130815_MOTW_01_48StateMap.jpg.CROP.original-original.jpg

Órák óta szörfölgetek rajta és nem tudom abbahagyni: a Dustin A. Cable (University of Virginia’s Weldon Cooper Center for Public Service) által készített első hallásra valószínűtlen térkép egyszerűen bámulatos, mindent visz. Itt a szegregáció vége: a legátfogóbb etnikai térkép ever!

Kevésbé szegregáltak az amerikai városok 2012-ben, mint 1910-től számítva, bármikor - állapította meg a múlt évben a Duke Egyetem néhány kutatója és ha már így gondolták, gyorsan írtak is egy könyvet: “The End of the Segregated Century.” Persze a kevésbé szegregált még nem feltétlenül jelent mindenhol integrált együttélést, de most ezt mindenki eldöntheti saját maga: ilyen hihetetlenül részletes és átfogó térképet egy témában még soha nem láttál!

Ne fukarkodjunk a szavakkal, ez kérem nem más, mint térképészeti pointilizmus, Teleki Pál is elismerően csettintene! A már-már művészi határokat feszegető alkotás egyébként nagyítható, sőt, bescrollolhatjuk vele az egész Egyesült Államokat!

Még Obama is rajta van!

Korábban már láthattunk hasonló térképet, miért ez a mostani a legátfogóbb etnikai térkép az Egyesült Államok lakosairól?

Az ábrázolás a 2010-es amerikai népszámlálási adatok alapján készült

7 GB vizuális adatot láthattok, ami pontosan 308,745,538 darab színes pontot jelent

Ez az első olyan térkép az USA-ban, amely úgy mutatja az ország etnikai megoszlását, hogy minden egyes állampolgár szerepel a mestermunkán egy színes pötty formájában, még az Egyesült Államok elnöke is!

A fehér ember kék, az afrikai-amerikai ember zöld, az ázsiai ember vörös, míg a latin ember narancssárga színt kapott. Az egyéb etnikai kategóriák együttesen barna színnel vannak jelölve. Mivel a pontok a legtöbb zoomolás esetében a pixelnél kisebb méretűek, Cable különböző színárnyalatokat is létrehozott, a színes pontok keveredeése alapján. Ezért lehetséges, hogy bizonyos esetekben lila színnel is találkozunk, amely ez esetben a diverzitás színe lesz.

brooklyn.jpg

"Egy csomó dolog mozog, ez aztán rengeteg különböző színárnyalatot jelenthet, amikor egy nagyon sűrű területre, például New York Cityre, zoomolsz rá" - magyarázta Cable, akitől még megtudhattuk, hogy a pontok méretével és átláthatóságával szórakozott még egy kicsit, hogy minél élvezhetőbb legyen ez az egész, amit most magunk előtt látunk.

Akit érdekel, Cable módszertanáról itt olvashat részletesebben, amúgy pedig lássuk be: amikor 300 millió színes pöttyel variálsz különböző zoom-szinteken, akkor ez a munka már nemcsak tudománynak, de legalább anyira művészetnek is tűnik.

A városokról aztán tényleg órákat lehetne írni, beszélni, mindegyik más-más történet. Az amerikai nagyvárosok márnemcsak változatosak és több etnikum által lakottak, de jelentős mértékben integráltak is, például California, Sacramento, Los Angeles, de a jelenség ellentéte is megtalálható Detroit városában a 8 Mile Road mentén.

Csődöt is jelentettek.

DETROITINLINE.jpg

Detroit: etnikai szegregáció a 8 Mile Road mentén

sacramento.jpg

Sacramento: egy integrált amerikai nagyváros

36 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://dotoho.blog.hu/api/trackback/id/tr905481389

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.08.28. 15:57:26

A latin külön kezelése miatt az egész eleve csúsztatás. Miért egy kategória pl. fehér kubai és a néger panamai meg az indián mexikói?

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2013.08.28. 16:37:40

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: miért, miért? olyan kétésfeledrangú fajta az csak. nehogymán egy nyomorult fehér latinot összemossunk a waspokkal. legyenek csak külön. ez a píszí dolog, ha máshogy vagy rasszista, nem bőrszín alapján. szép dolog a fejlődés.

Tyrion Lannister of Caster 2013.08.28. 16:38:06

Eleve, eg ilyen jellegű térképet Magyarországon nem lehet elkészíteni, mivel az csak a nagyon demokratikus USA jellemzője, hogy még a születési anyakönyvi kivonat is tartalmaz egy RACE rubrikát, ahol kivétel nélkül mindenkinek feltüntetik, hogy milyen etnikumú.
Itt ilyen miatt üvöltözne minden jogvédő. Megjegyzem: jogosan.

Maxval kérdése is jogos. Latino-nak megjelölni minden kubait, dél-amerikait, közép-amerikait eléggé visszás, lévén, hogy fajta szempontjából hatalmas különbségek vannak. A mexikói indián is latinóként van megjelölve, miközben etnikai szemszögből nézve indián, a kubaiak egy része pedig kifejezetten afrikai eredetűek, mások közülük európai eredetűek, megint mások indián eredetűek... sorolhatnánk még ugyanezt a brazil bevándorlók esetében is...

A projekt szociológiai szempontból azonban méltán érdekes és elismerésre ad okot.

Kill_You 2013.08.28. 16:38:28

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Még szerencse hogy te, a nagytudású birka jobban tudod ezt is, mint egy olyan ember, akinek ez a szakterülete (sok más mellett). Ők minden Dél- és Közép Amerikából bevándorló spanyol ajkút "latinonak" hívnak és ide tartoznak a spanyolok is. A brazilok viszont nem!

Olvasd el ezt, különösen a "Terminology" részt:
en.wikipedia.org/wiki/Hispanic_and_Latino_Americans

Nem szégyen ha valamihez hülye vagy, csak legalább ne akard már megmondani a tutit!

waldorfbalcon 2013.08.28. 16:44:59

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Csak egy tipp, de gondolom azért, amiért az orosz, német, angol és magyar bevándorlót egyként kaukázusi fehérként kezelik, a keleti- nyugati- és észa-afrikait egyként feketeként, a japánt, kínaiat, vietnámit és indonézt pedig ázsiainak. Kérdés persze, hogy az arabok, indiaiak vajon barna egyebek, vagy ázsiaikak?

Nyilván a végtelenségig lehetne szabdalni a színpalettát (mi például lehetnénk félázsiaiak is), de szvsz ez a felbontás is érdekes és hasznos.

Kill_You 2013.08.28. 16:45:21

@Tyrion Lannister of Caster: Na itt van a lényeg: a térkép az alapján készült, hogy mi áll a hivatalos statisztikai adatokban, vagyis ki minek vallotta magát. Nyilván az illegális bevándorlók, akik papír nélkül vannak at országban, nem is szerepelnek az egészen!

Ha a Te logikádat vesszük alapul, akkor ezekszerint Viktor mégse mondott hülyeséget azzal, hogy mi meg ázsiaiak vagyunk? Vagy Te nem annak tartod magad?

zo1ta 2013.08.28. 18:09:34

Kém: beköltöznél Detroit belvárosába? Ha nem, akkor egy rasszista képmutató kis csicska vagy!

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.08.28. 18:09:58

@Tyrion Lannister of Caster:

Én brit cégnél dolgozom és a "káderlapomon" rajta van "race: white".

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.08.28. 18:10:05

@Kill_You:

Ismerem az amerikai terminológiát, csak alaptalannak tartom.

Ez olyan, mint Mo-n csinálnánk egy statisztikát az emberek hajszínéről és benne a "szőke", "barna", "fekete", "vörös", "ősz" és "kopasz" mellett lenne egy "kisalföldi" csoport is.

Tyrion Lannister of Caster 2013.08.28. 18:10:23

@Kill_You: Mellesleg írtam ezt is és őszintén hiszem: "A projekt szociológiai szempontból azonban méltán érdekes és elismerésre ad okot."
Amúgy az ázsiaira visszatérve, Orbán beszólása egy idiotizmus, ennek ellenére sok magyarban egyértelműen van belső-ázsiai vér is. Ettől még messze nem tartom magam ázsiainak. Ahogy az oroszok sem tartják magukat skandinávnak csak azért, mert a kievi Rúsz alapítói skandinávok voltak és ezt az elnevezést az ottani szlávok máig őrzik maguknak mint népnév.

corny 2013.08.28. 18:10:54

Irigylem a szabadidőt.
Nagyon szép, hogy ennyire örülsz, meg hogy Sacramento egy integrált város, de lehet, hogy korai az örömöd. Egy ilyen adatfelvétel eredményeiről csak idősoros elemzés után tehetsz ilyen határozott állításokat, hogy egy település etnikailag integrált vagy sem. Lehet, hogy egy köztes állapotot látsz, amikor éppen népességcsere zajlik le, mit ahogyan London egyes kerületeiben is az elmúlt 10 évben: van olyan kelet-londoni kerület, amelynek fehér brit lakossága 30 százalékkal csökkent, ha ott készítenél egy ilyen adatfelvételt, akkor azt látnád, hogy milyen nagy a keveredés abban a kerületben, már szinte integrálódtak az egyes közösségek. Csakhogy ha 10 év alatt az egyik csoport lakossága 30 százalékkal csökkent, azt nehéz másnak, mint nagyon gyors ütemű kiköltözésnek látni, ez pedig inkább azt bizonyítja, hogy a beköltözők és az ottlakók nem integrálódtak, hanem csak egymás mellett élnek, ideiglenesen, amíg az egyik vagy másik csoport tagjai el nem költöznek onnan. Szóval, lehet úgy értelmezni, ahogyan te tetted a sacramentó-i pontokat, de csak idősorosan vagy más elemzéssel megtámogatva lehetne ilyet biztosan állítani. Egyébként nekem inkább riasztó ez a nagy elkülönülés, amit a nagyvárosokban láttam, igaz, én csak 5 percig nézegettem Chicagót és Milwaukee-t.

Namir 2013.08.28. 18:11:08

Örülök, hogy az USA kezd felzárkózni.
Ahogy örömmel olvastam tavasszal is azt a HÍRT, hogy az egyik déli államban ELŐSZÖR van KÖZÖS érettségi bálja a fehéreknek és feketéknek. Látszik, hogy fejlődnek. Hozzánk.

Ladislav 2013.08.28. 18:11:14

Tanulságos Detroit térképe. Személy szerint a kék körzetben szeretnék élni.

Tyrion Lannister of Caster 2013.08.28. 18:11:47

Én tipikus közép-európai vagyok, zalai magyar, felvidéki (mivel 19. századi) szlovák, vasi magyar, baranyai sváb és jászberényi jász felmenőkkel. Magamat a kultúrám alapján magyarnak vallom, nem tartozom hagyományaiban egyik előbb említett felmenőmhöz sem különösebben. Anyanyelvem és kultúrális környezetem magyar.
Ugyanígy keverék vagyok etnikumilag is, hiszen a jászok iráni nép, a magyarokban sokféle népcsoport keveredik, a germánok észak-európaiak, a szlovákok pedig közép európaiak.

Feleslegesen nem faszongok ezen :-)
És Csehszlovák Kém hiedelmei ellenére nekem semmi bajom egyik etnikummal sem, minden jóravaló embert egyformán tisztelek. Ezért sokszor felforr az agyvizem a bejegyzésein, amiből a pökhendiség és a gyűlölet süt magyar honfitársai felé (akik etnikailag oly sokfélék vagyunk).

unionista (törölt) 2013.08.28. 18:12:03

a származásra vonatkozó genetikai markert kellene nézni, mert a fehér ember sem egy rassz. lásd európát:
en.wikipedia.org/wiki/File:Haplogroups_europe.png

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.08.28. 18:20:05

@zo1ta:

Egy dolog rasszistának lenni, más dolog lakni valahol.

Sosem laknék olyan helyen, ahol cigányok vannak mondjuk 5 % feletti arányban, de nem vagyok cigányellenes.

Szúnyog 2013.08.28. 18:42:29

Hát persze, nyilván a "szegregáció" miatt ment tönkre Detroit. Örökre sötét maradsz te tót parazita.

Baloldali érték 2013.08.28. 19:08:42

Hogy visítana a libsi bloggerkénk, ha Magyarországon készülne ugyanilyen térkép!

fidesz=mszp 2013.08.28. 19:08:55

@Tyrion Lannister of Caster: Lehetne, mert például az ózdi vízkorlátozásnál vagy iskolai szegregációknál egyértelmű hatósági, jegyzői nyilatkozatok voltak, hogy szegényártatlan romákat érte hátrány. Tehát ilyen esetekben alapból van faji megkülönböztetés nálunk is mert hát mi alapján állapítja meg a jegyző vagy tasz vagy bármi, hogy az illető cigány

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2013.08.28. 19:26:07

@Baloldali érték: Ha ilyen térkép készülhetne Magyarországon tapsikolnék örömömben! Ez azt jelentené, hogy a magyarországi kisebbségek integrációja és polgári egyenjogúsága legalább olyan sikeres, mint az Egyesült Államokban a feketéké, csak, hogy pont ma célozzak Marthin Luther Kingre és a hosszú útra Obamáig.

@Tyrion Lannister of Caster: Ellentétben hiedelmeddel senkit nem gyűlölök, csupán a nacionalizmus és a nacionalista jelenségek ellen emelem fel mindig a szavam fasza posztok formájában.

@corny: A térkép a 2010-es népszámlálás alapján készült. Mi a gond?

@zo1ta: Inkább Detroit, mint Budapest, de akkor ki írna nektek ilyen fasza posztokat Ká-Európából?

@unionista: A magyarok szlávok egy kitalált meseország legendáival meghülyítve - ragaszkodjunk a tényekhez!

zo1ta 2013.08.28. 19:26:44

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: te is egy képmutató libsi vagy. Ha nem utálod őket, akkor miért ne laknál köztük?

exlex 2013.08.28. 19:38:39

@Tyrion Lannister of Caster: Nem tartom ezt a vörös patkányt honfitársamnak.

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2013.08.28. 19:40:55

@exlex: Ez is egy vélemény, nekem nincs semmi bajom veled, köszi, hogy elolvastál!

unionista (törölt) 2013.08.28. 20:24:38

@Csehszlovák Kém:
a genetikai kutatások azt mutatják, hogy a kettős honfoglalás valószínűleg igaz. az, hogy egy kelet-indoeurópai és egy őseurázsiai csoport érkezett ide. azok fogtak össze. győzték le a szomszédos nemzetségeket. aztán muszáj volt kiegyezni. aztán jöttek a kalandozások. de a német-római birodalom megverte a magyarokat. az ausburgi csatavesztés. lél, bulcsú és súr vezéreket felakasztják. ezután géza követeket küld a quedlinburg-i birodalmi gyűlésre, hogy ha minket eltaposnak, akkor az északi és a déli szlávok összeállnak. mire a németek azt mondják, hogy nem hülyeség. így lesz végül az államalapítás. a németek félnek egy korai pánszlávizmustól.

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2013.08.28. 20:27:13

@unionista: csak azért engedem be ezt a tömény hülyeséget, amit írtál, hogy legyen meg kordokumentumként. ettől még az is jobb, ha kurváaanyáztál volna egyet.

amúgy a pánszlávizmus 19. századi történet, amelynek korai előfutárait legfeljebb száz-kétszáz évvel korábban lehet megnevezni. kb ennyire bullshit a többike is amit idefostál.

kíméld meg a dotoho olvasókat a további butaságaidtól köszi

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.08.28. 20:46:14

@zo1ta:

Mert a cigányok életvitele, szokásai, kultúrája idegen tőlem, az én életvitelemtől, szokásaimtól, kultúrámtól.

Nem megyek cigányok közé lakni ugyanazért amiért nem megyek pl. balettelőadásra vagy szadomazó klubba sem - nem az én világon. Ettől még nem feltétlenül utálom a balett vagy a szadomazó kedvelőit.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.08.28. 20:46:33

@Csehszlovák Kém:

Magyarországi kisebbségek? De facto nincsenek. Csak a cigányok maradtak, de a cigányok többsége is magyarnak vallja magát.

szamarhegy 2013.08.28. 21:20:51

@Tyrion Lannister of Caster: Ez teljesen normális hozzáállás, de azért nálunk elég sok lenéző, dehonesztáló, etnikai, rasszista megjegyzés fordul elő, pedig a magyarok 99% hasonló vegyes genetikai, etnikai háttérrel rendelkezik. A felvidéki magyar szlovák, az erdélyi román, a közelben lévő kerület sváb származású polgármestere (65 évvel a svábok magyarok általi tömeges kitelepítése után...) pedig azzal kampányolt, hogy Budapest a magyaroké!

szamarhegy 2013.08.28. 21:21:16

@Tyrion Lannister of Caster: Ez teljesen normális hozzáállás, de azért nálunk elég sok lenéző, dehonesztáló, etnikai, rasszista megjegyzés fordul elő, pedig a magyarok 99% hasonló vegyes genetikai, etnikai háttérrel rendelkezik. A felvidéki magyar szlovák, az erdélyi román, a közelben lévő kerület sváb származású polgármestere (65 évvel a svábok magyarok általi tömeges kitelepítése után...) pedig azzal kampányolt, hogy Budapest a magyaroké!

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.08.28. 21:21:36

@Csehszlovák Kém:

"A magyarok szlávok"

Ez komolytalan. A magyarok nem szlávok.

unionista (törölt) 2013.08.28. 21:22:09

@Csehszlovák Kém:
tudtam, hogy azt fogod mondani: a pánszlávizmus újkeletű. mert előtte a hasonló nyelvű törzseknek nem jutott az eszükbe az összefogás. dehogy nem. a németek és az osztrákok keleti politikája az, hogy a kelet-közép európai népeket megosszák. ehhez kellenek magyarok. évszázadok óta. ezért barátságosak velünk az osztrákok. ezért szeretnek bennünket a németek. a magyar veri az asztalt, hogy ezt már azért mégse kellene. különben szabadságharc lesz. közben a szeme sarkában kacsint, hogy azért a végén egyezzünk ki. ezt játsszuk évszázadok óta.

petraeus 2013.08.29. 00:21:09

@Csehszlovák Kém:
1, vagy besszivva trolkodsz (a besszivva resszel semmi bajom) vagy elkepesztoen nagykepu es ontelt vagy.
2, a magyarok szlavoknal mire gondoltal? Genetika, kultura, nemzet karakter, nyelv?
Igy altalanossagban ugyanis ertelmzhetelen trollkodo provokavcio.

GERI87 2013.08.29. 01:50:58

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

Nem egy kategória!

latin: europid, de nem kaukázusi, tehát 'fehér' és spanyol nyelvű, latin amerikai származású....kb ezt jelenti.

Azért van külön, mert amerika eredetileg ugye angolszász kultúra, na meg a latinokban lehet indián vér is.

Ennyi.

Papageno68 2013.08.29. 08:40:34

@Csehszlovák Kém: Arra gondolsz, hogy a genetikailag valóban a szlávokhoz állunk közel? Tökéletesen igaz. Viszont ha a "kitalált meseország legendái" (tippelek; ez kultúrális, történelmi háttér válaszékos elnevezése nálad) nem számít, akkor nyilván a te magad választotta cseh-szlovák identitásod sem létezik, ugye.
Mellesleg, ha működik a logikád, minden Afrikán kívüli rassz abotól az eszkimóig igazából pigmeus. Sőt, minden sejtmagvas élőlény unokatestvér.
Ettől még szép döfés volt :-).

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2013.08.29. 10:18:24

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: haha, én is white voltam, de nálunk volt brit white, meg overseas white külön :) ez egyébként a nino szerint is így valahogy van, összesen valami tucatnyi kategóriájuk van kb.
süti beállítások módosítása