TL2-2c.jpg

Elsőként a kelet-európai országok közül a rendszerváltás után Csehországban épülhet nagy sebességű vasúti pálya. Ha minden jól megy 2030 után a cseh fővárosból egy óra alatt jutunk el Brnoba, hello MÁV.

Hódítanak az szuperexpresszvonatok (TGV, ICE) Nyugat-Európában, Japánban, Kínában, ahol az egyik fő feladat már a hálózatok összekapcsolása. Alapozzunk egy klassz videóval:

Ugyanakkor a nagy számú nyugat-európai fejlesztés csak mélyítheti az árkot, hiszen a kelet-európai országok többségében a vasút állapota stagnál. Az Eu iszonyatos mennyiségű pénzt költ a régióra, de rosszul, pazarlóan és korrupt módon folynak a projektek, ugyanakkor a korridorok állapota néhol nagyot javult. Kelet-Európa egyes területein - Kelet-Németország, Csehország, Délnyugat-Lengyelország – javult a helyzet a 2004-es Eu-csatlakozás után, de a nagy sebességű vasúti hálózat fejlesztése a politikusokkal szemben nem hazudik: tisztán mutatja a centrum-periféria viszonyokat, mely országok képesek felzárkózni és melyek szakadhatnak le véglegesen. Jegyezzük meg: Magyarországon és a térségben legfeljebb 160-as pályák készülnek EU-pénzből, tehát nem nagy sebességű, de ez is nagy előrelépés. A 160 belföldön tökéletes, versenyképes lehet az IC az autóval.

magistrale.jpg

Magyarországra vagy közvetlen közelébe a szuperexpressz a Párizs-Strasbourg-Stuttgart-Bécs-Pozsony kelet-nyugati projekt megépítésével érhetett volna. A szakasz végállomása többször változott, emlegették Bécset, Pozsonyt és Budapestet is. A legutolsó hírek szerint a projekt teljes megvalósítása évtizedeket késhet, a magyar szakasz lassan kicsúszott az európai jelentőségű fejlesztésekből, igaz, a pozsonyi szakasz kiépítését a szlovákok idén elindították.Fontos, hogy megértsük: a projekt szexisége és sikeressége a kompatibilitáson alapul, nem kell presztízskérdést csinálni abból ha nem jönne el a TGV Budapestig. Teljesen reális, ha Pozsonyig ér majd a pálya, tovább Szlovákiában az Érsekújvár-Párkány vonalon a hagyományos, de a magyar legjobb vonalunknál is többet tudó pályán el lehet menni Szobig, ahonnan csak egy macskaugrás Budapest.

Amennyiben nem kezdjük meg a nagy sebességű vasútvonal kiépítését időben Európa skanzenjévé válunk, amit elkerül a nagy sebességű személyszállítás.

ezt Milan Urban a szociáldemokrata párt ipari és kereskedelmi miniszter-jelöltje mondta, aki szerint a jelenlegi tervek 2038-as projektmegvalósításról szólnak, amely baromi messze van, a világ közben halad előre, fejlődik.

Csehország vasúthálózata legsűrűbb Európában, átlagos állapota nem rossz. Nem véletlen, hogy a cseh választási kampány hevében felmerült, hogy 13 évvel hamarabb valósítanák meg a nagy sebességű vasúthálózatot. Amúgy a cseh Vasút-közlekedési Bizottság a projekt 2030 utáni megvalósításával számol, a nagy sebességű vasúti pálya támogatásáért létrehozott munkacsoport 2030-ra már reálisnak tartja az átadást, míg  most a 2014-es előrehozott parlamenti választások fő esélyesének számító cseh szociáldemokraták már 2025-ben gondolkodnak.

A dotoho a munkacsoport eddig megjelent anyagai alapján nézett utána ennek a kelet-európai szemmel elképesztő méretű beruházásnak!

Mi ez a nagy sebességű vasúti pálya és az expresszvonat?

Olyan újépítésű pálya, ahol a vonatok minimum 250 km/h-s sebességgel közlekednek. Egyes esetekben a már létező és felújított pályák esetében is ezt a kifejezést használjuk, ahol a vonatok maximum 200 km/h-s sebességgel közlekedhetnek.

Milyen gyorsan vonatoznánk?

A Prága-Brno közötti szakaszt egy ilyen vonat a tervek szerint 1 óra alatt tenné meg, ez alapján 340 km/h-s átlagsebességgel száguldanánk. Aki utazott már Csehországban Pendolinóval, tudja: ez az elképzelt sebesség nagyjából 200 km/h-val több, mint a jelenlegi leggyorsabb cseh vonat, amely jelenleg 160 km/h-s sebességgel közlekedik Prága és Ostrava között. Ez a 300 feletti átlagsebesség kicsit soknak tűnik, ennyit nem tud a TGV sem átlagban, márpedig a terep itt elég kacifántos. Hacsak nem akarnak végig alagútban nyílegyenesen Prágától Brnóig. 

Kivitelezhető ez Kelet-Európában?

Technikailag igen és az Európai Unió hatályos jogszabályai is lehetővé teszik a térségben egy ilyen beruházást.

Mi az, ami hiányzik?

Egy ekkora volumenű beruházásnál szükséges, hogy a helyi parlament az építés megkönnyítése érdekében törvényeket fogadjon el, olyanokat, mint például már a cseh autópálya-nyomvonalak megrajzolása során szükséges kisajátítások érdekében hoztak. A munkacsoport szerint a projekt megvalósításához nem elegendők a kormányrendeletek, az egész projektet olyan formába kell hozni, hogy végrehajtható, ellenőrizhető legyen. Aztán meg kell rajzolni a pálya nyomvonalát és már csak meg kell építeni. Ennyi.

Hol építenék meg a pályát?

Aki ment már sörözni Prága felé kocsival, ismerheti a borzalmas állapotú és jelenleg felújítás alatt álló D1-es Brno-Prága autópályát. Logikus lenne, ha a szuperexpresszvonat pályája követné az autópálya nyomvonalát. A jelenlegi elképzelések a jelenlegi pálya vegyes használatát sem zárják ki Pardubicétől Brnoig, de ez elég költséges és nehézkes lenne. Legvalószínűbb, hogy teljesen új nyomvonalat építenének, közvetlenül a D1-es pálya mellett.

Mi a helyzet a kisajátításokkal?

A földtulajdonosokkal történő tárgyalások előzetesen már megkezdődtek, jelen állás szerint Praha–Litoměřice között nem lenne semmi gond (az északi irányt egy esetleges németországi bekötés miatt nézik), Praha–Brno között vannak akadályok. A folyamat gyakorlatilag ugyanolyan nehézkes lesz, mint egy autópálya esetében.

Mennyibe kerülne?

A terep nehézségére való tekintettel elérné a 600 millió korona/km-es költséget is. Prága-Brno: 205 km. Az előzetesen becsült költségek 123 millárd cseh koronáról szólnak.

Hogyan jönne össze ez a nagyon sok pénz?

A szakemberek szerint elsősorban az iparon segítene a projekt, akik ebben az ágazatban dolgoznak, megfelelő lobbierőt képviselhetnek.

A nagy sebességű vasút 400 kilométertől alapvetően gyorsabb, mint az autó, a légi közlekedés esetén 1000 kilométerig konkurenciaképes. Ez azt jelenti, hogy a szomszédos országok fővárosai közelebb kerülnének Csehországhoz, illetve a Bécs-Berlin távolság Prágán keresztül előnyösebb lenne, mint repülővel. Jegyezzük meg: a Cseg Vasutaknak régóta célja a Bécs-Berlin-tengely kiszolgálása, hiszen rövidebb, mint végig germán földön. Üzletet látnak benne, ezért vették eredetileg a Pendolinókat, csak eddig nem jártak sikerrel, a DB keményen és protekcionista módon védi érdekeit.

A nagy sebességű vasutak kiválóan össze lehet kapcsolni a légi közlekedéssel is, például New Yorkban megveszed a repülőjegyed, elrepülsz Hannoverig aztán Frankfurtig. Utána pedig nagy sebességű vasúttal mész tovább.

Meggyőzni a közvéleményt

A nagy sebességű vasúti pálya támogatásáért létrehozott munkacsoport négy cseh közlekedési szakember alapította, amelynek élén a Cseh Vasutak (ČD) egykori igazgatója Emanuel Šíp áll. Tagok: Igor Chovanec, Jiří Kalčík, Bohumil Pokorný.

A munkacsoport célja, hogy meggyőzze a közvéleményt a nagy sebességű vasúti pálya kivitelezésének szükségességéről. Ez az útvonal a két legnagyobb cseh várost, Prágát és Brnot kötné össze, de a cseh fővárostól északra, Litoměřice és Vranovice felé is számolnak a folytatással.

A csoport szerint e pályaszakasz megépítése lehet az egyetlen módszer, amely megakadályozná, hogy Csehország teljesen kimaradjon a modernizált távolsági személyszállítási forgalomból.

A munkacsoport eredeti tervei szerint a Prága és Brno között megépített nagy sebességű vasút pályája 2030-ra készülhet el. A terv jelenleg hat hónapos késésben van.

Amennyiben a szociáldemokrata párt a választások után kormányt tud alakítani, a munkacsoport jó eséllyel pályázik, hogy a projekt megvalósítására kizárólagos mandátumot kap. 

A Prága-Brno expresszvonat megvalósítási menetrendje 2013-2030

2013: lehetőségek tanulmányozása, általános terv

2014–2015: megvalósíthatósági tanulmány

2016–2020: részletes tanulmányok , részletes területrendezési tervek

2017–2022: előzetes tervek, területrendezési döntések, a telkek kisajátítása

2019–2024: építési engedélyek beszerzése, kivitelezők kiválasztása, kivitelezés

2021–2025: megvalósítás, 1. ütem

2023–2027: megvalósítás és próbaüzem, 2. ütem

2025–2030: megvalósítás és próbaüzem, 3. ütem

39 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://dotoho.blog.hu/api/trackback/id/tr415588778

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ultracionista tájnigger 2013.10.21. 12:05:02

Posztíró! Közép-Európa merre van a térképen?

pushpang (gyilkos ukrán harcidelfin) 2013.10.21. 15:03:24

2013-2025/30??? Azt hittem, jövőre kezditek, olyan lelkesen csaptál bele.

Azt írod, "épülhet".
Most tulképp min múlik? Ezen?:

"Egy ekkora volumenű beruházásnál szükséges, hogy a helyi parlament az építés megkönnyítése érdekében törvényeket fogadjon el, olyanokat, mint például már a cseh autópálya-nyomvonalak megrajzolása során szükséges kisajátítások érdekében hoztak. A munkacsoport szerint a projekt megvalósításához nem elegendők a kormányrendeletek, az egész projektet olyan formába kell hozni, hogy végrehajtható, ellenőrizhető legyen. Aztán meg kell rajzolni a pálya nyomvonalát és már csak meg kell építeni. Ennyi."

Hát, ennek tükrében ama bizonyos, már most 6 hónapos késés pedig lesz még több is... mindig az ilyesmiken csúsznak v. inkább múlnak el a hasonló elképzelések. Lásd nálunk az M0 északi rész (10-11 út).

Amúgy hajrá, ezek szerint mertek ti is nagyot álmodni. :)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.21. 15:30:32

Na és kinek van ennyire sietős dolga Brünnben?

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2013.10.21. 15:36:01

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: civilizációs haladás, technikai fejlődés.

Amúgy Csehországban az állami, végrehajtó, ellenőrző intézmények nem kizárólag a fővárosban vannak Republika-szerte. Bizony hasznos dolog lenne 1 óra alatt megtenni azt az utat, ami most 2:45-ig tart.

Tapmancs 2013.10.21. 15:51:42

Tekintva azt hogy a beruházások európában (nyugaton is) az előzetesen becsült legalább duplájába kerülnek ténylegesen, felmerül a kérdés hogy van-e ennek értelme. A 2030-as dátum pedig annyira konkrét mint hogy nálunk most készítik a 2020-2050 közötti infratruktúrafejlesztési stratégiát. Komolytalan.

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2013.10.21. 15:53:55

@Tapmancs: 2050, muha :D

A tervek alapján láthatod, hogy elég konkrét az elképzelés, ráadásul Csehországban, minden bizonnyal, lesz rá politikai akarat. Magyarország ugye pedig nem akar gyarmat lenni, jó neki a perifárián.

kvp 2013.10.21. 15:54:33

Itthon csak a Becs-Budapest vonalat kellene felujitani 200-220 km/h-sra. A railjet tud is ennyivel menni, tehat nagyjabol kesz is lenne az osszekottetes europaval. Egyebkent az eu tervei kozott is ez szerepel es amint kesz van az uj becsi deli palyaudvar, az ausztriai reszen mar nem is lesz semmi akadalya. Budapesten pedig a kelenfoldi palyaudvarra lenne erdemes fogadni a vonatokat, mivel igy a keleti fele megtett lassu korvasuti resz kihagyhato lenne es a deli szuk keresztmetszere sem jelentene gondot.

- Rendi - 2013.10.21. 16:07:10

@kvp: "Itthon csak a Becs-Budapest vonalat kellene felujitani"
Aztán a gyors- és személyvonatok hol közlekednének? Mert a gyakorlatban a vegyes közlekedés előbb-utóbb káoszba fordul.

blog2013 (törölt) 2013.10.21. 16:13:58

Ezzel csak egy pár baj van. Egy: Ki a faszt érdekel egyik lapos tetves fasz városból, hogy jutnak el a kecske baszó tótok a másikba. Kettő: nem lesz belőle semmi. Ez mitől hír, hogy mernek álmodni a nyomorékok? Hello, mi faszkalap! :)
Szevasz kisbuzi, izzadság szagod van, ha érted mire gondolok...

Lucky Larry Silverstein 2013.10.21. 16:14:11

@Csehszlovák Kém: Autópályát is építenek majd Brünnből Prágába, vagy jó ez a makadám út ami most van?

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.10.21. 16:14:24

A Pendolinók csak a pálya miatt mennek 140-nel, egy csehországi teszten közel 240-nel mentek 2004 őszén.

A Prága-Brno vonal a 2020-ra tervezett Drezda-Prága vonal meghosszabbítása lenne?

komplikato 2013.10.21. 16:20:48

Nálunk meg pár idióta Budapest-Belgrád vonalon szeretne ilyet, ahelyett, hogy érdemben gyorsítanák a kelet-nyugati irányú vasutat.

Én már azzal beéérném ha itthon az osztrák RailJat szintű vonatok lennének a főbb vonalakon. De itt az is annyira sci-fi, mint egy TVG szint 2030-ra.

VT22 2013.10.21. 16:21:00

NSV-t tipikusan nem éri meg ekkora városok között építeni, mint Prága és Brno. Budapest és Bécs között (mindkettő nagyobb város!) is eléggé határeset.

Ma kétóránként jár Railjet Bp-Bécs között, 3 órás menetidővel versenyképes. Ha holnap hozna nekünk a Jézuska NSV-t, lenne ez 1:30. Nem kétóránként, hanem óránként lenne egy pár vonat? Még így is eléggé üres lenne a pálya! Itt nem fogja kitölteni n+1 magánvasút tehervonatokkal, meg a MÁV a komáromi személlyel, mint az 1-es vonalat, itt csakis a nagysebességű vonatokból kéne megélni.
Hirtelen a jelenlegi railjetek kapacitásának 2-3x-osának megfelelő nemzetközi utast kéne varázsolni a NSV-re, lehetőleg úgy hogy ne 13 eurós kirándulójeggyel utazzanak. Ehhez a fizetőképes kereslet itthon nincs meg.

(Ettől még mindig lehet nyereséges a dolog nemzetgazdasági szinten, a "felkerültünk a térképre" hatás miatt, egy tanulmánytervnek ezzel is számolni kell. De ez utóbbi a cseheknél nem játszik.)

Pozsonyt meg hagyjuk, NSV szempontjából súlytalan, a kis távolság miatt a ma meglévő 2 vasúti kapcsolat tökéletesen kiszolgálja.

komplikato 2013.10.21. 16:22:13

@Online Távmunkás: Ja, de az is csak osztrák vonattal ... a RailJet tud menni 160-nal a hazai szakaszon, persze azt is csak egy részén annyira elavúlt és vacak a vonal. Viszont egy Bp-Győr gyorsvonat árán meg van Bp-Wien és a másodosztály veri a hazai első osztályú IC-t.

Lucky Larry Silverstein 2013.10.21. 16:22:19

Jaó lesz ez, csak 2030ra a pekingi metró hamarabb ér Brünnbe, mint ez a vonal.

Macropus Rufus 2013.10.21. 17:20:26

@Csehszlovák Kém:

hm.gov.hu

Tehát kormányzati. Tehát a Honvédelmi Minisztérium.... szép. Erre van eszük.

Shawher 2013.10.21. 17:20:37

Egy 160-nal menő vonatnak a lassítás-gyorsítás miatt a 200 km másfél óra, 250-nel pedig 1. Azért a fél óráért tényleg érdemes ezt a baromi sok pénzt elkölteni?

Pistának jó lesz 2013.10.21. 18:57:47

@Lucky Larry Silverstein: te miért a német nevén emlegeted azt a nyomorult várost?

stepboy 2013.10.21. 19:12:37

Ezt nem értem, egyszer ezt írod:
"A Prága-Brno közötti szakaszt egy ilyen vonat a tervek szerint 1 óra alatt tenné meg, ez alapján 340 km/h-s átlagsebességgel száguldanánk."

aztán meg ezt:
"Prága-Brno: 205 km."

Gondolom az új pálya lenne 205km; ha azon menne 340km/h-s átlagot a vonat, akkor negyven perc alatt is végigérne...

Szarazinda 2013.10.21. 19:13:02

"A Prága-Brno közötti szakaszt egy ilyen vonat a tervek szerint 1 óra alatt tenné meg, ez alapján 340 km/h-s átlagsebességgel száguldanánk."

Hát ehhez jelentősen meg kell növelni a projekt költségvetését, mert akkor előbb Brnót, az összes épületével és lakosságával át kell telepíteni valahová Pozsony közelébe.

Vagy Pozsonyt átnevezni Brnóra :-)

Töksi 2013.10.21. 19:13:10

@Csehszlovák Kém:
Ejnye, Aranyapám... Ne élj vissza az adminisztrátori jogosítványaiddal. Adatvédelem smafu? :-)

Sárfehér 2013.10.21. 19:22:38

@Lucky Larry Silverstein: Az autópálya, bizony. Én is ezt akartam írni. Állítólag ott az az állandó kampánytéma, úgy, mint nálunk a 4-es metró.

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2013.10.21. 19:25:13

@Sárfehér: @Lucky Larry Silverstein: Nyitott kapukat döngettek, srácok.

Az amúgy igen rossz minőségű autópályát idén elkezdték felújítani, szívnak is rendesen azok, akik mostanában koscival érkeznek Prágába.

Egy biztos: nem néhány évig tart majd a felújítás, évekbe telhet, míg a teljes szakasz makulátlan minőségű lesz.

Javaslom helyette a vonatot, Csehben élmány vasutazni :)

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2013.10.21. 19:27:02

@VT22: Olvasd figyelmesebben a cikket, a Prága-Brno szakasszal a Berlin-Bécs folyosóba akarnak bekerülni a csehek, erre van is esély.

Sárfehér 2013.10.21. 19:46:27

@Csehszlovák Kém:

"Az amúgy igen rossz minőségű autópályát idén elkezdték felújítani..."

Nekem az éppen itt tartózkodó prágai vendégem nem egészen így mondta. Elhatározták az autópálya felújítását, a tereléseket már megcsinálták, de a kivitelezővel még mindig nem írták alá a szerződést, ezért a munkát még nem kezdték el. Azaz szívás már van, haladás nincs.

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2013.10.21. 19:56:06

@Sárfehér: ne OFFoljuk, de mondd meg az ismerősödnek, hogy menjen végig az autópályán kocsival, csodálkozni fog. A munkálatok bizonyos szakaszokon már május óta folynak, hidakat bontottak le, stb. Szeptemberben volt vita az autópálya-felügyelet és a kivitelező cég között, a munkálatokat ideiglenesen leállította az af.-i ig-ság. AMúgy az ismerősöd itt követheti az eseményeket, naprakészen: www.novad1.cz/category/denni-zpravodajstvi/

tothabringa2 2013.10.21. 23:37:02

Nem pont a bloghoz tartozik, de szerintem mégis. :-) Ja, és nem vagyok vasutas sem! :-)

Szóval: idén nyáron voltam kerékpárral Törökországban (reklámként ez remélem elfér: tothabringa2.blog.hu) és néhányszor vasútra is szálltam. Megjegyzem Bulgáriában Szófiától Várnáig szintén vonatoztam. Bizonyos értelemben ott is (részben) jobb a vasúti fronton a helyzet, de Törökország messze lekörözi a nyugati szintet is (igaz, nem mindenütt). Természetesen nem Kelet-Törökország messzi vidékein húzódó vasútra gondolok (bár a hírek szerint azokat is próbálják felújítani), hanem pl. az Ankara-Konya, vagy Ankara-Eskişehir között már (!) működő YHT vonalakra.

YHT = Yüksek Hizli Tren = nagysebességű vasút

Lazán mennek 250-nel, de elkülönített pályán. A spanyoloktól vették a gyártás jogát, ami pedig a terveket illeti, na, abból van bőven.

Isztambul és Eskişehir között jelenleg épül ez a vasúti forma. Miután az egész ország állandó földrengésveszéllyel néz szembe, így ott a biztonság elsődleges. Ázsiában láttam az épülő alagutakat, felüljárókat, röviden: nem tökölnek. Haladnak az építéssel. Ott van a tényleges (!) gazdasági növekedésből eredően pénz, így ott pörög a gazdaság.

Ja, meg egy apróság még: Isztambulban évek óta épül a Marmaray-projekt. Lényege: a Boszporusz alatt alagút épül Európa és Ázsia között (elsősorban japán tőkéből), és a gyorsvasút teljesen átszeli keletről nyugatra ezt a "mamutvárost". Akit érdekel, utánaolvas. :-)

concret 2013.10.22. 01:08:18

@Csehszlovák Kém: Azért bizony derék dolog, ahogyan megbecsüli a hazai honvédelem (feltehetőleg) jeles potentátja egy NATO-szövetségesünket, nem?

Különösen elismerésre méltó, ha tudományos ambíciói is vannak. (zárójelben: nem csak stilisztikailag zavaróak a "kecske baszó" és az "izzadság szagod" formulák, de -nota bene- egy szóba írandóak is. legalább a "faszkalap"-nál nem hibázott:))

Ignác Pióker 2013.10.22. 09:51:04

@Csehszlovák Kém: "Zseniális", amikor a konzervatív kormányzati politikusokból előbújik a neveletlen, gyűlölködő kisköcsög.

Csehszlovák Kém Polgártárs! Köszönjük a hősies harcot.

Ignác Pióker 2013.10.22. 09:51:14

@concret: Tudós katonával állunk szemben?

Nagyon jó!

Talán még egyetemen is tanít ez a mélymagyar főhonvéd.

Baszki, tényleg. Ott is tanít.

concret 2013.10.22. 10:56:12

@Ignác Pióker: Ne tarts érte hülyének:

elvileg egyetértettem volna velük a minőségnek, mint nagyon fontos értékkategóriának a favorizálásában a hazai fölsőoktatást illetően. No nem úgy, hogy vissza-elitizáljuk, visszacsökkentjük a diplomásképzés arányát a Kádár-kori szintre , hanem úgy: elősegítjük a spontán is működő differenciálódást az egyes intézmények között, és úgy is támogatjuk őket, eredményeik-érdemeik-színvonaluk szerint.

Ehhez képest: összecsapnak három-négy birkapásztorképzést (már elnézést), és elnevezik Nemzeti Közszolgálati EGYETEMNEK... ahol aztán ne csodáljuk, milyen lesz a tudományos minősítések színvonala (majd büszkén hivatkozhatnak a minősített oktatói arányszámra - tiszta Bantusztán).

Snittpalya emléke kísért.

kvp 2013.10.22. 15:40:40

"Aztán a gyors- és személyvonatok hol közlekednének? Mert a gyakorlatban a vegyes közlekedés előbb-utóbb káoszba fordul."

A nemeteknel ez egesz jol mukodik. A nagyobb allomasokrol egymas utan indulnak a vonatok, eloszor az expressz, majd a gyors, vegul a szemelyvonatok. Igy megfelelo tervezes eseten a mindenhol megallo szemelyvonat pont becsorog a kovetkezo nagyobb allomasra, mielott a kovetkezo expressz utolerne. A megoldas mellekhatasa az utemes menetrend, mivel eleve egymashoz van szinkronizalva minden vonat, ezert a kulonbozo tipusok kozti atszallas is biztositott. Allomasi webkamerakon at sokat neztem ezt a gyakorlatban is. Mmindig mukodott, barmikor neztem eppen ra.

A megoldas itthon is az lenne, hogy a meglevo vonalon biztositani a nagy sebesseget, persze kisebb allomasok eseten csak az atmeno vaganyokon, aztan a mardadek kapacitast szetosztani a szemelyvonatok es a tobbi belfoldi vonat kozott, tehat a railjet-ek altal hagyott lyukakban jarnanak a lassabb vonatok. 2 oras kovetesi idovel boven lenne szabad hely. Mivel a vonal maradna a regi, ezert nem is kerulne olyan sokba. Ha egy vonal tudja a 160-at, akkor tudna a 220-at is, minimalis koltseggel. Ez eleg az europai nagysebessegu minimumhoz es ez az eu hivatalos terve is. Az ujepitesu vonalakat meghagyjak oda ahol szukseg is van rajuk.

ps: A jelenlegi Praga Brno vonalon par honapja mentem vegig magyar eurocity-s szerelvennyel, szerintem teljesen rendben van, bar tenyleg nem a leggyorsabb, de kb. azt tudja amit a Becs Budapest nallunk, csak azt a sok hegy es az eles kanyarok miatt nem lehet fejleszteni, mig nallunk erre megvan a lehetoseg, mert jobbak a terepviszonyok.

gyarló 2013.10.22. 16:59:45

Az a gond ezekkel a nagysebességű vonalakkal, hogy nem csak a megépítésük, de a fenntartásuk is hasonlóan drága. Ez csak olyan vonalon éri meg, ahol amúgy jelentős légi forgalom is létezik. Nem véletlen, hogy Svájcban se nagyon erőltetik, holott nyilván van rá pénzük.

Itthon nagyon is jó irány a 160 km/h (néha még sok is), egyedül egy Cegléd-Ferihegy-Bp vonalon tartanám indokoltnak 200 km/h-val egy expressz vonalat kiépíteni a meglévő mellett.

gyarló 2013.10.22. 17:59:59

Az a gond ezekkel a nagysebességű vonalakkal, hogy nem csak a megépítésük, de a fenntartásuk is hasonlóan drága. Ez csak olyan vonalon éri meg, ahol amúgy jelentős légi forgalom is létezik. Nem véletlen, hogy Svájcban se nagyon erőltetik, holott nyilván van rá pénzük.

Itthon nagyon is jó irány a 160 km/h (néha még sok is), egyedül egy Cegléd-Ferihegy-Bp vonalon tartanám indokoltnak 200 km/h-val egy expressz vonalat kiépíteni a meglévő mellett.

prepo 2013.10.22. 19:27:25

Az a furcsa nekem ebben a cikkben, hogy pont Csehország az, ahol nagyon sok vasútbarát van. Emiatt rengeteg internetes portál, ahol utána lehet nézni a dolgoknak.
A nagy sebességű vasút nagyon drága műfaj pláne, ha olyan terepen akarják építeni, mint a Prága-Brno irány. Egyrészt jól írtad, hogy azért, mert olyan, mintha autópályát építenének. Földeket kell kisajátítani, másrészt alagutakra és viaduktokra van szükség jó sokra. Egy nagy sebességű pályán nem lehet sok és erős ív, emelkedő. Nem lehet szintbeli kereszteződés. Minden kis mellékutat felül, vagy aluljárón kell átvezetni a síneken. A másik ami miatt költséges, hogy csak személyszállításra használható, így a vasúton a nyereséget termelő üzletág ki van zárva a pályáról. A járművek és biztosító berendezések lényegesen drágábbak 160-180 km/h felett. A karbantartás is drágább. Egy nagy sebességű vonat karbantartása egy repülő karbantartásával összemérhető. Ezek miatt szerintem ez egy presztízs beruházás. Ezt a pénzt a cseh vasúton jobban is el tudnák költeni szerintem.
Az is érdekes, hogy kimaradt az írásodból, hogy az ideiglenes Cseh kormány, amelyik nem kapott bizalmat, kirúgta az előző CD vasúti vezetését, azzal, hogy sok az adósság ők meg presztízs beruházásokra költenek lásd Csehréldzset. Le is mondták a megrendelt szerelvények egy részét. Most meg előállnak ezzel a sokkal drágább tervvel. Ez most valami vicc?

Az is érdekes, ha Bécs-Pozsony viszonylaton épülne bármi is. A két város légvonalban kb. 50 km. Ebből kb 40 Ausztriába esik 10 Szlovákiába. Vagyis az osztrákok építhetnének a Szlovákok kedvéért egy pályát. Nem tudom ehhez mekkora kedvük lesz.
A németek addig nem is engedhetik be a pendolinókat, amíg nem vizsgáznak le Németországban. Nem tudom, hogy a Csehek ezt valaha kérvényezték egyáltalán a Német vasúti hatóságnál. Ez minden országban így működik egyébként. A csehek viszont nem engedik be a Német DB Br189-es mozdonyokat, csak Decinig mehetnek, ha jól emlékszem. Érthető miért, féltik a teherszállítási piacukat a németektől.
süti beállítások módosítása