boonejenner.jpg

Az év végének közeledtével végre újra beindult a nemzetközi jégkorong idény. Kérdés, túlélik-e fiaink?

Nagy örömünkre szolgált, hogy déli szomszédaink tini sunái is már az A csoportban kergetik a pakkot, sőt nemzetünk fiai is odateszik magukat az Oroszországban megrendezett ufai világbajnokságon. Sajnos  nem az ottani jó teljesítményről hangos a világsajtó, hanem arról hogyan használják a kanadai juharfalevelesek céltáblának a többi ország játékosait. Bár a világbajnokságban még csak két meccset játszottak le, de a fiatal észak amerikaiakat már több nemzet is kezdi megutálni a játékuk miatt.



Csehország és Szlovákia állampolgárai számára a jégkorong mindig is az élet szerves része volt, és lesz minden generáció számára. Ezért nem is lepődtem meg, amikor a vonaton két hetven év körüli öregember beszélte ki a kanadiaiak brutális játékát, és nosztalgiával gondoltak azokra az évekre, amikor a csehszlovák csapat Kanadával játszott, és többgólos vezetésre tettek szert. Ezután Kanada nem tudott semmit tenni mint kiélni az agressziójukat és brutális játékba kezdeni, amit a csehszlovák közönség "kanadai cirkusz" szavak kántálásával háláltak meg. 

Kis meglepetésre adhat ez a tény okot a fiatalabb generáció számára, hogy a tengerentúli csapat játékstílusa nem változott meg a mai napig. Szlovák fiaink is 2:0-ás vezetésre álltak amikor Kanada két brutális ütközéssel kiütött két szlovák kulcsjátékost, és a húsz éven aluli fiatalemberek elkezdték saját bőrüket félteni. Nem csak a szlovák csapattal történt meg, hasonló eset. A legemlékezetesebb példa rá, amikor Ryan Smith úgy döntött, hogy 3:0-ás vesztésnél összehozza Kanada két legősibb foglalkozását cseh testvéreinken bemutatva: A jégkorongot és a favágást.

A kanadiak már a mostani világbajnokság előtt bemutatták, nem kívánnak más stílussal játszani. Svédországgal történő barátságos felkészülési mérkőzésen az egyik úgy nekiment Jesper Pettersson svéd játékosnak, (1:0-ás vesztes állásnál) hogy az nem bírt saját lábán felkelni, majd a kórházi vizsgálatok csuklótörést és kifordult vállat állapítottak meg nála.

A jégkorongban kevésbé járatos olvasóink számára az esetról szóló videó előtt idézzük a nemzetközi jégkorong szövetség szabálykönyvét:

"Az a játékos, amely akármelyik testrészével az ellenfele fejére, vagy nyakára csapást mér, vagy ezt a védőüveggel és a palánkkal teszi meg, a bíró a következő büntetéseket adhatja meg:

Kisebb büntetés    + azonnali személyi büntetés (A játékost kiállítják két percre, ezáltal a csapata hátrányba kerül, két perc leteltével 10 percen át nem térhet vissza a játékba)

Nagyobb büntetés +  azonnali személyi büntetés a mérkőzés végéig (A játékost azonnal kiállítják a mérkőzés végéig, helyette csapattársának kell letöltenie öt perces kiállítást.)"

Boone Jenner kanadai centert ezért a mérkőzés végéig kiállították, de a médiák előtt védte magát: "Azt hittem, hogy tiszta ütközés lesz."

A kanadaiak edzője is érthetetlenül védte játékosát, mert szerinte az ütközés tiszta volt, hiszen "Nem az ellenfél fejére irányult". Az oroszok sem kommentálták szívélyesen az esetet. Vezéregyéniségük Nail Yakupov kertelés nélkül kijelentette, hogy az észak amerikaiak "tisztátalanul" játszanak. "Meg kell őriznünk hidegvérünket, és ignorálnunk kell a provokációkat Kanada ellen. Ezek a srácok alattomosan játszanak."

A szlovák meccs

December 28, péntek. Az ufai jégkorong arénában egy kisebb csoda van születőben. Az alábecsült szlovák csapat a második harmadban vezet 2:0-ra, és egyre jobban irányítja a játékot. Kanada üt vág, majd előjön belőlük az amire kiskoruktól tanították őket: Az ellenség megfélelmítése. Először a szlovák kulcsember, Mikus végzi a jégen:

Ezt a kiállítást még Szlovákia fel is használja és üt egy gólt. Ekkor Kanada úgy érezte itt még nem állhat meg, és Patrik Luzat küldték a stadionból egyenesen a kórházba.

És itt történt a mérkőzés fordulópontja. A szlovák srácok már nem játszanak annyira aktívan, mivel egyszerűen félnek. A fiúk nagy része még 18-17 éves. Tudják azt hogy egy keményebb ütközéstől akár a karrierjüknek is vége lehet. És Kanada ezután gyorsan meg is fordította az állást, és megnyerte a mérkőzést. A meccs után pedig igazi kanadai shitstorm kezdődött el. Kanadai hírportálok bírálni kezdték a játékvezetőket és a nemzetközi szövetséget a kiállítások miatt, mivel hazájukban szerintük ez nem szabálytalanság.

Kanadai internetes hozzászólók százai árasztották el felháborodásukban a jégkorongos fórumokat, hogy a játékot ők találtak fel, és e szerint is játszanak. Az a játékos amely kórházba jutatta Patrik Luzát még meg is jegyezte mindenféle lelkiismeret furdalás nélkül: "Mindent megteszünk azért, hogy nyerjünk. Keményen játszottunk eddig is, és továbbra is így játszunk majd. Hiszen ez a kanadai játékstílus."

A kérdés csak az, hogy meddig lesz eltűrve ez a "kanadai" játékstílus, és ha valaki nem avatkozik közbe mikor történik majd egy komolyabb eset.

Update: Ahogyan várni lehetett, az északiak agya újra eldurrant amint vesztésre álltak.

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://dotoho.blog.hu/api/trackback/id/tr724987285

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lent es fent (törölt) 2013.01.03. 10:00:59

Nagy fika volt a tot csapat, itt mindenki jot rohogott a kis kocsogokon. Nem ellenfelek.

2002 2013.01.03. 12:40:34

Azért azt csak kivártad amíg kikapunk amerika ellen, de nem akkor jöttél amikor egyedül a vb-n megszorongattuk kanadát és az oroszokat.
De mindegy mi is jót röhögtünk amikor kiestetek az olimpiai selejtezőről HOLLANDIA! ellen. Arról hogy három éve nem tudtok visszajönni az A csoportba nem is beszélve. Nem vagytok nagy ellenfelek.

fortune hai 2013.01.03. 16:54:02

mennyire szánalmas ez a moderáció, semmi gyalázkodót nem írtam.

Kurtz ezredes · http://gyuloltellensegeink.blog.hu 2013.01.03. 23:03:00

@2002:
Azért az utolsót ne vedd már ide. A másik kettőnél jogos volt a végleges, de ezt egyszerűen elnézték a bírók.

2002 2013.01.04. 00:31:35

@Kurtz ezredes: Mit néztek el rajta?

Camara felgyorsított és a vállával fejre célzott. Nincs mit rajta mit szépíteni.

Kurtz ezredes · http://gyuloltellensegeink.blog.hu 2013.01.04. 11:34:35

@2002:
Dehogy célzott oda. Luza leszegett fejjel keresgélte a korongot olyan helyen, ahol minden korongfelhozó hátvédnek számítania kell ütközésre. Ez egyértelműen az ő hibája volt, nem a kanadiaié. Semmi szabálytalanság nem volt, se fejmagasság, se könyökös, se jégről felugrás.

2002 2013.01.05. 12:32:31

Gratulálunk orosz testvéreinknek, akik képesek voltak kiállni a kanadai agressziót, és több év után megfosztották az éremtől kanadát!
süti beállítások módosítása