sm-0710-010f-stadions.rw_r5169-r626-st.ir3-_t600.jpg

Szerdától bontják a Slovan Bratislava téglamezei stadionját, 2016-ra elkészülhet a pozsonyi klub és a szlovák válogatott otthona. A mintegy 20 milliárd forintnak megfelelő beruházást Ivan Kmotrík magánvállalkozó fizeti, az állam kiegészít.

Elbontják a fradisták számára minden bizonnyal fájó emlékként megmaradt 4:1-es vereség, egyben megannyi sok szép szlovák siker helyszínét Pozsonyban. Ki ne emlékezne a 2010-es Vb megannyi izgalmas csatájára vagy a Slovan Bratislava klubsikereire, vagy a nagy menetelésre, amely itt ebben a stadionban kezdődött és a végén, Bázelben vertük még a Barcelonát is?

Az eddig nyilvánosságra került paraméterek szerint az új stadion 20500 ezer férőhelyes lesz. A stadion környékére szállodát, irodaházat, illetve üzleteket is építenének. Ivan Kmotrík, a Slovan klubtulajdonosa szerint az egész projekt 20 milliárd forintnak megfelelő euróért - 70 millió - épülhet fel. A tervek szerint leghamarabb két év múlva átadhatják az új komplexumot - hangzott el a Téglamezei Stadion mellett felállított sátorban tartott sajtótájékoztatón.

kmotrik.jpg

Az összeg nagy részét a stadion és a környező kereskedelmi helyiségek építésére fordítják, de a vállalkozó örül az állami hozzájárulásnak is, amelyből főleg a komplexumba kilátogató emberek magasabb komfortérzetéhez szükséges feltételeket fogják kialakítani, amelyre Kmotrík szerint a klubnak nem lenne egyébként szüksége. Ami biztos: állami ígéret van a pótlásra, a konkrét összegről ugyanakkor még nem beszélnek. Amennyiben az állam mégsem szállna be a stadionba, akkor Kmotrík az egyszerűbb változat megépítésére tesz javaslatot.

Szlovák nemzeti stadion történelem

• Az első Fico kormány tervei szerint a Nemzeti Futballstadion 70 millió euró költséggel a szlovák főváros építette volna meg, mint beruházó.

• Iveta Radičova jobboldali kormánykoalíciója a stadionépítési terveket leállította.

• A második Fico kormány nagyszabású stadionrekonstrukciós programot hirdetett meg idén márciusban. A dotoho a terveket részletesen bemutatta.

• A legújabb folyosói pletykák szerint a szlovák kormány a stadion árának 40 százalékát finanszírozná, a kiegészítő épületekbe nem szállnak be.

"Pluszmínusz 10"

Ami viszont egészen magyaros tempó, hogy a klubtulajdonos nem tudta megmondani pontosan milyen eltérés lesz a 2009-es tervekhez képest, illetve pontosan ki, mit és mennyiért fog építeni. A végső összegről "pluszmínusz tíz" beszélt, Kmotrík szerint lehetséges, hogy 60 millió euró alatt végeznek, de az sem elképzelhetetlen, hogy 70 millió euró felett.

Versenyeztetés nélkül

Az állami támogatás lehetséges mértékével - és lehetőségével! - kapcsolatban több pozsonyi építész is kritizálta Kmotríkot. Az egyébként magyarul is kiválóan beszélő klubtulajdonos nem kívánja megversenyeztetni a stadion részletes építési tervét, így a kritikusok szerint esélyt sem lesz, hogy kiderüljön: az állam esetleg olcsóbb és hatékonyabb megoldást tudna felmutatni. Az ügy egyébként megjárta a szlovák parlamentet is, az SDKU-s volt oktatási miniszter, Eugen Juricza szólalt fel a témában.

kmotrik2.jpg

Kmotrík félmosolya: "Mert úgy döntöttem, hogy nem írok ki tendert"

Arra az újságírói kérdésre, hogyan választotta ki a főépítészt, Kmotrik a szerdai sajtótájékoztatón, enyhe mosollyal a száján csak annyit mondott: "ötven éves barátság ez, ismerem gyerekkorom óta, bízom benne, mert jó építész". Kmotrík kísérői, jól hallhatóan, magyar akcentussal köszönték meg az újságírói kérdéseket, és próbálták kiszabadítani a főnököt a zsurnaliszták gyűrűjéből, de azok tovább kíváncsiskodtak: Miért nem kívánja megversenyeztetni a stadion építési tervét? "Mert úgy döntöttem, hogy nem", válaszolta. 

kallay.jpg

A riporterek próbálták a régi gyerekkori barátot is faggatni, vajon biztosan mindent megtesz-e Kmotrík az állami támogatás érdekében, de ifj. Karol Kállay a projekt főépítésze sem volt sokkal bőbeszédűbb: "egy magánvállalkozó saját dolga, hogy milyen elképzelésekkel és kivel szeretne együtt dolgozni, szerkesztő asszony", mondta.

Kmotrík meglehetősen pimasz válaszai mindenesetre a szlovákiai fórumokon és facebookon kicsapták a biztosítékot, többségük a hokistadion botrányos finanszírozása és megépülése után, most újabb, Smerhez közel álló vállalkozók korrupciós botrányát sejti a háttérben. Egyébként megbízható szlovák információim szerint Kmotrík "magánvagyona" sem más, mint korábban lenyúlt állami pénz. Ami biztos: egy magánvállalkozó négy hónap alatt elbontja a stadiont. Ez idő alatt kellene megegyezni az állammal, mi az, ami pontosan épülni fog a Slovan Bratislava legendás Téglamezei stadionja helyén. És kivel.

Korábbi posztjaink a témában: a cseh stadionmustra és a nagy szlovák stadionkörkép.

Az új stadion előzetes látványterve:

kmotrik4.jpg

stadion-slovan-bratislava-nfs_02-clanok.jpg

stadion-slovan-bratislava-nfs_08-clanok.jpg

stadion-slovan-bratislava-nfs_01-clanok.jpg

stadion-slovan-bratislava-nfs_05-clanok.jpg

debondt_01-clanok.jpg

33 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://dotoho.blog.hu/api/trackback/id/tr295399852

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zo1ta 2013.07.11. 13:23:03

Legyen a neve... Hm. Kubala Stadion!

Tökéletesen provokatív elnevezés lenne, pont olyan szlovákos.

hokispók 2013.07.11. 13:59:07

Annyira jellemző, hogy a „szlovák” „nemzeti” stadion főtervezője egy magyar. Tényleg nem lenne semmitek nélkülünk.

ErrOr 2013.07.11. 14:01:15

Nem értem, hogy mi a gond. Saját pénzből felépítendő stadionból nem tudnak pénzt nyúlni a többiek és siránkoznak. Mi közük van hozzá?

Pékszakállú Henceg 2013.07.11. 14:03:52

Anno Szima is épített volna Debrecenben, csak annyit kért a várostól, hogy biztosítsák neki ehhez a telket, ha már 20%-os tulajdonrészük van a klubban. Persze Kósáék betartottak neki, most meg építenek egyet közpénzen...
Amúgy ez a Slovan stadion nem tetszik, kicsit hasonlít a Fradi épülő stadionjára. Mi lesz a neve? Szvatopluk?

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2013.07.11. 14:16:58

@zo1ta: Nem rossz ötlet, támogatom! A magyar és szlovák ősökkel rendelkező, a magyar és csehszlovák válogatottban is szerepelő "Ladislao" remek választás lenne, amely segítené a két nép békés egymás mellett élését is!

@Brother Hate: Annyira jellemző, h ennyit tudtál kiolvasni a hírből, faszfej.Ja és nélkülünk bizony alig maradt nektek valami :)

@ErrOr: Tárgyalások folynak, h az állam 40%-ban beszállna a projektbe. Kérdés, mit és hogyan és kivel. Itt van a lenyúlási lehetőség, nem is kicsi. Az átlagszlovák úgy érzi, h ezzel közpénzből megtömik még a smeres vállalkozó, Kmotrík zsepét egy kicsit.

tangapapucs 2013.07.11. 14:17:34

Nem a 4:1-es vereség a legfájóbb, hanem inkább az, hogy válogatás nélkül agyba-főbe vertek mindenkit, Meciar "Úr" álarcos kommandósai.

blogimanus 2013.07.11. 14:30:52

Ha Kubala lesz, jöhet a Barcelona a megnyitóra :)

Kivlov 2013.07.11. 15:20:25

Ez hír?
itt is épül(t) megánpénzből pár stadion...

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2013.07.11. 15:30:18

@Kivlov: ha jól emlékszem egy ilyen teljesen új stadion a győri volt, ami magánpénzből épült Magyarországon, igaz? és a lokié? a fradié? a puskás miből fog?

arizmendi 2013.07.11. 15:52:53

kémnek: lehet a zsebtömésben valami, mert a nem éppen a pénzügyi korrektségéről elhíresült Olaszországban (Juventus) és Spanyolország (Espanyol) az elmúlt években fele ekkorka összegből kétszer ekkora stadionokat építettek... hiába a szlovák munkaerő biztos drágább, mint a torinói vagy a barcelonai... a fradi és a loki stadion is csak 30-35 millió euroba lesz (darabja).
szerintem a valós költséget állja a szlovák állam (40%), a többi meg panama city...

sala 2013.07.11. 15:53:18

Most magánpénzből épül, vagy 40%-ot az állam fizet? Nem teljesen mindegy.

Flaggx 2013.07.11. 15:53:29

20500 ezer férőhely? Eh, tényleg szép nagy stadion lesz! ;)

arizmendi 2013.07.11. 15:53:32

Kémnek: sőt az a győri magánpénzes stadion is megérne egy misét... (állami hitelgarancia minimum lehetett)

ErrOr 2013.07.11. 15:54:02

@Csehszlovák Kém: Ha beszáll az állam, akkor lehet hozzá köze, de akkor meg nem korrekt, ami az indexen ki van írva a cím alá.
Amíg saját pénzből építi a stadion, addig senkinek semmi köze hozzá, ha beszáll az állam, akkor lehet reklamálni.
A debreceni, az üllői úti és a Puskás stadion is állami kézben van, a győri magánkézben. Hülye lenne bárki pénzt áldozni egy épületre, ami nem az övé.

zo1ta 2013.07.11. 15:54:07

@Csehszlovák Kém: te egy szánalmas kis troll vagy. Eddig azt hittem, hogy egy elvakult tót, de egyértelműen csak provokálsz, szánt szándékkal.

petraeus 2013.07.11. 15:54:21

@Csehszlovák Kém: Egy klub csapat stadionja soha nem lesz "nemzeti stadion", legalabbis szamomra.
Ha mar nincs igazi nemzeti stadion akkor rotalhatnak a meccseket, az a legjobb, ahhoz persze kene meg egy ket nagyobb varos stadionnal....
Az asszimilacios verseny bajnokai azert meg magasan ti vagytok a cseh, roman kollegakkal egyutt. Hol vannak a kelet szlovakiai ruszinok? Hat a morvak? Mi lett a pressburgi nemetekkel es a nyitrai zsidokkal? A magyarok asszimillalasa meg ma is boven tart a mocskos "kisebbsegpolitika"tokkal. Egy picit el vagytok kesve, ami meg elment 50-100 eve az ma mar nem szokas. Bar egy csomo minden ami ma megy erdelyben es felvideken az mar 100 eve is gaz volt egy europai liberalisnak
A vilag valtozik csak a szlovak politikai elit es CSK marad primitiv etnocentrista es soviniszta szelsoseges orult.

tangapapucs 2013.07.11. 15:54:26

Ha a Slovan Bratislavát le tudod írni nagybetűvel, akkor a Fradit, Lokit, Puskást miért nem sikerül?

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2013.07.11. 16:01:16

@Flaggx: miért tűnik nevetségesnek az Magyarországon, ha valaki nem akar megalomán lenni, mint például felcsúti stadion vagy puskás? Szerintem pont ez a nagyzási hóbort a szánalmas és a kinevetnivaló!

@sala: @ErrOr: Én írtam a kiajánlót is és egyelőre ez a helyzet, mivel nincs megállapodás az állammal. Olvasd el a posztot figyelmesebben, minden kiderülhet.

@arizmendi: ne felejtsd el, h ez az összeg nem csupán a stadiont, hanem a környező épületeket is takarja (szálloda+irodaházak+stb).

de mi is volt a győrrel? :)

ErrOr 2013.07.11. 16:01:39

@Csehszlovák Kém: pl Dunaferr stadionja is elég sok magánpénzt kapott(itt azért volt állami is), akasztói stadion, de ide vehetjük Hemi papa stadionfelújítását is, illetve ingatlanfejlesztést a Bozsikban. A fradinál azt ne felejtsük el, hogy a költségek nagy részét ingatlaneladásból fedezi majd az állam.

-Sarq- 2013.07.11. 16:01:49

Hmmm, emlékszik még valaki annak a meccsnek a végeredményére? Az egyéb történésekre annál inkább...

Kivlov 2013.07.11. 16:08:24

@Csehszlovák Kém:
sok magánember pénzéből... :D

egyébként meg hót mind1, csak épüljön.

ErrOr 2013.07.11. 16:08:37

@Csehszlovák Kém: bazz, odaírtam, hogy HA beszáll az állam, akkor nem igaz a szöveg, mert kell bele egy is, de amíg nem szállnak be, addig meg senkinek semmi köze hozzá. A reklamálás akkor él, ha már az állam is beszáll, addig kuss van mindenkinek.

ErrOr 2013.07.11. 16:15:18

@Csehszlovák Kém: Miért lenne megalomán? Mert képesek vagyunk válogatott vagy BL meccseken megölteni egy 40-60 ezres stadiont? A Puskást továbbra sem csak meccsrendezésre akarják használni, hanem koncertekre is pl.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.07.11. 16:20:19

Valami bűzlik Szlovákiában. Ne már ne jusson közpénz stadionra!!!

Ebből is látszik, hogy Magyarország mennyivel jobban teljesít!!!

Measurer 2013.07.11. 16:41:40

@ErrOr: ami a Dunaferr stadiont illeti, a terv szerint 65% volt állami és önkormányzati rész, de később mint csődgondnok az ÁPV Rt a vállalati részt átvette. www.dunaujvaros.com/tallozo/hirek/011011_stadionmell.htm
Sajnos igazából mégsem jó példa, csak félig készült el. 444.hu/2013/05/15/dunaujvarosban-ott-maradt-a-felig-kesz-stadion/

borsodi gyerek 2013.07.11. 16:49:34

mi értelme van egy 20.500as stadionnak a nemzeti stadion nevet adni?

frompearly 2013.07.11. 17:14:15

cseszlovákiában csináltak egy látványtervet...éljen!!!

Sárfehér 2013.07.12. 10:30:57

Nagyon helyes, építsenek stadiont. Aztán kéne már egy közös magyar-szlovák bajnokságot is indítani.

U.I.: Iván nem a Műegyetemen tanult annak idején?

Rózservóterz 2013.07.12. 11:49:05

Remélem, hamarosan elviszi a rák a szerzőt, aki egy orbitális nagy féreg.
süti beállítások módosítása