korkep.jpg

Nem tudok mit írni, egészen döbbenetes, az MKP-s Berényi harci beszédében ezúttal az ötmillió szlovákban találta meg a legújabb ellenséget.

Prágából szeretek vonattal utazni Budapestre. Korán indult a vonat, én pedig utálok korán kelni, de nem volt kérdés, hogy a Főpályaudvarról indulunk, igaz, oda a hajnali órákban csak taxival jutok el. A verda már ott volt a ház előtt, amikor leértünk, kopogtam az ablakon, szemmel láthatóan aznap reggel a tag első fuvarja voltam. Mondom, a Főpályaudvarra, legyen szíves, oszt már mentünk is. Jó néhány éve már a hetedik kerületben lakom, meglehetősen jól ismerem az utakat, és a zöldhullámot is az Argentinská ulicán. Kedélyes kómás beszélgetéssel indult közös utunk a taxissal, de Nadrazí Holesovice magasságában már nem nagyon értettem, miért megyünk az ellenkező irányba, hello, biztosan arra kell menni? Ó, erre rövidebb, válaszolta, de két sarokkal arrébb már hangosabban közöltem vele, hogy itt élek öt éve, nem vagyok turista, próbáljuk meg inkább Vltavská felé, jó? És még ő sértődött meg, baszki! – ez a sztori jutott eszembe, amikor a legújabb szlovmagyar botrányról olvastam a korkep.sk oldalán.

Aki ne tudná: a minap Budapesten egy újabb háborús bűnös szobrát avatták, a nyilas Nyírő és Wass után, a fasiszta Esterházy is hivatalosan Fidesz-díszletté változott. Tudjátok, Esterházy egy második világháború korabeli politikus, aki egy mai hasonlattal élve, olyan sofőrhöz hasonlítható, aki először elüti, majd másodjára felsegíti a kerékpárost és megkérdezi, egyben van a biciklid? Ezek után még hazamegy és kiveri a balhét, hogy nem dicsérték meg a rendőrök sem, pedig ő milyen kurva rendes volt. Szóval az ilyen embereknek a kiskutyafasza, hűvös múzeum és archív felvételek, de ne szobor járjon, lehet ilyet kérni?

Az ünnepi szoborátadásra rászervezett hivatalos műsort elsősorban kalapos fideszes nénik és kiscserkészek beltenyészete hallgatta, a beszédek a dagályosak és politikailag meglehetősen elfogult hangszerelésben hangoztak el. A rendezvény eposzi csúcspontja kétség kívül régi ismerős hősünk, az MKP-s Berényi elnök görög-perzsa háborút idéző hasonlata volt, ötszázezer magyar küzd ötmillió szlovák ellen! This is Sparta! Felvidék! Az index.hu helyszíni riportjában szó szerint ezt olvashattuk: “Miután megtudtuk tőle, hogy Esterházy világítótorony a felvidéki politikusok számára, egy eddig nem közismert tényt is felvázolt: a Felvidéken jelenleg háborús helyzet uralkodik, a szlovákiai magyarok "túlerővel küzdenek", és "500 ezer ember áll szemben 5 millióval".

Jóska, te tényleg ennyire elbódított a budai polgárok látványa?  Komolyan azt hitted, nem rögzítik, nem örökítik meg az utókornak kapitális baromságod?  Tényleg, hogy is van ez, jó néhány szlovmagyart ismerek, az egyikkel spanglit szívok – hello Samu Pista! - a másikkal moziba járok vagy jazzkoncertre, vagy csak megállok a háza előtt egy rövid talkra, amíg kiszarja magát a kutya, vagy nosztalgiázom az új párkányi híd alatt, milyen volt 1999-ben a csonkolt hídfőkre kiülve sörözni, a komárnói haverral az Európa udvarban istenkirály Jókai bablevest zabálni, de azért a túróscsusza alap, hogy még idegyere, Búcson lejátszani az örök vitát, hogy akkor a búcsi bor tényleg jobb, mint a muzslai (bocs, vagy csak megnézni az újvári havert a telepen, összerakta-e már az új kocsit, amivel gyorsulni fog, de segítsek már, mert a régi csaja még akarja, de ő már új nőt dug. Sorolhatnám, Csehszlovák Kém szeme sok mindent látott, de “a túlerővel szemben ötszázezer küzdő” embert, biztosan nem.

Másnap az Új Szó “Berényi háborúról beszélt, a Hidat nem hívták” felcímmel indította az eseményről szóló összefoglalóját, amely kiváltotta a parlamenten kívüli magyar párt elnökének haragját. Berényi nyilatkozatában kijelentette, hogy “a tegnapi tudósítás az Esterházy-szobor avatásáról már címében hamis, és személyemre nézve manipulatív, félrevezető és rendkívül káros állítást ad az olvasóknak elé. Azt hangsúlyozza, hogy az ünnepségen Szlovákiában zajló háborúról beszéltem.” Május 18-án helyreigazítás jelent meg az Új Szóban, majd május 19-én, a szebb napokat is látott Király Zsolt már azt is tudni vélte, ki a szlovákiai magyar újságírás szégyene. OMG, eddig úgy tudtuk, hogy az a Barak Laci, vajon mit fog szólni az új trónkövetelőhöz? No offense, semmi bajom Veres Pistával, utólag bevallom, kicsit mérges is voltam rá, amikor az Új Szóban a Barak-hétfők megszüntek, nyilván nem rajta múlt, ugye.

Legjobb az ügyet személyesen tisztázni, ezért rákérdeztem az indexes kollegánál, hallott-e tudósítása nyomán, a szlovmagyar médiában kirobbant botrányról, és a bontakozó MKP-s ellenkampányról. Földes kolléga a dotohonak elmondta: tudósításában a háborút nyilván képletesen értette, amit Berényi mondott, az idézőjelekkel érzékeltette riportjában, de a "szembenállásból", "túlerőből" és a kötelező nyelv es identitásváltásból következik, hogy itt háborús viszonyok uralkodnak, eszerint. "Hibázott az Új szó olyan értelemben, hogy a riportban szereplő, személyes újságírói szófordulatokat átvette, és mint egy MTI-tudósítást, felhasználta. Arról lehet szó, hogy az Új Szó másképp olvasta soraimat, de egyébként pont úgy értelmezve, ahogy azt Berényi elnök sugallni akarta, csak hát a felcím, hogy “háborúról beszélt”, az nem áll meg, és innentől jogos, ha ezt a magas labdát az MKP lecsapja” – így Földes.

Ezért is nevetséges Berényi elnök és Király Zsolt műfelháborodása, mivel pont Berényi beszéde volt manipulatív, félrevezető és rendkívül káros. Ráadásul nem nehéz beazonosítani: a háborús retorika attól a Fidesztől származik, amely évek óta permanens harcban áll Brüsszellel, és Magyarországon, aki nem az ő politikájukat képviseli, annak nekimegy, folyamatos harci lázban ég és lassan totálisan elszigeteli Magyarországot Európában. A Fidesz-MKP kapcsolat legújabb termése ez az eset, de Szlovákiában erről a folyamatos harci lázról tanúskodik a martosi rendezvény rászervezése a hagyományos szlovmagyar gombaszögi táborra is. Berényi hiába tagadja, harci retorikája ebbe a sorba illik, nem vette észre magát és a számára baráti közegben egészen nyíltan megfenyegette a szlovákokat. A korkep.sk pedig ezúttal pont úgy viselkedett, mint az egyszeri taxis, akit nyakoncsípnek, amikor meg akarja túráztatni a gyanútlan utast. Vagyis, nem túl szerencsés teli pofával kiabálni kezünkben egy doboz gyufával, hogy ég a ház - miközben nem is vagyunk háborúban, az elképzelt háborús reality csak néhány beteg elme szüleménye.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://dotoho.blog.hu/api/trackback/id/tr185309298

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

平八 2013.05.21. 13:23:57

Ha csaj lennél, azt mondanám, keress egy faszt magadnak és dugj egy jót, hogy helyreálljon a lelki egyensúlyod, mert ennyire fröcsögő butthurt embert az image boardokon sem látni.

petraeus 2013.05.21. 18:39:25

Nagyon helyesen ekezed berenyit es a fideszes elbaszott "nemzetpolitikat" de ehhez, hogy jon Eszterhazy lefasisztazasa?
A ketto nem fugg ossze, a Berenyi felek barki szobranal kepesek faszsagokat osszehordani.
Szerinted Eszterhazy tehet arrol, hogy manapsag ilyen Berenyi felek beszelnek faszsagokat az o szobranal?
Egyebkent kifejthetned mitol is lenne o fasiszta? Mi rosszat kovetett el a csavo? Kiallt egy hatarrevizio melett, ettol lesz fasiszta? Antiszemita volt? Ja, valoszinuleg az volt, ez onmagaban meg nem teszi fasiszatava, foleg hogy akkoriban a lakossag donto tobbsege antiszemita volt, (nyugaton is) sot meg tovabb megyek, akkoriban majd mindenki egy rohadt himsoviniszta, homofob, intolerans, csaladonbeluli eroszakot tamogato rasszista szemely volt, vedd mar figyelembe a kort amiben elt. Hany olyan embert tisztelunk ma aki antiszemita, kommunista, fasiszta, stb. volt de belatta tevedeset es mindent jova tett azzal, hogy eletet kockaztatta az uldozottekert, lasd. a fajvedo Bajcsy-Zsilinszkyt vagy a komcsi Nagy Imret, stb.
Persze, hogy Hitlerrel targyalt es hogy Horthyt udvozolte Kassan, miert talan Benes nem Sztalinnal targyalt es nem a szovjetek segitsegevel irtottak a nemeteket? Eszterhazy is szivesebben targyalt volna Roosveltel es Churchillel es szivesebben vette volna, ha a hatarrevizio az onrendelkezesi elvek alapjan nepszavazas utan megy vegbe (vagy eleve ugy huztak volna meg oket), csakhogy soha senkit nem erdekeltek a Wilsoni pontok meg a demokratikus elvek, meg ma sem erdekli a legminimalisabb kulturalis autonomiat is megtagado szlovak es roman allamot es kozvelemenyt, igy aztan marad az eroszak mint az egyetlen hasznalhato eszkoz. Semmi olyan nincs az eleteben ami fasisztava tenne, raadasul az oroszok rehabilitaltak, a lengyelek, zsido szervezetek kituntettek, Schwarzenberg segitett felkutatni a sirjat. Ki szerint fasiszta? A szlovak allam meg Dotoho szerint? Ez most komoly?
A szoborrol meg annyit, hogy ha Benesnek lehet szobra a Cseh Kulugyminiszterium! elott (fasza kis uzenet, Mr. Benes a rasszista, az etnikailag tiszta szlav allam megteremtoje, 3 millio ember deportaloja es kifosztoja fogadja a kulfoldi diplomatakat) akkor talan az az eszterhazy aki eletet kockaztatva mentette az uldozotteket es egy csehszlovak komcsi bortonben halt meg megerdemel egyet.

Pletyi 2013.05.21. 20:54:55

Blogger !

Az irásodra nem reflektálnák mivel evidens, hogy az összes posztod szimpla magyar baszogatás. Mond már el nekünk magyaroknak, hogy megy ez a dolog az Index szerkesztőségében ? Reggel üvegeztek, hogy ki irja meg a napi antimagyar faszságát ? A keresztény ellenes kirohanások a páros vagy páratlan napokra jutnak ? Minden bizonyal van benne valami rendszer.

A blog meghatározásod amire igazából szeretnék reagálni. Lehet, hogy budai voltál, de sosem voltál magyar. Már csak a származásod miatt sem. Különösen megtisztelő számodra, hogy használhatod a nyelvünket. Lehet, hogy még nem vetted észre,de a fajtásaidon kivül mindenki más csak sajnál téged. Több millió ellened egy-két ezer melletted. Hazátlan vagy. Nincs az a lobogó amivel ,ha bárhol a világon találkozol elfoghatna a honvágy, mert az otthonra emlékeztetne. Neked olyan nincs. Kétlem, hogy a legsovinisztább tót is becsülne benned valamit. A hazaszeretet náluk ugyanis valószinűleg alap kritérium. Gratulálok !

Eastbay1 2013.05.21. 21:29:38

Mi a helyzet a hokivébén? Remélem összejön a szlovák-cseh döntő!

Muhammad Balfas 2013.05.21. 21:30:11

@petraeus: Tulajdonképpen leírtad amit gondolok a posztról. Esterházy soha nem tagadta, hogy antiszemita.Viszont soha nem akarta a zsidóság kitelepítését, fizikai megsemmisítését. Saját nyilatkozata alapján katolikus világképével nem volt összeegyeztethető, hogy megszavazza a zsidókkal kapcsolatos törvényt.
Azt meg nyilván senki sem gondolhatta komolyan, hogy Tisoék analóg módon a magyar kisebbségre is alkalmazták volna ezt a törvényt, úgy hogy egy náluk sokszorta nagyobb Magyar Királyság a szomszédjuk, amely nyilván beavatkozott volna ebben az esetben. A náci németország egyébként is a zsidók deportálását erőltette, és nem volt abban érdekelt, hogy fegyveres konfliktus legyen a két ország között. Tehát valószínűleg "lebeszélték" volna Tisot egy ilyen elképzelésről.

kennyking 2013.05.21. 21:34:52

Esterházy fikázásával egyetértek ! Az egyetlen volt, aki a zsidótörvények ellen szavazott.
Aztán, mi is a helyzet a Benes-dekrétumokkal, ott távol Európától, a Csehszlovákiában?

­regress 2013.05.21. 21:54:47

Horthy és Esterházy is hősök voltak.

Az anyátlan hazátlan férgek akárhogy is szapulják őket.

A magadfajta szlovákiai magyargyűlölőket pedig, előbb-utóbb ugyanúgy állon bassza valaki mint a szlovák gyűlölőket.

Neked már nagyon kijár.
Ritkán olvasni ilyen fröcsögő utálatot egy nemzet irányában, mint amit te produkálsz.

Hitler utálhatta kb ennyire a zsidókat, mint amennyire te a magyarokat, te utolsó patkány.

Giskard07 (törölt) 2013.05.21. 22:59:15

Ez most engem is kiakasztott rendesen. Minden erőmmel azon vagyok, hogy magamba fojtsam az indulataimat, s higgadt maradjak. Mindenek előtt feltételezem, hogy magyar vagy, mert sajnos tényleg sok ilyen felfogású lődörög még mindig errefelé.

Szóval ott tartunk, hogy büntetlenül lehet lenácizni Nyírőt, Wasst, Eszterházyt és bárkit, aki nyilvánosan kiáll a magyarság mellett. Az elmúlt balos évtizedek tényleg nagyobb kárt okoztak, mint a tatárjárás, vagy a 150 éves török uralom (bár ez ismeretlen szlovákoknál, hiszen mi magyarok fogtuk meg a törököket, lásd végvár-rendszer)

Te szerencsétlen! Nem az a baj, hogy olyan közegben nőttél fel, ahol azt táplálták beléd, mennyire bűnös nép a magyar, hanem az, hogy nem nőttél fel!

Ne izgasson egy percig sem, hogy azt a területet is magyarok védték ezer éven át úgy, hogy közben nem számolták fel a szlovák nyelvet, kultúrát...stb-t. De nyugodtan mondj néhány híres szlovák hadvezért. Ha az őseid magyarok voltak, szerencséjükre már nem láthatják mivé torzult jó pár leszármazottjuk.

Az ilyeneket mint te az sem zavarta volna, ha Magyarországot 1920-ban teljesen megszüntetik. Vagy az már durva lett volna szerinted is? Akkor meg mi a különbség? Az elcsatolt részek az árulók jutalma. De ígérem neked, hogy nem tart örökké ez az állapot. A történelem arról szól, hogy a határok mozognak. Mi pedig magyarok, sosem mondunk le az elvett területekről. Tudod: amiket harc nélkül kaptak meg a drága jó szomszédok.

Szóval hajrá! Kérlek írj még sok ilyen blogot, mert annál többen fognak kikötni azon az oldalon, akik ha felhúzzák magukat, akkor bizony tényleg megmozdulnak a határok! Addig is olvadj bele a szlovákságba jó mélyen.

Üdv, Magyarországról.

GáborGábor 2013.05.21. 23:18:03

A Monarchia legnagyobb bűne az volt, hogy elmagyarosított 5 millió cseh nemzetiségű embert, akik most Szlovákia névvel valamiféle államot próbálnak gründolni. Utálják a magyarokat, félik/irigylik a cseheket, közben mindkét országtól függenek.

Pozitívum: jó a szlovák sör és a kaja.
Negatívum: a szlovák nők sokkal rosszabbak az ágyban, mint a román nők.

(Na, ez után a megjegyzés után kb. ezer ember fog engem itt nagyon utálni :-))

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.05.22. 00:17:58

A szobor mellett mondott hadban állunk kifejezésre mi szükség volt?

Reggie 2013.05.22. 09:11:37

Ki nem szarja le, mit gondolnak a szlotákok.

gézáék 2013.05.28. 08:57:00

@kennyking: Ezt is letegatták...mi csk fasiszták lehetünk...de éredekes...Csehszlovákiában előbb volt fasizmus,mint nálunk(nem volt) Számos fotó van arról,amikor Benes elvtárs társaságában Hitler található...hogy is van ez....?

gézáék 2013.05.28. 08:57:03

....hmmm nem jelentem meg...

gézáék 2013.05.28. 08:57:06

De miért utálják a magyarokat...?Ha akkora lett volna a 800 éves 'elnyomás'.akkor most nem beszélmémek szlovákul még úgy sem,ahogy most...a pozsonyi tényleg nem érti meg,vagy nehezebben....a kassait...? (a mamámat Iren Dusa-nak hívták...erről ennyit!!!)

lüke 2013.05.28. 08:57:30

na akkor újból
de.wikipedia.org/wiki/Oberungarn
hogy átismételjétek a történelmet
repetito mater studiorum est
en.wikipedia.org/wiki/Upper_Hungary

lüke 2013.05.28. 08:58:00

már linkeltem
de.wikipedia.org/wiki/Oberungarn
más nyelven nincs ilyen részleteséggel pl:
hu.wikipedia.org/wiki/Fels%C5%91-Magyarorsz%C3%A1g

sajna, ez is mutatja
mi a felvidék>
Sparta, ledobták a Tajgetoszról

vanjoházipálinka 2013.05.31. 12:59:26

a történelmet a győztesek írják. Így lehetséges az, hogy Esterházy emlékét, személyét teljes mértékben szeretnék eltüntetni Szlovákában, míg Tiso-ét és Benešét magasztalni, mennyekbe emelni.
Csak egy kis adalék: neviditelnypes.lidovky.cz/historie-benes-skutecne-vyzyval-k-vrazdeni-vsech-nemcu-pjd-/p_spolecnost.asp?c=A130123_160823_p_spolecnost_wag
Továbbá Tiso szobrokat avatnak szerte Szlovákiában, aki inkább volt háborús bűnös, mint Esterházy...a történelmet a győztesek írják, vagy a köpönyegforgató vesztesek.

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2013.05.31. 13:11:08

@vanjoházipálinka: Hazudsz és fingod nincs a tényekről. Szlovákiában Tiso az egyik legnépszerűtlenebb politikus és történelmi személyiség! Hívei többnyire emigránsok vagy otthon vén begyepesedett katolikus faszok. Ezzel szemben Magyarországon Horthy Miklós személye egyre népszerűbb és valóságos kultusza van nemcsak a hétköznapi emberek között, de kormánypárti körökben is. Tisot, Horthyt és Esterházyt is el kéne végre felejteni, és nem dicsőíteni, szobrot állítani, ahogy azt teszik mostanában.

vanjoházipálinka 2013.05.31. 16:29:27

mikor fogadták el zsidótörvényeket Magyarországon és mikor Szovákiában?
Egyébként te is csak egy bizonyos körben mozogsz, ahol esetleg elítélik Tiso-t, így hogy jelentheted ki, hogy a legnépszerűtlenebb politikus? Nem látsz bele minden szlovák fejébe, ahogy magyarokéba sem. Pl. attól, hogy az SNS nincs a parlamentben, nem szűnt meg Szlovákiában a nacionalizmus. Kívülmaradása többnyire párton belüli széthúzásnak és a nagyon kétes pénzügyi mahinációknak az eredménye, nem annak, hogy hirtelen csökkent a nacionalisták száma. Másik oldalról tekintve ott van a Smer, ő szerezte meg az elpártolt SNS híveket és szerintem nem történt sok SNS szavazónál pálfordulás.
Horthyról nem nyilatkoztam. Viszont Esterházy-t elfeledni? Ahogy fentebb Petraeus leírta, helyezd a korba az embert, utána mérlegeld, hogy mit tett. Pl. Schindler. NSDAP tag volt, náci vezetőkkel bratyizott. El kell feledni a te logikád szerint.

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2013.05.31. 16:30:34

@vanjoházipálinka: Magyarországon: 1921, Szlovákia: 1942

Véleményem nem szubjektív, hanem felméréseken alapul, Tiso az egyik legnépszerűtlenebb politikus a szlovákok között, Horthy pedig ennek ellenkezője a magyarok között.

Nem állítottam olyat, hogy ha az SNS nincs bent a parlamentben, megszünt volna a nacionalizmus Szlovákiában, itt most magaddal vitatkozol.

Belehelyeztem a korba és egy soviniszta, antiszemita a náci Németországgal együttműködő grófot látok, amely, mint ilyen, nem méltó az utókor tiszteletére, pláne nem szobrokra. Oscar Schindler náci párttagsága ellenére ellentmondások nélkül, all in játékot tolt, Esterházy zsidókat segítő tevékenysége mellett hazája ellen kémkedett a legfelsőbb szinteken és majd minden zsidóellenes intézkedésből kivette a részét a szlovák parlamentben. Erkölcsileg a két pali összehasonlíthatatlan, előbbit világszerte megbecsülés övezi, ez utóbbit pedig megvetés kellene, hogy övezze, ehelyett féligazságokon alapuló személyi kultuszt építenek köré, hányás.

vanjoházipálinka 2013.07.12. 18:52:32

Kimaradt: befejeztem a kommentelést ennél a cikknél.

vanjoházipálinka 2013.07.12. 18:52:47

Véleményed olvasva Esterházyról, mintha a Slovenské hnutie obrody-n találnám magam.
Akkor miért rehabilitálták szinte mindenhol Szlovákián kívül? Az, hogy kém lett volna, tudtommal semmilyen dokumentummal nem támasztották alá, csak pár szlovák történész előszeretettel hangoztatja. Egyszerűen a szlovák történelembe nem férhet bele egy szlovákiai magyar személy, mint II. VH-s pozitív szereplő. Ha adott esetben német lett volna, senki sem támadná. Persze ott van a "ha". Schindlert meg egyszerűen nem lehetett kikezdeni, túl nagy volt a hatása. De mint írtam, a történelmet a győztesek írják.
Igen, ez így korrekt évszámokat tekintve. Rosszul fogalmaztam.
süti beállítások módosítása