is kikérik maguknak ha lerománozzák őket - ugyanúgy a székely sincs túl nagy véleménnyel mondjuk a budapestiekről.

És ezt ők mondják - nem az anyaországiak!
.

2013.04.19. 13:29:14

@Pan Modry: akinek a magyarsága pusztán az anyagiaktól és attól függ, hogy éppen ki van hatalmon, annak természetesen mindig is jobb lesz máshol.

Mások meg elmondhatják magukról, hogy van hazájuk.

2013.04.19. 13:29:44

eljött a pillanat, amikor egyvalamiben egyet kell értenem a tót bloggerrel.

A magyar érdekek képviseletében gyakorlatilag a koporsószeg beverésével ér fel az, ha elkezdenek a legminimálisabb mértékben is barátkozni a Jobbikkal. Képzeljük csak el, milyen fogagdtatása lenne, ha Slota akarná képviselni a magyarországi szlovákokat.

A söpredéknek max. utcai tüntetéseken, kocsmákban, motorosbulikon, ezoterikus előadásokon és a neten lehet helye.

Mindez persze nem menti fel a többi hazai és határon túli pártot sem, sőt: a balliberálisok hazaáruló (de legjobb esetben is a nemzetre és a határon túliakra nagy ívben szaró) attitűdje, valamint a fidesz azon mesterkedése, hogy a határon túli ügyeket is saját belpolitikai céljai szolgálatába állítsa, nyílegyenesen vezetett el oda, hogy ma jelentős számú ember hiszi azt, hogy ha néhány földostoba faszkalap 0-24 órában magyar zászlót lengetve üvölt, és imád felvonulni, akkor az a magyar érdekeket képviseli.

sánta vas 2013.04.19. 13:36:18

@平八: Vajon miért? Egyébként nem igazán értem a kém moderáláshoz való hozzáállását.
A moderálás a minősíthetetlen stílusú, valamint az úszító szándékú, többnyire vulgáris hozzászólások miatt szükséges. Ilyeneket viszont rendszeresen tovább enged a blogger.
Ha viszont nem moderálja ki ezeket az ocsmány stílusú kommenteket, akkor miért is van szükség a moderációra?
A kérdés költői..

sánta vas 2013.04.19. 13:50:05

@gwr: A jobbik nyilván építgeti magát a határon túliaknál. Ez elkerülhetetlen, hiszen jövőre minél nagyobb szeletet akar abból a tortából, amire "határon túli szvavzatok" van írva. Ehhez pedig nyilván megtalálja a megfelelő embereket a külhoniaknál.
Egyébként érdekes licitverseny fog magindulni a kampány során a 2 jobboldali párt között a külhoni szavazatok elnyeréséért..

Pan Modry 2013.04.19. 14:51:25

@gwr:
A felvideki magyaroknak is van hazajuk, megpedig a Felvidek.
Az emberek eletet sokkal kevesbe hatarozza az meg, hogy eppen hol van a hatar meghuzva, az viszont sokkal inkabb hogy milyen kornyezet veszi oket korul.
Es hidd el, sokkal jobb egy magyarnak Szlovakiaban elni, ahol nincsen korrupcios state capture, es ahol nem mondjak azert hazaarulonak, mert esetleg a dolgokrol mashogy gondolkozik, mint az aktualis kormanypart.

Persze vannak szlovakiai magyarok akik ezerrel Trianonoznak, de nekik valojaban nem a szlovakokkal van bajuk, hanem a sajat frusztraciojukkal (vagy csorok, vagy rondak, esetleg vertek oket a magyar szuleik, vagy nem akart veluk dugni az iskola szlovak jocsaja).

A sikeres, szorgalmas szlovakiai magyaroknak, soha nem volt bajuk a szlovakokkal, es azzal sem hogy a Felvidek Szlovakia resze.

Papageno68 2013.04.19. 14:51:38

@Csehszlovák Kém: Na ezt a posztodat nagyon várom. Egy kicsit tekintettel a hazai cigányság egyenlőre informális, de létező és jogos keményedésére. Én evidenciának gondolom a radikalizázlódást egy érzéketlen többségi társadalom mellett, szóval méegyszer; várom a posztodat.

2013.04.19. 15:05:54

Ez nem hit kérdése. Ahogy nem pénz kérdése. Ha neked ott jobb, örülj neki. Én nem vágyom oda.

A lényeg, hogy mindenki találja meg a saját hazáját. És ne köpködjön, oktasson ki, minősítsen vagy győzködjön másokat, akik másként gondolják.

Te a hazaárulózás miatt sírsz, és közben kapásból lefrusztráltozol és sikertelen lúzereknek nevezel minden szlovákiai magyart, aki másképpen vélekedik, mint te. Ugyanolyan primitíven gondolkodsz, mint az egyszeri jobbikos.
Ja, és csak szólok, hogy egy életre elvágod magad csehszlovák cimborádnál, ha felvidékezni merészelsz. Az ugyanis a magyar nacionalistasovonosztanácibugrisok terminusa.

Mystes 2013.04.19. 15:32:40

@Töksi: Az erdélyi (még csak nem is a székely) autonómia egyik alapját adja, hogy a kárpátokontúli területek gazdaságilag kizyákmányolják őket, mert Erdély a gazdagabb terület. Mindig is az volt.

Azt hiszem, ezt nem nehéz belátni.

2013.04.19. 15:32:51

@gwr: Pan Modry-nak ment az előző

Kolb Ace 2 2013.04.19. 17:10:53

Valóban nem segíti a náculás a párbeszédet a tótokkal. De mi segíti? Ezek folyton náci führereket választanak maguknak, verik a magyart, elnyomják ahol tudják, mert még mindig fosnak tőlünk, hiába lopták el a földünket. Tudják hogy a török is itt volt 150 évig, mégis ki lett verve, és ezek még csak 80-nál tartanak, szal még van idejük megszopni a faszt.

És amúgy is: minek kéne ezekkel nekünk párbeszélnünk? Eddig is azt tettük, eredménye semmi. Önmaguktól nem is fognak lemondani a magyar földről, azt csak fegyverrel lehet(ne) visszavenni, ahogy itt a környéken minden népnek csak így sikerült. Lásd: koszovói albánok, horvátok, szlovének, stb. Ez itt csak így működik. Ahogy a mondás is tartja: felesleges olyan szekér után futni ami nem vesz fel.

De mivel a magyar egy szolgalelkű birkanép, ezért a fegyveres opció nyilván unreal forgatókönyv, így marad a becsicskulás a tótoknak (+oláhoknak, szerbeknek, ukránoknak). Ezen változtatni nem lehet. Azaz de, csak ahhoz meg birkák vagyunk.

Mystes 2013.04.19. 17:11:19

@gwr: Akkor mi a lófaszt kell píszí módon mondani a "Felvidék" helyett? Hogy ne sértődjön meg az a drága csehszlovák.

Mystes 2013.04.19. 17:11:30

@sánta vas: Erre ne is várj választ. Ezen a titkon a Blogger ül, mint tyúk a tojáson, és kotkodákol.

Bár erről beszélne annyit, mint a nácikokról!

:)

Geonczeol Gyula Felvidek 2013.04.19. 17:27:28

tegnap irtam egy valaszt, de nem jott le.

Ellensúly 2013.04.20. 11:39:43

@nemecsek ernő áruló: Miért, Magyarországon mégis miben szenvednek hátrányt a magyarok (vagy akármelyik más nemzet tagjai)?

2013.04.20. 11:39:58

@Mystes: Dél-Szlovákiát :)

De tőle kérdezd, ő pampogott miatta anno.

petraeus 2013.04.20. 11:40:20

@Ronald: Abban egyetertunk, hogy az ottaniak valoszinuleg nem az autonomiaval kellnek es fekszenek, vannak fontosabb dolgok is ennel, a tarsadalmi, politikai valtozasokat mindig is egy kisebbseg, a politikailag, tarsadalmilag aktiv retegek ertek el, a nagy tobbseg csak sodrodik, a velemenyformalo ertelmiseget viszont igen is foglalkoztatja az autonmomia.

Az autonomiarol megegyszer, mivel tovabbra is Romania reszei lennenek, termeszetesen tovabbra is "Bukarest" fizetne a magyar autonomia iskolait, intezmenyeit, rendorseget, korhazait, stb. ugyanugy ahogy most is. "Bukarest" alatt termeszetesen az adofizetoket kell erteni, koztuk a magayrokat is termeszetesen, ezt hivjak allami ujraelosztasnak, nalunk is "Budapest" fizeti a szabolcsi iskolakat, hiaba tobb a budapesti GDP a tanarok ugyanolyan szar fizetest kapnak... Az autonom berendezkedeshez nem kell nemzeti kisebbseg, vannak EU ban boven foderalis berendezkedesu allamok ahol a regioknak komoly hatalmuk van, egyebkent a vilag e fele halad.
A partiumi autonomia is teriteken van, de egyebkent a kulturalis autonomia nem terulet fuggo, ahhoz nem kell egy tombben elni, ha van par magyar falu egy roman megyeben, mar lehet egy magyar iskolat/kulturhazat csinalni ami az autonomia iranyitasa alatt teveknyekedik, nem ordogtol valo dolog ez.
Igy nem fordulhatna elo, hogy roman prefektusa meg megyei testulete van egy 80% ban magyarok lakta megyenek, vagy hogy mutatoban is alig van magyar rendor szekelyfoldon, vagy hogy a marosvasarhelyi magyar konyvtarban nem lehet kikotni, hogy a jelentkezo tudjon magyarul, mert az torvenyellenes, vagy vegre lehetne a romant/szlovakot idegen nyelvkent tanitani, es meg lehetne hosszan sorolni a burokratikus meccseket, akadalyokat.

Ja es Budapest utalathoz nem kell erdelyig menni, eleg ha eltavolodsz par kilometerre a fovarostol..:)

petraeus 2013.04.20. 11:40:38

@Csehszlovák Kém: De emeljuk a tetet, nem csak a celokat bekes eszkozzel el nem ero mozgalmaknak vannak radikalis/szelsoseges szarnyai hanem minden mozgalomnak. Ez mar csak ilyen, a vilag csak a te fejedben fekete es feher, valosagban ez nagyon is egy szivarvany vilag.

Kivancsian varom a cikked.

Mystes 2013.04.20. 11:41:27

@Kolb Ace 2: A helyzetet pont azért nevezhetjük "elbaszottnak", mert az elmúlt kb 100 évben már mindenféle viszonyulást megkíséreltünk a szlovákokkal, a fegyveres visszavételtől kezdve a teljes elfogadásáig az ő akaratuknak, és ezek közül egyik sem jött be. Teljesen világos, hogy miért: azért, mert ők egy számukra kedvező történelmi helyzetben/pillanatban ráültek arra, amit nyújtott nekik a sors, és arról nem fognak felkelni, noha érzik, hogy akad a torkukon.

Kívánom nekik, hogy legyenek boldogok ebben a bőre szabott gatyában, de nem tudnak azok lenni, és én ezen nem is csodálkozom. SOHA nem lesz Szlovákia boldog ország, akkor sem, ha mondjuk ötszáz év múlva is létezni fognak, és már egyetlen magyar sem él a földjükön.

Egészségükre.

GERI87 2013.04.20. 13:05:55

@Rakoczi a mienk csakazertis:

"Wilson nepszavazast hirdetett meg es azt a Magyar Kiralysag nepei megnyertek volna a kiralysag javara, mert a tot nem akart a csehekhez tartozni az erdelyi olah a balkani Rumaniahoz, stb"

Ez nem így van!
Vagy hazudsz, vagy álomvilágban élsz...

@Ronald:

"szóval ezek olyan apróságokról nem adnak választ, hogy pl. miből akarnak megélni?"

Miért kéne az összes költségeiket maguknak állni?
Autonómiát akarnak nem független államot...az autonómia egy a megyék felett álló közigazgatási egység nyelvi, kultúrális, etnikai alapon....a megyék sem önfenntartók.

GERI87 2013.04.20. 13:54:46

@Ronald:

"Mert az okés, hogy a székelyek is nagyjából magyarul beszélnek - de ők csak annyira vallják magukat magyarnak, mint pl. a moldáviaiak románnak."

Hazugság, kurva nagy hazugság...a moldáv az egy nemzet, a székely meg egy magyar népcsoport.

Az meg hogy mi legyen a szórvány magyarsággal nem lehet gátja a székely autonómiának, ők élnek egy tömbben, ez a helyzet...azért ne legyen mert másnak nem lehet?

GERI87 2013.04.20. 13:57:53

@Mystes:

Ez már nem így van...
Az erdélyi autonómiának meg mi értelme lenne?
Ennyi erővel legyen Nyugat-Dunántúli autonómia is?

sánta vas 2013.04.20. 14:24:44

@GERI87: Erdélyi autonómiáról nincsen szó jelenleg. Amire te gondolsz az a székelyföldi autonómia..

petraeus 2013.04.20. 14:39:24

@GERI87: Igen, ha a Nyugat-Dunantulon a Nyugat-dunatuli kisebbseg tagjai elnenek, miert ne. De meg akar kisebbseg nelkul is lehet, hogy valamikor a jovoben Magyarorszag elmozdul egy foderalisztikusabb berendezkedes fele, ahol Nyugat-dunantul regio egy jo par hataskort es hatalmat atvesz a kozponti kormanytol, mint mondjuk Nemetorszagban a tartomanyok. Mondjuk, ez elege valoszinutlen, hisz a mai Magyarorszagban nagyon minimalisak a regios hagyomanyok, kulonbsegek. Romaniaban az elmozdulas megtortent a foderalisztikusabb berendezkedes fele,mar csak azt kene elfogadniuk, hogy igenis van letjogosultsaga egy etnikai alapu autonom teruletnek is, nem csak gazdasagi, foldrajzi szempontok alapjan szervezodonek.

GERI87 2013.04.20. 14:48:56

@sánta vas:

Fuss neki még egyszer a szövegnek.

GERI87 2013.04.20. 14:49:03

@petraeus:

Erdély egészének autonómiája magyar irredenta vágyálom, semmi alapja, erre is volt példa a Dunántúl...
Erdély egészében a magyarok kisebbségben vannak, csak székelyföldön élnek egy tömbben, ennyi erővel az észak MO-i régió is legyen autonóm mert szórvány cigányság nagy mértékben lakja, vagy Baranya...

"a jovoben Magyarorszag elmozdul egy foderalisztikusabb berendezkedes fele"

fantáziálni lehet...

"mint mondjuk Nemetorszagban a tartomanyok."

Más helyzet, azok független államok voltak, nálunk is volt kisebb mértékű különállás: Erdély, Horvátország, Szlavónia...
A mai állam egységállam és semmi ok ezt megváltoztatni.
De Ausztria is pl mindig tartományokból állt, MO nem...

"Romaniaban az elmozdulas megtortent a foderalisztikusabb berendezkedes fele"

Kötve hiszem, Románia egységessége nemzeti ügy, a regionalizmus kb hazaárulás a nemzetiségek elszakadásának rémképével...

petraeus 2013.04.20. 15:15:55

@GERI87: te olvasol is vagy csak kommentelsz?
"Mondjuk, ez elege valoszinutlen, hisz a mai Magyarorszagban nagyon minimalisak a regios hagyomanyok, kulonbsegek." irtam.
Egyebkent meg erdely autonomiaja nem vagyalom, hanem egy realis JOVOBENI lehetoseg, termeszetesen, egy erdelyi autonomia nem magyar autonomia lenne, hanem a roman allam foderelaisztikusabb berendezkedesebnek egy egysege, ha tenyleg akarjak Moldovat, muszaly ilyen iranyba elmozdulniuk. A jovoben akar meg egy onallo Erdely iranti vagy is elojohet, ha Bukarest nagyon elszurja, persze az se magyar hanem roman erdely lenne.

"Kötve hiszem, Románia egységessége nemzeti ügy, a regionalizmus kb hazaárulás a nemzetiségek elszakadásának rémképével..." irod.

Pont most van napirenden az uj regiok kaialakitasa, ami hataskorok atadasaval is jar, magyarul a romanok akarjak a foderalisztikusabb berendezkedest. Milyen kisebbseg szakadna el? Az egyetlen nagyobb letszamu kisebbseg a magyar, akik egy tombben magyarorszagtol messze elnek, a hatar menti magyarok meg csak falvakban, jarasokban alkotnak tobbseget, egyetlen komolyabb varosnak sincs magyar tobbsege. Nagyvarad, Arad, Szatmarnemeti mar reg 80% ban roman tobbsegu. Az elszakadassal csak a roman nacionalistak riogatnak, nincs realis eselye...

GERI87 2013.04.20. 16:32:08

@petraeus:

"irtam."

Én meg írtam hogy fantáziálni lehet, max semmi értelme...

"ha tenyleg akarjak Moldovat, muszaly ilyen iranyba elmozdulniuk"

Nem muszáj, ha Moldova lakossága a jövőben visszatér gyökereihez és románnak vallja magát akkor mi értelme a különállásnak?
Lásd: NDK..

"A jovoben akar meg egy onallo Erdely iranti vagy is elojohet, ha Bukarest nagyon elszurja,"

Belelóg a kezed a bilibe...

"Pont most van napirenden az uj regiok kaialakitasa,"

Na és? régen is voltak régiók, tartományok ez nem föderáció!

hu.wikipedia.org/wiki/F%C3%A1jl:Administrative_map_of_Romania,_1952-1956.png

"Az elszakadassal csak a roman nacionalistak riogatnak, nincs realis eselye..."

Persze hogy nincs, de riogatni lehet, nálunk is lehet hülyítenia népet: pl 20 millió román árasztja el MO-ot...stb.

Mystes 2013.04.20. 19:02:16

@sánta vas: De van. Mert az erdélyi autonómiáért erdélyi románok kezdtek el kampányolni. A székely autonómiával párhuzamosan futó ügy per pillanat.

Mystes 2013.04.20. 19:02:29

@GERI87: Hogyhogy mi értelme lenne az Erdélyi autonómiának? Erdély a mai Romániától mindig is -geográfiailag, kulturálisan, stb- különálló valami volt, de minimum 900 éven át. A kárpátokontúli Havasalföldhöz és Moldvához csak 100 éve tartozik. Ennyire lelakták volna, hogy ma már nem lenne különbség? Nem hiszem.

GERI87 2013.04.20. 19:38:23

@Mystes:

"Ennyire lelakták volna, hogy ma már nem lenne különbség? Nem hiszem."

Hidd csak el, a kommunista éra végképp felszámolta a megmaradt különbségeket, a két VH között még meglévő román regionalizmus pedig végképp eltűnt.

kommentar.info.hu/iras/2011_3/nagy-romania_es_regionalizmus

Ráadásul a magyarok itt is két tűz közé kerültek:

"az erdélyi román regionalisták ahelyett, hogy természetes szövetségesként tekintettek volna a kisebbségekre, azok pozícióit ostromolva és a regáti térhódításnak ellenállva fokozatosan kétfrontos harcba kerültek.28 Ebből következőleg nem is alakulhatott ki egyfajta transznacionális, regionális érdekközösség Bukarest ellenében"

Szóval ez a nemzetek feletti erdélyiség nem nagyon ment már akkor sem.

"A kommunista hatalomátvételt követően....már nem számított a regionális és - egy ideig - a nemzeti hovatartozás sem, csak „a Párthoz” való lojalitás. A romániai államszocializmus modernizációs kísérlete együtt járt a romániai társadalom erőteljes homogenizációjával, ami jelentős mértékben elmosta az egyes területek közötti különbségeket.31 Ezzel magyarázható, hogy az 1989-es fordulat után több kísérlet ellenére sem tudtak gyökeret verni a különféle regionális próbálkozáso a magyar kisebbség etnikai alapon való önszerveződését leszámítva."

Tehát ábrándozni lehet, csak nincs értelme és valós alapja.

"De van. Mert az erdélyi autonómiáért erdélyi románok kezdtek el kampányolni."

ugyan már...forrás?

Mystes 2013.04.20. 20:56:39

@GERI87: Keresgetni kellene a neten. Pár hónapja hozzám is eljutott az aláírásgyűjtő ívük, itt Magyarországon. Ismétlem: nem a székely autonómiáról, hanem az erdélyi autonómiáról volt szó.

A székely, az egy más dolog. Ők is akcióznak.

GERI87 2013.04.20. 22:15:52

@Mystes:

Hiába ismétled nyomi, arról beszélek! mit nem értesz?
Forrást várom, én kerestem neked, most te jössz...

Mystes 2013.04.20. 22:34:46

@GERI87: Azt nem értem, hogy miért kell mindjárt "nyomizni"! Ideges vagy? Akkor nyugodj le.

Mondtam, hogy most nem találom a levelezőmben a levelüket, mert másik gépemen van. Ezért mondtam, hogy keresd a neten, biztos rajta van ez az autonómiakezdeményezés is. Ha meg nem érdekel, nyilván nem fogod megkeresni.

Mystes 2013.04.20. 23:06:44

@GERI87: Hihetetlenül ingerült, ideges, erőszakos vagy. Mi a franc bajod van?

GERI87 2013.04.20. 23:34:37

@Mystes:

Ne terelj, én nem vagyok ideges, sőt, röhögök az egészen, de te csak mondod a magadét, konkrétumok nélkül...
Az idegállapotommal foglalkozol, "mert nincs meg a levél".

Mystes 2013.04.21. 01:27:32

@GERI87: És, akkor mi van? Mondom, hogy van egy ilyen kezdeményezés. De nem emlékszem a linkjére, a levelet meg most nem találom. Gondolod, hogy kitaláltam? Vagy mit erősködsz?

Mystes 2013.04.21. 01:27:45

Tessék, itt van. Lehet szavazni, keresik a támogatókat. Erdélyi román kezdeményezés:
www.facebook.com/transautonomy

GERI87 2013.04.21. 12:05:16

@Mystes:

Egy levél. Gratulálok, az biztos pont leírja a valós helyzetet, főleg a faszbuk oldal majd 5000 lájkkal....fúúú.
Az már komoly civil mozgalom...

GERI87 2013.04.21. 12:05:23

Amúgy meg ha jól sejtem a többsége ennek is magyar, szóval...
Na mindegy...faszbuk...komolytalan.

Ellensúly 2013.04.24. 10:57:14

@Pan Modry:

Nem tudom, hogy ezt most provokációból vagy ostobaságból írtad. Így is, úgy is elszomorító.

Szerinted 9,99 millió magyarországi lakos másod- vagy harmadrendű állampolgár? Meséld el, kérlek, milyen jogfosztás ért téged vagy bármilyen ismerősödet, amiért nem a – minden országban létező – csókos tízezerhez, hanem a maradékhoz tartozol!

Milyen szankciók értek azért, mert nem értesz egyet a kormányzati lépésekkel?

Légy oly szíves, sorolj olyan országokat, ahol az állami tendereken nem csak és kizárólag a hatalmon lévők haverjai és alkalmi taktikai szövetségesei kapják a zsíros megbízásokat! Nézd meg, hány nyugat- és közép-európai politikus ül börtönben. (Javaslom, tájékozódj, miért lett pont Eleni Tsakopoulos Kounalakis az USA magyarországi nagykövete. Ajánlom figyelmedbe a vele azonos politikai oldalon lévő Charles Gati írását.)

Ha szerinted a gazdasági fejlődés fontosabb, mint az emberi jogok, az etnikai egyenlőség, ha a Beneš-dekrétumok megerősítése, a magyar történelem kiradírozása, elhazudása, a kulturális népirtás, a megfélemlítés és a fizikai erőszak bocsánatos bűn olyankor, mikor bővül a bruttó hazai össztermék, az téged minősít. Nyilván akkor a harmincas évekbeli, hitleri Németország is fasza hely volt, mert az ipar valósággal szárnyalt, épültek az autobanhok, olimpiát rendeztek Berlinben stb. Ja, hogy közben érvényben voltak a nürnbergi törvények?! Kit érdekel, ezek szerint az a szellemiség szalonképes még 2013-ban is…
süti beállítások módosítása